Mainos

MTV Turussa: Joukkopuukotusta todistanut mies näki syytetyn heiluttavan kahta veistä – "Hän hakkasi naista vuorokäsin veitsillä"

1:18

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu tänään kolmatta viikkoa Turun vankilassa. Yleisö seuraa istuntoa Turun oikeustalolla. Tällä viikolla oikeudenkäynnissä kuullaan todistajia. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Tänään oikeudessa kuullaan muun muassa joukkopuukottajan takaa-ajajia. Useat henkilöt lähtivät verityöt tehneen miehen perään veitsi-iskun aikaan viime elokuussa. Syytetty itse ei ole paikalla istunnossa.

Kello 14.30 Oikeudenkäynti on päättynyt tältä päivältä. Todistajien kuuleminen jatkuu huomenna kello 9.

Kello 14.20 Päivän viimeisenä todistajana kuultiin 41-vuotiasta miestä, joka oli töissä torilla tapahtuma-aikaan.

– Kuulin jotain huutoa ja näin, kun joku juoksi ratikan takaa. Joku heitti ratikan edestä tuolin miestä kohti. Rupesin katsomaan juoksijaa ja huomasin, että hänellä oli vasemmassa kädessään puukko, joka oli veressä, todistaja kertoi.

Miehen mukaan kaksi ihmistä juoksi tekijän perässä ja hän liittyi takaa-ajajien joukkoon.

Pian tekijä puukotti lastenvaunujen kanssa kulkenutta naista useita kertoja.

– Minulla oli silloin etäisyyttä häneen ehkä 15 metriä.

Puukottaja jatkoi matkaansa torin laidalle ja takaa-ajajat seurasivat häntä juosten. Seuraavaksi tekijä puukotti naista Aktia-pankin portaiden edessä. Sitten hän jatkoi juoksuaan Kauppiaskadulta Maariankadun suunnalle. Samalla paikalle tuli poliisit.

Pankin kulmalla puukotettu nainen ei todistajan mukaan tuupertunut maahan, mutta hän kävi istumaan portaille vertavuotavana. Todistajan mukaan puukonisku osui naista kaulan seudulle.

Kello 14.10 58-vuotias nainen oli Kauppatorilla menossa bussiin puukotushetkellä. Nainen näki, kun Bouanane puukotti lastenvaunujen kanssa liikkeellä ollutta italialaisnaista takaapäin.

Todistajan mukaan kaikki tapahtui todella nopeasti.

Italialaisnainen lyyhistyi iskujen voimasta maahan. Todistaja näki, että naisen luo tuli heti auttajia, jotka pitivät myös huolta hänen lapsestaan.

Kello 13.58 38-vuotias mies oli töissä torilla viime elokuussa, kun Bouanane puukotti ihmisiä. Torikauppias kiinnitti ensimmäisenä huomiota "Allah”-huutoihin. Hän näki jonkun miehen heittävän toista tuolilla.

Nopeasti mies tajusi, että torilla mies puukottaa ihmisiä.

Mies näki tekijän käsissä kaksi puukkoa. Todistajalle tuli olo, että mies etsi torilla lisää uhreja.

– Hänen katseensa, eleensä ja kaikki liikkeensä olivat hirvittävän vauhdikkaita. Hän yritti katsoa ja etsiä katseellaan ihmisiä. Kaikki tapahtumat etenivät tosi nopeasti.

Todistaja näki, kun puukottaja hyökkäsi lastenvaunuja työntäneen italialaisnaisen kimppuun. Hän kuvaili tekijän olleen raivon vallassa.

Torikauppias huusi muille ihmisille varoituksia.

Kello 13.35 Lounastauon jälkeen todistajaksi oikeuteen saapui 68-vuotias suomalaismies, joka oli nostamassa rahaa Kauppiaskadun pankkiautomaatilta viime elokuun 18. päivä, kun Bouanane puukotti ihmisiä Turun keskustassa.

