Hamilton pakotti Bottaksen radan ulkopuolelle, suomalainen kuittasi voittoon! Maailmanmestaruus ratkesi – näin USA:n GP eteni

Paalumies Valtteri Bottas ajoi upeasti Yhdysvaltain GP:n voittoon, ja hänen Mercedes-tallikaverinsa Lewis Hamilton varmisti kisan kakkossijalla uransa kuudennen F1-maailmanmestaruuden. MTV Urheilu seurasi kilpailua hetki hetkeltä.

USA:n GP, seuranta:

Lopputulokset:

1. Bottas
2. Hamilton +4,148
3. Verstappen +5,002
4. Leclerc +52,239
5. Albon +78,038
6. Ricciardo +90,366
7. Norris +90,764
8. Sainz +1 kierros
9. Hülkenberg +1 kierros
10. Kvjat +1 kierros
11. Perez +1 kierros
12. Räikkönen +1 kierros

Kierros 56/56: Hamilton toisena maaliin, Verstappen kolmas. Hamilton varmistaa uransa kuudennen maailmanmestaruuden. Mercedeksen juhlailta!

Kierros 56/56: Valtteri Bottas voittaa! Maaginen kilpailu suomalaiselta huikean paalupaikan jälkeen.

Kierros 56/56: Verstappen on 0,7 sekunnin päässä Hamiltonista. Onnistuuko hollantilainen nousemaan vielä toiseksi ohi kuluneilla renkailla ajavan britin? 

Kierros 55/56: Kevin Magnussen ajaa ulos hiekalle. Sinne jää mutkaan 12 Haas-auto. Jarrut näyttävät pettävän. Keltaiset liput tulevat toiseen sektoriin, mikä pelaa Hamiltonin pussiin taistelussa Verstappenia vastaan.

Kierros 54/56: Hamilton on nappaamassa uransa kuudetta maailmanmestaruutta, mutta britin kypärän sisällä tuntuu kuohuvan. 

Kierros 53/56: Kisaa johtava Bottas on nykinyt kaulan Hamiltoniin jo 2,5 sekuntiin. Verstappen on kahden sekunnin päässä britistä. Kun Hamiltonille kerrotaan erosta Verstappeniin, ja britti kiehahtaa! Hän sanoo näkevänsä kyllä eron ja haluaa hiljaisuutta.

Kierros 52/56: Enää ei Hamilton pysty vastaamaan Bottakselle: suomalainen painaa vastaansanomattomasti kisan kärkeen! Kohta on Verstappen Hamiltonin kannassa.

Kierros 51/56: Bottas nousee jo Hamiltonin rinnalle! Hamilton ajattaa kuitenkin Bottaksen ratarajojen ulkopuolelle ja pitää kärkipaikkansa. Röyhkeitä liikkeitä britiltä tallikaveria vastaan.

Kierros 51/56: Hamiltonin ja Bottaksen edessä on nyt tukku kierroksella ohitettavia. Bottas 0,9 sekuntia Hamiltonin takana.

Kierros 50/56: Bottas on alle sekunnin päässä Hamiltonista! Nastolalainen haistanee kuluneilla kumeilla ajavan britin veren.

Kierros 49/56: Bottas on ajamassa Hamiltonia vääjäämättä kiinni. Takamatkaa kisaa johtavaan tallikaveriin on enää 1,3 sekuntia.

Kierros 48/56: Bottakselle kerrotaan tiimiradiossa erosta Hamiltoniin. Bottas pyytää hiljaisuutta: "Ei puheita nyt."

Kierros 48/56: Kolmantena ajava Verstappen on noussut 7,4 sekunnin päähän kisaa johtavasta Hamiltonista. Bottas on nyt vain 1,5 sekuntia Hamiltonia perässä.

Kierros 47/56: Bottas ottaa Hamiltonia kiinni, ero nyt vain kaksi sekuntia. Britin renkaat kuluvat koko ajan, jännäksi menee! 

Kierros 46/56: Hülkenberg on kehotettu päästämään Räikkönen takaisin ohi, ja sen saksalainen on tehnyt. Kimi on nyt jälleen 11:ntenä.

Kierros 45/56: Neljäntenä ajava Leclerc kiskoo pehmeillä kumeilla kisan nopeimmaksi kierrokseksi 1.36,169.

Kierros 45/56: Räikkönen sanoo tiimiradioon, että Hülkenberg ajoi ratarajojen ulkopuolella – ja on siinä oikeassa. Saksalaisen kuuluisi antaa sijoitus takaisin Jäämiehelle.

Kierros 44/56: Räikkönen ja Hülkenberg käyvät kovaa taistelua, mutta Jäämies joutuu taipumaan ja putoaa 12:nneksi.

Kierros 44/56: Bottas on nyt 3,7 sekunnin päässä kisaa johtavasta Hamiltonista. Verstappen kaasuttelee vakaasti kolmantena, Leclerc on yli 50 sekunnin päässä nelossijalla.

Kierros 43/56: Räikkönen on kokenut takaiskun, kun Perez on kuitannut suomalaisen ohi 10. sijalle. Jäämies on nyt 11:ntenä.

Kierros 42/56: Hamilton ilmoittaa tiimiradioon, että hän aikoo pysyä radalla.

Kierros 42/56: Hamilton kysyy tiimiradiossa, ovatko kenenkään renkaat kestäneet näin kauan. Tiimi vastaa, että heillä on valmius ottaa hänet sisään, jos renkailla ei päästä loppuun saakka.

Trilleri-ilta, se tässä on meneillään.  

Kierros 41/56: Hamilton pohtii tiimiradioon ääneen, miten monta kierrosta hänen renkaansa kestävät.

Kierros 41/56: Räikkönen joutuu taistelemaan pistesijasta. 11:ntenä oleva Perez hiillostaa Jäämiestä alle sekunnin päässä.

Kierros 40/56: Tilanne on tasaantunut: Hamiltonin johto Bottakseen 5,3 sekuntia. Nastolalaiselta lienee kuitenkin lopussa luvassa kova hyökkäys tuoreemmilla renkailla.

Kierros 39/56: Muistutetaan, että Hamilton on ottamassa uransa kuudetta maailmanmestaruutta. Siihen hänelle riittäisi kahdeksaskin sija tai vaihtoehtoisesti yhdeksäs sija nopeimman kierroksen kera, jos Bottas voittaa. Ja jos Bottas ei voita, Hamiltonin mestaruus on varma.

Kierros 38/56: Bottas takoo kierrosennätyksen: 1.36,957. Nastolalainen on noussut nopeasti 5,2 sekunnin päähän Hamiltonista.

Kierros 38/56: Kisan voittotaistelu ratkeaa paljolti Hamiltonin rengaskulumaan. Miten britti saa kuluneemmat renkaat kestämään, kun Bottas jahtaa häntä tuoreemmilla kumeilla?

Kierros 36/56: Bottas toistamiseen varikolle. Suomalainen palaa radalle kakkossijalla keskikovilla renkailla, 8,8 sekunnin päähän Hamiltonista, jota ei aiota enää varikolle ottaa.

Kierros 35/56: Räikkönen jatkaa 10:ntenä, eroa edellä olevaan Pierre Gaslyyn on viitisen sekuntia. 

Kierros 33/56: Verstappen valittelee ongelmista mutkissa 16 ja 17.

Kierros 32/56: Kolmantena ajava Hamilton kaventaa koko ajan eroa kisaa johtavaan Bottakseen. Hamilton on nyt reilun 15 sekunnin päässä suomalaisesta. Verstappen on välissä, 7,6 sekuntia Bottaksen perässä.

Kierros 31/56: Jos Hamiltonille ei käy haveria, britti varmistaa tänään reilulla marginaalilla uransa kuudennen maailmanmestaruuden. Hamiltonille riittää kahdeksaskin sija tai vaihtoehtoisesti yhdeksäs sija nopeimman kierroksen kera, jos Bottas voittaa. Hamiltonin mestaruuden varmistumiseen riittää myös se, jos Bottas ei voittaisi kisaa.

Kierros 30/56: Sergio Perez kuittaa Daniil Kvjatin ohi. Racing Pointit nyt peräkkäisillä sijoilla, Lance Stroll 11:ntenä ja Perez 12:ntena.

Kierros 29/56: Hamiltonille kerrotaan tiimiradiossa, että näillä kierrosajoilla pystytään taistelemaan kisan voitosta, mutta haasteena on renkaiden kestäminen lopussa.

Kierros 28/56: Bottas kontrolloi kisaa yli kuuden sekunnin erolla ennen Verstappenia. Hamilton takoo kolmossijalla kovia kierroksia ja oli edellisellä kierroksellaan seitsemän kymmenystä Bottasta nopeampi. Britin ero Bottakseen on 18 sekunnin luokkaa. Räikkönen jatkaa 10:ntenä.

Kierros 27/56: Hamilton painaa nyt radalla kovaa. Britille korostetaan, että on tärkeää pitää renkaat hyvässä kunnossa, jotta yhden pysähdyksen taktiikka onnistuisi.

Kierros 26/56: Hamiltonille kerrotaan tiimiradiossa, että Verstappenin kanssa tulee tiukkaa kisan lopussa. Hamilton utelee, miten hän voi voittaa tänään. Britille vastataan, että eroa Verstappeniin on 16 sekuntia ja Bottakseen 21 sekuntia, ja heidän täytyy vielä pysähtyä.

Kierros 25/56: Sergio Perez tulee varikolle, ja kas, siellä Räikkönen on jälleen pistesijalla 10:ntenä!

Kierros 25/56: Hamilton tulee nyt varikolle. Radalla vietetty "ylimääräinen" kierros söi häneltä aikaa. Britti palaa kolmanneksi, kakkosena nyt Verstappen, joka on myös pysähtynyt.

Kierros 24/56: Bottakselle kerrotaan, että nyt voi hyökätä. Suomalainen iskee takasiipi auki Hamiltonin ohi ja johtaa jälleen kisaa!

Kierros 23/56: Mercedes näytti jo olevan ottamassa Hamiltonia sisään, mutta britti jatkaakin radalla. 

Kierros 22/56: Räikkönen on noussut nyt 11:nneksi. Jäämies taistelee tänään pisteistä, vaikka lähti kisaan vasta 17:ntenä.

Kierros 22/56: Bottas on kohta ajanut Hamiltonin kiinni. Kaksikon eroa 2,5 sekuntia, ja Hamilton ei ole siis vielä varikolla käynyt.

Kierros 21/56: Leclercillä tuhriutuu rutosti aikaa varikkopysähdyksellä. 7,7 sekunnin stoppi. Ei ole Ferrari tällä haavaa ottamassa palkintokorokepaikkaa tänään...

Kierros 21/56: Räikkönen ohittaa entisen tallikaverinsa Romain Grosjeanin ja nousee 13:nneksi.

Kierros 19/56: Kimi pysähtyy. Kovat kumit nyt myös Räikkösen alle, hän putoaa stoppinsa myötä 14. sijalle.

Kierros 19/56: Hamilton jatkaa yhä radalla, ja hän johtaa kisaa 7,4 sekunnilla ennen Bottasta, joka on kertaalleen varikolla jo käynyt.

Kierros 17/56: Mercedes kertoo Hamiltonille tiimiradiossa, että se uskoo muiden olevan kahden stopin taktiikalla liikkeellä. Hopeanuolet aikovat pysyä alkuperäisessä suunnitelmassaan, jossa tehdään yksi pysähdys.

Kierros 17/56: Bottas ottaa ylivoimaisella erolla kisan nopeimman kierroksen nimiinsä. 1.39,201. Hyvin kulkee nastolalaisella.

Kierros 16/56: Bottas ottaa nopeasti Leclercin kiinni ja porhaltaa vaivatta ulkokautta ohi kakkossijalle. Verstappen naulaa samalla kisan toistaiseksi nopeimmaksi kierrokseksi 1.39,604.

Kierros 15/56: Bottas tulee heti seuraavalta kierroksella Verstappenin jälkeen sisään. Kovat renkaat myös nastolalaisen alle, Bottas palaa radalle kolmantena Hamiltonin ja Leclercin perään. Verstappen neljäntenä.

Kierros 14/56: Hamilton ajaa nyt lujaa. Britti tykittää ykkössektoriin uudet pohjat. 

Kierros 14/56: Verstappen tulee varikolle. Keskikovat renkaat vaihtuvat koviin kumeihin. Verstappen palaa radalle neljäntenä Bottaksen, Hamiltonin ja Leclercin taakse.

Kierros 13/56: Hamilton on takasiipi auki alle sekunnin päässä Verstappenista, mutta toistaiseksi Verstappen pitää pintansa kakkosena. Tämä käy Bottaksen pussiin.

Kierros 13/56: Kisaa johtava Bottas on kasvattanut eron Verstappenin kolmeen sekuntiin. Hamilton on Verstappenin kontissa kiinni.

Kierros 10/56: Verstappen sanoo tiimiradioon, että kertokaa hänelle, jos Hamilton pääsee DRS-alueelle ja hän saa siitä takasiiven auki. 

Kierros 10/56: Räikkösen vauhti on mainiota. Hän on nyt 3,6 sekunnin päässä kahdeksantena ajavasta Carlos Sainzista.

Kierros 8/56: Räikkönen on ohittanut Magnussenin, ja kun Vettel joutuu keskeyttämään, Kimi on jo yhdeksäntenä!

Kierros 8/56: Vettelin kisa on paketissa! Ferrarin takaripustus pettää yllättäen. C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen korostaa, että tällainen episodi on varsin harvinainen.

Kierros 7/56: Tv-ruutuun tulee infoa: Albon on ylittänyt ratarajat. Kolmesta ylittämisestä seuraisi varoitus.

Kierros 7/56: Räikkönen hiillostaa sijalla 10 olevaa Magnussenia noin sekunnin päässä.

Kierros 7/56: Leclercille kerrotaan tiimiradiossa, että käyttöön otetaan "suunnitelma B". Se voinee tarkoittaa kahden pysähdyksen taktiikkaa.

Kierros 6/56: Bottas on kasvattanut hienokseltaan johtoa Verstappeniin, nyt 1,8 sekuntia. Nastolalainen kontrolloi kisaa kärjessä.

Kierros 5/56: Hidastuskuvasta näkyy, miten Albon ja Sainz osuivat lähdössä. Tuomaristo ei rankaise kumpaakaan.

Kierros 4/56: Ferrarilla ei ole millään kyytiä. Leclerc on pudonnut jo yli kuuden sekunnin päähän kolmantena ajavasta Hamiltonista.

Kierros 3/56: Vettel on nyt seitsemäntenä. Edelle on puikannut Renault'n Daniel Ricciardokin. Bottas johtaa kisaa 1,2 sekunnin erolla ennen Verstappenia.

Kierros 2/56: Kimi Räikkönen ampui pehmeät renkaat allaan komeasti liikkeelle. Jäämies napsii sijoja yksi kerrallaan, nyt hän on jo 11:ntenä. Tallikaveri Giovinazzi vasta 15:s.

Kierros 2/56: Nyt McLarenin Lando Norris kuittaa Vettelin ohi viidenneksi. Vettel valittaa tiimiradioon auton aliohjaamisesta. Hän ei ymmärrä, mistä vahinko on tullut, osumia saksalainen ei ole kokenut.

Kierros 1/56: Hamilton nousi kolmanneksi. Ferrari-kuskit käyvät tiukkaa välienselvittelyä: Leclerc noussut Vettelin ohi neljänneksi, saksalainen viidentenä.

Lähtö: Bottas saa ilmiömäisen lähdön ja pitää kärkipaikan vaivatta! Verstappen nousee väkisin kakkoseksi.

-----------------------------------------------

Kello 21.10: Kuljettajat lämmittelykierroksella. Kohta mennään toden teolla!

Kello 21.09: Austinissa on kisan alla lämpimähkö 21 celsiusasteen keli. Radanpinta on 28 asteessa.

Kello 21.03: Kolmantena kilpailuun starttaavan Max Verstappenin takasiivessä on vaurioita. Red Bullin hollantilaiskuskin siipi vaihdetaan juuri ennen kisaa kansainväliseltä autoliitolta saadulla luvalla.

Kello 20.55: USA:n kansallislaulu kajahtaa jopa korostetun pontevasti. Hornetit taivaalle. Ennakkoshow vauhdissa, kohta itse kisa!

Kello 20.54: Koko viiden kärki starttaa kisaan keskikovilla renkailla. Kärkitallien kuskeista vain kuudenneksi sijoittuneen Red Bullin Alexander Albonin alla ovat pehmeät kumit.


Kello 20.45: F1-rengastoimittaja Pirellin kilpailujohtaja Mario Isola arvioi C Moren haastattelussa, että tänään ideaali on yhden pysähdyksen taktiikka.

Kello 20.41: Kahtena edellisenä vuonna kisassa on nähty käytännössä identtiset startit: kakkosruudusta lähtenyt Ferrari on ohittanut Mercedeksen sisäpuolelta avausmutkassa. 2017 tempun Hamiltonille teki Vettel, viime vuonna Räikkönen. Nyt kärjestä kisaan ampaisee Bottas ja kakkosruudussa on Vettel. Toistaako historia itseään hyväksi todetun kakkosruudun kohdalla?

Kello 20.36: Bottas ounastelee C Morelle, että yhden ja kahden varikkopysähdyksen taktiikan välillä ei liene kisassa suurta ajallista eroa, mutta nastolalainen samaan hengenvetoon korostaa, että yksi stoppi olisi parempi, jos hän pystyy pitämään johdon kisan läpi. Tällöin asemia ei ainakaan tarvitsisi toistamiseen hakea taaempaa.


Kello 20.27: Verstappenista puheen ollen: hollantilaiskuski oli mukana kohahduttaneessa episodissa myös USA:n aika-ajoissa. Hamilton oli toisessa osiossa jäänyt mutkassa 19 Verstappenin ja Daniil Kvjatin väliin. Britti teki äkillisen liikkeen, minkä jäljiltä Verstappen joutui väistämään nurmikon puolelle. Verstappen kävi tilanteen jäljiltä kuumana.

Kello 20.18: Kolme eri kuljettajaa ajaa tänään uransa 100. F1-kisan: Max Verstappen, Carlos Sainz ja Kevin Magnussen. Verstappenilla on realistia saumoja juhlaan myös itse kisassa palkintokorokesijan muodossa, kun hollantilainen iskee liikkeelle kolmosruudusta.

Kello 20.12: Bottaksen rinnalta kakkosruudusta starttaa Sebastian Vettel ja takana kolmosruudussa vaanii "vaara", arvaamaton hollantilaiskuski Max Verstappen, jolla ei ole tapana antaa tuumaakaan periksi. Millaiset mausteet hollantilainen tuo kisan lähtöön?

Kello 20.01: Austinin kisapuitteissa on aloitettu julkeahko toiminta ja maalattu parkkiruutu Hamiltonin maailmanmestaruutta varten. Palkintopallin alle maalatussa ruudussa lukee "parkkipaikka varattu vuoden 2019 maailmanmestarille".

Kello 19.58: Lewis Hamilton tekisi kuudennen maailmanmestaruutensa voittamalla huiman tempun. Hän jakaa nyt mestaruuksien määrässä Juan Manuel Fangion kanssa kaikkien aikojen kakkossijaa. Kuudennella tittelillä Hamilton nousisi vain yhden mestaruuden päähän kaikkien aikojen ykkösestä Michael Schumacherista.

Kello 19.48: Vuosi sitten USA:n GP päättyi sinivalkoisittain ikimuistoisella tavalla, kun kakkosruudusta kisaan Ferrarilla startannut Kimi Räikkönen nousi kärkeen ja otti todennäköisesti uransa viimeisen voiton. Toiseksi ajoi Max Verstappen, ja palkintopallille nousi myös Lewis Hamilton. Valtteri Bottas ajoi tuolloin viidenneksi.

Vuodet eivät ole veljeksiä, ja Räikkönen on nyt Alfa Romeolla, jonka meno ei ole ollut viime aikoina hääviä. Tänään luvassa on kovin erimoinen kilpailu.



Kello 19.41: Bottas naulasi aika-ajojen ratkaisuvaiheessa kerrassaan briljantin kierroksen. Bottaksen ja Räikkösen aika-ajosuoritusten analyysit yllä olevilla videoilla.



Kello 19.38: Millaisin miettein Räikkönen ja Bottas lähtevät kisaan? Suomalaiskaksikon ajatuksia kuunneltavissa yllä olevilla videoilla.

Kello 19.33: USA:n lähtöjärjestys on suomalaisittain kahtiajakoista tarkasteltavaa. Bottas ampaisee kisaan keulilta, mutta Alfa Romeo koki aika-ajoissa kovan pettymyksen ja Kimi Räikkösen asemana on 17:s ruutu.

 

1. Valtteri Bottas, Mercedes

2. Sebastian Vettel, Ferrari

 

 

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Charles Leclerc, Ferrari

 

 

5. Lewis Hamilton, Mercedes

6. Alexander Albon, Red Bull

 

 

7. Carlos Sainz, McLaren

8. Lando Norris, McLaren

 

 

9. Daniel Ricciardo, Renault

10. Pierre Gasly, Toro Rosso

 

 

11. Nico Hülkenberg, Renault

12. Kevin Magnussen, Haas

 

 

13. Daniil Kvjat, Toro Rosso

14. Lance Stroll, Racing Point

 

 

15. Romain Grosjean, Haas

16. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

 

 

17. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

18. George Russell, Williams

 

 

19. Robert Kubica, Williams

varikkosuoralta:
Sergio Perez, Racing Point *)

 

*) Perez määrätty starttaamaan varikkosuoralta ohitettuaan punnitusvaa'an perjantain harjoituksissa.

Kello 19.30: USA:ssa käydään kauden kolmanneksi viimeinen osakilpailu, ja maailmanmestaruus on kisaan viidentenä starttaavan Lewis Hamiltonin ulottuvilla. Valtteri Bottaksen on välttämätöntä voittaa USA:ssa, jotta hän voisi pitkittää taistelua.

Mestaruus ratkeaa silloinkin, jos Bottas voittaa ja Hamilton on vähintään kahdeksas. Hamiltonille riittäisi Bottaksen voittaessa myös yhdeksäs sija, jos britti ajaisi nopeimman kierroksen.

Kello 19.30: Tervetuloa mukaan! Ennakkotunnelmat käynnistyvät C More Max -kanavalla sekä cmore.fi-suoratoistopalvelussa kello 20.00. Itse kisalähetys käynnistyy kello 21.05. 

Lue myös:

    Uusimmat