MTV seuraa suorana Putinin valtakunnan tila-puhetta: Lupaus jättimäisistä investoinneista ja Krimin junasta - "Enemmän lapsia ja vähemmän veroja!"

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuotuisen valtakunnan tila -puheensa. MTV Uutiset lähettää puheen suorana ja seuraa puhetta tässä jutussa livenä kello 11 alkaen.

Juttu päivittyy koko puheen ajan.

11.00 Puhe on alkanut. 

Perhepolitiikka on puheen alun ydin

Putin lupaa keskittyä talouteen ja yhteiskuntaan. Erityisesti demografian kehitys on vaikea kysymys. Sisäpolitiikka ja talouspolitiikka ovat keskiössä.

On tärkeää että lasten synnyttäminen ei johda köyhyysloukkuun. 

Putin lupaa uusia lapsilisien vahvistamista kutakin syntyvää lasta kohden. Seuraa aplodit. 

- Ei pidä toistaa aiempien vuosikymmenten virheitä, Putin sanoo. 

Kommentti: Venäjän syntyvyyys on vuosia ollut poliitikkojen suuri päänvaiva. Ongelma on suurempi kuin esimerkiksi Suomessa. 

- Voimme nyt tehdä isoja investointeja Venäjän tulevaisuuteen, Putin lupaa. 

- Kiitos monien vuosien kollektiivisten yritysten ja sen, että olemme tehneet niin paljon tulosta, me voimme nyt investoida suorastaan kolossaalisesti maahanmme, sen talousresusseihin ja kehitykseen. Kukaan ei ole antanut tai lainannut tuota rahaa meille, nämä rahat ovat meidän miljoonien kansalaistemme luomia. Nämä varat pitäisi käyttää venäläisten perheiden hyvinvointiin, Putin kuvailee. 

 - Enemmän lapsia ja vähemmän veroja, Putin julistaa ja lupaa myös invalideille  parempia etuuksia. 

Puhe jatkuu perhepolitiikasta ja taloustilanteesta. 

Nyt puhutaan rakentamisesta ja sen rahoittamisesta. Rahaa luvataan myös terveydenhoitoon, päiväkoteihin, kouluihin ja niin edespäin. Sosiaalisten ohjelmien rahoitukseen tarvittavat ruplamiljardit löytyvät kyllä, Putin vakuuttaa. 

- Demokrafiaongelmien ratkaiseminen, elinajan odotteen nostaminen ja kuolema-suhdeluvun laskeminen ovat suoraan suhteessa köyhyyden vähentämiseen. Köyhiä ihmisiä on liikaa, joten meidän tietenkin pitäisi keskittää huomiomme tähän ja tätä ilmiötä vastaan taistelemiseen, Putin toteaa.

- Lääkkeet, vaatteet, kaikki. Myös invalidi- ja eläkeläistaloudet voivat olla ahdingossa. Kokemukset alueilta kertovat että asialle voi tehdä jotakin. Mekanismeja on sosiaalisten ongelmien hoitoon, Putin vakuuttaa. 

Kommentti: Ei ole ihme että Putin aloittaa nimenomaan perheistä ja taloudesta. Hänen suosiolukunsa ovat parhaillaan lähellä hänen henkilökohtaisia pohjalukemiaan, noin 64 prosenttiin, eli kannatus on laskenut selvästi Krimin valtauksen huippuajoista. Nyt keskimääräinen venäläinen kärsii monistakin talouspulmista, joihin yksi syy ovat kansainväliset pakotteet. Putinilla on paine nostaa profiiliaan tavallisten kansalaisten keskuudessa. 

11.28 Putin lupailee kansalle uusia mikrolainoja.

- Pyydän keskuspankkia ja lain valtontaelimiä järjestämään mikrolainojen markkinat niin pian kuin mahdollista jotta sosiaalinen tuki saataisiin kakkien perheiden ulottuville, Putin sanoo. Yleisö osoittaa suosiotaan.  

Myös eläkeläisille luvataan korotuksia.

- Ymmärrän jos ihmisten mielestä eläketason irrottaminen indeksistä on huijausta, Putin sanoo.

11.31 Nyt puhutaan lastensairaaloista ja lasten terveydenhoidosta. Jonoja pitäisi lyhentää ja terveydenhoidon taso pitäisi taata myös alueilla. 

11.32 Lääkärinhoitoon on kohdistettava lisää rahaa, Putin sanoo. 

Kommentti: Koko puheen alku on keskittynyt lupauksiin lisärahasta lukuisiin asioihin: Syntyvyyteen, rakentamiseen, perhepolitiikkaan, terveydenhoitoon, invalideille, eläkeläisille jne. Näin suurelle joukolle luvattavat uudet etuudet tulisivatkin vaatimaan "kolossaalisia investointeja" joita Putin aiemmin puheessaan kuvaili. 

11.40 Putin vaatii parannuksia myös Venäjän jätehuoltoon. Asia on odotettu, Venäjällä on nähty paljon mielenosoituksia jätehuollon takia, osa syrhjäisistä pikkukaupungeista ja alueista pelkää että niistä tulee jonkinlaisia jätteidenlajittelukeskuksia suurkaupunkien hyödyksi. 

11.44 Putin peräänkuuluttaa tasokasta kouluopetusta. Kouluihin halutaan tehokkaat laajakaistat ja verkkoyhteydet. Kaistaa pitäisi lisätä jopa 300-kertaiseksi. 

Kommentti: Putin on puhunut pian tunnin pelkästään maan sosiaalisista ongelmista ja lisärahan lupauksista. On mielenkiintoista nähdä milloin ja miten siirrytään kansainvälisiin kysymyksiin kuten ydinaseisiin, suhteeseen Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan jne. Olisi yllättävää jos pakotteet eivät nousisi esiin lainkaan.  

11.56 - Investointien tason pitäisi nousta 6-7 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, Putin sanoo. 

Putin peräänkuuluttaa Venäjälle talouskasvua. Keinot ovat kilpailukyvyn ja tuottavuuden kasvu, vientivolyymin lisääntyminen sekä korkea teknologia johon pitää panostaa monin tavoin, mm. lainsäädäntöä kehittämällä.

- Rehellisen bisneksen ei pitäisi elää syytteiden pelossa, Putin sanoo.

- Kasvussa on jo saatu onnistumisia. Maataloustuotteiden vienti on saatu kasvuun, Putin vakuuttaa. 

- Maataloustuotteiden viennin taso noussee 45 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä, Putin lupaa.

Kommentti: Nyt puheessa on selvästi siirrytty sosiaalipuolelta bisnekseen, teollisuuteen ja tuotantoon. Puhetta on kestänyt tasan tunti. 

12.05 - Infrastruktuuriamme on kehitettävä monella sektorilla. Tämä on välttämätöntä talouskasvun kannalta. 

12.05 Krimin silta mainittu esimerkkinä rakennusprojektista.

Kommentti: Onko tämä mahdollisesti Putinin retorinen siirtymä kansainvälisiin asioihin? 

12.06 - Junayhteys Krimille saadaan käyntiin tämän vuoden aikana, Putin lupaa. Tämän luvataan antavan "valtavan sykäyksen" koko alueen taloudelle. Putin vertaa asiaa uuteen Pietarin ja Moskovan väliseen moottoritieyhteyteen. 

12.11 Kommentti: Nyt päästään asevarusteluun. 

Putin vertaa Venäjän ohjusjärjestelmä Avangardia ensimmäiseen avaruuslentoon. Hän korostaa kuinka merkittävä teknologinen onnistuminen se on.

Kommentti: Yliäänisysteemi Avangard on vuosi sitten valmistunut ohjusjärjestelmä joka pystyy kuljettamaan niin perinteisiä kuin ydinkärkiäkin. Lentonopeutensa ja muiden ominaisuuksiensa mukaan se on ainakin Venäjän hallituksen mukaan pysäyttämätön nykyisillä ohjuskilvillä. 

12.18 Nyt alkaa tulla ulkopolitiikkaa. Putin sanoo toivovansa että yhteydet Valko-Venäjälle vahvistuvat. Putin korostaa kansainvälisten järjestöjen merkitystä, Ivyä, YK:ta ja kehittyvien talouksien eli BRICS-maiden yhteistyötä (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka).

- Toivoisin myös että EU ottaa tarvittavat askeleet palauttaakseen suhteensa Venäjään. 

- Vaikein asia on kuitenkin yhteistyö Yhdysvaltain kanssa. Kukaan ei kaipaa lisää vastakkainasettelua. 

- Yhdysvaltain päätös vetäytyä INF-sopimuksesta (Eli keskimatkan ohjusten rajoittamissopimuksesta) perustui aiheettomiin syytöksiin Venäjää kohtaan. Yhdysvallat itse rikkoo sopimusta ja syyttää siitä kuitenkin Venäjää, Putin sanoo.  Jos Yhdysvallat sijoittaa risteilyohjuksia Eurooppaan, siihen on vastattava. 

Kommentti: Yhdysvallat ja Venäjä syyttävät toisiaan INF-sopimuksen rikkomisesta. Venäjä on melko läpinäkyvästi vaatinut Yhdysvalloilta todisteita sopimuksenvastaisten ohjusten kehittelystä Venäjältä. Tämä on kuitenkin käytännössä tiedustelutiedon pyytämistä, eli Venäjä vaatii Yhdysvaltoja kertomaan julkisesti, miten se voi tietää millaisia aseita Venäjä kehittelee. Sellaista tietoa Yhdysvaltain tiedustelu ei tietenkään julkaise, joten julkisessa keskustelussa syntyy pattitilanne. Kulisseissa molemmat maat kyllä varmasti tietävät missä asemissa vastapuoli on. Julkinen keskustelu on puhdasta varjonyrkkeilyä.

- Jatkamme uusien aseiden kehittelyä. Me emme aloita aseriisuntaa yksipuolisesti. 

- Ohjuksemme osoittavat Yhdysvaltoihin eivätkä vain niihin maihin joihin ne on sijoitettu. Venäjä ei kuitenkaan ole se joka ensimmäisenä laukaisisi mitään ohjuksia. 

- Yhdysvallat väittää että Venäjä on Yhdysvaltain suurin uhka. Mutta minä sanon, että se ei ole totta! Emme ole kiinnostuneita vastakkainasettelusta etenkään Yhdysvaltain kaltaisen suurvallan kanssa, Putin sanoo.

- Antaa heidän laskea ohjustemme määrää ja nopeutta. Mutta osaavatkohan he laskea, Putin kysyy. 

12.32 Puhe päättyy kansallislauluun. 

Liveseuranta päättyy. 

Loppukommentti: Puheessa oli yllättävän suppea kansainvälisten asioiden osuus. Putin keskittyi lähes koko puheensa ajan kotimaan sosiaalipolitiikkaan, mitä selittänee ainakin osittain hänen henkilökohtaisten suosiolukujensa putoaminen. Lupauksia uusista etuuksista oli todella paljon. 

Ulkomaiden osuus keskittyi melkein kokonaan asekehittelyyn, Yhdysvaltain syyttelyyn ja Venäjän omien ohjusjärjestelmien kehumiseen. Uusia osia siinä ovat mm. Avangard ja uusi sukellusvene jossa on drone-järjestelmä. Puhe loppui aseosuuden jälkeen melkein yhtäkkiä kiitoksiin ja kansallislauluun. 

Suomalaisittain pieni pettymys on se, ettei viime kesän Helsingin huippukokousta mainittu lainkaan. Olisi ollut todella kiinnostavaa kuulla Putinin luonnehdinta kokouksesta nyt, kun sen anti on entistäkin suuremman huomion kohteena Yhdysvalloissa mm. Venäjä-vehkeilytutkinnan yhteydessä. Tämä jäi nyt kuulematta. 

Lue myös:

    Uusimmat