Leijonat läpäisi karmean trillerin – näin tärkeä Tanska-ottelu eteni

Maalikooste: Suomi - Tanska 8:21
Maalikooste: Suomi - Tanska.

Jääkiekon MM-kisojen puolivälieräpaikasta taisteleva Leijonat selvitti ensimmäisen ison haasteensa ja kukisti Tanskan maalein 3–1. MTV Urheilu seurasi ottelua tässä artikkelissa.

Suomi–Tanska 3–1 (0–0, 0–0, 3–1)

Liveseuranta:

3. erä:

60.00 Suomi voittaa ottelun 3–1! Nyt voidaan siirtyä jännittämään tiistai-iltapäivän ottelua Itävallan ja Iso-Britannian välillä. Sen lopputulos määrittelee, tarvitseeko Leijonat vielä vähintään pisteen myöhäisillan ottelusta Sveitsiä vastaan.

59.07 MAALI – SUOMI 3–1! Pekka Jormakka päästää Leijonat piinasta. Kiekko tyhjään rysään!

Pekka Jormakka vapauttaa Leijonat piinasta – laatta tyhjiin 0:59
Pekka Jormakka vapautti Leijonat piinasta 3-1-maalillaan.

58.16 MAALI – Tanska 1–2! Sinne se lopulta menee. Alexander True pääsee ohjaamaan luistimellaan Oscar Mölgaardin tarjoilusta kiekon maaliin. Ei potkuliikettä, joten maali hyväksytään.

Tanska hiipii peliin – Alexander True ohittaa Emil Larmin 0:59
Tanska hiipii maalin päähän Alexander Truen luistinohjauksella.

58. min: Tanska myllyttää ilman maalivahtia. Emil Larmi tekee lumienkeliä maalilla ja Mikael Granlund pyyhkäisee tilanteen pois pitkällä kiekolla.

56.38 Tanska ottaa aikalisän.

57. min: Suomen nelosketju saa hyvää pyöritystä Tanskan päähän. Arttu Hyry ottaa Mikko Lehtosen laukauksesta osumaa eikä pääse perään tulleeseen irtokiekkoon käsiksi.

55. min: Kolmas erä on ollut täysin Suomen hallintaa.

47. min: Björninen karvaa kiekon Tanskan päädyssä ja Pekka Jormakka pääsee paraatipaikalta laukomaan. Seldrupilta upea hanskatorjunta.

45.03 MAALI – SUOMI 2-0! Rasmus Rissanen estää Frederik Stormin purkuyrityksen ja hiipii tarkalla vedolla maalintekoon.

Leijonat kahden maalin johtoon – Rasmus Rissaselle ensimmäinen MM-kisaosuma 1:02
Leijonien 2-0-maali oli täysin Rasmus Rissasen käsialaa.

43.26 MAALI – SUOMI 1-0! Hannes Björninen lapioi Jesper Mattilan päädystä ponnahtaneen laukauksen takatolpalta verkkoon. Kylläpä se otti tuskallisen kauan!

Hannes Björninen lakaisee Suomelle vihdoin 1–0 Tanskaa vastaan 0:56
Hannes Björninen iskee Leijonat viimein johtoon!

43. min: Tanska saa todella vaarallisen lähestymisen Leijonien maalille. Emil Larmi venyttää Oscar Mölgaardin laukauksen eteen. Se osuu lopulta tolpan ulkosyrjään.

42. min: Leijonilla vahva alku kolmanteen erään. Puolittaisia paikkoja tullut jo useampia.

Klo 23.09: Kolmas erä käynnistyy.

2. erä:

40.00: Toinen erä päättyy edelleen 0-0-tilanteessa. Hylätyt osumat 1-1. Laukaukset maalia kohti toisessa erässä: Suomi 13, Tanska 4.

40. min EI MAALIA: Mikael Granlund ajoi upeasti maalille ja Iiro Pakarainen rusikoi kiekon reppuun. Erotuomari hylkää osuman välittömästi Granlundin ajettua päin maalivahti Seldrupia. Tilanne kuitenkin tarkastetaan videolta. Tuloksena hylkäys tästäkin.

Leijonilta vietiin maali – tämä ei kelvannut tuomareille 1:34
Mikael Granlundin upea esityö aiheutti maalin hylkäyksen.

37. min: Granlund jakaa syöttöjä hyville paikoille. Tällä kertaa Patrik Puistola on todella lähellä maalintekoa.

36. min: Mikael Granlundilla on avopaikka maalin edessä. Ei uppoa.

34.56 JÄÄHY: Nyt tarjoutuu Leijonille ylivoima, kun Jensen lähtee boksiin kiinnipitämisestä.

35. min: Björniseltä mainio tarjoilu maalin eteen vapaaksi jääneelle Mäenalanselle, joka ei kuitenkaan pääse kiepauttamaan kiekkoa maaliin.

33. min: Rasmus Rissanen pääsee laukomaan napakan rannelaukauksen, mutta Seldrup nappaa kiekon komeasti räpyläänsä.

30. min: Tanska on ylivoimansa jälkeen ottanut peliä haltuunsa.

29. min EI MAALIA: Kiekko käy jo Leijonien maalissa, mutta osuma hylätään Patrick Russellin häirittyä Emil Larmin torjuntatyöskentelyä.

Leijonat pelastuu: Tanskan johtomaali hylätään 1:40
Tämä osuma hylättiin Tanskalta.

26.03 Puljujärvi nostaa jäähän pudonneen kypärän päähänsä ja jatkaa peliä, kun sääntöjen mukaan pitäisi heti suunnata vaihtopenkille. Jukka Jalonen antaa palautetta penkillä ja Puljujärvi vastaa äkäisen oloisesti. Onneksi tästä ei tullut jäähyä.

Kuvaa penkiltä: Jukka Jalosella tulinen sananvaihto Jesse Puljujärven kanssa 0:52

26.03 JÄÄHY: Kuumat tilanteet Tanskan maalilla aloittavat käsirysyn. Juha Jääskän ja Nicholas Jensenin välillä jaellaan vähän iskujakin. Jääskälle kakkonen huitomisesta ja toinen väkivaltaisuudesta. Myös Jensen jäähyboksiin, mutta Tanska pääsee ylivoimalle.

25. min: Suomi saa pitkän pyörityksen vastustajan päähän. Selkeät ratkaisupaikat uupuvat edelleen. Keskusta aukesi kuitenkin siihen malliin, että Iiro Pakarinen pääsi kohtalaisen vapaasti laukomaan.

23. min: Tanska on saanut jo useamman hyvän vastahyökkäyksen. Juuso Riikola puolustaa kuitenkin loistavasti viimeisimmän niistä. Edellinen vaaranpaikka päättyi hölmöön paitsioon.

22. min: Oliwer Kaski on palannut kaukaloon avauserän mailan raapaisun jälkeen.

21. min: Olli Määtän siniviivatoimitus päätyy Mathias Seldrupin hanskaan.

Klo 22.10: Toinen erä käyntiin!

1. erä:

20.00: Ensimmäinen erä päättyy maalittomassa tasatilanteessa. Markus Lauridsen saa vielä viimeisillä sekunnilla vetopaikan hyvältä sektorilta. Laukaukset maalia kohti Suomelle 11–8.

19. min: Nyt alkaa olla vaaran merkkejä ilmassa. Onneksi Alexander True ei pääse kiinni irtokiekkoon, kun Larmi on sivussa maaliltaan. Heti perään Saku Mäenalanen saa paikan toiseen päähän.

17. min: Tanska on päässyt selvästi paremmin mukaan avauserän toisella puoliskolla. Hidastuskuvissa näkyy, että Oliwer Kaski joutuu poistumaan pukukoppiin saatuaan vastustajan mailasta leukaperiinsä.

Oliwer Kaski koppiin – saa mailasta ikävästi kaulaansa 0:17
Oliwer Kaski sai osumaa ja poistui kaukalosta.

15. min: Mathias From toimittaa siniviivasta vaikean vedon, mutta Larmi haalii kiekon jälleen alleen. Tanska vie nyt aloituksia vähän turhan kovalla prosentilla.

14. min: Tanska saa vaarallisen paikan hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen. Larmi saa peitettyä kiekon viime hetkellä.

13. min: Tanska saa hetken painostuksen Leijonien päähän. Larmikin pääsee puuttumaan peliin.

12. min: Rauhassa saa tulla maalipaikoille. Puljujärvi ja Lehtonen järjestelevät Oliver Kapaselle tarjottimen loistavalle paikalle, mutta ei mene vieläkään.

10. min: Nyt alkaa paikkoja tulla. Iiro Pakarinen pääsee oman ohjauksensa irtokiekosta hyvään paikkaan, mutta Seldrup torjuu jäässä istuen.

9. min: Jesse Puljujärvi pääsee puolittaiseen läpiajoon, mutta Seldrup kestää. Puistola pääsi kielä irtokiekosta tuikkaamaan uutta yritystä.

8. min: Leijonien "kakkosketju" eli Granlundin, Innalan ja Pakarisen ketju saa hyvän painostusjakson Tanskan päähän. Seldrup on aloittanut maalillaan hyvin.

6. min: Tuloksetta päättyy ylivoima. Hermostunutta oli kiekon siirtely.

Leijonien tuska näkyy jo Tanska-ottelun alussa: "Kiristyy" 0:49
Sami Kapanen tiivisti Prahassa Leijonien pelin alun tapahtumat: Tuska näkyy otteissa.

5. min: Larsenin rangaistus päättyy. Reilu minuutti vielä viidellä neljää vastaan.

03.22 JÄÄHY: Nick Olesen huitoo Oliwer Kasken mailan katki. Suomi kahden miehen ylivoimalle.

02.03 JÄÄHY: Oliver Larsen kamppaa Patrik Puistolan Suomen hyökkäyssinisellä. Leijonat ylivoimalle!

1. min: Leijonille käy omassa päässä karmea möhläys. Jere Innala tarjoilee laidasta keskelle pahan harhasyötön, josta Frederik Strom ei kuitenkaan pääse vapaasta kaistasta huolimatta ujuttamaan kiekkoa Emil Larmin varusteiden alta maaliin.

Klo 21.20: Ottelun ensimmäinen on käynnissä!

Klo 21.15: Tanskan maalilla aloittaa Mathias Seldrup. Kaikki ottelut tähän asti pelannut Frederik Dichow ei ole lainkaan kokoonpanossa.

Klo 21.00: Kahdella Leijonien kapteenilla, Lasse Kukkosella ja Olli Jokisella on omakohtaisia kokemuksia selkä seinää vasten pelaamisesta MM-kisoissa.

Leijonat pahassa paikassa myös 2014 MM-turnauksessa – Olli Jokinen muistelee kasvutarinaa 2:24

Klo 20.58: Leijonat teki ratkaisun jättää Harri Säterin kokonaan sivuun illan ottelusta. Olli Jokisella on teoria peluutuslinjasta:

"Se on ihan varma" – Olli Jokiselta painava ennustus Suomen maalivahtipeluutuksesta 0:54

Klo 20.00: Mukavaa kiekkoiltaa ja tervetuloa seuraamaan MM-kisojen jatkon kannalta tärkeää Suomen ja Tanskan välistä ottelua. Leijonien on otettava kahdesta viimeisestä ottelustaan mieluusti neljä pistettä varmistaakseen paikkansa puolivälierissä.

Leijonat lähtee otteluun uusiutunein kokoonpanoin:

Päävalmentaja Jukka Jalonen oli ottelupäivänä kipakalla tuulella. Hän otti kantaa muun muassa maalivahtivalintaan: