Putin: "Navalnyi ei ole tarpeeksi tärkeä ollakseen itse kohde" – MTV seurasi maratonlehdistöpuheen hetki hetkeltä

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuotuisen lehdistötilaisuutensa.

MTV Uutiset seurasi lehdistötilaisuuden kulkua hetki hetkeltä tähän artikkeliin.

15.35 Tilaisuus on päättynyt, liveseuranta loppuu. 

15.34. Toivottavasti en kyllästyttänyt teitä,  neljä ja puoli tuntia, Putin sanoo. Minusta tämä oli hyvin kiinnostavaa ja hyödyllistä, Putin sanoo. Toivon teille kaikkea hyvää - kiitos kaikille! 

KOMMENTTI: Tämä pressitilaisuus lähentelee jo Putinin ennätyksiä - se on kestänyt Suomen aikaa klo 11.00:sta puoli neljään asti, siis reilut neljä ja puoli tuntia. 

15.29 Tämä on ollut vaikea vuosi, Putin sanoo. - Usein mietin vuosituhannen vaihdetta. Silloin näytti ettei tunnelin päässä ole valoa lainkaan. Köyhyys oli suurta, yhteiskunta vaikeuksissa. Ja katso meitä tänään - vaikeuksia on, mutta moni asia on paremmin. Talouden perusta, valtion kyvykkyys. Tämä ei olisi voinut toteutua 90-luvulla tai vuosituhannen vaihteessa. 

15.27 Nyt tulee ilmeisesti viimeinen kysymys, ja se kuullaan Izvestija-lehdeltä. Se koskee yleisempää viestiä kansalle. 

Islantilainen toimittaja ylistää Putinia pitkäsanaisesti. Putin kiittää kehuista ja sanoo kuulevansa harvoin tällaisia kiitoksia. Saatte varmaan kuulla tästä toimittajakollegoiltanne, Putin lisää. 

Putin sanoo Venäjän kehittelevän uusia aseita vastaamaan ulkovaltojen ydinasekehittelyyn.

14.29 Mitä tulee puolustukseen: Venäjän oli pakko reagoida Naton itälaajenemiseen. Venäjällä on nyt uusi yliäänipuolustusjärjestelmä. Mutta muistutettakoon että me emme ole ensimmäisenä sanoutuneet irti ohjuspuolustusjärjestelmästä vaan Yhdysvallat. Jos nyt kysyt kumpi tässä on pehmoinen nallekarhu ja kumpi hyökkäävä, tämä on vastaukseni tähän. Kumpi on pehmoinen ja kumpi hyökkäävä? Me emme ole aggressiivisia. Olkaamme ystäviä. 

Toimittaja kysyy puolustuksesta ja kansainvälisten ohjussopimusten loppumisesta. 

Nyt puhutaan Vuoristo-Karabahista. Putinin mukaan tilanne on vaikea, jokaisella on oma totuutensa asiasta. Tässä Putin kuitenkin katsoo että ongelma ei ole ulkovaltojen sekaantumisessa. Ratkaisu tulee löytää ilman verenvuodatusta ja sitä Venäjä tukee. 

Puhe siirtyy Valko-Venäjään. Putinin mukaan Venäjä tavoittelee sitä että ulkovallat eivät sekaannu tilanteeseen Valko-Venäjällä. Valko-Venäjän on löydettävä itse ratkaisut ongelmiinsa. Nyt ulkovallat ovat sekaantuneet tilanteeseen, ja sitä Venäjä ei halua. Putin toteaa myös että Lukashenka on jo alkanut uudistaa perustuslakia. 

Putin muistuttaa että Furgalia vastaan esitetyt syytteet ovat erittäin raskaita, häntä syytetään murhista. 

KOMMENTTI: Sergei Furgal toimi Habarovskin alueen kuvernöörinä 1018 - 2020 ja hänet pidätettiin tänä kesänä. Häntä syytetään murhista. Pidätystä seurasi mielenosoitusten sarja Kremliä vastaan.

13.33 Vuosi 2020 jää mieleen kuvernöörivaihdoksista. Onko teillä tietoa siitä mikä on Sergeri Furgalin syytteiden tilanne? 

13.36 Puhe siirtyy Vladivostokiin, jossa on jo ilta. 

13.24 Teidän täytyy ymmärtää perustavanlaatuinen peukalosääntö: Jos se on hyväksi maalle, se on tehtävä. Se pätee tähänkin. En ole vielä päättänyt jatkostani vuoden 2024 jälkeen. Muodollinen lupa kansalta on saatu. Harkitsen asiaa myöhemmin.

13.21 Kommersant esittää suoran kysymyksen siitä miksi Putin on halunnut jatkaa omaa toimikauttaan vaikka se oli "julmaa perustuslaille". 

13.15. Nord Stream 2 on puhtaasti taloudellinen projekti. Siitä enää pieni osa on viimeistelemättä. 

12.36 Toimittaja heiluttaa kylttiä jossa lukee "Olen raskaana". Hänen kysymyksensä ei kuitenkaan mitenkään liity siihen vaan taannoiseen tulipaloon. Putin kysyy miksi hänen kyltissään lukee "Olen raskaana". Nainen vastaa iloisesti että hän toivoi saavansa sillä puheenvuoron ja saikin. 

KOMMENTTI: Kansalaisjournalistiverkosto Bellingcat kertoi maanantaina Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agenttien varjostaneen Navalnyia vuosien ajan ja olleen hänen myrkyttämisensä takana.

12.20 Nyt puhutaan Navalnyista. Putin: Tämän potilaan vaimo pyysi siirtoa ja me järjestimme sen. Tässä jutussa on kyse tempuista. Näillä väitteillä halutaan hyökätä Tämä on poliittinen manööveri jota käytetään useinkin kansainvälisessä politiikassa. Navalnyi ei ole tarpeeksi tärkeä ollakseen itse kohteena.  Jos joku olisi halunnut myrkyttää Navalnyin, hänet olisi varmsti surmattu. Tämä "Berliinin potilas" on amerikkalaisten tiedustelupalveluiden suojeluksessa. 

12.19 Kysymys Navalnyista: Miksi Navalnyista ei ole käynnistetty tutkintaa? Kuka häent oikein myrkytti? 

KOMMENTTI: Putin ottaa oma-aloitteisesti Yhdsyvaltain Venäjä-tutkinnan esiin ja vaikuttaa hiukan huvittuneelta puhuessaan siitä. 

Nyt puhutaan edellisistä Yhdsyvaltain vaaleista: Vuonna 2016 huhuttiin että venäläishakkerit pääsivät demokraattien tietoihin käsiksi. CIA ja muut väittivät että venäläiset tekivät sen. Saimme tietoa kostoyrityksistä. Meidän sisäpolitiikkaamme yritettiin sekaantua. Haluaisimme korostaa että he jotka määräsivät nämä asiat, heidän ei pitäisi toimia näin vaan luoda suhteet molemminpuolisen luottamuksen ja lain pohjalle, ja vain sitä kautta pääsemme eteenpän. 

12.12 Mitä tulee siihen pitäisikö Venäjän auttaa Trumpia voittamaan: Luulen että tämä kysymys on provokaatiota. Venäjä ei ole koskaan sekaantunut muiden maiden vaaleihin. Emme ole ennenkään hakkeroineet muiden vaaleja. Emme auttaneet Trumpia voittamaan edellisissä vaaleissa. Uusi presidentti on kokenut poliitikko, toivon että Biden auttaa ratkaisemaan joitakin vaikeita asioita suhteissamme. 

12.11. Miksi emme onnistuneet auttamaan Trumpia vaalivoittoon? Jos Trump haluaa turvapaikan Venäjältä myönnättekö sen? Miten voimme auttaa Trumpia tässä tilanteessa? Mitkä ovat hänen asemansa nyt?

12.11Palaamme WTC-saliin, mikki annetaan uudelle toimittajalle. RTV-kanava saa puheenvuoron. 

Putin puhuu saasteista erityisesti Magnitogorskissa. Hän myöntää saasteongelmat mutta toteaa että kaikki puhe ei ole asiantuntijapuhetta vaan myös huhuja. Putin vakuuttaa että kaupungissa on jo tehty paljon sen hyväksi erttä metalliteollisuuden päästöjä saadaan vähennettyä.  

Kysymys: Olen isänmaanystävä. Kysymys ympäristöstä: Ilmassa on paljon saasteita. 

KOMMENTTI: Rivien välissä lähetettiin myös terveisiä ulkomaille: Jos pakotteita lievennettäisiin, yhteistyö pandemian hallitsemiseksi olisi helpompaa. Toinen huomio koronakeskustelusta on se, että Putin käytti aika paljon aikaa sekä viruksen laboratioriovalmisteisuuden että vaalivaikuttamisen pohdintaan, vaikka sanoi ettei "halua huhuja välittää tv-lähetyksessä eikä tämä ole oikea paikka tälle keskustelulle". Pelot ulkoisista uhista - olivatpa ne sitten vaalivakuttamista tai Kiinan uhkaa - pelaavat poliittisesti Putinin pussiin, joten hänen on järkevää jättää kuulijoille epäilyksen siemen ulkovaltoja kohtaan.

11.58 Näemme kyllä jo tuloksia.Mitä me teemme antaaksemme auttavan käden? Olemme mm. nostaneet työttömyyskorvauksen määrää vosien varrella. Meillä on nykyään hyvä järjestelmä lapsiperheiden auttamiseksi tukien kautta. Jos vanhemman tulo on alle minimipalkan, tuki täydentää heidän tulotasonsa. 

11.55 Aiomme nostaa kansalaisia minimitulorajan yläpuolelle yhä lisää. Hintojen nousu on kuitenkin tosiasia. 

11.53 Tämä on totta. Työttömyys on kasvussa. Tämä on vaikeaa. Sanoitte että tämä on vaikeinta aikaa elämässämme - se ei kuitenkaan ole totta. Talous on ollut paljon huonommassakin jamassa. Jopa 2017 luvut olivat huonommat. Kysytte onko suunnitelma - tietenkin on! 

11.52 Komsomolskaja Pravdan kysymys: Kiitos tästä hienosta tilaisuudesta, se on mahdollisuus kertoa kansalle totuus koronaviruksesta. Tämä on vaikuttanut niin että köyhät köyhtyvät. Hinnat nousevat. Miksi tästä ei puhuta juuri mitään? Tarvitaanko valtionlaajuinen ohjelma tarttumaan tähän? Kiitos!  

11.48 Nyt pitäisi olla huomion keskiössä pääsy eteenpäin ja sairaiden hoito. 

11.47 Putin: Tästä on paljon huhuja mutta minä en aio niitä levittää valtion tv-lähetyksessä.  Nyt huomion pitää olla taistelussa tätä tautia vastaan eikä siinä mistä virus on peräisin. 

11.47 NTV-tv-kanavan kysymys: Vieläkään ei tiedetä tämän viruksen alkuperää - onko se ehkä tietoisesti tehty kiinalaislaboratoriossa?

KOMMENTTI: Keskustelu pyörii selvästi koronan ympärillä. Tämä onkin odotettavissa - korkeintaan talous voisi kiinnostaa venäläisiä nyt enemmän kuin viruksen torjunta. Käytännössä kaikki paitsi yksi kysymys ovat koskeneet koronaa. 

11.41 Vuoro Kazaniin. 

11.37 Rohkaisen kaikkia lukemaan suosituksia. Minäkin kuuntelen suosituksia. Minua ei ole vielä rokotettu mutta teen sen pian, heti kun mahdollista. Olen lainkuuliainen kansalainen ja otan sen kun on minun vuoroni. Kehotan kaikkia ottamaan rokotteen. Meiltä puuttuu vielä varusteita tuottaa riittävästi koronavirusrokotetta. Tarvitsemme vielä aikaa siihen että saamme nostettua rokotetuotannon kapasiteetin tarvittavalle tasolle. 

11.36 Onko teitä rokotettu ja mitä mieltä olette rokotteesta? 

11.35 Novosibirskin toimittajat pääsevät ääneen. Kysymys rokotteista. 

11.34 Meidän poliittinen systeemimme ei ole aina antanut mahdollisuutta kaikille puolueille päästä ehdokkaaksi ilman kannattajakortteja. Seuraavissa vaaleissa pääsee läpi jos on jo tullut valituksi aluevaaleissa.  Mutta pääasia on että äänestäjä päättää kuka pääsee ehdokkaaksi. Monet puolueet ja ehdokkaat ovat olleet vuosia tai vuosikymmeniä ehdolla, ne ovat tuttuja. Jokaisella puolueella on tärkeä rooli isänmaalle.  

11.31 Sirtten muihin aiheisiin. Ura.ru -sivusto kysyy Venäjän parlamenttivaaleista:  Miten näette poliittisen kamppailun muutoksen? Uskotteko että on aika muuttaa rakenteita? Miten aiotte taistella ulkopuolista vaalivaikuttamista vastaan? 

11.26 Aloimme tuottaa venäläistä lääketuotantoa ja kehitimme oman rokotteen. Venäjä oli ensimmäinen maa joka kehitti toimivan rokotteen koko maailmassa. Meillä on hyvä rokote. Se on turvallinen, ja sen teho on jopa 97 prosenttia! Siinä ei ole pahoja sivuvaikutuksia. Jostain syystä ulkomailla se ei ole onnistunut yhtä hyvin kuin Venäjällä. Kollegamme ovat lähestyneet meitä ja kysyneet kuinka onnistuimme! Tulevaisuudennäkymä on nyt hyvä paitsi meidän kansalaisillemme, myös maailmalle. 

11.23 Puhuin juuri erään vapaaehtoisen kanssa sekä asiantuntijoiden kanssa. Olemme onnistuneet nostamaan nostamaan tarvikkeiden kuten suojavarusteiden tuotantoa. Olemme lisänneet maskien tuotantoa 20-kertaiseksi. Meidän systeemimme julkinen terveydenhuoltomme on nostanut valmiuttaan. Olemme mobilisoineet työvoimaa merkittävästi.  Olemme varanneet paljon ylimääräisiä sairaalapaikkoja. 

11.20 Kysymys valtiontelevisio Rossialta: Kuinka hyvin katsotte terveydenhuoltosysteemimme on selvinnyt tästä tilanteesta? Entä lääkkeet ja varusteet, miten niiden riittävyys nyt ja tulevaisuudessa? 

11.19 siirrytään Kremlin vakituisiin pooli-toimittajiin.

11.18 Sitten mennään koronaan. Olemme nähneet kuinka lääketieteellinen henkilökunta on omistautunut asialleen. Haluan kiittää kaikkia näistä uhrauksista. 

KOMMENTTI: Putin aloittaa talousluvuilla, mikä on hyvin tavallinen, jopa turvallinen aloitus. Ensimmäinen kysymys siitä mikä on ollut tänä vuonna hyvää vaikuttaakin ennalta sovitulta. Kysymys vastaa aikaisempien vuosien koreografiaa.

11.14 Palkat tulevat nousemaan tulevana vuonna. Mistä se kertoo? Putin toteaa myös että Venäjän kansantalous on ottanut vähemmän iskuja kuin esimerkiksi Britannia. 

11.12 Putin: Kyllä tästä vuodesta on tullut paljon vaikeuksia kaikile pandemian myötä. Se on vaikuttanut vmoneen aisiaan, mm. liikenteeseen, työpaikkoihin jne. Se kaikki tapahtui. Mutta haluan kiinnittää huomionne myös toiseen asiaan: Olemme onnistuneet monessa asiassa verrattuna moneen muuhn maahan. Tämä on kuin säätila, joskus hyvä ja joskus huono. Korona on vaikuttanut kuin valtameri koko maailmaan. 

11.10 Tämä on ollut vaikea paha vuosi - onko siinä myös jotain hyvää? Toimittaja kysyy. 

11.09 Lähdetään liikkeelle Vladivostokista. Vladivostokilaiset toimittajat nostavat kätensä. Sinipukuinen nainen saa puheenvuoron. 

11.08 Ei ole mitään arvokkaampaa kuin tietää mitä kansalaiset ajattelevat ja kokevat. Mennäänpä kysymyksiin. Viestintäpäällikkö Peskov jakaa kysymykset. 

11.00 lähetys on alkanut.

10.20: Koronaviruspandemian takia tilaisuus järjestetään tällä kertaa etäyhteyksien varassa. Putin vastailee moskovalaiseen auditorioon kerääntyneiden toimittajien kysymyksiin virka-asunnoltaan Novo-Ogarjovosta. Lehdistötilaisuuteen osallistuu sekä venäläisiä että ulkomaalaisia toimittajia.

Putinin lehdistötilaisuudet ovat aina kestäneet useita tunteja, ja niissä on perinteisesti käsitelty aiheita laidasta laitaan. Putin aloitti vuotuisten lehdistötilaisuuksien pitämisen vuonna 2001, ja Tassin mukaan ne ovat vuodesta 2004 lähtien olleet aina vähintään kolmetuntisia. Varsinaisia uutisia tilaisuudet eivät aina välttämättä ole tuottaneet.

Viimevuotinen lehdistötilaisuus kesti pitkälle yli neljä tuntia, ja Putinilta kysyttiin niin mahdollisesta jatkamisesta presidenttinä kuin kommunistijohtaja Vladimir Leninin palsamoidun ruumiin mahdollisesta siirtämisestä.

Tänä vuonna koronapandemian voidaan odottaa nousevan keskeiseksi aiheeksi lehdistötilaisuudessa. Pandemia on koetellut myös Venäjää rajusti, ja koronavirukseen liittyviä kuolonuhreja on kirjattu lähes 50 000. Venäjän virallisia kuolinlukuja on tosin epäilty liian alhaisiksi.

Putinilta saatetaan kysyä myös Venäjän ja Yhdysvaltain suhteista Joe Bidenin vaalivoiton jälkimainingeissa. Putin onnitteli alkuviikosta Bidenia valinnasta presidentiksi.

Putinin vuotuisiin mediarituaaleihin on yleensä kuulunut myös monituntinen tv-show, jossa hän vastailee kansalaisten kysymyksiin. Tänä vuonna tv-ohjelmaa ei kuitenkaan järjestetty koronapandemian takia.

Lehdistötilaisuus alkaa kello 11 Suomen aikaa.

Lähteenä myös STT

Lue myös:

    Uusimmat