Mainos

MTV seurasi oikeudenkäyntiä: Turun puukottajaa ampunut poliisi – "Hänellä oli nainen otteessaan ja veitsi toisessa kädessä"

7:00

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu tänään kolmatta viikkoa Turun vankilassa. Tällä viikolla oikeudenkäynnissä kuullaan todistajia. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Yllä olevalla videolla Turussa oleva rikostoimittaja Tiia Palmen kertoo, millaisia asioita oikeudessa tällä viikolla puidaan.

Tänään oikeudessa kuullaan todistajina muun muassa poliiseja, jotka ottivat puukottajan kiinni. Eilen kuultiin seitsemää todistajaa, joista yksi on eilen vuoden pakolaismieheksi palkittu Ahmad Hosseini.

11.38: Kaikki todistajat on kuultu tältä päivältä. Oikeudenkäynnissä on nyt puolentoista viikon tauko, eli käsittely jatkuu terrorismiteemalla 8. toukokuuta.

Puukottajan on tarkoitus olla paikalla oikeudessa, kun oikeudenkäynti jatkuu puolentoista viikon päästä 8. toukokuuta. Hänen kuntoaan ei kuitenkaan tällä hetkellä tiedetä ja nähtäväksi jää, pystyykö hän silloin tulemaan paikalle.

Kello 11.10: Päivän viimeisenä todistajana kuultiin ensihoitolääkäriä, joka oli töissä FinnHems-yksikössä puukotusperjantaina.

– Saimme hälytyksen Kauppatorille. Meillä oli aluksi käsitys, että kyse on yksittäisestä puukotuksesta. Odotimme poliisilta lupaa edetä kohteeseen. Seuraavaksi saimme hätäkeskukselta tiedon noin 16.04-16.08 välillä, että siellä Kauppatorin läheisyydessä on useita puukotuksia ja siellä on myös ammuttu.

Lääkärin yksikkö meni Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmaan, missä makasi ensimmäinen puukotuksen uhri.

– Hänestä oli heti todettavissa, että hän on kuollut. Suu ja nenä olivat täynnä verta ja haava kaulassa oli melko roisi, lääkäri kuvaili.

Lääkäri näki myös haavoittuneen ruotsalaisen Hassan Zubierin, mutta hänen yksikkönsä käskettiin edetä torin poikki ja etsiä lisää uhreja.

Seuraava uhri löytyi Hesburgerin lähettyviltä.

– Nainen makasi maassa. Pysähdyimme auttamaan häntä. Kaksi kansalaista auttoi häntä siinä, toinen paineli rintaa ja toinen peitti haavaa kaulalla. Kiitimme kansalaisia ja ryhdyimme hoitamaan naista.

Lääkärin mukaan naisella oli syvä viiltohaava kaulalla. Pian ambulanssi tuli hakemaan naisen sairaalaan.

Ensihoitolääkäri jatkoi matkaansa torilla. Heidän luokseen tuotiin lievästi loukkaantunut naisuhri, mutta hänen vammansa eivät olleet vakavat.

– Emme tienneet paljon uhreja on vielä eikä meillä ollut ambulansseja, joten pistimme tämän naisen taksilla sairaalaan.

Kello 16.20 lääkäriyksikkö käskettiin edetä kohti Puutoria. Siellä oli puukotettu ja ammuttu.

Toinen Brahenkadulla puukotetuista oli jo viety ambulanssilla sairaalaan, kun ensihoitolääkäri saapui paikalle.

Lääkäri käskettiin oletetun tekijän luo, jota oli ammuttu. Tekijä oli saanut osuman reiteensä, mutta reisi oli jo sidottu tiukasti ja verenvuoto oli saatu tyrehtymään.

Ensihoitolääkärin mukaan ensimmäisen kuolonuhrin viilto kaulalla oli roisi ja poikkeuksellinen. Lääkärin mukaan vammasta näki, että se oli tehty tarkoituksella aiheuttaa henkilön kuolema.

– Siitä vammasta näki myös sen, että sellaista ei pysty aiheuttamaan ihmiselle, joka on puolustautunut, lääkäri kertoi.

Kello 11.08: Päivän kolmas poliisitodistaja tuli paikalle Brahenkadulle ensimmäisen partion avuksi pian ampumisen jälkeen.

– Olin kuskina ja ajoimme Eerikinkadulla toiselle tehtävälle. Hätäkeskus antoi tehtävän Kauppatorille, missä on puukotus, 51-vuotias vanhempi konstaapeli kertoi.

Partio ajoi Kauppatorille ja ajon aikana he saivat tietää, että useita oli puukotettu.

– Siellä torilla oli sekasorto meneillään. Ihmiset juoksi ja viittoili meille. Näimme, että jäätelökioskiratikan kohdalla makasi nainen. Meidän piti kuitenkin saada tekijä heti kiinni, jotta toiminta saadaan loppumaan.

Poliisipartio näki toisen uhrin Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun risteyksessä. Partio ei pysähtynyt vaan jatkoi matkaa kohti Puutoria. Pian radiopuhelimesta tuli ilmoitus, että Brahenkadulla on ammuttu.

– Kun tulimme siihen, näin, että mies makaa siinä maassa. Menin siihen partion avuksi ja laitoimme tekijän käsirautoihin. Sen jälkeen ryhdyimme antamaan hänelle ensiapua.

Yksi puukko oli tekijän pään vieressä, ja 51-vuotias poliisi keräsi sen talteen.

Nyt oikeudessa on kuultu poliisitodistajat.

Kello 10.52: Nyt oikeudessa kuullaan Abderrahman Bouananea aseella ampunutta 48-vuotiasta miespoliisia, joka oli tapahtumapäivänä ensimmäisenä kuullun poliisin partiokaverina.

– Saatiin hätäkeskukselta tehtävä mennä Ratapihankadulle, koska siellä on itsetuhoinen ihminen. Kesken matkan tuli hälytys Kauppatorille puukotuksen takia ja otimme suunnan sinne. Sitten tuli toinen ilmoitus puukotuksesta Brahenkadulta, että Kauppiaskadulla on myös puukotus ja siellä juoksee henkilö.

– Näin tummahiuksisen miehen juoksevan valkoinen puukko kädessä. Partiokaveri käänsi auton ja sanoi, että ota ase esiin. Seuraavaksi näin, että mies puukottaa naista. Yritin huutaa radiopuhelimeen, että tekijä puukottaa naista, mutta en ole varma kuuluiko se.

Poliisit pysäyttivät auton ja nousivat nopeasti ulos. Tässä vaiheessa puukottaja oli jo siirtynyt toisen naisen luo ja hän piti veistä naisen kaulalla.

– Huusin tekijälle, että pudota puukko ja tähtäsin häntä reiteen. Hän vain tuijotti minua suoraan. Hän jotenkin lamaantui. Hänellä oli nainen siinä otteessaan ja veitsi toisessa kädessä.

– Huusin uudestaan tekijälle, mutta kun hän ei totellut, ammuin häntä jalkaan. Etäisyys oli noin viisi metriä.

Takaa-ajajat tulivat metalliputkella kimppuun

Puukottaja oli poliisin mukaan täysin jähmettyneenä paikoilleen.

Seuraavaksi partiokaveri ampui puukottajaa etälamauttimella ja tekijä kaatui maahan.

– Näin ensin, että puukottaja kaatui maahan. Vasta sitten käännyin partiokaverini suuntaan ja näin, että hän oli käyttänyt etälamautinta eikä asetta.

Poliisit rupesivat heti auttamaan tekijää. Nopeasti paikalle tulivat puukottajaa takaa-ajaneet henkilöt, jotka olivat tulossa lyömään häntä metalliputkella.

– Komensin heidät kauemmas. He kyselivät, miksi poliisi suojelee tekijää. Vastasin, että tilanne on poliisilla nyt hallussa. He kävivät aika kuumina, poliisi kuvaili.

Poliisin mukaan tilanne oli todella nopea.

Maahan kaatunut puukottaja makasi hiljaa maassa. Poliisit antoivat hänelle ensiapua. He myös kutsuivat lisää apua paikalle.

– Kerroin itse radiopuhelimella, että ammuin tekijää, poliisi sanoi.

Eräs sivullinen kertoi tapahtumapaikalla 48-vuotiaalle poliisille, että tekijä oli puukottanut torilla lastenvaunujen kanssa liikkeellä ollutta naista kaksi kertaa. 

Kello 10.25: Puukottaja kaatui sen jälkeen maahan, kun häntä oli ammuttu aseella ja etälamauttimella. Paikalle tuli nopeasti muita poliisipartioita avuksi. 

Tekijää ampuneet poliisit rupesivat auttamaan puukottajaa. Tilanteeseen tuli myös muita sivullisia. Poliisi ei tarkkaan muista, mitä puukottajan otteessa olleelle naiselle kävi. Häntä auttamaan tuli muita henkilöitä.

Poliisi muistaa saaneensa katsekontaktin puukottajaan.

– Muistan sen, että hän katsoi minua suoraan silmiin. Katsoin häntä heti silmiin, kun nousin autosta. En ole ammattilainen arvioimaan, mutta minulle tuli olo, että hän odotti pääsyä muualle, niin sanotusti viimeistä laukausta.

Kello 10.15 Nyt oikeudessa kuullaan ensimmäistä poliiseista, jotka olivat mukana puukottajan kiinniottotilanteessa. 38-vuotias poliisi oli iltavuorossa ja matkalla toiselle tehtävälle. Tämä poliisi ajoi autoa.

Partio oli Helsinginkadulla sillalla, kun tuli ilmoitus, että Kauppatorilla puukotetaan ihmisiä.

