Leijonat vaisulla esityksellä MM-puolivälieriin – näin MM-lohkovaiheen päättänyt Sveitsi-ottelu eteni

Jääkiekon MM-kisojen puolivälieräpaikkansa varmistanut Leijonat kohtasi tiistai-iltana alkusarjan päätösottelussaan Sveitsin. MTV Urheilu seurasi ottelua tässä artikkelissa.

Suomi–Sveitsi, tilanne 1–3 (0–0, 1–2, 0–1)

Liveseuranta:

3. erä:

60.00: Ottelu päättyy Sveitsin 3–1-voittoon. Leijonat suuntaa vaisun esityksen jälkeen Ostravaan MM-puolivälierään Ruotsia vastaan. Sveitsi kohtaa omassa pudotuspelissään Saksan.

58.09 JÄÄHY: Mikael Granlund sortuu nyt pahaan hölmöilyyn. Tuuppiminen Andrea Glauserin kanssa päättyy siihen, että Granlund lyö vastustajaa poikittaisella mailalla kaulaan. Viisi minuutia ja pelirangaistus!

Mikael Granlundille ulosajo! Typerä poikittainen sveitsiläispelaajan kaulaan 2:25
Mikael Granlund sortui älyttömään hölmöilyyn ottelun loppuminuuteilla.

56.33 MAALI – Sveitsi 3–1: Kevin Fiala tekee lähes identtisellä harhautuksella toisen maalinsa tänä iltana. Nino Niederreiter pääsee keskialueen kiekonmenetyksen seurauksena murtautumaan alueelle ja vippaamaan kiekon Olli Määtän lavan yli Fialalle.

55. min: Hyvä vaihto Leijonien neloskentältä. Juha Jääskän huulilta on luettavissa "kukkuu", kun Schmid saa napattua hänen ohjauksensa.

53. min: Sveitsi selviytyy tästä alivoimasta. Yksi tilaisuus avautui Patrik Puistolalle hieman yllättäenkin.

50.50 JÄÄHY: Andres Ambühl kamppaa Jesse Puljujärven ja Suomi pääsee toista kertaa tässä pelissä ylivoimalle. Ensimmäisestähän tuli komea maali. Aika heppoisesti kyllä tuli ja Ambühl näyttää olevan siitä samaa mieltä.

51. min: Leijonat lyö pökköä pesään. Iiro Pakarinen löytää hienosti Jere Innalan maalilta, mutta Schmid kestää.

48. min: Sveitsi luo vaarallisen tilanteen Leijonien maalille. Innalan kiekonmenetyksestä Christoph Bertschy ja Sven Andrighetto pääsevät ahdistelemaan Säteriä.

43. min: Ambühl pääsee vispaamaan aivan vapaasti Suomen maalilla, mutta Säteri venyttää komeasti patjansa tielle. Patrik Puistola puolusti tilanteen hyvin loppuun asti.

41. min: Innala karvaa kiekon kahteen kertaan sveitsiläisiltä ja pääsee vielä laukomaan vaarallisesti. Schmid peittää etukulman.

Klo 23.03: Kolmas erä on käynnistymässä.

2. erä:

40.00: Toinen erä päättyy Mikko Lehtosen roiskaisuun, johon Saku Mäenalanen on päästä ohjaamaan. Suurimman osan erästä pulassa ollut Leijonat päätti erän sentään positiivisesti. Laukaukset menivät Sveitsille 10–4.

40. min: Oliwer Kasken veto lähtee vähän lepattavana, mikä aiheuttaa vaikeuksia vähän torjuntatöihin joutuneelle Akira Schmidille. Jesse Puljujärvi on päästä irtokiekkoon.

37.51 MAALI – Suomi 1-2! No nyt menee! Jere Innala laukoo komeasti Mikael Granlundin poikittaissyötöstä yläputken alle. Ylivoima tuotti tulosta.

Vihdoin tärähtää – Jere Innala onnistuu paraatipaikaltaan 1:02
Upea veto! Jere Innala laukoi Leijonat komeasti maalin päähän.

36.36 JÄÄHY: Leijonat pääsee viimein ylivoimalle, kun tasaviisikoin ei tapahdu mitään. Ambühl kaataa Granlundin Sveitsin maalin edessä.

33. min: Oliwer Kaski hukkaa kiekon vaarallisesti ja Andres Ambühl pääsee iskemään vastaan. Säteri torjuu varmasti. Hetkeä aiemmin Gaetan Haas laukoi maskin takaa. Tätä Säteri ei nähnyt ollenkaan, vaan havahtui vasta, kun kiekko kumahti oikeaan patjaan.

29.00: Mikael Granlund lyö kiekon verkkoon, mutta videotarkistukselle mennään paitsion varalta. Ja hylsyhän siitä tulee. Jormakka ehtii metritolkulla paitsioon, kun Mäenalanen jää kuljettamaan kiekkoa viivaa pitkin.

Leijonien kavennus murenee käsiin – videotarkistus paljasti paitsion 2:15
Leijonien ilo Mikael Granlundin maalin jälkeen oli lyhytaikainen.

28. min: Oho, nyt sattuu vaarallinen tilanne, kun laitaportti aukeaa taklauksen yhteydessä Suomen päädyn kulmassa. Jesper Mattila on tuossa lentää ulos kaukalosta.

"Erittäin pelottava tilanne" – kaukalonlaita petti Leijonat-pelurin alta 0:48

27.26 MAALI – Sveitsi 2-0! Nyt saa Leijonat kyytiä. Andrea Glauser pommittaa Nino Niederreiterin tarjoilusta kovan lämärin. Ei maskia, mutta Säteri ei mahda tälle mitään.

Sveitsi kurittaa Suomea – kammolämäri ja 2–0 0:52
Andrea Glauser räväyttää melkoisella vedolla Sveitsin 2-0-johtoon.

25.14 MAALI – Sveitsi 1-0! Romain Loeffel laukoo omalta kenttäpuoliskolta ja Harri Säteri torjuu eteensä. Kevin Fiala on ensimmäisenä paikalla ja ujuttua rystyltä kiekon verkkoon.

Säteriltä todella paha irtokiekko – Kevin Fiala vie Sveitsin 1–0-johtoon 1:03
Kevin Fiala vei Sveitsin erikoisella tavalla 1-0-johtoon.

23. min: Sveitsi saa vasta viimeiseksi puoleksi minuutiksi pelin pyörimään Suomen päässä. Leijonat selvittää toisenkin alivoimansa.

22. min: Suomi kuluttaa hyvin ensimmäinen minuutin alivoimasta.

Klo 22.07: Pelaajat palaavat jäälle. Toinen erä on alkamassa. Ja se alkaa Sveitsin ylivoimalla.

1. erä:

20.00: Ensimmäinen erä päättyy maalittomana. Laukaukset Sveitsille 11–6. Leijonat ei juuri maalipaikoille avauserässä päässyt.

Sveitsiltä yllätysveto! Maalivahti pois ensimmäisen erän lopussa 1:04
Sveitsiltä yllätysveto! Maalivahti pois ensimmäisen erän lopussa.

19.57 JÄÄHY: Kolme sekuntia ennen erän päättymistä Mikael Granlund nappaa rangaistuksen lyömällä vetopaikassa olleen Romain Loeffelin mailan poikki.

17. min: Sveitsi alkaa saada paremman otteen pelistä. Melko seesteinen ottelu heräilee eloon.

15. min: Hischier saa pari vetopaikkaa, mutta yli ja ohi menee. Leijonat sai hyvin pimennettyä Sveitsin ylivoiman. Nyt jatketaan tasakentällisin.

14. min: Sven Andrighetto laukoo kovaa ranteella. Vähän menee takatolpasta ohi.

12.18 JÄÄHY: Oliver Kapanen kaataa Kevin Fialan keskialueella. Leijonat ensimmäistä kertaa alivoimalle. Nyt saadaan näyte, miltä Sveitsin kova ylivoima näyttää.

10. min: Leijonien hallinta kääntyy nopeasti Sveitsin maalipaikaksi. Nico Hischier on jäänyt maalin eteen aivan vapaaksi. Harri Säteri kadotti kiekon hetkeksi, mutta saa kahmittua sen alleen.

8. min: Iiro Pakarinen pääsee keskeltä laukomaan suoraan syötöstä. Schmid torjuu vaivatta.

Leijonat ja Sveitsi ajautuivat "shakkimatsiin" – Suomen peluutusliike osuu silmään 0:42
Leijonat ja Sveitsi ajautuivat shakkimatsiin.

6. min: Schmid torjuu taas kohtalaisen helpon vedon eteensä.

5. min: Sveitsi karvaa todella passiivisesti. Tässä on huomattava ero eiliseen Tanska-peliin.

3. min: Maalivahti Schmid pudottaa pahasti Mäenalasen heittämän roikun eteensä. Sven Jung siivoaa kiekon pois alueelta viime hetkellä.

Klo 21.20: Ottelu on käynnissä!

Klo 21.18: Joukkueet luistelevat jäälle. Leijonien maalissa tänään Harri Säteri ja Sveitsillä Akira Schmid, jolla on näistä kisoista alla kaksi starttia.

Ykköskenttä on hurja: Josi-Glauser–Fiala-Hischier-Niederreiter.

Klo 21.01: Sveitsillä on tyly linja MM-kisoista kieltäytymisiä kohtaan. Päävalmentaja Patrick Fischer kertoo miksi.

Sveitsillä tyly linja kieltäytymisiin – MM-kisoihin tai vuosiksi pannaan 3:02
Sveitsi ei silittele MM-kisoista kieltäytyvien päätä. Muun muassa NHL:n ykköskierroksen varaus Lian Bichsel on kokenut tämän nahoissaan.

Klo 20.56: Tällainen on tänään vastaan asettuva Sveitsi:

Sveitsin joukkue on kokenut nuorennusleikkauksen – Kari Jalonen kuvailee 2:28
Sveitsin joukkue on kokenut nuorennusleikkauksen.

Klo 20.00: Mukavaa kiekkoiltaa ja tervetuloa seuraamaan Suomen ja Sveitsin välistä MM-kisojen alkulohkon päätösottelua. Suora lähetys ottelusta käynnistyy MTV Katsomossa kello 20.30 ja MTV3-kanavalla kello 21.00.

Suomen jatkopaikka varmistui jo ennen ottelua, kun MM-kisojen ylimmältä sarjaportaalta putoava Iso-Britannia yllätti puolivälieräpaikasta taistelleen Itävallan 4–2-voitolla. Leijonat kohtaa torstain puolivälierässä Ruotsin.

Illan vastustajalle Sveitsille ottelulla on vielä merkitystä. Joukkue tarvitsee Leijonilta vähintään kaksi pistettä eli voiton keinolla millä hyvänsä noustakseen A-lohkossa Tshekin ohi toiseksi.

Vilttiketju: Petteri Sihvoselta iso ohje Leijonille Sveitsi-peliin – "Pitää kiskoa paljon" 5:07