Blinken: Venäjä voisi käyttää kemiallisia aseita Mariupolin valtaamiseen – MTV seuraa Venäjän hyökkäystä

MTV Ukrainassa: Kiovaan palaavia varoitettu –"Pitää odottaa, kunnes olemme tarkastaneet paikat sabotöörien varalta" 2:16
MTV Ukrainassa: Kiovaan palaavia varoitettu – "Pitää odottaa, kunnes olemme tarkastaneet paikat sabotöörien varalta".

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä 12. huhtikuuta Ukrainassa.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Taistelut ovat nyt kovimmillaan Itä-Ukrainan alueella
  • Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä suuntaa joukkojaan yhä enemmän Itä-Ukrainan alueelle
  • Suuri sotilaskolonna on liikkumassa kohti Donbassia
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

22.17 Blinken: Venäjä voisi käyttää kemiallisia aseita Mariupolin valtaamiseen

Yhdysvalloilla on luotettavaa tietoa, jonka mukaan on täysin mahdollista, että Venäjä voisi käyttää kemiallisia aseita yrittäessään vallata piiritetyn Mariupolin satamakaupungin Ukrainassa, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

–  Meillä on uskottavaa tietoa, jonka mukaan Venäjän joukot voivat käyttää erilaisia, mellakantorjuntaan tarkoitettuja aineita, esimerkiksi kyynelkaasua, johon on sekoitettu kemiallisia aineita. Ne voisivat aiheuttaa voimakkaita oireita, jotka lamaannuttaisivat ukrainalaistaistelijat ja siviilit, Blinken sanoi.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat ei ole onnistunut vahvistamaan epäilyjä, joiden mukaan kemiallisia aseita olisi jo käytetty Mariupolissa. 

19.58 USA ja Iso-Britannia suunnittelevat lisäapua Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson ovat keskustelleet Ukrainalle suunnattavasta lisäavusta, kertoo uutistoimisto Reuters. Biden ja Johnson ovat yhtä mieltä siitä, että taloudellista painetta Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan tulee kasvattaa.

Molemmat haluavat myös laittaa pisteen länsimaiden riippuvuudelle venäläisestä öljystä ja kaasusta.

18.35 Pormestari: Mariupolissa kuollut 21 000 siviiliä

Satamakaupunki Mariupolin pormestari sanoo, että viimeisimmän arvion mukaan kaupungissa on kuollut 21 000 siviiliä.

Vadym Boichenkon mukaan uhrien määrää on ollut vaikea laskea katutaistelujen vuoksi.

Lukuja ei ole voitu ulkopuolisesti vahvistaa.

Venäjä on piirittänyt kaupunkia jo viikkoja. Viime päivinä on esitetty erilaisia arvioita, murtuuko Mariupolin puolustus.

18.08 Kuusi siviiliä löydetty tapettuna kellarista

Kuusi siviiliä on löydetty kuoliaaksi ammuttuina rakennuksen kellarista Kiovan ulkopuolella Brovaryssa. Asiasta kertoo Ukrainan valtakunnansyyttäjä.

– Kuuden siviilin ruumiit ampumahaavoin löydettiin kellarista yksityisasunnon tutkinnan aikana, hän sanoi tiedotteessaan.

Lausunnossa ei suoraan nimetä epäiltyjä, mutta siinä mainitaan venäläismiehittäjien tekemät siviilitapot.

17.45 Ukraina kuittaa Putinin puheet painostamisena

Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoo Reutersin mukaan, että rauhanneuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä jatkuvat. Putin sanoi aiemmin Interfaxin mukaan, että neuvottelut ovat umpikujassa.

Neuvonantajan mukaan Venäjä yrittää vain painostaa neuvotteluja ulostuloillaan.

Neuvonantaja sanoo kuitenkin, että neuvottelut ovat hyvin hankalat, mutta ne jatkuvat.

Katso videolta, kuinka Putin perusteli hyökkäystä tiistaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää kiinni syistään hyökätä Ukrainaan – kehuu venäläisjoukkojen toimintaa 1:51

17.08 Pormestari: Butshasta löydetty yhteensä 403 ruumista

Butshan pormestarin Anatoliy Fedorukin mukaan 403 ruumista on löydetty kaupungista. Pormestari uskoo, että heidät on tapettu Venäjän miehityksen aikana.

Hän uskoo, että luku kasvaa edelleen.

Fedoruk myös sanoo, että asukkaiden on liian aikaista palata Butshaan.

Butshan kauheudet paljastuivat reilu viikko sitten. Kaupungista löydettiin lähes 300 ihmisen joukkohauta. Ruumiita oli myös kaduilla, ja osan kädet oli sidottu selän taakse.

17.07 Putin: Neuvottelut umpikujassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että rauhanneuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä on umpikujassa.

Putin väitti venäläisen Interfaxin mukaan, että Ukraina oli poikennut Istanbulin neuvotteluissa sovituista asioista.

Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan helmikuun lopussa, ja on iskenyt lukuisia kertoja siviilikohteisiin.

15.15 Maailmanpankki tarjoaa tukensa Ukrainalle

Maailmanpankin johtaja David Malpass kertoo pankin tukevan Ukrainaa yhteensä 1,5 miljardilla dollarilla. Malpassin mukaan Maailmanpankki aikoo rahoittaa Ukrainan jälleenrakentamista kun sen aika koittaa.

14.55 Zelenskyi piti puheen Liettuan parlamentille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittelee Liettuan olleen ensimmäisiä maita, jotka riensivät Ukrainan avuksi. Zelenskyi piti tänään puheen Liettuan parlamentille.

Zelenskyin mukaan Ukrainan sota on nostanut esiin kysymyksen siitä, ovatko toisen maailmansodan jälkeiset eurooppalaiset arvot vielä elossa. Liettua on hänen mukaansa niitä maita Euroopassa, joita rauha ja turvallisuus huolettavat eniten.

13.48 Mariupolin merijalkaväki: Sinnittelemme viimeiseen asti

Lähes läpikotaisin tuhotun ja piiritetyn Mariupolin merivoimat kertovat sinnittelevänsä alueella "viimeiseen asti", uutisoi CNN.

– Olemme Mariupolin puolustajia, 36. merijalkaväen prikaatia, joka puolustaa tätä kaupunkia viimeiseen asti, sotilaat sanovat.

Satamakaupungin kaatumisen on arvioitu olevan enää päivien kysymys. Kaupunkia viikkokausia puolustaneet sotilaat kertoivat eilen olevansa menettämässä kaupungin.

– Emme luopuneet asemistamme. Puolustimme tämän kaupungin jokaista tuumaa niin hyvin kuin pystyimme. Mutta totuus on se, että kaupunki on piiritettynä. Sinne ei ole toimitettu ammuksia eikä ruokaa. Olemme kiitollisia jokaiselle ukrainalaiselle, joka uskoi ja uskoo edelleen merijalkaväkeen. Olemme pysyneet uskollisina.

13.33 Suuri sotilaskolonna lähestyy Donbassin aluetta

Suuri venäläinen sotilaskolonna on liikkumassa kohti Donbassin aluetta, kertoo muun muassa CNN.

Aiemmin on kerrottu, että Ukrainan ja länsimaiden tiedustelun mukaan Venäjän joukot ovat ryhmittymässä itään Donbassin alueelle sen jälkeen, kun ne luopuivat yrityksistä vallata pääkaupunki Kiova. 

12.57 Helen irtautuu Venäjän sopimuksista kevään aikana

Energiayhtiö Helen kertoo tiedotteessaan, että valtaosa sen kivihiilen hankintasopimuksista Venäjän kanssa päättyy loppukevään aikana. Helen aikoo hankkia kivihiilensä toistaiseksi muualta kuin Venäjältä.

EU-jäsenmaiden asettamaa kivihiilen tuontikieltoa ei sovelleta ennen 9. huhtikuuta tehtyihin sopimuksiin ennen kuin vasta 10. elokuuta alkaen.

– Hiilen tuontikiellon soveltaminen vasta elokuusta alkaen on harmillista. Olisimme toivoneet, että pakotteet tulisivat täysimääräisinä voimaan välittömästi, jotta niillä olisi ollut vaikutusta Helenin voimassa oleviin sopimuksiin, yhtiö pahoittelee.

12.30 Putin: Joukkomme toimivat Ukrainassa "tehokkaasti ja rohkeasti"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan maan asevoimien joukot ovat toimineet Ukrainassa "rohkeasti ja tehokkaasti". Putinin mukaan Venäjällä ei ollut vaihtoehtoa "sotilaalliselle operaatiolle", jonka se aloitti Venäjän suojelemiseksi. 

Lue lisää Putinin kommenteista tästä artikkelista.

12.20 "Suurhyökkäys Donbassiin on alkanut"

Ukrainan sisäministeriön vanhempi neuvonantaja Vadym Denysenko on kommentoinut sotatapahtumia Ukrainan televisiossa. Asiasta kertoo CNN.

– Minun näkökulmastani katsottuna, suurhyökkäys Donbassiin on jo alkanut, Denysenko.

Ukrainan ja länsimaiden tiedustelun mukaan Venäjän joukot ovat ryhmittymässä itään Donbassin alueelle sen jälkeen, kun ne luopuivat yrityksistä vallata pääkaupunki Kiova. 

