Rosberg vei mestaruuden, Hamilton yritti kaikkensa – näin F1-kauden huipennus eteni

Kauden 21. ja viimeinen F1-osakilpailu ajettiin sunnuntaina Abu Dhabissa Yas Marinan radalla. MTV Sport seurasi kisaa hetki hetkeltä.

Nico Rosberg varmisti kakkostilallaan maailmanmestaruuden. Lewis Hamilton voitti jännittävän kisan, mutta jäi MM-kakkoseksi. Kimi Räikkösen kausi päättyi kuudenteen sijaan, Valtteri Bottas keskeytti.


Kisan kärki: (suluissa varikkokäynnit)

1. Hamilton (2), 2. Rosberg (2), 3. Vettel (2), 4. Verstappen (1), 5. Ricciardo (2), 6. Räikkönen (2), Bottas keskeytti

Kello 16.50: Kiitokset liveseurannasta, kaikki mestaruushuumasta ja muut jatkojutut MTV:n F1-sivuilla!

Kello 16.45: Nico Rosberg pyörittelee mestarin donitsit pääsuoralla! Mahtava tunne suomalais-saksalaisella kuljettajalla!

Kello 16.43: Kimi Räikkönen tulee maaliin kuudentena ja päättää kautensa pistesijaan. Valtteri Bottas keskeytti jo kisan alussa.

Kello 16.42: Nico ja Keke Rosberg ovat toinen isä-poika-pari, joka on valloittanut maailmanmestaruuden. Keke voitti mestaruuden vuonna 1982, Nico vuonna 2016.

Kello 16.41: Hamilton voittaa kilpailun, mutta toinen sija riittää Rosbergille uran ensimmäiseen mestaruuteen!

Kello 16.41: Kilpailu päättyy, Nico Rosberg on maailmanmestari!

Kierros 55/55: Hamilton vain hidastaa entistä enemmän vauhtiaan, mutta Rosberg pysyy kakkosena.

Kierros 55/55: Viimeinen kierros alkaa! Rosberg on vahvasti mestaruudessa kiinni!

Kierros 54/55: Toiseksi viimeinen kierros alkaa! Vettel on alle sekunnin päässä Rosbergista.

Kierros 52/55: Reilut kolme kierrosta jäljellä, jännitys on katossa. Rosbergia muistutetaan, että kolmas sija riittää, vaurioihin ei ole varaa.

Kierros 51/55: Nyt peliin puuttuu jo ylempi pomo, tekninen johtaja Paddy Lowe: "Lewis, sinun pitää nyt nostaa vauhtia, että voitat. Tämä on ohje". Hamilton vain vastaa, että minähän johdan kisaa.

Kierros 51/55: Vettel syöksyy ohi Max Verstappenista ja lähtee hyökkäämään kohti Rosbergia!

Kierros 50/55: Hamilton on nyt tehnyt kilpailusta mielenkiintoisen. Hän on saanut pidäteltyä Rosbergia niin, että Verstappen ja Vettel ovat aivan kannassa. Viisi kierrosta jäljellä, mitä tässä vielä tapahtuu? Kärkinelikko on 2,7 sekunnin sisällä.

Kierros 49/55: Seitsemän kierrosta jäljellä. Hamilton ja Rosberg ovat sekunnin sisällä toisistaan. Verstappen on Nicosta 1,4 sekunnin päässä ja Vettel hänestä alle sekunnin päässä.

Kierros 48/55: Rosberg on pyytänyt tiimiltä, että Hamiltonia käskettäisiin päästämään hänet ohi, koska vauhti on niin hidasta. Tuskinpa tulee sellaista käskyä.

Kierros 48/55: Hamilton siis vastustaa tiimin käskyjä, mutta se on ainut vaihtoehto. Rosbergin pitäisi pudota kakkossijalta neljänneksi, jotta Hamilton nousisi mestariksi. Toivo on nyt Verstappenissa ja Vettelissä.

Kierros 47/55: Lewis Hamiltonille sanotaan suoraan: "Okei Lewis, tämä on ohje: me tarvitsemme 1.45,1-alkuisia kierroksia voittoon". Hamiltonin vastaus on suora: "Ehdotan että annatte meidän kisata". Hän ajaa tällä hetkellä seitsemän kymmenystä hitaampaa kuin tiimi ohjestaa.

Kierros 46/55: Vettel nousee neljänneksi! Vastustamaton ohitus Ricciardosta. Kova taistelu entisten tallikavereiden välillä, mutta Vettel vie pidemmän korren.

