Räikkönen taisteli viidenneksi – Mercedes on mestari

Kauden 17. F1-osakilpailu ajettiin sunnuntaina Japanissa Suzukan radalla. MTV Sport seurasi kisaa hetki hetkeltä.

Kilpailun voitti Mercedeksen Nico Rosberg ennen Red Bullin Max Verstappenia ja tallikaveriaan Lewis Hamiltonia. Rosbergin ja Hamiltonin sijoitukset varmistivat valmistajien maailmanmestaruuden Mercedekselle. Kimi Räikkönen oli kisassa viides ja Valtteri Bottas kymmenes.

Kisan kärki: (suluissa varikkokäynnit)

1. Rosberg (2), 2. Verstappen (2), 3. Hamilton (2), 4. Vettel (2), 5. Räikkönen (2)... 10. Bottas (1)

Kello 09.32: Bottas pitää paikkansa loppuun asti ja on kymmenes! Palkintona yksi piste. Molemmat Force Indiat ovat kuitenkin edellä (Perez 7:s ja Hülkenberg 8:s), joten kun Massa toi Williamsille kaksi pistettä, Force India pääsee taas hhieman karkuun. Ero on nyt 10 pistettä Force Indian eduksi.

Kello 09.32: Mercedes varmisti valmistajien MM-sarjan voittonsa. Rosberg kasvattaa MM-johtoaan Hamiltoniin 33 pisteeseen.

Kello 09.31: Verstappen tulee toisena maaliin ennen Hamiltonia. Vettel ottaa nelossijan ja Räikkönen on viides! 

Kello 09.30: Rosberg voittaa! Ensimmäisen kerran urallaan Japanissa.

Kierros 53/53: Rosberg tykittää kohti voittoa. Verstappen pitää kakkospaikkansa

Kierros 52/53: Hamilton yrittää viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ohi, mutta menee pitkäksi! Ja Hamilton valittaa heti, että Verstappen liikkuu kesken jarrutuksen!

Kierros 50/53: Räikkönen saamassa takaa uhkaa, Ricciardon takamatka on kaventunut viiteen sekuntiin. Samalla Bottas saa painetta Grosjeanilta.

Kierros 50/53: Rosbergin voittoa ei vie enää muu kuin katastrofi. Hamilton ei pääse millään iskuetäisyydelle Verstappeniin.

Kierros 48/53: Bottas on edelleen kymmenentenä, nyt ero tallikaveri Massaan noin sekunti. Tuskin mitään uhkarohkeaa tapahtuu, mutta vielä olisi sijoitus tarjolla.

Kierros 46/53: Räikkönen liittyy Verstappenin ja Vettelin kuoroon: kierroksella ohitettavat tuottavat nyt paljon harmaita hiuksia kärkikuskeille.

Kierros 45/53: Hamilton on jo sekunnin päässä Verstappenista! Verstappenille sanotaan radiossa, että hänen pitäisi saada eturenkaisiin lisää lämpöä. Ruuhka on maksanut Verstappenille nyt todella paljon.

Kierros 44/53: Räikkönen näyttää naulinneen viidennen sijan itselleen, ero Hamiltoniin on kasvanut seitsemään sekuntiin. Takana Ricciardo on 10 sekunnin päässä.

Kierros 43/53: Rosberg näyttää kruisailevan kohti voittoa. Ero Verstappeniin on yli viisi sekuntia. Takaa-ajava Verstappen valittaa jatkuvasti kierroksella ohitettavista, samoin Vettel. Ruuhkaa on paljon.

Kierros 41/53: Verstappen kärsii todella paljon kierroksella ohitettavista. Hänelle sanotaan tiimiradiossa, että talli tekee kaikkensa tilanteen selvittämiseksi. "Jep, tämä on vitsi", hollantilainen vastaa. Hamilton on jo parin sekunnin päässä.

Kierros 40/53: Hamilton tekee kovilla renkailla aivan loistavaa työtä. Hän ei päästä Vetteliä edes lähelle. Samalla Verstappenin ero kapenee koko ajan. Nyt enää reilut neljä sekuntia ja kierroksia on yli 10 jäljellä.

Kierros 38/53: Kärjen tilanne:
1. Rosberg
2. Verstappen +4,2
3. Hamilton +10,4
4. Vettel +11,8
5. Räikkönen +18,1
6. Ricciardo +32,6
...
10. Bottas +73,9

Kierros 37/53: Vettel valittaa tiimiradiossa, että Hamilton karkaa aina suorilla.

Kierros 37/53: Hamilton-Vettel-kaksikko menee nyt kovaa karkuun Räikköseltä. Kimin viides sija on kuitenkin turvallinen, Ricciardo on häntä 16 sekuntia perässä.

Kierros 36/53: Räikköselle kerrotaan tilanne radiossa: kaikilla muilla kärkikuskeilla on sama kova rengas kuin Kimillä, paitsi Vettelillä, jolla on pehmeät.

Kierros 36/53: Hamilton tekee kaikkensa, mutta Vettelillä on kaksi pykälää pehmeämmät kumit, eli ohitus ei olisi mikään ihme. Ero on alle sekunti.

Kierros 35/53: Vettel tulee varikolle, alle pehmeät renkaat! Nyt Ferrari hakee muita aggressiivisempaa taktiikkaa! Vettel tulee Hamiltonin ja Räikkösen väliin radalle. Nyt odotetaan Vettelin hyökkäystä Hamiltonin kimppuun.

Kierros 34/53: Hamilton tulee kakkossijalta varikolle, toisen kerran tässä kisassa. Alle jälleen kovat renkaat ja aivan Räikkösen eteen takaisin radalle. Räikkönen ajoi kisan nopeimman kierroksen 1.35,990, mutta ei aivan riitä.

Kierros 33/53: Ricciardo tulee varikolle ja Räikkönen nousee hänen edelleen! Stoppi on hidas ja alle kovat renkaat. Räikkönen saa viiden sekunnin eron Ricciardoon!


Kierros 32/53: Bottas on nyt kymmenentenä, edessä tallikaveri Massa sekä molemmat Force Indiat.

Kierros 31/53: Kärkipaikalla ajava Vettel raivoaa kierroksella ohitettaville. Antaa pitkän paalutuksen, kun on ensin Manorin ja sitten Sauberin takana jumissa. "Naurettavaa", lienee paras tiivistys.


Kierros 30/53: Räikkönen tykittää taas kisan nopeimman kierroksen: 1.36,018.

Kierros 30/53: Rosberg tulee kärkipaikalta varikolle ja kovilla renkailla siististi takaisin Verstappenin eteen. Rosberg on nyt kolmantena, edessä Vettel ja Hamilton, jotka käyneet kerran varikolla.

Kierros 29/53: Verstappen toisen kerran varikolle, hänellekin uudet kovat renkaat.

Kierros 28/53: Räikkönen toimittaa heti loistavan kierrosajan, kisan nopein 1.36,084 ja taistelee nyt noususta ohi Ricciardon.

Kierros 27/53: Bottas tulee ensimmäisen kerran varikolle, nyt ei mene nappiin, vaan pysähdys kestää 4,5 sekuntia. Menettää sijan Massalle.

Kierros 27/53: Räikkönen tulee varikolle! Ensimmäisenä kärkikuskeista toiselle stopille, alle toiset kovat renkaat. Nyt näyttäisi olevan tyhjä rako, eli paikka ottaa Ricciardon eroa kiinni!

Kierros 26/53: Räikkönen on aivan Ricciardon kannassa. Hän on jatkuvasti noin puolen sekunnin päässä.

Kierros 26/53: Verstappenille raportoidaan, että Felipe Massa ajoi keskikovalla renkaalla 24 kierrosta vähäisellä kuoriutumisella. Eli olisiko Maxin seuraava valinta siinä?

Kierros 24/53: Max Verstappen raportoi taas, että takarenkaiden pito alkaa hävitä.

Kierros 22/53: Räikkönen on löytänyt taas hyvän vauhtinsa ja ajaa Ricciardoa tiukasti kiinni. Ero on hieman reilu sekunti. Samaan aikaan Vettel kaventaa eroa Verstappeniin ja kakkossijaan.

Kierros 21/53: Hülkenberg ohittaa Bottaksen komeasti ja heittää tylyn kuitin perään: "See you later!" Mielenkiintoinen vääntö Force Indian ja Williamsin välillä.


Kierros 20/53: Esteban Gutierrezilla on ohjelmaa: hän yrittää aggressiivisesti ohi Carlos Sainzista ja pyörähtää kesken mutkan. Tuuri käy, ettei osu mihinkään.

Kierros 19/53: Rosberg ajaa nopeimman kierroksen 1.36,753. Kärjen tilanne:
1. Rosberg
2. Verstappen +3,9
3. Vettel +6,8
4. Hamilton +19,9
5. Ricciardo +25,6
6. Räikkönen +27,2
...
8. Bottas +35,5

Kierros 19/53: Bottas puolustautuu Sergio Pereziä vastaan kiivaasti, vaikka renkaat ovat todella kuluneet. Eikä voi mitään pääsuoran päässä.

Kierros 18/53: Räikkönen ohittaa Bottaksen avausmutkassa, hänelle jo neljäs ohitus samassa paikassa.


Kierros 17/53: Ricciardo tulee näyttävästi ykkösmutkassa Bottaksesta ohi. Nyt Räikkönen yrittää samaa.

Kierros 17/53: Verstappenin aikainen varikkokäynti on kaventanut Rosbergin johdon 2,5 sekuntiin.

Kierros 16/53: Bottas joutui antautumaan Hamiltonille, joka nousi neljänneksi. Ero kolmantena olevaan Vetteliin on 14 sekuntia.

Kierros 16/53: Ja Räikkönen näyttää jälleen mallia: komea ohitus Massasta pääsuoran päässä. Sitten Ricciardon kimppuun.


Kierros 15/53: Räikkönen on hyökännyt tiukasti Ricciardon kantaan. Ricciardo pääsee ohi Massasta, mutta Räikkönen tullee pian perään.

Kierros 14/53: Räikkönen on nyt kahdeksantena, edellä on Bottas ja Massa, jotka eivät ole käyneet varikolla. Todellinen sijoitus siis kuudes, hän hävisi varikkokäynneillä Hamiltonille ja Ricciardolla.

Kierros 14/53: Nyt tulee Hamilton varikolle, hänellekin kovat renkaat alle. Ehtii Räikkösen edelle! Samaan aikaan Räikkönen ohittaa Perezin radalla, mutta harmittavasti Hamilton edelle.


Kierros 13/53: Nico Rosberg kärkipaikalta varikolle, samoin Sebastian Vettel! Myös Räikkönen ja Perez samalta kierrokselta sisään! Kovat renkaat alle kaikille, Räikkönen jää Perezin taakse. Myös Ricciardo ehtii radalle Kimin edelle, eli ei onnistu nousu varikkokäynneillä.

Kierros 12/53: Räikkönen on aivan Perezin kannassa. Meneekö ohi vai onko edessä varikkokäynti?

Kierros 11/53: Verstappen sisään ja samalla kierroksella Ricciardo tulee Räikkösen edestä varikolle! Molemmille kovat renkaat alle ja takaisin radalle. Räikkönen nyt neljäntenä.

Kierros 10/53: Verstappen valittaa, että hänen takarenkaansa alkavat olla aivan loppu. Ja se näkyy, sillä Sebastian Vettel ottaa häntä jatkuvasti kiinni.

Kierros 9/53: Hamiltonille sanotaan radiossa, että hänen renkaansa kestävät paremmin kuin muilla. Hänelle sanotaan, että nyt yritetään ajaa mahdollisimman pitkään näillä renkailla.

Kierros 8/53: Räikkönen ajaa leveäksi kasimutkassa, menee jopa vähän hiekan puolelle, mutta pystyy jatkamaan menoaan. Ricciardo saa nyt hetken hengähtää.


Kierros 7/53: Räikkönen on ottanut jo Ricciardon kiinni, todella vahvaa vauhtia tällä hetkellä.

Kierros 7/53: Pääsuoran päässä Hülkenbergillä ei ole mitään jakoa, Hamilton tulee ohi ja lähtee Räikkösen perään.

Kierros 6/53: Räikkönen saa heti puolentoista sekunnin kaulan Hülkenbergiin. Nyt Hamilton painostaa Hülkenbergia kiivaasti.


Kierros 6/53: Räikkönen tulee komeasti Hülkenbergistä. Ykkösmutkassa, aivan kuten Vettel toisesta Force Indiasta aiemmin.

Kierros 4/53: Kärjen tilanne:
1. Rosberg
2. Verstappen +3,4
3. Vettel +5,7
4. Perez +9,7
5. Ricciardo +10,4
6. Hülkenberg +12,2
7. Räikkönen +12,2
...
13. Bottas +21,0

Kierros 4/53: Rosberg pääsee repimään eroa Verstappeniin, nyt yli 2,5 sekuntia. Verstappen puolestaan saman verran karussa Perezistä, joka on nyt tulppana takaatuleville. Räikkösen ja Perezin väliin mahtuu vain kaksi sekuntia, vaikka välissä on kaksi kuljettajaa.

Kierros 3/53: Räikkönen on nyt kuudentena olevan Nico Hülkenbergin kannassa kiinni, pitäisi päästä ohi!

Kierros 3/53: Hamilton pahoittelee tiimiradiossa lähtöään. Myöntää mokansa.

Kierros 3/53: Vettel antaa hurjaa painetta Perezille ja tulee näyttävästi ykkösmutkassa ohi. Vettelillä kulkee.

Kierros 2/53: Vettel nousi avauskierroksen lopussa Ricciardon ohi kolmanneksi. Perez oli lähdön suurimpia voittajia, erinomainen startti!

Kierros 1/53: Todella siisti lähtö, vaikka muut joutuivatkin väistelemään Hamiltonia. Bottas häviää startissa, hän on nyt sijalla 13. Verstappen nousee toiseksi, Sergio Perez kolmanneksi!

Kierros 1/53: Hamiltonilta aivan surkea lähtö! Hän putoaa sijalle kahdeksan! Räikkönen lähtee loistavasti ja on alussa seitsemäntenä.

Kello 08.04: Kisan startti tapahtuu!

Kello 08.02: Bottas on valinnut kisan alkuun käytetyt keskikovat renkaat. Tallikaveri Massalla on uudet keskikovat. Ericssonilla ja Palmerilla myös keskikovat, koviin puolestaan ovat päätyneet Magnussen, Nasr ja Button.

Kello 08.00: Autot lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 07.55: Autojen ympärillä on vielä kunnon hulina, mutta kohta lähdetään jo lämmittelykierrokselle.

Kello 07.50: Kisan lähtöön on aikaa kymmenisen minuuttia. Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner myöntää, että parillisista ruuduista lähtevillä on pieni haitta kosteuden takia.

Kello 07.40: Parikymmentä minuuttia kisan alkuun. Lämpötila on 21 astetta, radan lämpötila on 24 astetta. Sateen uhkaa ei F1-sarjan virallisten nettisivujen mukaan kisan aikana ole.

Kello 07.34: Räikkösellä on käytössään yhdet uudet ja kolmet käytetyt pehmeät renkaat. Keskikovia ei ole lainkaan, kovia on yhdet uudet ja yhdet käytetyt. Valtteri Bottaksella on kahdet uudet kovat, käytetyt keskikovat sekä pehmeitä yhdet uudet ja kolmet käytetyt. Bottas saa valita kisan alkuun renkaansa, Räikkösellä on startissa pehmeät kumit.

Kello 07.32: Räikkönen kommentoi rangaistustaan kuskiparaatissa: "Ei ideaalialku päivälle, muttei voi mitään. Teemme parhaamme ja katsotaan mihin se riittää".

Kello 07.31: Kisan alkuun on alle puoli tuntia! Suzukan radalla on ajettu ensimmäinen F1-kisa vuonna 1987. Rata on 5,807 kilometriä pitkä ja tänään ajetaan 53 kierrosta.

Kello 07.30: Sebastian Vettel joutui jäämään radan varteen kuskien paraatissa, kun komea katu-auto hyytyi. Onneksi Daniel Ricciardo nappasi Vettelin oman autonsa kyytiin.


Kello 07.20: Rata on kostea, juuri siltä puolelta mistä Räikkönen lähtee liikkeelle.

Kello 07.04: 11. ruudusta lähtevä Valtteri Bottas MTV Sportille: "Siitä koitetaan maksimikisa tehdä, sekä omalta osalta että tiimin puolesta. Uskon että pystytään jotain tekemään muuta kuin muut, koska meillä on vapaa valinta startin renkaisiin. Toivottavasti saadaan jotain tehtyä."

Kello 07.02: Yön aikana Suzukan rata on saanut vettä päälleen ja rata on vielä aamulla kostea. Startti kuitenkin kuivan kelin renkailla.

Kello 07.00: Japanin kisaan ykkösruudusta lähtee Nico Rosberg, kuten kahtena edellisenäkin vuonna. Perinteitä noudattaen kakkosruudussa on Lewis Hamilton, joka on voittanut kaksi edellistä Japanin gp:tä. Räikkösen rangaistus nostaa Red Bullit kakkosriviin järjestyksessä Max Verstappen-Daniel Ricciardo.

Kello 06.57: Fanit ovat Japanissa juuri sellaisia kun he aina ovat. Eräs valmisteli kaksi kuukautta näyttävää päähinettään, jolla hän tukee Valtteri Bottasta.


Kello 06.50: Valtteri Bottas starttaa kisaan sijalta 11. Rangaistuksen takia Räikkönen joutui päästämään molemmat Red Bullit sekä tallikaverinsa Sebastian Vettelin edelleen.

Kello 06.45: Kimi Räikköselle on annettu viiden lähtöruudun rangaistus, koska hänen autonsa vaihdelaatikko on vaihdettu. Näin aika-ajossa hankittu upea kolmas lähtöruutu muuttuu kahdeksanneksi lähtöruuduksi. Kuten muistamme, Räikkönen on kuitenkin noussut ennenkin Suzukassa, ja vieläpä paljon heikommasta lähtökohdasta: vuonna 2005 hän ajoi 17. ruudusta voittoon.


Kello 06.45: Tervetuloa liveseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat