Niko Ranta-aho avautui oikeudessa dopinginkäytöstään, liikemies kiistää olleensa huumejutun avainnimimerkki – "Olen ollut yhteydessä Cobran kanssa"

7:50
Niko Ranta-ahoa kuullaan tänään Katiska-vyyhdissä.

Suomen suurimman huumejutun, niin sanotun Katiska-vyyhdin käsittely jatkui taas torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Media pääsi seuraamaan oikeudenkäyntiä turvasalissa, missä oli paikalla noin kymmenkunta syytettyä.

Tänään jutussa jatkettiin törkeiden dopingrikosten käsittelyä, missä pääsyytettyinä ovat ex-jengipomo Janne "Nacci" Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho. Molemmat kiistävät kaikki syytteet.

Tänään salissa kuultiin Ranta-ahoa. Tranbergia kuultiin jo tiistaina.

MTV Uutiset sai ennen istunnon alkua haastattelun Sofia Belórfilta, joka tuli paikalle tukemaan miestään ja kuulemaan, kun tämä puhuu salissa.

Ranta-aho luki kuulemisensa jälkeen Seiskaa

Kello 10.55 Kaikki henkilötodistelu on otettu vastaan tältä päivältä. Muutamat syytetyt eivät halunneet tulla kuulluksi. Oikeudenkäynti jatkuu ensi maanantaina uusien syytekohtien käsittelyllä.

Istunnon päätteeksi Sofia Belórf ja Niko Ranta-aho vilkuttivat taas toisilleen innokkaasti käsiään heilutellen ja lämpimästi hymyillen.

Kello 10.26 Oikeudessa kuultiin lyhyesti yhtä syytettyä. Eräs toinen syytetty ei halua tulla kuulluksi, joten syyttäjä viittaa hänen kuulustelukertomuksiinsa. 

Niko Ranta-aho ryhtyi lukemaan omalla paikallaan Seiskaa, todennäköisesti tänään ilmestynyttä. Ilmeisesti hänen avustajansa toi lehden mukanaan oikeuteen.

Kieltäytyi paljastamasta "Cobran" henkilöllisyyttä

Kello 10.12 Ranta-ahon kuuleminen päättyi nyt. Hän puhui paljon ja halusi koko ajan keskittyä vain vuosiin 2016-2017, jota aikaa dopingsyytteet koskevat.

Kello 10.10 Ranta-aho ihmettelee, miksi yksi jutun syytetty väittää hänen tavanneen toista miestä Suomessa dopingasioissa.

– En ole ikinä tavannut kyseistä henkilöä enkä edes ymmärrä, miksi ostaisin dopingia, kun olin vain viikon verran käymässä Suomessa tuolloin, Ranta-aho sanoi.

Kello 10.03 Ranta-aho kieltäytyi paljastamasta syyttäjälle, kuka "Cobra" on. Hän kertoi itse käyttäneensä "Valkoinen Cobra"-nimimerkkiä.

Ranta-aho väistelee jonkun verran syyttäjän kysymyksiä. Syyttäjä joutuu kysymään samoja kysymyksiä useita kertoja Ranta-aholta.

Syyttäjä tiedustelee Ranta-aholta, onko tämä tavannut jutun muita syytettyjä ennen nyt meneillään olevaa oikeudenkäyntiä.

– En ole tavannut heitä vuosina 2016 tai 2017, Ranta-aho vastaa.

– Mutta oletko nähnyt heitä koskaan aiemmin? syyttäjä kysyi.

– En vastaa. Keskityn vastaamaan näihin vuosiin 2016 ja 2017, joita syytteet koskevat. En ymmärrä, miksi syyttäjä edes kyselee muista ajoista, Ranta-aho vastasi tiukasti.

Kello 9.55 Nyt syyttäjä alkoi kysellä Ranta-aholta kysymyksiä. Ensimmäisenä syyttäjä Erkki Huhtala halusi tietää Ranta-ahon näkemyksen siihen, milloin Tranberg tutustui tämän siskoon, joka on myös yksi jutun syytetyistä.

– Tiedän, että hän on tutustunut siskooni paremmin vasta minun vangitsemiseni jälkeen. Ehkä he olivat tavanneet joskus aiemmin, ennen kuin Tranberg lähti pakoilemaan tuomiotaan, Ranta-aho sanoi.

Ranta-ahon mukaan siinä ei ole mitään outoa, että Tranberg kyseli häneltä dopingista, koska "Nacci" varmasti tiesi hänen käyttävän dopingia.

Kello 9.50 Ranta-aho puhuu todella nopeasti ja vastailee ripeästi asianajajansa Hannu Kaitaluoman esittämiin kysymyksiin. Nyt hän puhuu dopinglistoista, joita he lähettivät toisilleen Tranbergin kanssa.

– Jos ystävä kysyy listoja, niin minähän ne hänelle lähetän. Ei ole ollut tarvetta poistella niitä listoja. Muuta minun kännyköistäni ei ole löytynyt.

Asianajaja kysyi Ranta-aholta "Cobra"-nimimerkistä, joka syyttäjän mukaan oli Ranta-aho itse. Liikemies kiistää tämän.

– Olen ollut yhteydessä Cobran kanssa. Käytin yhteydenpitoon Wickr-sovellusta.

Ranta-aho kertoi myös myyneensä liikemiehille puhelimia, joilla voi salata yhteydenpitoa.

Tapasi "Naccia" Espanjassa

Kello 9.44 Ranta-aho tapasi Tranbergin ensimmäisen kerran vuonna 2015. Seuraavana vuonna Tranberg myös vieraili Ranta-ahon luona Espanjassa, kun tämä itsekin vietti Espanjassa aikaa.

– Kahvittelimme yhdessä, ei siinä ollut mitään ihmeellistä. Minulla oli paljon tuttuja Espanjassa. Puolitututkin lähettivät viestejä ja he tiesivät, että tunnen Marbellan kuin omat taskuni. Autoin heitä, missä pystyin. Asuntojen ja autojen vuokraamisessa.

Kello 9.42 Ranta-aho alkoi oman kertomansa mukaan käyttää dopingaineita vuonna 2012. Hän lopetti aineiden käytön vuonna 2017.

– Käytin kuuriluontoisesti muutamia eri aineita. Kuuri tarkoitti 3-4 kuukauden mittaista yhtenäistä jaksoa, Ranta-aho kertoi.

Ranta-aho kertoi pyörineensä tunnettujen kehonrakentajien piireissä, joten ei ollut sinänsä yllättävää, että niissä piireissä käytettiin myös dopingaineita.

Kello 9.40 Nyt salissa alkaa Ranta-ahon kuuleminen. Oikeuden puheenjohtaja huomautti, että tänään liikemies pääsee puhumaan nimenomaan dopingrikossyytteistä, jotka syytteiden mukaan tapahtuivat 2016-2017.

Asianajaja kysyi aluksi, missä Ranta-aho oli noina vuosina.

– Asuin Espanjassa, tein kiinteistökauppaa. Vuonna 2016 kävin harvemmin Suomessa, vuonna 2017 jo vähän useammin, Ranta-aho vastasi reippaasti.

Ranta-aho sanoi, että hänellä sujui hyvin kiinteistöalalla. Espanjaan hän muutti vuonna 2013.

Lainasi kavereilleen rahaa

Kello 9.38 Puolustuksen mukaan Ranta-aho on lainannut usein kavereilleen suuriakin summia rahaa, joten tilisiirroissa ei ole mitään outoa tai erikoista. Ranta-ahon avustajan mukaan rahansiirroissa ei ole kyse dopingostoista.

Kello 9.25 Oikeudenkäynnin alkua on viivästyttäneet tekniset ongelmat. Oikeudessa kuullaan heti ensimmäisenä Niko Ranta-ahoa, mutta alussa Ranta-ahon puolustus käy läpi muutamia kirjallisia todisteita, jotka ovat lähinnä tiliotteita.

Myös Ranta-ahon avopuoliso, fitnesstähti Sofia Belórf saapui oikeuteen, koska hän haluaa olla paikalla miehensä kuulemisen ajan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.