Kierros 45/55: Vettel on jo alle sekunnin päässä Ricciardosta. Kova hyökkäys on päällä.

Kierros 45/55: Palmer saa viiden sekunnin aikasakon Sainzin perään ajamisesta. Tuskin lohduttaa Sainzia.

Kierros 45/55: Kymmenen kierrosta matkaa maaliin! Rosberg on näillä tuloksilla maailmanmestari.

Kierros 44/55: Hamiltonia patistetaan ajamaan kovempaa. Tiimin mukaan nämä kierrokset saavat pulaan.

Kierros 43/55: Viidentenä olevalta Vetteliltä kisan nopein kierros 1.43,729. Kärkeenkään ei ole enää kuin 10 sekuntia. Vettel on nyt todella musta hevonen tässä kisassa! Verstappenin kolmossijaan on matkaa 4,5 sekuntia.

Kierros 43/55: Jolyon Palmerilta surkeaa suorittamista. Hän ja Carlos Sainz päästävät Ricciardon ohi, mutta heti perään Palmer tönäisee Sainzin auton perään ja espanjalainen joutuu lopulta keskeyttämään.

Kierros 43/55: Kärkikuskit ovat jo parin kierroksen ajan pujotelleet kierroksella ohitettavien välissä. Syke nousee.

Kierros 42/55: Vettel hyökkää nyt Red Bullien kimppuun, Ricciardoon on eroa reilut kuusi sekuntia ja Verstappeniin reilut seitsemän sekuntia.

Kierros 41/55: Vettel tulee heittämällä Räikkösestä ohi. Kimillä ei mitään mahdollisuuksia puolustautua, kun tiimikaverilla on pehmeämmät renkaat.

Kierros 40/55: Räikkönen on pulassa tallikaverinsa kanssa, Vettel on jo alle sekunnin päässä ja menee varmasti pian ohi.

Kierros 39/55: Räikkönen manaa radiossa, kun ei pääse riittävän lähelle kierroksella ohitettavaa Manorin Esteban Oconia. Oconilla on upouudet ja Räikkösen omia pehmeämmät renkaat.

Kierros 39/55: Rosbergin maailmanmestaruus on nyt 16 kierroksen päässä. Jos hän tuo auton kunnialla maaliin, saamme uuden mestarin.

Kierros 38/55: Ja nyt tulee Vettel sisään! Hänelle laitetaan superpehmeät renkaat, muilla kärkimiehillä on astetta kovemmat renkaat. Vettel jää kuusi sekuntia Räikkösen taakse kuudenneksi.

Kierros 37/55: Kärjen tilanne: (Vettel tulee vielä varikolle)
1. Vettel
2. Hamilton +3,9
3. Rosberg +5,0
4. Verstappen +8,2
5. Ricciardo +9,2
6. Räikkönen +16,0

Kierros 36/55: Rosberg muistuttelee, että tämänhetkinen vauhti on hidasta, eikä ole hyvä jos tulee myöhäinen turva-auto.

Kierros 35/55: Rosberg on lähes sekunnin päässä Hamiltonista. Vettel ajanut kärkipaikalla jo 25 kierrosta samoilla renkailla. Hänellä on varastossa uudet superpehmeät renkaat.

Kierros 32/55: Hamiltonille muistutetaan, että Vettelistä tulee vaara, jos hän hidastelee. "Kysymys: mietin vain että miksi olet noin hidas", hänelle sanotaan tiimiradiossa. Hamiltonilla on puolustusmoodi päällä moottorisäädöissä.

Kierros 31/55: Hamilton taitaa taas punoa juoniaan, Rosberg on noussut aivan hänen kantaansa. Selvästi Hamilton yrittää saada Verstappenin mukaan taisteluun ja sekoittamaan Rosbergin kuvioita.

Kierros 30/55: Vettel on kärjessä, mutta hän tulee vielä varikolle. Hamilton on kaksi sekuntia Rosbergia karussa, mutta Rosbergille riittää siis kakkossija mestaruuteen.

Kierros 30/55: Rosberg heti perään varikolle. Hänelläkin kaikki toimii kuten pitää, alle pehmeät kumit ja kohti mestaruutta mennään. Rosberg tulee helposti ennen Verstappenia radalle. Jollei mitään outoa tapahdu, Rosberg kurvailee maailmanmestariksi!

Kierros 29/55: Hamilton tulee toisen kerran varikolle! Todella nopea startti ja pehmeät kumit alle. Rosberg ja Vettel nousevat kärkipaikoille hetkeksi.

Kierros 28/55: Perez tulee Räikkösen edestä varikolle, Kimi on nyt kuudes, mutta ero Ricciardoon kasvoi 2,5 sekuntiin.

Kierros 27/55: Ricciardo kuittaa viidenneksi ohi Perezin, nyt pitäisi Räikkösen tulla vanavedessä myös ohi. Kimiltä kaivataan nyt hyökkäystä Ricciardon kimppuun!

Kierros 27/55: Verstappen nousee viidenneksi, kun ohittaa Perezin. Räikkönen saa seitsemännen sijan, kun Hülkenberg menee varikolle.

Kierros 26/55: Räikkönen tulee varikolle toisen kerran, alle laitetaan toiset pehmeät kumit. Suomalainen tippuu kahdeksanneksi! Nyt meni varikkotaktiikka kintuille, Kimi on molempien Red Bullien takana.

Kierros 25/55: Daniel Ricciardo toiselle stopille, hänelle alle toiset pehmeät renkaat. Tämä pakottaa Ferraria reagoimaan. Ricciardo putosi Verstappenin taakse kahdeksanneksi.

Kierros 24/55: Rosberg tekee kolme nopeinta kierrosta peräjälkeen. Hän on reilut neljä sekuntia kärkimies Hamiltonia perässä.

Kierros 23/55: Verstappen on uhka Räikköselle, sillä Kimin pitää vielä pysähtyä. Tällä hetkellä suomalainen on reilut 18 sekuntia edellä, mutta varikolla tuhraantuu noin 22 sekuntia.

Kierros 22/55: Rosberg ajaa nopeimman kierroksen 1.45,975. Hänelle sanotaan, että seuraavat kolme kierrosta ovat kriittisiä, sillä Verstappen tulee todennäköisesti yhdellä stopilla maaliin saakka.

Kierros 22/55: Verstappen tulee ensimmäiselle varikkostopilleen, alle tulee pehmeät renkaat. Meneekö hän jopa loppuun näillä?`Verstappen putoaa kahdeksanneksi.

Kierros 21/55: Räikkönen on nelospaikalla pienissä ongelmissa, Ricciardo painaa alle sekunnin päässä. Räikkönen on Verstappenia yli puolitoista sekuntia jäljessä.

Kierros 20/55: Rosberg tekee työtä käskettyä, sukeltaa rinnalle ja vaikka Verstappen ensimmäisen kerran onnistuu puolustautumaan, tulee Rosberg väkisin kakkossijalle. Jatkotilanteessa osuma on todella lähellä!

Kierros 20/55: Rosbergille sanotaan, että nyt alkaisi olla jo aika kriittistä päästä Verstappenista ohi.

Kierros 19/55: Ricciardo tulee Räikkösen rinnalle jo vähän edellekin, mutta jarrutus menee pitkäksi ja Räikkönen ottaa paikkansa takaisin. Nyt on Vettel Ricciardon kimpussa!

Kierros 18/55: Hamiltonilla on alhaiset rengaslämmöt, minkä takia auto luistelee. Se taas syö renkaita. Mahtaako tämä johtua siitä, ettei hän purista täyttä häkää?

Kierros 17/55: Kärkiviisikko on tällä hetkellä reilun kuuden sekunnin sisällä. Jotenkin tämä nyt tuntuu, että Hamilton yrittää saada Rosbergin muiden satimeen.

Kierros 16/55: Keltaiset liput liehuvat, kun Toro Rosson Daniil Kvjat jää radan varteen. Siihen päättyi venäläisen kausi.

Kierros 15/55: Verstappenille viestitetään radiossa: "Juuri tätä me tarvitsemme, hyvää työtä". Rosberg ei ole hyökännyt Verstappenin kimppuun.

Kierros 14/55: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Verstappen +2,3 (ei stoppia)
3. Rosberg +3,1
4. Räikkönen +4,4
5. Ricciardo +5,5
6. Vettel +6,7

Kierros 13/55: Jenson Button tulee varikolle ja sanoo, että tällaista vikaa ei ole ollut koskaan. Button nousee autonsa päälle seisomaan ja tervehtii yleisöä. Viimeisen kerran.


Kierros 13/55: Jenson Buttonin toinen etupyörä on aivan linkussa. Ripustus näyttää pettänen ja näyttää siltä, että konkarin viimeinen kisa päättyy keskeytykseen. Pyörä vääntyy kesken jarrutuksen ikävästi.

Kierros 12/55: Räikkönen on saanut hommansa toimimaan, enää Ricciardo ei ole aivan niskassa.

Kierros 12/55: Nyt näyttää siltä, että Hamilton on ottanut pidättelytaktiikan. Hän ei karkaa Verstappenilta, vaikka alla on selvästi tuoreemmat renkaat. Rosberg yhä Verstappenin takana jumissa ja eturenkaat ovat kovilla.

Kierros 11/55: Rosbergille sanotaan tiimiradiossa: "Yritä päästä ohi Verstappenista". Myöhemmin kuitenkin rauhoitellaan: "Älä ota riskejä Verstappenin kanssa, teet juuri oikein."

Kierros 10/55: Rosberg yrittää päästä Verstappenista ohi, mutta ei onnistu. Samaan aikaan Ricciardo hyökkää tiukasti Räikköen kimppuun.

Kierros 10/55: Ricciardo ja Perez kärjestä varikolle, nyt alkaa tilanne tasaantua kärjen osalta. Vielä Verstappen sisään, niin Rosberg on taas toisena.

Kierros 9/55: Hamilton ehti varikolta Verstappenin eteen, sen sijaan Rosberg ja Räikkönen jäävät hollantilaisen taakse. Tämä pelaa Hamiltonin pussiin. Mutta muistutuksena, kolmas sija riittää Rosbergille.

Kierros 8/55: Rosbergin vuoro tulla varikolle, samoin Vettelin. Heillekin pehmeät renkaat alle. Tällä kertaa Vettel hidasti Rosbergia. Räikkönen ei aivan ehdi Rosbergin edelle!


Kierros 8/55: Bottas keskeyttää kisan. Surkea loppu kaudelle.

Kierros 7/55: Kuhinaa varikolla Hamilton ja Räikkönen tulevat jo varikolle! Alle laitetaan pehmeät renkaat molemmille. Räikkösen saapuminen hidasti hieman Hamiltonin menoa.

Kierros 7/55: Bottaksen auto työnnetään pilttuuseen, saa nähdä jatkuuko päivä enää.

Kierros 7/55: Valtteri kutsutaan varikolle, että jousitusongelma voidaan tarkistaa. Kisa taitaa olla pilalla.

Kierros 6/55: Valtteri Bottaksella on vikaa takajousituksessa. "Auto pomppii aivan helvetisti", Bottas raportoi tiimille. Hänen käsketään päästää Massa ohi, sillä Valtterin auto ei vain toimi.

Kierros 5/55: Hamilton siis kärjessä ja Rosberg mestaruuteen riittävällä kakkostilalla. Mersu-kuskien välissä on alle sekunti. Räikkönen on nyt reilun sekunnin päässä Rosbergista.

Kierros 4/55: Verstappen tekee jo isoa nousua, hän on tällä hetkellä 14:s. Spinnaus johtui osumasta Hülkenbergin auton kylkeen.

Kierros 3/55: Valtteri Bottas nousee tallikaverinsa Massan ohi, siisti ohitus.


Kierros 3/55: Kun kolmas kierros alkaa, kärkiviisikko on noin kolmen sekunnin sisällä. Eli kun avattava takasiipi tulee käyttöön, saatetaan nähdä kunnon sähinää!

Kierros 2/55: Kärkiviisikko on tiiviinä sumppuna, mutta Force Indian Nico Hülkenberg on kutossijalla jäänyt jo kauemmas.

Kierros 1/55: Bottas on noussut Verstappenin spinnauksen ansiosta sijalle 10.

Kierros 1/55: Räikkönen on ensimmäisellä kierroksella aivan Rosbergin kannassa. Ricciardo puolestaan pulassa Vettelin kanssa.

Kierros 1/55: Kärjen takana tapahtuu, Max Verstappen spinnaa ja putoaa jälkijoukkoihin.

Kierros 1/55: Räikkönen nousee hienosti kolmanneksi! Hamilton ottaa kärkipaikan ja Rosberg ottaa siististi kakkostilan.

Kello 15.03: Startti tapahtuu!

Kello 15.01: Vielä viime hetkellä Nigel Mansellin ohje kuskeille:

Kello 15.00: Kellon viisari värähtää kohdalleen, kuljettajat lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 14.58: Valtteri Bottas on valinnut uudet ultrapehmeät renkaat starttiin. Viereltä Jenson Button lähtee pehmeällä rengassetillä.

Kello 14.55: Autojen ympärillä käy kunnon kuhina, kun kaikkien aikojen pisin kausi on valmiina huipennukseensa. Kuljettajat lähtevät lämmittelykierrokselle viiden minuutin kuluttua.

Kello 14.47: Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kansallislaulu on kajahtanut ja ylilento on tehty. Kuljettajat istuvat pian autoihinsa.

Kello 14.46: Mercedeksen johtokuntaan kuuluva Niki Lauda on sanonut BBC:lle, että Hamiltonilla ja Rosbergilla on täysi vapaus kisata.

Kello 14.45: Radan lämpötila on tällä hetkellä 30 astetta. Lämpötila putoaa kisan aikana, kun aurinko painuu mailleen.

Kello 14.38: Mika Häkkinen tietää, mitä Rosberg ja Hamilton käyvät läpi. Näin hän kommentoi MTV Sportille: "Kaikilla on semmonen positiivinen jännitys, koska ne on jo saavuttaneet niin paljon tänä ja edellisinä kausina. Ne vaan toivoo, että ensimmäinen mutka menee ok. Omasta kokemuksesta tiedän sen tarkalleen, ettei tarvitse olla kuin se keskittyminen siinä asiassa, ettet rupea miettimään liikaa toista kierrosta."

Kello 14.30: Kärkikymmeniköstä suurin osa, mukaan lukien Räikkönen, lähtee kisaan ultrapehmeillä renkailla. Red Bullin Daniel Ricciardo (ruutu 3) ja Max Verstappen (6) starttaavat askelta kovemmilla renkailla. 11. sijalta lähtevä Bottas saa päättää itse renkaansa starttiin.

Kello 14.30: Kisan starttiin on aikaa puoli tuntia! Yas Marinan rata on 5,554 kilometriä pitkä ja tänään ajetaan 55 kierrosta. Aurinko laskeutuu Abu Dhabissa kisan aikana ja loppuhuipennus nähdään keinovalojen loisteessa. Radalla on kaksi avattavan takasiiven aluetta.

Kello 14.10: Mercedeksen urheilujohtaja Toto Wolff myönsi MTV Sportille, että tunnelma päätöskisassa on erikoinen:


Kello 13.50: Hamiltonilla, Rosbergilla ja Räikkösellä on samanlainen rengastilanne: kahdet uudet softit, yhdet uuset supersoftit ja kolmet käytetyt ultrasoftit. Bottaksella on uudet ja käytetyt softit, käytetyt supersoftit sekä kahdet käytetyt ja uudet ultrasoftit.

Kello 13.45: Tänään on siis myös kahden kuljettajan hyvästien aika, sillä Felipe Massa ja Jenson Button lopettavat uransa tämän kilpailun jälkeen.

Kello 13.40: Kuljettajien paraati on jo käynnissä.

Kello 13.35: Ferrarin Kimi Räikkösellä voi olla oma lusikkansa mestaruussopassa, sillä hän lähtee nelosruudusta ja voi nousta sekoittamaan Rosbergin mestaruushaaveita. Williamsin Valtteri Bottas lähtee 11. ruudusta ja hän on uraansa päättävien Felipe Massan ja Jenson Buttonin välissä.

Kello 13.30: Nico Rosberg ja Lewis Hamilton vievät päähuomion tänään. Jos Rosberg on kolmas, hän voittaa mestaruuden. Hamilton kaipaa käytännössä voittoa ja hän tarvitsee myös muilta apua, sillä Rosbergin pitäisi pudota kärkikolmikon ulkopuolelle.

Nico Rosberg on maailmanmestari, mikäli joku seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

  • Rosberg sijoittuu kolmen parhaan joukkoon.
  • Rosberg sijoittuu neljänneksi, viidenneksi tai kuudenneksi ja Hamilton ei voita.
  • Rosberg sijoittuu seitsemänneksi tai kahdeksanneksi ja Hamilton ei ole kahden parhaan joukossa.
  • Hamilton ei ole kolmen parhaan joukossa.

Lewis Hamilton on mestari, jos joku seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

  • Hamilton voittaa ja Rosberg on maaliin tullessaan kärkikolmikon ulkopuolella.
  • Hamilton on toinen ja Rosberg ei ole kuuden parhaan joukossa.
  • Hamilton on kolmas ja Rosberg on kahdeksan parhaan ulkopuolella.

Kello 13.30: Tervetuloa liveseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat