Mainos

MTV seurasi paikan päällä: Obama toivotti tervetulleeksi suomeksi – Niinistö aloitti vitsailemalla

2:50

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Washingtonissa. Presidentti Niinistö tekee virallisen vierailun Valkoiseen taloon yhdessä muiden pohjoismaisten päämiesten kanssa.

2:15

Kyse on Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokouksesta, jonka aiheina ovat muun muassa terrorismin torjunta, arktiset asiat ja Euroopan turvallisuus. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on myös mukana vierailulla.

Niinistö on tavannut Obaman useita kertoja työtapaamisten yhteydessä, edellisen kerran ydinturvahuippukokouksessa Washingtonissa reilu kuukausi sitten.

Niinistön vierailu on Suomen kannalta poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran Suomen tasavallan presidentti teki virallisen vierailun Valkoiseen taloon neljätoista vuotta sitten.

1:52

Liveseuranta on päättynyt.

18:45 Myös presidenttien puolisoille järjestettiin ohjelmaa. Rouva Jenni Haukio & rouva Michelle Obama vierailivat Renwick-galleriassa.

16:40 Norjan pääministeri Erna Solberg aloittaa puheensa. Hän iloitsee, että kutsulla Obama osoitti, että hän säästi parhaimmat vieraat viimeiseksi.

16:39 – Minulla on tänään kunnia todeta kaikkien Pohjoismaiden puolesta, että me, Pohjoismaat, olemme Yhdysvaltojen luotettava ystävä ja vahva yhteistyökumppani. Haluamme tehdä yhteistyötä kanssanne ja rakentaa koko ihmiskunnalle parempaa tulevaisuutta, Niinistö päättää puheensa.  

16:38 Niinistö puhuu muuttuneesta turvallisuusympäristöstä Euroopassa. Niinistön mukaan Suomi on ylpeä yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa.

16:37 – Kiitämme Yhdysvaltoja johtajuudesta, jota se on osoittanut olemassaolomme suurimman uhan eli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Olemme kiitollisia myös huomion kiinnittämisestä arktiseen alueeseen, jolla olemme käytännöllisesti katsoen naapureita. Arktista neuvostoa voi käyttää myös välineenä luottamuksen rakentamisessa, Niinistö sanoo puheessaan.

16:36 Niinistö kertoi lyhyesti Suomen ja muiden pohjoismaiden saavutuksista. Samalla Niinistö vitsaili pohjoismaiden olevan mestareita vaatimattomuudessa.

16:35 – Tunnemme hengenheimolaisuutta teidän kanssanne, arvoisa presidentti, kertoo Niinistö.

16:34 Presidentti Niinistö aloittaa puheensa kiittämällä Obamaa ja tämän vaimoa kutsusta. Samalla hän valittelee, ettei tuonut aurinkoa mukanaan, koska Suomessa sitä on viime päivinä ollut paljon.

16:32 Obama otti esille, että Suomessa on eniten metallibändejä maailmassa väkilukuun nähden. Lisäksi presidentti hauskutti puheessaan kiittelemällä Suomea Angy Birdsistä ja Minecraftista.

16:31 Obama toteaa, että tärkeimmät ystävät unohdetaan aivan liian usein. Siksi hän halusi kutsua Pohjoismaat nyt. 

16:28 Obama puhuu pohjoismaiden perinnöstä Yhdysvalloissa. Obama korostaa yhteisiä arvoja, jotka kohtaavat niin Pohjoismaissa kuin Yhdysvalloissa.

16:27 Barack Obama toivottaa myös muut pohjoismaiset vieraat tervetulleiksi heidän kielellään.

16:26 Barack Obama sanoo tervetuloa suomeksi. 

16:24 Barack Obama aloittaa puheensa. Hän valittelee huonoa säätä, jonka takia puheet pidetään sisätiloissa. Vitsikkäästi presidentti toteaa, että pohjoismaiset maat ovat ehkä tottuneet huonoon säähän, mutta silti sisätiloissa.

16:22 Presidentti Barack Obama, Suomen presidentti Sauli Niinistö, sekä Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin pääministerit astuvat yleisön eteen. 

16:15 Presidentti Sauli Niinistön musta auto lipui Valkoisen talon eteen.

16:13 Pohjoismaiset vieraat saapuvat yksitellen mustien autojen kyyditseminä. Jokainen vieras saa oman fanfaarinsa.

16:08 Valkoisen talon seremonia alkoi juhlallisella musiikilla. Tasavallan presidentin kanslia twiittaa myös paikan päältä aktiivisesti.

 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.