Kalle Rovanperä teki kallerovanperät! Huima veto Power Stagella ja kolmas voitto putkeen – näin päätöspäivä eteni

MTV seurasi Portugalin MM-rallin päätöspäivän tapahtumia tässä artikkelissa. Ohjelmassa oli viisi erikoiskoetta ja 48,87 ek-kilometriä.

Päivitimme tähän artikkeliin kilpailupäivän merkittävimmät tapahtumat videoineen. Lisäksi rallipäiviä pystyy seuraamaan C Moressa, joka lähettää kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä.


Lopputulokset:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Kalle RovanperäToyota3.44:19,2
2.Elfyn EvansToyota+15,2
3.Dani SordoHyundai+2:17,3
4.Takamoto KatsutaToyota+2:19,4
5.Thierry NeuvilleHyundai+2:37,8
6.Ott TänakHyundai+4:45,7
7.Pierre-Louis LoubetM-Sport+5:52,1
8.Craig BreenM-Sport+7:03,4
9.Adrien FourmauxM-Sport+8:09,6
10.Yohan RosselCitroën (WRC2)+13:48,9


EK 21 Fafe 2 (Power Stage) – 11,18 km:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Kalle RovanperäToyota6:28,2
2.Dani SordoHyundai+2,1
3.Thierry NeuvilleHyundai+3,1
4.Ott TänakHyundai+3,1
5.Elfyn EvansToyota+6,2
6.Takamoto KatsutaToyota+6,4
7.Sébastien OgierToyota+7,0
8.Gus GreensmithM-Sport+12,4
9.Adrien FourmauxM-Sport+14,0
10.Pierre-Louis LoubetM-Sport+31,3
11.Craig BreenM-Sport+38,2

Kello 15.30: Olipa hieno rallipäivä. Nyt on aika kiittää seurannan osalta tästä, ja palataan asiaan kahden viikon kuluttua, kun vuorossa on Sardinian MM-ralli.

Kello 15.17: Rovanperä tekee pohjat rallin päätöspätkälle ja ottaa täydet pisteet! On se huima kaveri! Kolmas voitto putkeen!

– Näyttää siltä, että olemme todella hyvässä putkessa. Isot kiitokset Jonnelle ja tallille. Näimme tänä viikonloppuna paljon ongelmia ja vaikeita olosuhteita, mutta automme oli täydellinen. Kaikki voivat olla todella tyytyväisiä.

Kello 15.15: Evans jää tässä vaiheessa pätkällä neljänneksi. Rovanperä taas on tekemässä rovanperiä. Vihreää ensimmäisessä väliajassa...

Kello 15.13: Evans jäämässä väliajoissa useamman sekunnin Sordon pohjista. Olisiko tässä nyt pientä varmistelua. Sen toki ymmärtää, sillä Evansin alkukausi on ollut surkea.

Kello 15.10: Katsuta häviää Sordolle 4,3 sekuntia, ja näin ollen Sordo nousee viimeisellä pätkällä rallissa kolmannelle sijalle! Eroa kaksikon välille jää 2,1 sekuntia Sordon hyväksi.

Toyotan kolmoisvoitto on näin ollen mennyttä. Evans ja Rovanperä ovat pätkällä!

– Isot onnittelut Danille! Olen pahoillani tallin puolesta. Yritin, mutta se ei riittänyt. En ollut riittävän hyvä. Pitää yrittää parantaa. Minulla ei ole oikein sanoja, Katsuta kertoo.

Kello 15.06: Sordo pistelee sekunnin Neuvillea kovempaa. Nyt jäädään odottelemaan, mihin Katsuta pystyy. Ensimmäisessä väliajassa Katsuta on 2,6 sekuntia Sordon perässä, eli Sordo olisi nousemassa kolmanneksi.

– Annoin kaikkeni. En tiedä, riittääkö se. Me ansaitsemme kolmossijan, mutta myös Taka ansaisee sen. Olen kuitenkin vähän pettynyt. Meidän pitäisi olla kärkivauhdissa jokaisella pätkällä.

Kello 15.03: Neuville kirjauttaa kymmenykselleen saman ajan Tänakin kanssa. Neuville on kuitenkin 0,018 sekuntia Tänakia nopeampi ja menee tässä vaiheessa Power Stagen kärkeen.

Neuville kehuu maalihaastattelussa sekä Toyotan luotettavuutta että tapahtumaa Portugalissa.

– Tämän pitäisi olla aina tällaista!

Kello 15.00: Tänak on 3,9 sekuntia Ogieria nopeampi. Eiköhän tällä vedolla jokunen Power Stage -piste irtoa. Tosin myös Tänakin auton keulasta on irronnut splitteri. Tämän vuoksi ilmanotto on täynnä hiekkaa, ja autosta puuttui tehoa.

Kello 14.57: Myös Loubet'lla on ollut vastaavaa jarruongelmaa kuin tallikaveri Breenillä. Tänak on puolestaan tulossa kovaa. Virolainen on väliajoissa Ogieria nopeampi, ja meno on erittäin aggressiivista.

Kello 14.51: Edellisellä ek:lla jarruongelmiin ajautunut Breen pääsee kuin pääseekin viimeisen pätkän läpi. Mutta Power Stage -pisteille ei ole mitään asiaa, kun tappiota Ogierille tulee yli puoli minuuttia. M-Sportin ykköskuski on jäämässä rallissa sijalle kahdeksan.

Kello 14.46: Hybridiongelmista tai -kompromissista huolimatta Ogier lyö tällä pätkällä niin Greensmithin kuin Fourmaux'n.

Kello 14.39: Ogier ensimmäisenä Rally1-kuljettajana pätkän maalissa. Jäädään odottelemaan, mihin ranskalaismestarin veto riittää.

– Vaikea viikonloppu meille. Saatoimme vain käyttää tämän oppiaksemme lisää autosta soralla. Tämä oli meille toinen kilpailu tällä kaudella, ja molemmissa kisoissa meille on sattunut rengasrikko. Vaikea viikonloppu. Jouduimme tekemään tällä pätkällä kompromisseja hybridin kanssa. Tehoa ei ollut kovin paljon, joten minulla ei ole suuria odotuksia, Ogier sanoi.

Alkuperäinen aikataulu on viivästynyt Sunisen keskeytyksen vuoksi kuudella minuutilla. Rovanperä siis starttaa pätkälle kello 15.12.

Kello 14.36: Yohan Rossel on maalissa ja voittaa WRC2-luokan. Hän ottaa myös yleiskilpailusta MM-pisteitä. Sijoitus on kymmenes, ellei joku Rally1-kuljettajista keskeytä.

– Olen pahoillani hänen (Sunisen) puolestaan. Jo toinen sija olisi ollut hyvä tulos, voitosta puhumattakaan, varsinkin kun se tulee soralla. Kiitos tallille, Rossel kertoo.

Kello 14.26: Sunisen auto jää sellaiseen paikkaan, että ek on keskeytetty, ja uusi startti kello 14.28.

Kello 14.20: Suninen ei pääse kovinkaan pitkälle, kunnes hänen matkantekonsa päättyy ulosajoon. Ei ole todellista.

Sinne meni suomalaisten historiallinen värisuora. Koskaan ennen tätä suomalaiskuljettajat eivät olleet voittaneet yleiskilpailua sekä WRC2- ja WRC3-luokkia yhdessä ja samassa kilpailussa. Nyt siihen olisi ollut mahdollisuus, kun Rovanperä johti yleiskilpailua, Suninen WRC2-luokkaa ja Sami Pajari WRC3-luokkaa.

Kello 14.18: Power Stage lähtee liikkeelle. Ensimmäisenä pätkälle starttaa Teemu Suninen, joka ek:n läpi ajaessaan voittaa WRC2-luokan. Hänen jälkeensä vuorossa on WRC2-luokassa toisena oleva Yohan Rossel, ja sitten tulevat Rally1-kuljettajat käännetyssä järjestyksessä.

Rovanperä starttaa pätkälle kello 15.06. 

Kello 14.15: Jari-Matti Latvala ei ole pysyä housuissaan. Hän muistuttaa, että Toyotan viimeisin kolmoisvoitto on vuodelta 2019 Saksasta. Tänak oli tuolloin ykkönen, Kris Meeke kakkonen ja Latvala kolmas.

Hyundai-pomo Julien Moncet puolestaan paljastaa, ettei Hyundai harkitse tallimääräystä neljäntenä olevan Sordon ja viidentenä olevan Neuvillen välillä. Sordon tavoitteena on ohittaa kolmantena oleva Katsuta ja viedä Toyotalta kolmoisvoitto.

Kello 14.10: Ratkaisuhetket alkavat olla vähitellen käsillä. Power Stagen alkuun on aikaa vielä pieni tovi. 

EK 20 Felgueiras 2 – 8,91 km:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

5:54,7

2.

Elfyn Evans

Toyota

+2,4

3.

Ott Tänak

Hyundai

+2,8

4.

Sébastien Ogier

Toyota

+5,7

5.

Thierry Neuville

Hyundai

+6,6

6.

Takamoto Katsuta

Toyota

+6,8

7.

Dani Sordo

Hyundai

+8,2

8.

Gus Greensmith

M-Sport

+10,5

9.

Adrien Fourmaux

M-Sport

+14,5

10.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+19,7

xx.

Craig Breen

M-Sport

+1:15,9

Kello 12.50: Rovanperä lyö pohjat tauluun! 2,4 sekuntia eroa Evansiin, ja kokonaistilanteessa johtomarginaali kasvaa 9,0 sekuntiin. Pohja-aika on Rovanperälle rallin seitsemäs. Evansilla niitä on kuusi.

Kello 12.47: Katsuta lyö Sordon 1,4 sekunnilla ja kasvattaa eron kokonaistilanteessa 2,2 sekuntiin. Evans ottaa kiinnityksen pohja-aikaan. Rovanperä tulossa...

Kello 12.41: Sordo tässä vaiheessa ek:n neljänneksi nopein. Katsuta on tulossa takaa hieman kovempaa.

Kello 12.37: Jarruongelmista kärsivä Breen häviää Tänakille reilusti yli minuutin, ja at-asemalta myöhästymisestä tulee vielä aikasakkoa 50 sekunnin verran. Tänak ja Loubet nousevat Breenin edelle kokonaistilanteessa.

Kello 12.34: Tänakin pohja-aika kestää myös tallikaveri Neuvillen hyökkäyksen. Neuvillen auton keulasta puuttuu splitteri, joten belgialainen ei ole kovin luottavainen mahdollisuuksiinsa Power Stagella.

– Katsotaan. Siellä oli aika liukasta, ja autoni aliohjaa vähän joka paikassa. Toinen ajokerta on vielä nopeampi, ja vahingoittuneella autolla siitä tulee vaikeaa. Mutta yritämme silti. Jokainen piste on tärkeä meidän tilanteessamme.

Kello 12.24: Breenillä ongelmia. Hänen olisi pitänyt startata pätkälle jo minuutti sitten, mutta Breen on vasta vähitellen asettumassa autoonsa. Jotain ongelmia auton kanssa.

Kello 12.23: Tänak lyö taas kerran pohjat. Saa nähdä, miten pitkään ne tällä kertaa riittävät.

Kello 12.16: Ja Ogier maalissa. Hän ei usko, että Rovanperä ja Evans lähtisivät hullutelemaan Power Stagelta. Tosin tässä yhteydessä on varmaankin syytä muistaa, mitä Rovanperä teki Kroatiassa... Ogier itse aikoo vain nauttia viimeisestä ek:sta ja ajaa mahdollisimman kovaa.

Kello 12.08: Ogier on pätkällä!

Kello 12.05: Nyt viimeistään on aika hieroa sunnuntaiaamun unihiekat pois silmistä. Rallin viimeistä edellinen erikoiskoe on alkamassa aivan muutaman minuutin kuluttua.

EK 19 Fafe 1 – 11,18 km:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Ott Tänak

Hyundai

6:32,3

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+1,6

3.

Elfyn Evans

Toyota

+3,6

4.

Dani Sordo

Hyundai

+4,3

5.

Takamoto Katsuta

Toyota

+4,4

6.

Craig Breen

M-Sport

+4,9

7.

Kalle Rovanperä

Toyota

+5,5

8.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,5

9.

Gus Greensmith

M-Sport

+12,1

10.

Adrien Fourmaux

M-Sport

+14,8

11.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+19,5

Kello 11.15: Rovanperä on 1,9 sekuntia Evansia hitaampi. Kokonaistilanteessa suomalaisen johtomarginaali nyt 6,6 sekuntia. Kaksi pätkää jäljellä. Huh huh.

– Ei ollut helppoa. Sumua ja sadetta tuli koko ajan enemmän. Mutta sellaista tämä nyt on. Katsotaan, miten toinen kerta menee. Meidän tilanteessamme ei ole helppoa painaa ihan täysillä. Yritämme olla nopeita ja älykkäitä.

Kello 11.12: Evans jää Tänakista 3,6 sekuntia. Rovanperä väliajoissa vähän Evansia hitaampi.

Kello 11.09: Katsuta häviää Sordolle 0,1 sekuntia. Ero heidän välillään nyt 0,8 sekuntia. Taistelu kolmossijasta taitaa venyä ihan viimeiselle erikoisokeelle asti.

Kello 11.07: Tänak lyö molemmat tallikaverinsa, Neuvillen ja Sordon. Neuville kertoo menettäneensä autonsa keulasta splitterin, joten auton aerodynaamiset ominaisuudet eivät ole enää huipussaan. Sordo puolestaan ajaa vain Katsutaa vastaan.

Kello 11.00: Tänak nappaa taas 4,9 sekuntia Breeniltä. Ero kuudentena olevan Breenin ja seitsemäntenä olevan Tänakin välillä on nyt 20,5 sekuntia. Matka taitaa loppua Tänakilta kesken.

Kello 10.55: Tänak tekee 6,5 sekunnin pohjat edellään ajaviin verrattuna. Ei mitään uutta auringon alla.

Kello 10.46: Ogier pääsee pätkän läpi. Ranskalaismestarin suu on leveässä virneessä. Ei ihme.

Kello 10.38: Ja taas mennään. Edessä on päivän Power Stage ensimmäiseen kertaan ajettuna. Legendaarinen Fafe ei esittelyjä kaipaa. Kaksi isoa hyppyä ovat varmasti kaikille rallin seuraajille tuttuja.

EK 18 Montim – 8,69 km:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Ott Tänak

Hyundai

5:34,3

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+0,1

3.

Kalle Rovanperä

Toyota

+0,5

4.

Elfyn Evans

Toyota

+0,6

5.

Dani Sordo

Hyundai

+4,2

6.

Takamoto Katsuta

Toyota

+4,5

7.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,6

8.

Craig Breen

M-Sport

+7,2

9.

Gus Greensmith

M-Sport

+8,8

10.

Adrien Fourmaux

M-Sport

+11,2

11.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+14,1

Kello 10.33: Rovanperä tulee pätkän lopun Evansia nopeammin. Hän häviää Tänakille 0,5 sekuntia mutta lyö Evansin 0,1 sekunnilla. Kärkikaksikon ero nyt 8,5 sekuntia suomalaisen hyväksi. Evans tekee kaikkensa, mutta niin vain tulee suomalaiskuljettaja kerta toisensa jäkeen eteen.

Kello 10.31: Rovanperä ensimmäisessä väliajassa 0,9 sekuntia Evansia perässä.

Kello 10.29: Evans ek/maalissa. Hän häviää Tänakin pohjille 0,6 sekuntia. Rovanperän väliaikoja odotetaan.

Kello 10.27: Katsuta taipuu Sordolle 0,3 sekunnilla, joten heidän välinen eronsa on nyt 0,9 sekuntia Katsutan hyväksi. Ja taistelua käydään siis kolmossijasta.

Kello 10.20: Tällä pätkällä tulee vettä hieman enemmän kuin edellisellä, mutta ei mitään älytöntä. Tänakin pohja-aika pitää, kun vain kärkinelikko on tulematta läpi.

Kello 10.12: Tänak taas tässä vaiheessa porukan nopein, kun neljä kuljettajaa on päässyt pätkän läpi

Kello 9.59: Tästä pääsee vielä ihailemaan Rovanperän menoa edellisellä ek:lla. Ainakin Jari Ketomaa oli innoissaan C Moren selostamossa.

Kello 9.57: Ja taas mennään. Ogier vauhdissa päivän toisella pätkällä.

EK 17 Felgueiras 1 – 8,91 km:

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

5:57,0

2.

Elfyn Evans

Toyota

+2,7

3.

Ott Tänak

Hyundai

+4,9

4.

Thierry Neuville

Hyundai

+6,5

5.

Sébastien Ogier

Toyota

+6,6

6.

Dani Sordo

Hyundai

+8,7

7.

Gus Greensmith

M-Sport

+11,5

8.

Craig Breen

M-Sport

+12,8

9.

Takamoto Katsuta

Toyota

+13,2

10.

Adrien Fourmaux

M-Sport

+16,8

11.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+18,8

Kello 9.44: Rovanperä lyö Evansin 2,7 sekunnilla ja kasvattaa johtomarginaalinsa 8,4 sekuntiin. Se on rallin kuudes pohja-aika Rovanperälle.

– Tästä voisi kirjoittaa ralliautoilun oppikirjan. Niin täydellinen veto, C Moren asiantuntija Jari Ketomaa ihastelee.

– Pidän siitä, kun ero on minun edukseni. Jatketaan näin. Oli vaikea pätkä. Hyökkäsin vähän, mutta kaikki kunnossa, Rovanperä sanoo.

Kello 9.41: Evans tempaisee 2,2 sekunnin pohjat. Nyt odotellaan Rovanperän vastausta.

– En ole varma, riittääkö tämä. Sen tiedän, että Kallekin tekee hyvää työtä.

Kello 9.38: Rovanperä starttaa pikataipaleelle!

Katsuta häviää Sordolle 4,5 sekuntia, ja Sordo on nyt vain 1,2 sekunnin päässä Katsutan kolmossijasta. Kumpikaan heistä ei ollut tyytyväinen ajoonsa.

Kello 9.34: Neuville jää Tänakista 1,6 sekuntia. Belgialaiskuljettaja ei ole kovin tyytyväinen. Hän tavoittelee tänään rallin kolmossijaa. Eroa siihen oli eilisen jälkeen 35,8 sekuntia.

Kello 9.31: Breen häviää Tänakille 7,9 sekunnilla. Kokonaistilanteessa Tänak nyt 32,6 sekunnin päässä eilisen jälkeen kuudentena olleesta Breenistä. Irlantilaiskuljettaja ei ymmärrä, kun häneltä kysytään, onko hän huolissaan Tänakin vauhdista.

– Miksi pitäisi olla?

Kello 9.24: Tänak nappaa Ogierilta pohja-ajan. Välissä niin Greensmith kuin Fourmaux'kin taipuvat ranskalaismestarille.

– Pito on parempi kuin normaalisti. Oli vaikeaa vaihteiden kanssa, Tänak kertoo.

Kello 9.15: Ogier ek:n maalissa. Muiden väliaikoja ei vielä tässä vaiheessa ole saatavilla. Ogier kertoo yrittävänsä nauttia hyvästä pidosta, jota hänelle on sateiden vuoksi tarjolla ensimmäisenä reittiä kiertävänä kuljettajana.

Rovanperä starttaa pätkälle kello 9.38.

Kello 9.08: Päätöspäivä on saatu käyntiin. Ogier starttaa reitille.

Kello 9.02: Pienemmistä luokista kerrottakoon sen verran, että Teemu Suninen johtaa WRC2-luokkaa ja Sami Pajari WRC3-luokkaa. Suomalaisilla on siis värisuora tällä hetkellä.

Kello 9.00: Päivän lähtöjärjestys on tässä:

1.

Sébastien Ogier

Toyota

2.

Gus Greensmith

M-Sport

3.

Adrien Fourmaux

M-Sport

4.

Ott Tänak

Hyundai

5.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

6.

Craig Breen

M-Sport

7.

Thierry Neuville

Hyundai

8.

Dani Sordo

Hyundai

9.

Takamoto Katsuta

Toyota

10.

Elfyn Evans

Toyota

11.

Kalle Rovanperä

Toyota

Ogier ja Greensmith palaavat kilpailuun eilisten keskeytystensä jälkeen, Loebin ralli on sen sijaan paketissa.

Kello 8.55: Tervetuloa mukaan seuraamaan Portugalin MM-rallin päätöspäivän tapahtumia.

Kuten yllä oleva rallin kokonaistilanne kertoo, lähtökohdat ovat suorastaan herkulliset. Mielenkiintoa lisää se, että Portugalissa satoi eilen illalla vettä, ja kaikki tämän päivän erikoiskokeet ovat kastuneet. Paikoitellen on vielä hieman sumua, mutta sen pitäisi poistua ennen erikoiskokeiden alkua. Sateiden sen sijaan odotetaan jatkuvan läpi päivän.

Päivän rengasvalinnat ovat tässä:

kuljettaja:talli:kova:pehmeä:

Kalle Rovanperä

Toyota

1

5

Elfyn Evans

Toyota

6

Takamoto Katsuta

Toyota

5

Dani Sordo

Hyundai

5

Thierry Neuville

Hyundai

5

Craig Breen

M-Sport

5

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

6

Ott Tänak

Hyundai

5

Adrien Fourmaux

M-Sport

2

4


Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat