Huuhkajien MM-haaveet murskaantuivat kylmällä tavalla – näin Ranska-ottelu eteni

Suomen jalkapallomaajoukkue hävisi MM-karsintojen lohkovaiheen viimeisen ottelunsa Ranskalle maalein 0–2. MTV Urheilu seurasi Helsingin Olympiastadionilla pelattua D-lohkon taistoa hetki hetkeltä.

Suomi–Ranska 0–2

Kello 23.39: Paulus Arajuuri pitää puhetta Huuhkajien pelaajaringissä, puhkeaa kyyneliin ja alkaa halata kaikkia tunteikkaana. Onko ottelun vaihdosta seuranneen "Viikingin" maajoukkueura päätöksessään? Ilmassa on moisia elkeitä.

Kello 23.37: Nyt se on sinetissä. Ukraina löi Bosnia-Hertsegovinan vieraissa 2–0 ja etenee lohkokakkosena jatkokarsintoihin. Suomi putoaa Ukrainan taakse lohkokolmoseksi, eikä Huuhkajia MM-kisoissa tulla näkemään. Ranska varmisti lohkovoittajana jo aiemmin MM-kisapaikkansa, Ukraina etenee jatkokarsintavaiheeseen, joka käydään maaliskuussa.

Kello 23.36: Loppuvihellyksen jälkeen nähdään pienoista hämminkiä, kun katsojia ryntää kentälle. Osa suuntaa Kylian Mbappén vaiheille.

90+4 min: Loppuvihellys. Suomi on hävinnyt Ranskalle 0–2.

90+2 min: Valakari ampuu kaukaa kimmokkeen kautta ohi maalin. Suomelle kulma.

90. min: Kolme minuuttia annetaan lisäaikaa.

90. min: Ranska saa kulmapotkun. Pallo on Suomen kannalta väärässä päässä.

88. min: Suomi alkaa tarvita lähes ihmettä, tästä on toivottomalta tuntuva matka voittoon. Suomen taival on päättymässä MM-karsintalohkon kolmossijaan, kun lisäksi Ukraina on pysytellyt Bosniaa vastaan 2–0-johdossa.

86. min: Ranskan Rabiot siirtyy seuraamaan loppua peliä vaihdosta. Jordan Veretout pelaamaan.

85. min: Huuhkajat jauhaa sinänsä näppärää syöttöpelaamista, mutta ei pääse murtautumaan muodon sisään.

83. min: Hämäläinen keskittää, Pukki ei aivan onnistu tavoittamaan palloa puskuyrityksellään. Suomelle kuitenkin kulma.

82. min: Daniel O'Shaughnessy jättää nurmen. Hyökkääjä-ässä Joel Pohjanpalo sisään. Urho Nissilä tekee puolestaan tilaa keskikenttälupaukselle Onni Valakarille.

80. min: Suomen jatkokarsintaunelmat ovat haihtumassa. Ukraina on painellut Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 2–0-johtoon. Jos Bosnia ei onnistu nousemaan vähintään tasapeliin, Suomen olisi noustava Ranskaa vastaan voittoon...

80. min: Hradecky torjuu nyt Mbappén vasemman jalan laukauksen. 

79. min: Ote on Ranskalla. Vaikea tästä on tasoihin hallitsevaa maailmanmestaria vastaan nousta ajan kädessä vähiin – puhumattakaan voitosta.

76. min: Kylian Mbappé pääsee karkaamaan vasemmalta laidalta Suomen puolustukselta. Maailmanluokan suoritus päättyy takakulmalaukaukseen, ja Ranska johtaa nyt 2–0. Jos Suomi ei tästä nouse, toivoa on kuitenkin siinä, että Bosnia-Hertsegovina onnistuisi tasoittamaan Ukrainaa vastaan.

74. min: O'Shaughnessy keskittää. Pallo näyttää jo painuvan suoraan päädystä pihalle, mutta Taylor taistelee sen ranskalaisen kautta yli. Suomelle kulmapotku.

72. min: Suomen seuraava vaihto: Markku Kanerva lähettää keskikenttämies Robert Taylorin Jere Urosen tilalle kentälle.

68. min: Pukki rynnii ylös ja Upamecano tönii häntä boksin tuntumassa. Suomalainen kaatuu ja vaatii vihellystä, mutta sitä ei tule!

66. min: Kylmä takaisku Huuhkajille. Benzema tykittää pallon rysään Leo Väisäsen jalan kautta maaliin, Ranska 1–0-vierasjohtoon. Suomelle riittäisi lohkon näillä tuloksilla kuitenkin 1–1-tasapelikin jatkokarsintapaikkaan, joten mitään ei ole vielä menetetty.

65. min: Robert Ivanov puskee Kingsley Comanin matalan noston väljemmille vesille boksista.

64. min: Suomi reagoi heti Ukrainan johtomaaliin toisessa ottelussa ja ottaa kentälle lisää hyökkäysvoimaa. Marcus Forss hyppää nurmelle, Rasmus Schüller astelee vaihtoon.

63. min: Nicholas Hämäläinen hakee palloa rangaistusalueelle pinkovalle Pukille, mutta Ranskan puolustus pääsee juuri väliin.

60. min: Huuhkajat on saanut karmean tiedon Zenicasta. Ukraina on mennyt Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 1–0-vierasjohtoon Oleksandr Zintshenkon maalilla. Ukraina on näillä tuloksilla ottamassa lohkon kakkossijan ja jatkokarsintapaikan Huuhkajien nenän edestä. Nyt kysytään Suomen maalia.

58. min: Ranska saa jo pian Benzeman sisään astuttua vaarallisen tontin. Benzema ampuu, mutta Hradecky torjuu helposti matalan laukauksen maalin nurkasta.

57. min: Ranskan vaihdokset juuri nyt: Diaby ulos, Benzema sisään ja Koundé ulos, Kingsley Coman sisään.

56. min: Syytä on Ranskalla vaihdoksia tehdäkin. Huuhkajat on niin väkevällä tavalla ottanut kuljettajan pukin.

55. min: Ranska on ottamassa tähtihyökkääjä Karim Benzeman sisään.

55. min: Tämä on jo maininnan arvoinen asia. Ranska saa hetken aikaa nyt luotua peliä pallollisena.

52. min: Ranskan avausyritykset päätyvät nyt järjestään suomalaisille. Huuhkajat pelaa työteliäämmin eikä anna tuumaakaan siimaa.

50. min: Kamara on päättäväisellä tuulella ja tekee töitä. Mbappé katsoo, kun nami viedään vierestä.

49. min: O'Shaughnessy linkoaa pitkän heiton Ranskan luukulle, mutta se ei tavoita joukkuekavereita. Suomi kääntää kuitenkin sen jälkeen jälleen pallon ja pelin haltuunsa.

48. min: Huuhkajat on laittanut prässivaihteen päälle! Nissilä pääsee iskemään väliin ja pallo kääntyy jälleen Huuhkajille.

47. min: Loisteliasta lyhytsyöttöpelaamista hyökkäyspäässä oikealla laidalla. Uronen pääsee ampumaan, mutta veto rangaistusalueen rajan liepeiltä painuu selvästi ohi.

46. min: Ranskan alku toiseen jaksoon on hapuileva. Huuhkajille rajaheitto.

46. min: Toinen puoliaika on käynnissä! Ranska aloittaa pallollisena. Joukkue on tehnyt yhden vaihdon: Dubois ulos ja Benjamin Pavard kentälle.

45. min: Lisäaikaa ei minuuttiakaan anneta. Avausjakso on taputeltu lukemin 0–0, ja Suomi pelasi puoliajan loppua kohti kerrassaan upeasti. Myös Bosnia-Hertsegovina–Ukraina on yhä 0–0, joten Suomi on kiinni lohkon kakkossijassa ja jatkokarsintapaikassa.

44. min: Huh, pallo lipuu kulmasta niukasti ohi Ranskan maalin. Schüller kyttää, lähteäkö takatolpalle kohti palloa, mutta ei lähde. Olisi ollut paikka iskeä...

43. min: Leo Dubois'n takareisi sanoo niin sanotusti sopimuksensa irti juoksukilpailussa Nicholas Hämäläisen kanssa. Pallo yli päädyn ja Suomelle kulma.

40. min: Ranska on jopa paikoin viime minuutteina ollut hätää kärsimässä energisen, yhtenäisen ja ennakkoluulottoman Suomen kanssa!

39. min: Huuhkajilla on nyt rohkeampaa otetta ja uskaliasta pelaamista väleihin. Vastaprässissäkään ei kaihdeta, kun pallollinen vastustaja on lähellä. Urho Nissilä hankkii nyt Suomelle kulman.

37. min: Suomi on nyt päässyt jauhamaan enemmän pallon kanssa. 0–0 edelleen, kuten on Bosnia–Hertsegovina–Ukrainakin.

34. min: Pukki on murtautumassa, mutta Lloris pääsee väliin purkamaan pallon maisemaan.

33. min: Nyt Pukki pääsee uudestaan ampumaan Huuhkajien hyökkäyskolmanneksen pallonriiston jälkeen. Veto kuitenkin yli maalin.

31. min: O'Shaughnessy antaa kaukaa kierteisen vapaapotkun maalin kulmalle, mutta pallo painuu hivenen pitkäksi ja Llorisin käsiin.

30. min: Robin Lod löytää Teemu Pukin rangaistusalueelta. Pukki ampuu vasurillaan boksin kulmasta, mutta Lloris heittäytyy eleettömään torjuntaan. Suomen ensimmäinen laukaus maalia kohti.

29. min: Suomi möhlii puolustuskolmanneksella pallon kanssa. Mbappé tulittaa kaukaa, mutta ohi menee tämäkin kuti.

28. min: Peli on jäänyt Suomen kenttäpuoliskolle. Ranska on pallollisena vahvasti tahtiryhmänä.

25. min: Antoine Griezmann pääsee ampumaan vaarallisesti irtopallosta kääntölaukauksella. Ranskan tähti hakee takayläkulmaa, mutta veto painuu reippaasti ohi kohteesta.

22. min: Glen Kamara tykittää kaukolaukauksen, mutta laukauskin painuu kauas ohi maalin. Tilannetta edelsi Huuhkajien organisoidusti alhaalta asti maltilla rakennettu vastahyökkäys.

18. min: Suomi on toistaiseksi puolustanut tiiviisti. Ranska sai luotua yhden suhteellisen vaarallisen tilanteen alkuminuuteilla, mutta Hradecky oli hereillä Diabyn laukauksen kanssa.

Katsaus samaan aikaan pelattavaan Bosnia-Hertsegovinan ja Ukrainan väliseen otteluun: sekin on 0–0. Näillä tuloksilla Suomi etenisi lohkokakkosena jatkokarsintoihin, mutta ilta on toki nuori.

15. min: Pallo pomppii Suomen puolella nyt ping-pong puolelta toiselle, Suomen vastahyökkäysyritykset keskeytyvät nopeasti. Peli keskeytyy, kun Diaby makaa tuskaisena nurmen pinnassa.

13. min: Daniel O'Shaughnessy keskittää Ranskan maalille, ja Robert Ivanov on taistelemassa pääpallosta, mutta vieraat selviytyvät.

12. min: Nyt Suomi mylleröi hyökkäyskolmanneksen liepeillä ja ottaa toistaiseksi kotijoukkueen pisimmäksi toviksi pelivälineen haltuunsa.

9. min: Rasmus Schüller ottaa ottelun ensimmäisen varoituksen. Suomalainen kolaa Kylian Mbappén myöhässä tulleella taklauksella.

9. min: Ranska on ottanut pallonhallinnan. Huuhkajat lyö paikka paikoin ärhäkkää prässiä pallolliseen, mutta Ranska ei ole helposti horjutettavissa.

5. min: Nyt on jo vaaraa Suomen maalilla. Lucas Digne syöttää laidalta maalin edustalle ja Diaby pääsee ampumaan hyvältä tontilta, mutta Diabyn Leverkusen-joukkuekaveri Hradecky torjuu ongelmitta. 

4. min: Rikkonaisesti on edennyt. Paljon rajaheittoja ensiminuuteilla.

3. min: Ranskan lyhytsyöttöpeli pyörii Suomen rangaistusalueen lähettyvillä. Jere Uronen pääsee kuitenkin katkoon, ja pyörityksen poikanen kuivuu pian.

2. min: Ottelu on käynnistynyt tunnustelevasti. Suomen pelinavaukset ovat olleet hivenen hermostuneita.

1. min: Teemu Pukki laittaa pallon liikkeelle. Ottelu käynnissä!

---------------------------------------------------------------------------------------

Kello 21.43: Maamme-laulukin on nyt lauluttu. Katsomo hurraa. Parin minuutin päästä on show'n aika!

Kello 21.40: Olympiastadion on täynnä. Pelaajat astelevat kentälle, kansallishymnit vuoroon.

Kello 21.39: Käsillä on yksi Suomen jalkapallohistorian merkittävimmistä illoista. Kaksi vuotta sitten marraskuussa 2019 Huuhkajat varmisti historiallisesti paikkansa EM-kisoissa lyötyään kotona Liechtensteinin. Tulisiko nyt askel lähemmäs MM-kisaunelmaa ja paikka jatkokarsintoihin? Urakka on Ranskaa vastaan kova, joskin apuja saattaa tulla myös Bosnia-Hertsegovinalta Ukrainaa vastaan.

Kello 21.30: Ranska hävisi edellisen kerran ottelun EM-kisojen neljännesvälierässä kesäkuussa Sveitsille rangaistuspotkukilpailussa. Edellinen varsinaisen peliajan tappio Ranskalle tuli puolestaan maaottelussa juuri Suomea vastaan Pariisissa lukemin 0–2 vuosi sitten marraskuussa 2020. Ranska on kuitenkin voittanut sen jälkeen Huuhkajat tämän vuoden syyskuussa MM-karsintojen kotiottelussaan 2–0.

Yhtä kaikki, Huuhkajat on lähihistoriassaan onnistunut voittamaankin hallitsevan maailmanmestarin Ranskan.

Kello 21.24: Jalkapalloikoni Pasi Rautiainen kruunataan juuri suomalaisen jalkapallon kunniagalleriaan Hall of Fameen Olympiastadionilla.

Kello 21.19: Alla komeaa kuvaa tunnin takaa: Huuhkajien kannattajat marssivat kohti Olympiastadionia!

Huuhkajien kannattajat marssivat kohti Olympiastadionia 2:39

Kello 21.10: V sportin tuoreeltaan haastattelema Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva pitää upeana, että viimeisessä ottelussa on näin paljon panosta.

– Pyritään nauttimaan, "Rive" viestitti.

Kello 21.05: Qatarin ensivuotisiin MM-kisoihin etenevät Euroopasta suoraan 10 MM-karsintalohkojen voittajaa. Tässä joukossa Ranska on varmasti.

Huuhkajat voi puolestaan pitää asemansa lohkokakkosena, jolloin se etenisi jatkokarsintoihin.

MM-kisapaikoista taistelevat jatkokarsinnoissa 10 Euroopan lohkokakkosta ja kaksi parhaiten rankattua Kansojen liigan parasta lohkovoittajaa, jotka eivät yltäneet MM-kisoihin tai jatkokarsintoihin muutoin MM-karsintalohkoista.

Ensin MM-jatkokarsinnoissa käydään yksiosaiset välierät kuudessa otteluparissa. Niiden voittajat ratkaisevat MM-kisapaikat finaalivaiheessa kolmessa otteluparissa, niin ikään yksiosaisesti. MM-jatkokarsinnat ovat ohjelmassa ensi vuoden maaliskuussa.

Kello 20.55: Suomalaisittain toisella tapaa jännittävä tieto on sen sijaan se, että Bosnia-Hertsegovinan tähti Miralem Pjanic on Ukrainaa vastaan sivussa. Pjanic joutui viime lauantaina Suomea vastaan Zenicassa tulleen 1–3-tappion jälkeen omien kannattajiensa syytösten kohteeksi. Hänet kuvattiin jo ennen ottelua juhlimassa yökerhossa.

Kello 20.52: Ranskan tähtimaalivahti Hugo Lloris myönsi ottelun alla L'Equipen haastattelussa Huuhkajia miellyttävään tyyliin, että panokseton tila voi vaikuttaa Ranskan otteisiin.

Kello 20.39: Ranska on varmistanut jo lohkovoittonsa ja sitä kautta paikan MM-kisoissa. Suomi on kiinni kakkossijassa, joka oikeuttaa jatkokarsintapaikkaan. Huuhkajia uhkaa kaksi pistettä perässä lohkokolmosena oleva Ukraina.

Ukraina kohtaa tänään niin ikään kello 21.45 käynnistyvässä lohkovaiheen päätösottelussaan Bosnia-Hertsegovinan vieraissa.

Suomi on varmuudella lohkokakkonen, jos se voittaa Ranskan. Huuhkajat olisi hävitessäänkin lohkokakkonen, jos Bosnia-Hertsegovina voittaisi Ukrainan tai ottelu päättyisi tasan.

Jos Ukraina voittaa enemmän kuin yhdellä maalilla, Suomi tarvitsee voiton Ranskasta. Yhden maalin voitossa Suomi tarvitsee vähintään tasapelin ja mielellään suurinumeroisen sellaisen.

Suomi ja Ukraina päätyisivät tasapisteisiin, jos Suomi pelaisi Ranskan kanssa tasan ja Ukraina voittaisi Bosnia-Hertsegovinan.

Tasapistetilanteessa vertailtaisiin Ukrainan ja Suomen maalieroja ja tämän jälkeen tehtyjä maaleja. Jos ne ovat joukkueilla identtiset, Ukraina etenee jatkoon keskinäisten otteluiden vertailussa. 

Suomen maaliero on toistaiseksi 10–8 ja Ukrainan maaliero 9–8.

Kello 20.35: Joukkueiden avauskokoonpanot on julkistettu Euroopan jalkapalloliiton Uefan verkkosivuilla. Huuhkajien avauksessa on kaksi muutosta lauantain Bosnia ja Hertsegovina -otteluun: Jere Uronen korvaa pelikiellossa olevan Jukka Raitalan ja Urho Nissilä nousee avaukseen Marcus Forssin tilalle.

Ranska on tehnyt vielä enemmän pelaajavaihdoksia lauantaina 8–0 voittamastaan Kazakstan-ottelusta, kun mukaan kokoonpanoon ovat hypänneet Moussa Diaby, Aurelien Tchouameni, Lucas Digne, Léo Dubois ja Kurt Zouma. 

Huuhkajilla on silti kivikova nippu vastassaan. Ranskan miehityksessä ovat muun muassa hyökkäyksen supertähdet Kylian Mbappé sekä Antoine Griezmann ja ykkösmaalivahti Hugo Lloris.

Suomen avauskokoonpano: 

Lukas Hradecky 
Nicholas Hämäläinen, Daniel O'Shaughnessy, Robert Ivanov, Leo Väisänen, Jere Uronen
Glen Kamara, Rasmus Schüller, Urho Nissilä
Teemu Pukki, Robin Lod

Vaihdossa: Jesse Joronen (mv), Carljohan Eriksson (mv), Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Miro Tenho, Robert Taylor, Fredrik Jensen, Albin Granlund, Onni Valakari, Marcus Forss, Joel Pohjanpalo, Ilmari Niskanen.

Ranskan avauskokoonpano: 

Hugo Lloris 
Kurt Zouma, Dayot Upamecano, Jules Koundé 
Lucas Digne, Adrien Rabiot, Aurélien Tchouameni, Léo Dubois
Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Moussa Diaby

Vaihdossa: Benoît Costil (mv), Alphonse Areola (mv), Benjamin Pavard, Clément Lenglet, Jordan Veretout, Wissam Ben Yedder, Kingsley Coman, N’Golo Kanté, Matteo Guendouzi, Karim Benzema, Lucas Hernández, Theo Hernández.

Lue myös:

    Uusimmat