Huuhkajille murheellinen tappio Belgian käsittelyssä – näin Suomen puolustustaistelu eteni

Tulosruudun raportti: Huuhkajat taipui Belgialle 0-2 EM-jalkapallon lohkopäätöksessä – näin Markku Kanerva kommentoi.

Huuhkajat kärsi 0-2-tappion jalkapallon EM-kisojen alkulohkon päätösottelussa maanantai-iltana Belgialle. Kolmanneksi lohkossaan jääneen Suomen jatkopaikkahaaveet ovat nyt varsin ohuen oljenkorren varassa. MTV Urheilu seurasi ottelua hetki hetkeltä.

Suomi–Belgia 0-2

Klo 00.01: Lukas Hradecky Ylen haastattelussa: Olen selkä suorana ylpeä joka jätkästä. Minkäs teet maalille, pallo tuli ylärimasta luotisuorana kohti enkä saanut sitä enää käännettyä. Kiitos kaikille kannattajille, jotka tulivat tänne asti tukemaan meitä.

2. jakso:

90+3 min: Otteluu päättyy. Belgia voittaa 2-0. Suomi on lohkossaan kolmas ja jatkopaikka näyttää varsin epätodennäköiseltä.

90+3 min: Suomi rakentaa orastavan vastaiskun, mutta Nikolai Alhon keskitys laidalta pysähtyy ensimmäiseen peittävään belgialaiseen.

90 min: Kolme minuuttia lisäaikaa. Robin Lod vaihtoon, Marcus Forss sisään. Teemu Pukki tulee niin ikään pois ja Fredrik Jensen juoksee hänen tilalleen.

87 min: Belgia rauhoittaa peliä ja Huuhkajien virta alkaa lopussa. Hurjat sääolosuhteet ja puolustustaistelu ovat tehneet tehtävänsä.

85 min: Kavennusmaali herättäisi vielä Huuhkajien toiveita jatkopaikasta lohkokolmosten vertailussa. Suomi nostaa pakkaa, joka avaa jatkuvasti vastahyökkäyspaikkoja Belgialle.

84 min: Yhden maalin tehnyt Lukaku tulee vaihtoon ja Christian Benteke tilalle.

83 min: Tanska murjoo samaan aikaan Parkenilla Venäjää maalein 4-1 ja on nousemassa lohkossa toiseksi.

81 min: Lukaku voittaa O'Shaugnessyn kaksinkamppailussa ylivoimaisesti, kääntyy rangaistusalueella ja laukoo pallan alakulmaan.

78 min: Pukki-Lod-duo rakentaa jälleen tilanteen, mutta molempien viimeistely-yritykset pysähtyvät belgialaisten puolustukseen. Pukki löytää pian Lodin uudelleen, joka laukoo suoraan syötöstä vasemmalla jalalla, mutta pallo viuhuu yli maali.

76 min: Maali merkitään Hradeckyn omaksi maaliksi. Seuraavaksi nähdään, miten Suomi reagoi ja muuttaa systeemiään?

73 min: Maali! Belgia siirtyy 1-0-johtoon kulmapotkusta. Vermaelen puskee ylärimaan, josta pallo kimpoaa Hradeckyn kautta verkkoon.

70 min: Suomi suorittaa kaksi vaihtoa. Jere Uronen tulee sivuun ja Nikolai Alho ensimmäistä kertaa turnauksessa kentälle. Myös Joel Pohjanpalo tulee pois ja Joni Kauko tulee tilalle.

69 min: Lukakun kengän kärki on paitsioasemassa. Jos Joel Pohjanpalon maali Venäjää vastaan oli senteistä kiinni, tässä marginaalit olivat vielä pienemmät.

65 min: Lukaku saa linjan takana pallon haltuun ja laukoo sen maaliin. Paitsiota tutkitaan pitkään ja sellainen lopulta vihelletään! Suomi selviytyy.

64 min: Lukas Hradecky pelastaa Huuhkajat jälleen! Hazard pääsee laukomaan kuudesta metristä matalan laukauksen, mutta Hradecky torjuu kädellä.

62 min: Suomi saa rakennettua ensimmäisen kontrolloidun maalipaikan. Pukki löydetään linjan takaa ja pallo päätyy hyökkäyksen hidastuksen jälkeen Kamaralle, jonka laukaus boksin rajalla epäonnistuu ja päätyy helposti Courtoisin syliin. Suomi laukoo tunnin kohdalla ottelussa ensimmäistä kertaa maalia kohti.

61 min: Nikolai Alho, Onni Valakari ja Joni Kauko lämmittelevät suomalaisista parhaillaan kentän laidalla.

59 min: Suomi vaihtaa: rajusti raatanut Tim Sparv tulee pois ja Rasmus Schüller astelee tilalle.

58 min: Eden Hazardille pelataan nopeassa kulmapotkussa etualueelle loistava paikka, mutta maata pitkiin lähtevä laukaus kohdistuu suoraan maata pitkin Hradeckyn käsiin.

55 min: Belgia pyörittää Suomen boksin ympärillä, mutta Chadlin laukaus ryömii paineen päätteeksi Hradeckyn syliin.

52 min: Tim Sparv voittaa arvokkaalla tavalla kaksikamppailussa omassa boksissa De Bruynen. Jatkosyöttö ei kuitenkaan tavoita Pohjanpaloa. Belgian painostus jatkuu.

51 min: Belgian toppari Jason Denayer testaa 20 metristä, mutta etuyläkulmaa tavoitteleva laukaus on hehtaariluokkaa.

48 min: De Bruyne antaa Belgian kulmapotkun, mutta puolustus katkaisee ja siivoaa pallon Belgian alakertaan.

47 min: Lod-Pukki-duo riistää ahnaasti palloa takaisin hyökkäyspään kulmalipulla. Suomi tienaa heiton, jonka O'Shaugnessy linkoaa boksiin, mutta Belgian puolustus voittaa taistelun ilmapallosta.

46 min: Toinen puoliaika käynnistyy Suomen vahvalla hyökkäyksellä, mutta Belgian puolustus peittää suomalaisten laukausyritykset. Toivio katkaisee Hazardin vastahyökkäyksessä.

Klo 23.00: Toinen jakso on valmis alkamaan. Pelaajat astelevat kentälle.

Klo 22.54: Avausjakson pallonhallintaprosentit Belgian hyväksi 62-38. Laukaukset niin ikään 0-7.

1. jakso:

45+1 min: Pilli soi! Suomi pääsee tauolle arvokkaassa 0-0-tasatilanteessa. Belgia otti pelin hallintaa avausjakson edetessä yhä vahvemmin itselleen, mutta Suomi selviytyi.

45 min: Avausjaksolle annetaan lisäaikaa minuutti. O'Shaugnessy ja Hazard kaatuvat boksissa, mutta tuomaristo ei näe tilanteessa rikettä.

42 min: Doku pääsee Belgian vastahyökkäyksen päätteeksi laukomaan laidalta, mutta Hradecky esittää alanurkasta loistavan torjunnan.

36 min: De Bruyne löytää keskityksellään vitosen viivan tuntumasta Lukakun, jonka lohkaisu päällä päätyy kuitenkin helposti Hradeckyn hyppysiin.

34 min: Belgia terästäytyy ja Suomi on muutaman minuutin pahasti purjeissa omalla alueellaan. Katko ja pelaajat juomatauolle. Hiki virtaa, nestettä kuluu.

33 min: MTV Urheilun Ville-Veikko Valta: "Teemu Pukki on ollut nyt kaukana parhaastaan. Jo kolmas paha pallonmenetys heikon ensimmäisen kosketuksen jälkeen aiheuttaa vaarallisen hyökkäyksen. Suomen onneksi tilanne purkautuu Axel Witselin vetoon, joka nousee reilusti yli maalin."

32 min: Axel Witselille aukeaa ottelun paras maalipaikka, kun tämä pääsee sijoittamaan 20 metristä oikean jalan sisäsyrjällä rauhassa ilman painetta, mutta pallo karkaa pahasti yli katsomoon.

30 min: Suomella aukeaa mahdollisuus nopeaan vastaiskuun laidalla, mutta Uronen pyytää Kamaraa olemaan tällä kertaa syöttämättä ja ottaa happea. Lähes 30 asteen lämpötila koettelee pelaajien kestävyyttä.

28 min: Suomi pystyy jatkuvasti pitämään Belgian pois vaarallisimmilta paikoilta. Tukitoimet ovat jatkuvasti lähellä Belgian hyökkäyskolmanneksella.

23 min: Witsel testaa oikealla jalallaan kohti etualakulmaa, mutta maski puuttuu ja Hradecky poimii pallon helposti.

22 min: Sparv sijoittuu jatkuvasti oikein ja pääsee katkomaan Belgian pelintekoalueella olennaisia syöttöjä.

21 min: Tim Sparv satuttaa itseään ja jää makaamaan kentän pintaan, kun Lukaku astuu tämän jalkapöydän päälle. Arajuuri vaatii Felix Brychiltä varoitusta, mutta sitä ei tule. Sparv pystyy kuitenkin jatkamaan peliä.

18 min: Ensimmäisen 20 minuutin osalta merkittävää on se, että Suomi on saanut keskikenttänsä duon Kamara-Sparv erinomaisesti peliin mukaan. Sparvin paluu keskikentälle vakauttaa Huuhkajien kenttätasapainoa merkittävästi.

15 min: Ottelun ensimmäinen maalipaikka aukeaa Belgialle, joka löytää Lukakun syötöllä linjan takaa. Laukaus kuitenkin niukasti ohi oikean tolpan ja tilanne liputetaan myös paitsioksi.

13 min: Suomen puolustus saa jatkuvasti olla tarkkana toppareiden edessä liikkuvan Lukakun kanssa. Belgia ei toistaiseksi löydä lääkkeitä Suomen matalaan blokkiin. De Bruynen keskitys päätyy helposti Hradeckyn näppeihin.

12 min: Uronen saa pallon Pukille boksiin, jonka De Bruyne puolustaa kuitenkin esimerkillisesti pois.

10 min: Kummallakaan joukkueella ei ole vielä laukauksia maalia kohti. Suomella ensimmäinen pidempi pallonhallintavaihe, joka päättyy Jere Urosen menetykseen laidalla.

6 min: Sparv riistää loistavasti pallon keskialueella, mutta Suomen hyökkäys on jälleen alivoimainen ja Pohjanpalo tavoittelee yksinäistä Pukkia, mutta Belgian puolustus selvittää.

4 min: Suomi puolustaa oman rangaistusalueen huolella. Lukaku pääsee palloon boksin rajalla, mutta Suomi muodostaa Lukakun ympärille ylivoiman ja siivoaa pallon väljemmille vesille.

1 min: Belgia aloittaa pallonhallinnalla, jonka Kamara pääsee katkaisemaan, mutta Lod ei onnistu jatkamaan palloa ylöspäin kohti Teemu Pukkia.

Klo 22.00: MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta: "Suomen puolustuksen kannalta kapteeni Tim Sparvin paluu on hyvä uutinen. Ulottuva ja hyvin sijoittuva keskikentän pohjapelaaja suojelee topparikolmikkoa ja tuo kookkaana pelaajana myös pääpelivoimaa puolustuslinjan eteen."

Klo 22.00: Ottelu on alkanut!

Klo 21.55: MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta raportoi paikan päältä: "Roberto Martínez on valinnut avauskokoonpanoonsa erittäin hyökkäävän miehityksen, kun se lähtee otteluun oletusarvoisesti 3-4-3-ryhmityksellä, jossa hyökkääjäkolmikkoa tukee vapaassa roolissa liikkuva Kevin De Bruyne. Suomen ase ovat nopeat iskut Belgian pallonmenetyksen jälkeen. Belgian keskikentän pohjapelaajalla Axel Witselillä on paljon kenttää peitettävänä, eikä voi millään yksin pysäyttää suomalaisiskua. Tätä Suomen on rohkeasti hyödynnettävä."

Klo 21.54: Joukkueet astelevat kentälle. Suomi pelaa kotijoukkueena – sekä papereissa, että katsomossa. Suomalaiskannattajilla on lehtereillä merkittävä etulyöntiasema.

Klo 21.50: Tunnelma joukkueessa on hyvä ja luottavainen. Näimme Belgian kokoonpanon ja tietenkin se on erittäin vahva. Olemme pelanneet hyvin, joten suurille muutoksille ei ollut tarvetta. Kapteeni Tim Sparv palaa nyt aloituskokoonpanoon, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva sanoi Uefan ennakkohaastattelussa.

Klo 21.43:

Klo 21.37: Ylen asiantuntija Petteri Forsell nostaa esiin erään Belgian heikkouden. Joukkueen laitapelaajat ovat tottuneet seurajoukkueessaan pelaamaan hyökkääjinä, jolloin näiden puolustusvelvoitteet jäävät helposti hoitamatta. Tässä on Huuhkajien iskunpaikka tilanteenvaihdoissa.

Klo 21.28: Otteluun alkuun on puoli tuntia. Joukkueet lämmittelevät parhaillaan stadionilla. Olosuhteet ovat hurjat, sillä lämpöasteita on Pietarissa vielä illallakin 29 astetta.

Klo 21.06: Jos Suomi voittaa tänään Belgian, se voittaa lohkon. Jos se pelaa tasan, se etenee varmasti jatkoon. Siihen vaikutti Ukrainan ja Itävallan alkuillan ottelun, jonka Itävalta voitti maalein 1-0. A-lohkon kolmanneksi sijoittuneen Sveitsin maaliero on pakkasen puolella, joten Huuhkajien taistellessa tänään pisteenkin Belgialta, jatkopaikka on varma. Huuhkajien maaliero olisi tasapelin myötä parempi kuin Sveitsillä.

Klo 20.51:

Klo 20.49: Myös Belgian avauskokoonpano on julki. Kentällä nähdään alusta esimerkiksi tähtipelaajat Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku ja Axel Witsel.

Klo 20.47: Molemmat joukkueet pääsevät otteluun varsin terveillä miehistöillä. Belgialta avainpelaajista sivussa on vain polvivaivaa poteva Thorgan Hazard.

Klo 20.41: Suomen avauskokoonpano otteluun on julkaistu. Se on tuttu avauskamppailusta Tanskaa vastaan.

Klo 20.40: Tervetuloa seurannan pariin! Huuhkajien huipputärkeä Belgia-ottelu käynnistyy kello 22.00.