– Viime päivinä ei ole raportoitu suurista taisteluista. Mutta yleisesti hyökkäys siellä on käynnissä, Denysenko sanoo.


12.17 Zelenskyin mukaan venäläisjoukot toimivat kaikkialla kuin Butshassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tänään puhunut Liettuan parlamentissa. Puheessaan Zelenskyi sanoi, etteivät Butshassa paljastuneet kauheudet ole yksittäistapaus, vaan Venäjän joukot toimivat niin myös muilla miehittämillään alueilla.

11.36 Ukraina tutkii epäilyjä kemiallisista aseista

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyar kertoo maansa tutkivan toistaiseksi vahvistamattomia tietoja, joiden mukaan Venäjä olisi käyttänyt kemiallisia aseita yrittäessään vallata satamakaupunki Mariupolia.

– Meillä on teoria fosforiammusten käytöstä, mutta virallinen tieto saadaan myöhemmin, Malyar sanoo.

Valkoisen fosforin käyttöä aseissa verrataan usein napalmiin. Ainetta käytetään taisteluissa savuverhojen luomiseen ja pommituskohteiden merkitsemiseen. Sen käyttö asutuilla alueilla on kansainvälisissä sopimuksissa kielletty.

10.56 Separatistit kiistävät kemiallisten aseiden käytön

Venäjämieliset separatistit Donetskin alueella kiistävät käyttäneensä kemiallisia aseita Mariupolin kaupungissa.

Maanantaina levisi vahvistamattomia tietoja, että Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Sekä Britannia että Yhdysvallat ovat yrittäneet saada vahvistusta väitteisiin siinä kuitenkaan onnistumatta.

10.32 Naton tuki on yhä materiaalista, ei joukkoja Ukrainaan

Naton sotilaskomitea on antanut lausunnon Seoulissa Etelä-Koreassa. Naton lausunnon mukaan Venäjän hyökkäyksen seurauksena on selvää, että Naton joukot lisääntyvät Venäjän vastaisilla rajoilla. 

Nato ei kuitenkaan aio edelleenkään lisätä sotalentokoneita eikä joukkoja Ukrainaan.

Nato aikoo jatkaa tukeaan Ukrainaa kohtaan kaikin keinoin, mutta kyseessä on materiaalinen apu. Myös aseeton apu eli esimerkiksi kaikenlainen humanitaarinen apu Ukrainalle on tärkeää.

– Naton mukaan Suomen ja Ruotsin mahdollinen liittyminen Natoon on maiden oma asia, sanoo Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Rob Bauer.

Nato kertoo olevansa huolissaan Pohjois-Korean luomasta ohjus-uhasta ja siitä, että Pohjois-Korean ohjukset osuisivat Naton alueille.

10.16 Lukashenka ja Putin tapaavat Venäjällä

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin, kertoo muun muassa valkovenäläinen Belta-uutistoimisto. Tapaaminen toteutuu Amurin alueella, missä presidentit vierailevat Vostotshnyn avaruuslentokeskuksessa.

Vierailun yhteydessä Lukashenka ja Putinin keskustelevat Beltan mukaan Ukrainan tilanteesta sekä yhteisistä toimista länsimaiden asettamia pakotteita vastaan. Valko-Venäjä on toiminut tukialueena Ukrainassa sotiville venäläisjoukoille, muttei ole toistaiseksi osallistunut suoraan sotatoimiin Venäjän rinnalla.

9.22 Nokia vetäytyy Venäjältä

Verkkovalmistaja Nokia vahvistaa vetäytyvänsä Venäjältä. Päätöksellä ei Nokian mukaan ole vaikutusta yhtiön taloudellisiin näkymiin.

8.57 Humanitaarisia käytäviä ollaan avaamassa jälleen 

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan tänään on tarkoitus avata yhdeksän humanitaarista käytävää siviilien evakuoimiseksi muun muassa Mariupolista.

8.45 Mariupolin pormestarin mukaan kaupungissa on kuollut yli 10 000 ihmistä

Mariupolin pormestarin Vadym Boitshenkon mukaan yli 10  000 siviiliä on kuollut venäläisten pitkään piirittämässä ukrainalaiskaupungissa. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Boitshenko sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, että uhriluku voi ylittää jopa 20  000.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Mariupolissa on todennäköisesti kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Satamakaupungin kaatumisen on arvioitu olevan enää päivien kysymys. Kaupunkia viikkokausia puolustaneet sotilaat kertoivat eilen olevansa menettämässä kaupungin.

8.23 Britannia: Venäjä keskittää hyökkäystään yhä enemmän Itä-Ukrainan alueelle

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Valko-Venäjän puolelle vetäytyneet Venäjän joukot ovat siirtymässä kohti Itä-Ukrainaa.

Venäjän hyökkäykset keskittyvät nyt Donetskin ja Luhanskin alueille. Taistelut jatkuvat myös Hersonin ja Mykolaivin ympäristössä. Venäjä on myös suuntaamassa Kramatorskin alueelle.

8.13: Japanilta lisää pakotteita

Japani asettaa lisäpakotteita Venäjää vastaan, kertoo CNN. Pakotteet kohdistuvat muun muassa Putinin kahteen tyttäreen Katerina Tikhonovaan ja Mariya Vorontsovaan. 398 henkilöä sisältävälle listalle kuuluu myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja tämän perheenjäseniä. Japani aikoo jäädyttää heidän taloudellisia varojaan.

8.01: Britannia ja USA tutkivat väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä

Maanantaina levisi vahvistamattomia tietoja, että Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Sekä Britannia että Yhdysvallat ovat yrittäneet saada vahvistusta väitteisiin siinä kuitenkaan onnistumatta.

– Yritämme pikaisesti saada liittolaistemme kanssa vahvistusta asialle. Tällaisten aseiden käyttäminen tässä konfliktissa olisi tunteetonta ja vaadimme (VladimirPutinia ja hänen hallintoaan vastuuseen siitä, Britannian ulkoministeri Liz Truss kirjoitti Twitterissä.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi CNN:lle, ettei se pysty vahvistamaan väitteitä Venäjän kemiallisten aseiden käyttämisestä Mariupolissa. Kirby lisäsi, että Yhdysvallat on huolissaan mahdollisuudesta, että Venäjä voisi silti näin toimia.

Erkki Tuomioja kiistää MTV:n Uutisaamussa sooloilleensa, kun hän kertoi Huvudstadsbladetin haastattelussa Ruotsin puolustus­ministeri Peter Hultqvistin ehdottaneen suomalais-ruotsalaista puolustus­liittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle. Katso keskustelu videolta tai lue lisää tästä artikkelista.

Vaivaako Nato-keskustelua suomettumisen varjo? 10:42

6.25: "Piilouduimme perunakellariin" – ukrainalaiskyläläiset näyttävät, millaisissa oloissa he piilottelivat tulituksilta

Tshernihivin lähikylien asukkaat esittelivät kuvausryhmälle tuhoutuneita naapurustojaan. Monet heistä oli viettänyt päiviä kellareissa piilossa tulitukselta.

Bobrovytsjan kylässä asuva 63-vuotias eläkeläinen Natalia Titova osoittaa talon raunioiden keskellä olevaa maakellaria, jossa hän aviomiehensä, lapsensa ja miniänsä kanssa olivat suojassa.

– Täällä meillä oli taittosänky, katsokaa.

Heidän talonsa oli syttynyt tuleen, ja he joutuivat pakenemaan.

– Olemme eläneet täällä pitkään, yli 30 vuotta. Meidän talomme pommitettiin, menetimme kaiken, Titova sanoo kyyneleitä pidätellen.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.04: Venäläiset jättäneet "kymmeniä, ellei satoja tuhansia" räjähteitä vetäytyessään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Pohjois-Ukrainasta on löytynyt Venäjän vetäytymisen jälkeen "kymmeniä, ellei satoja tuhansia" vaarallisia räjähteitä, jotka venäläiset ovat jättäneet tarkoituksella.

– Valtaajat jättivät miinoituksia joka paikkaan: valtaamiinsa taloihin, kaduille, pelloille. He miinoittivat ihmisten omaisuutta, autoja, (talojen) ovia, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi myös myönsi, että Ukraina on riippuvainen kansainvälisestä aseavusta. Hän huomautti kuitenkin, että Ukrainan joukot ovat "rohkeampia" kuin venäläiset ja "lyövät miehittäjiä viisaammalla ja harkitulla taktiikalla".

5.00: Zelenskyi varoittaa Venäjän saattavan suunnitella kemiallisten aseiden käyttämisestä 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut Facebookissa julkaisemassaan puheessa, että Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä Ukrainassa. Zelenskyi sanoi Ukrainan ottavan tällaiset suunnitelmat "niin vakavasti kuin mahdollista".

Zelenskyi sanoi myös, että Pohjois-Ukrainasta on löytynyt Venäjän vetäytymisen jälkeen "kymmeniä, ellei satoja tuhansia" vaarallisia räjähteitä, jotka venäläiset ovat jättäneet tarkoituksella. Zelenskyin mukana venäläisjoukot ovat jättäneet miinoitteita joka puolelle: valtaamiinsa taloihin, kaduille, pelloille ja autoille.

Zelenskyi myös myönsi, että Ukraina on riippuvainen kansainvälisestä aseavusta.

Lue myös:

    Uusimmat