– Laitettiin hälytyslaitteet päälle. Ajoimme Brahenkatua ja havaitsin, että Kauppiaskatua juoksee ihmisiä meitä vastaan. Partiokaveri huomasi, että siinä juoksee mies puukko kädessä.

Poliisi käänsi auton nopeasti ympäri ja palasi Maariankadun ja Brahenkadun risteykseen, missä mies oli juuri puukottanut yhtä naista ja piteli juuri sillä hetkellä toista naista takaapäin.

– Partiokaverini oli jo ottanut aseen esille. En muista tarkkaan tilannetta, mutta käytimme siinä etälamautinta ja asetta. Huusin kaverilleni, että "ammu!".

– Tilanne oli kyllä todella nopea. Se päätös ampumisesta syntyi muutamassa sekunnissa.

Poliisin mukaan päätökseen vaikutti miehen käytös.

– Tilanne oli sellainen, että se toiminta piti pysäyttää. Mies piti veistä naisen kaulalla. 

Kello 10.12: Puukotuksen jälkeen todistaja tapasi syyrialaisen nuoren miehen, jota hän ei tuntenut ja jonka henkilöllisyyttä ei ole saatu selville. Tämä henkilö kertoi nyt kuultavalle todistajalle, että hän oli tavannut puukottajan moskeijassa. Hän ei ollut jutellut Bouananen kanssa.

Esitutkinnassa todistaja oli kertonut, että tämä syyrialaismies kertoi puukottajan puhuneen moskeijassa jihadiateista ja Daeshista (Isisista). Oikeudessa todistaja ei enää muistanut tällaista ja hänen mukaansa poliisi oli kirjannut tämän kohdan esitutkintaan väärin.

Todistajalta kysyttiin tarkennuksia näkemistään puukotuksista ja takaa-ajajista. Miehen mukaan puukottaja pisti ainakin ensimmäistä hänen näkemäänsä uhria kaulaan, toisen uhrin puukotusta hän ei nähnyt niin selvästi. Veitsi oli hänen mukaansa vääntynyt.

Takaa-ajajat olivat todistajan mukaan suurimmaksi osaksi maahanmuuttajataustaisia. He huusivat juostessaan varoituksia muille.

Ensimmäisen todistajan kuuleminen päättyy.

Kello 9.29: Todistajan mukaan puukottaja käytti veistä nopeasti.

– Se oli pistävä isku naisen kaulaan. Sitten hän jatkoi matkaansa muutaman metrin ja teki saman toiselle naiselle, mies kertoi.

Arabiankielinen mies mielsi teon terroristiseksi. Hän ymmärsi puukottajan huudon, ja osasi liittää sen uskontoon.

– Tällä teolla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä uskonnon kanssa, vaan teossa on kyse terrorismista, todistaja sanoi.

Puukottaja juoksi miehen mukaan kovaa vauhtia pitkin askelin karkuun. Todistaja meni auttamaan kaverinsa kanssa loukkaantunutta vanhempaa naista, jonka puukotuksen he näkivät.

– Yritimme tyrehdyttää verenvuotoa naisen kaulalla. Se oli vaikeaa. Asettelimme häntä parempaan, turvalliseen asentoon, todistaja kertoi.

Miehet lopettivat naisen auttamisen siinä vaiheessa, kun paikalle tuli poliisit ja ambulanssi. 

Kello 9.14 Ensimmäistä todistajaa kuullaan arabiaksi tulkin välityksellä. Hän oli viime elokuussa parturissa, kun puukotukset tapahtuivat.

Kun hän tuli kaverinsa kanssa ulos parturiliikkeestä, hän kuuli huutoa Hansa-korttelin suunnalta. He lähtivät huudon suuntaan. Pian he näkivät miehen juoksevan veitsi kädessä.

– Siinä vaiheessa en ollut varma, mitä hänellä oli kädessä, mutta kun hän juoksi lähemmäs, näin, että se oli veitsi, mies kertoi.

Mies lähti kaverinsa kanssa tekijän perään. Yhdessä risteyksessä puukottaja hyökkäsi kahden naisen kimppuun.

– Kun hän iski ensimmäiseen naiseen, olimme jo 25-30 metrin päässä hänestä ja kuulin, kun hän huusi "allahu akbar". Veitsi oli terävä ja ohut. Siinä vaiheessa huomasin, että moni muukin oli hänen perässään.

Kello 9.06 Oikeudenkäynnin aluksi aamulla syyttäjät ottivat esiin videotallenteen torilta puukotuspäivänä. Video oli kuvattu jostakin kerrostalosta ja videolla puukottaja juoksee torilta perässään takaa-ajajat.

Syyttäjät totesivat, että kun he ovat kuunnelleet huutoja videolta, he ovat tulleet siihen tulokseen, että videolla huudetaan "Varokaa" eikä "Allahu akbar".

Artikkeli päivittyy oikeudenkäynnin ajan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.