Mies kuuli rahaa nostaessaan kovaa kirkumista ja huutoa Kauppatorilta.

– Ihmettelin mitä siellä tapahtuu. Torin kulmassa ihmisiä liikkui nopeammassa tahdissa. Joku minun takanani automaatilla sanoi, että mitä ihmettä tuolla oikein tapahtuu. Käännyin katsomaan torille päin ja näin, kun ihmiset juoksivat kohti Sokoksen tavarataloa, mies kertoi.

Juoksevia ihmisiä vastaan käveli nainen lastenvaunujen kanssa. Pian kuului taas kovaa huutoa. Todistaja kääntyi katsomaan ja näki naisen lyyhistyneenä maahan.

Samassa mies näki puukottajan juoksevan kohti Kauppiaskadun ja Ylioppilaskadun kulmaa kohti. Miehellä oli molemmissa käsissään veitset ja hänellä heilutteli käsiä juostessaan.

Pian mies puukotti naista Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun risteyksessä. Todistaja näki, kun puukottaja hyökkäsi naisen kimppuun ja puukotti tätä ainakin neljä tai viisi kertaa. Tämä nainen oli toinen puukotuksen kuolonuhreista.

– Silloin hänellä oli veitsi molemmissa käsissään. Hän hakkasi vuorokäsin veitsillä naista. Puukottaja oli rouvan edessä, kun hän puukotti tätä, mies kertoi.

Todistaja näki, kuinka useampi mies ajoi puukottajaa takaa Kauppiaskatua ylöspäin.

– Sieltä tuli ihmisiä jotain rautaputkia käsissään, he juoksivat miehen perässä. Ajattelin, että siellä on jo tarpeeksi väkeä enkä tässä iässä enää jaksa juosta niin kovaa, että lähtisin perään. Ei tässä enää sprinttereitä olla, mies sanoi.

Pian paikalle tuli poliisitkin kovaa vauhtia. Todistaja neuvoi poliisit Puutorin suuntaan, missä tekijä otettiin kiinni.

Kello 11.32 Oikeus pitää nyt lounastauon.

Kello 11.03 Tulkin välityksellä kuultu 19-vuotias marokkolaismies tunsi puukottaja Abderrahman Bouananen entuudestaan. Todistaja oli torilla kavereidensa kanssa, kun hän näki Bouananen tulevan torille moskeijan suunnasta.

Nuori mies yritti tervehtiä Bouananea, mutta tämä ei reagoinut. He näkivät Bouananen menevän jäätelökioskille.

Todistaja kertoi nähneensä, kun Bouanane alkoi puukottamaan ensimmäistä uhriaan. Hän kuvaili, että näki kun tekijä löi naista suoraan selkään. Esitutkinnassa nuori mies kertoi kaverinsa nähneen tämän. Oikeudessa tästä asiasta oli jonkin verran epäselvyyttä ja salissa keskusteltiin pitkään siitä, mitä todistaja näki ja mitä ei.

Miehen mukaan Bouanane huuteli joukkopuukotuksen aikana iskulauseita.

Todistaja kertoi, että hän pyrki lähestymään puukottajaa.

– Sanoin hänelle, että mitä olet tehnyt, olet tuhonnut oman elämäsi. Hän katsoi minua päin ja oli hermostunut, mies kertoi.

Marokkolaistodistajan mukaan hänen vieressään ollut henkilö kehotti häntä olemaan lähestymättä, mutta tästä huolimatta hän halusi auttaa.

– Näin, että hän lähti kohti toista naista, jolla oli pieni lapsi mukana. Ja hän löi suoraan selän puolelle, todistaja kuvaili torin tapahtumia.

Todistaja kertoi, että lastenvaunuja työntäneen naisen puukotuksen jälkeen joukkopuukottajan perässä oli jo ihmisiä.

Kello 10.26 Neljäntenä kuultu todistaja, 25-vuotias mies oli tullut töihin torille puukotusten aikaan ja hän oli yksi heistä, joka ajoi takaa tekijää.

Mies näki ensin naisen makaavan maassa ja kuuli miehen huutavan ”Allahu Akbar” ja muita arabiankielisiä sanoja. Pian todistaja näki ihmisten juoksevan torilla tekijän perässä ja heittelevän tuoleja häntä kohti.

Mies näki, kun tekijä puukotti italialaisnaista torilla. Todistaja pyysi itse kättä pidempää, ja saikin eräältä sivulliselta tämän autosta pesäpallomailan.

– Huusin ihmisille, että väistykää, varokaa. Huusin, että ottakaa hänet kiinni. Poliisi ajoi vastaan ja ensin uhrin ohi. Huusimme poliisille, että kääntykää, se on tuolla.

Brahenkadulle Puutorin läheisyyteen saavuttaessa todistaja näki yhden uhrin makaavan maassa. Puukottaja oli lähellä toisen uhrin päällä puukottamassa tätä.

Samaan aikaan poliisipartio tuli paikalle.

– Kuulin kahden laukauksen äänen, kun poliisi ampui tekijää jalkaan.

Toinen äänistä oli peräisin poliisin aseesta, toinen etälamauttimesta.

Todistajan mukaan puukottajaa jahtasi hänen kanssaan 3-5 ihmistä. Tekijä juoksi hänen mukaansa kovaa vauhtia karkuun ja välillä etäisyys takaa-ajajien ja puukottajan välillä kasvoi 30-40 metriin.

Esitutkinnassa mies kertoi, että kun poliisit olivat painaneet jo miehen maahan, todistaja kävi lyömässä puukottajaa pesäpallomailalla päälakeen. Poliisit komensivat miehen kauemmas. Esitutkinnan mukaan myös muutamat muut kävivät potkaisemassa puukottajaa, kunnes poliisi sai tilanteen rauhoitetuksi.

Tästä pesäpallomailalla lyömisestä ei puhuttu oikeudessa ja syyttäjät sanoivatkin todistajalle, että hänen ei tarvitse puhua mitään sellaista, mikä voisi saattaa hänet syytteen vaaraan.

Kello 9.57 Päivän kolmas todistaja, 28-vuotias nainen oli viime elokuun 18. päivä Aurakadun puoleisella kioskilla Eerikinkadun puolella veljensä avovaimon kanssa. Aluksi hän ei tajunnut koko tapahtumaa. Hänen veljensä vaimo kuuli kiljuntaa, ja nainen nousi katsomaan mistä kiljunta kuului.

– Näin, että puukottaja juoksi ja toinen mies juoksi hänen perässään. Puukottaja kääntyi ja hänellä oli valmiiksi puukko kädessään. Tekijä kääntyi ja löi saman tien puukolla miestä kaulaan. Ei hän varmasti ajatellut yhtään, löi vaan.

– Se puukonisku osui vasemmalle puolelle miestä, isku tuli ylhäältä suoraan miehen kaulan alueelle, nainen kertoi.

Naisen mukaan puukotetuksi joutunut mies ei ensin tajunnut tapahtunutta. Miehen valkoinen paita meni heti punaiseksi verestä.

– Puukottaja ei jäänyt siihen katsomaan, vaan hän lähti juoksemaan kojujen läpi.

Todistaja näki myös italialaisen naisen maassa puukotettuna.

Nainen ei nähnyt lisää puukotuksia, mutta hän kuuli edelleen ihmisten kiljuntaa ja huutoa.

– Olin itse niin sokissa, että en oikein keskittynyt mihinkään muuhun. Kuulin vain, että ihmiset huusi tosi paljon. Sen muistan, että yksi mies huusi ”soittakaa ambulanssi”.

Kello 9.39 Toisena todistajana kuultiin miestä, joka oli puukotuspäivänä Kauppatorilla grillillä. Hän kuuli torilla huutoa ja kirkumista, mihin hän havahtui. Hän ei kuitenkaan vielä tuolloin osannut pelätä tai ajatella mitään ihmeellistä olevan meneillään.

– En ymmärtänyt heti tilanteen vakavuutta. Tekijä siirtyi sitten keskelle Kauppatoria. Näin, että hänellä oli veitsi toisessa kädessä ja hän kaivoi samalla toisella kädellä laukusta toista veistä. Kuulin samalla, kun hän huusi ”Allahu akbar”. Hän katsoi suoraan minuun, mies kertoi.

Katsekontaktista jäi todistajalle epätodellinen olo.

– Siinä alkoi hälytyskellot soida, mutta seisoin siinä vain tyhmänä. Mies katsoi minua ja mietin, mitä jos hän lähtee juoksemaan minua kohti. Hän lähti kuitenkin juoksemaan Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmaan.

Todistaja näki, kuinka pian tämän jälkeen isokokoinen mies putosi polvilleen alas maahan samalla suunnalla, mihin tekijä oli mennyt.

– Silloin mietin, että nyt on tosi kyseessä ja siellä puukotetaan. Näin, että sinne lähti monia ulkomaalaistaustaisia ihmisiä juoksemaan perään. En kokenut, että pystyn enää saamaan mitään hyvää aikaiseksi lähtemällä sinne myös.

Mies jäi seisomaan Eerikinkadun ja Aurakadun kulmaukseen, missä hän viittoili paikalle tullutta poliisiautoa eteenpäin Hesburgerin suuntaan.

Mies näki tekijällä kaksi veitseä. Hänestä ainakin toinen veitsi näytti valkoiselta.

– Se oli niin outoa, että epäilin itseäni. Se näytti valkoiselta veitseltä, mutta en tiedä oliko se jotain auringon heijastumaa.

Kello 9.05 Ensimmäisenä oikeudessa kuullaan todistajana 30-vuotiasta naista, joka näki ensimmäisen puukotuksen lähietäisyydeltä.

– Kuulin huutoa torilla, olin siellä mistä lähtee Ikean bussin. Tämä puukotus tapahtui toisella laidalla toria, mutta huuto kuului selvästi ja näin miehen, joka hyökkäsi ihmisiä päin, hän yritti lyödä ihmisiä. Näin kun hän puukotti naista, joka makasi maassa. Hän puukotti naista monta kertaa. Aina kun joku yritti tulla häntä päin, hän yritti lyödä, nainen kertoi.

Naisen mukaan tekijä istui polvillaan maassa, kun hän puukotti ensimmäistä uhria.

– Hän yritti puukolla lyödä naisen päätä irti. Samalla hän huusi ”Allahu akbar”. Hän kiljui ja huusi kovaan ääneen, ihan niin kuin hän olisi itsekin sokissa, todistaja sanoi.

Nainen osaa arabiaa ja hän ymmärsi, että mies huusi ”Allah on suurin”, ”Ei ole muuta Jumalaa kuin Allah”.

Esitutkinnassa nainen kertoi, että hänelle jäi käsitys, että mies yritti leikata naisen päätä kokonaan irti, repimällä naista hiuksista samalla kertaa ylöspäin ja samaan aikaan leikkaamalla kurkkua auki.

Todistaja näki myös sen, kun tekijä puukotti naisuhria auttamaan tullutta miestä selkään. Tämä mies oli ruotsalainen Hassan Zubier.

Syytetty Abderrahman Bouanane juoksi yhteensä 465 metriä Kauppatorilta Puutorille ja vahingoitti matkalla kuolettavasti kahta naista sekä haavoitti kuutta naista ja kahta auttamaan tullutta miestä.

Kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksesta tehdystä murhan yrityksestä syytetyn puolustus on myöntänyt teot tappoina ja tapon yrityksinä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja