Pyry Soiri nousi isoksi ratkaisuhahmoksi – näin Huuhkajien EM-karsintataival jatkuu

Pyry Soiri oli Huuhkajien päivän sankari, kun Suomi kaatoi EM-karsintojen vierasottelussa San Marinon 2–1.

Suomi oli avausjaksolla vaikeuksissa tiiviisti puolustanutta San Marinoa vastaan. Puoliajalla tehdyt muutokset herättivät kuitenkin valkopaitaisen Suomen.

Kovin rynnistys nähtiin toisen jakson alkuvaiheilla. Pyry Soiri vei Suomen johtoon valtavan härdellin jäljiltä (50.).

Sama mies oli asialla 58. minuutilla. Tällä kertaa Soiri sai loistosyötön A-maajoukkuedebyyttinsä tehneeltä Tomas Galvezilta. Sen jälkeen Soiri laittoi pallon varmasti pömpeliin.

Suomen johto näytti kasvavan 61. minuutilla, kun Daniel Håkans jakoi jättösyötön Teemu Pukille, joka sijoitti nahkakuulan takanurkkaan. Håkans oli kuitenkin tilanteessa paitsiossa.

San Marino pääsi juhlimaan aivan pelin loppuhetkillä, kun Huuhkajien toppari Richard Jensen rikkoi takaapäin Filippo Berardia. Sama mies iski pallon pilkulta sisään.

Se jäi myös ottelun viimeiseksi tilanteeksi.

Huuhkajien EM-karsintataival jatkuu maaliskuussa, kun ohjelmassa on niin sanottu playoff- eli jatkokarsintavaihe. Suomi sijoitetaan joko A- tai B-polulle. Tämä ratkeaa torstaina järjestettävässä arvonnassa.

Suomen lisäksi arvonnassa mukana ovat Ukraina ja Islanti. Näistä yksi maa sijoitetaan A-polkuun. Siellä avausvastustajaksi tulee todennäköisesti Wales. A-polun toisessa välieräottelussa kohtaisivat tässä tapauksessa Puola ja Viro.

A-polku voi mennä vielä totaalisesti uusiksi, jos Armenia kaataa tiistain päätöskierroksella Kroatian ja Wales voittaa Turkin. Tällöin Kroatia olisi mukana jatkokarsinnoissa. Tässä tapauksessa Suomi kohtaisi A-polun ensimmäisessä ottelussa Puolan.

Jos arpa ei osu Suomeen, Huuhkajat sijoitetaan B-polulle, missä ensimmäisenä vastaan tulee Bosnia-Hertsegovina. Mikäli Suomi vie kyseisen vierasottelun, ratkeaa kisapaikan kohtalo ottelussa Ukrainaa, Islantia tai Israelia vastaan.

Huuhkajat tarvitsee siis vielä kaksi voittoa kisapaikkaa varten. Jatkokarsinnat pelataan 21. ja 26. maaliskuuta.

Lopputulos, jalkapallon EM-karsinnat: San Marino – Suomi 1–2 (0–0):

Loppuvihellys: Illan peli päättyy San Marinon juhliin, kun Filippo Berardi onnistuu rangaituspotkusta. Pyry Soirin kaksi maalia takaavat kuitenkin Suomelle voiton.

98. min: MAALI! San Marinolle onnistuminen, kun Berardi pistää pallon pilkulta pömpeliin.

95. min: Oho. San Marinolle rankkari, kun Richard Jensen rikkoo Filippo Berardia takaapäin.

90. min: Viisi minuuttia lisäaikaa. Sen jälkeen lyödään Suomen EM-karsintojen alkuvaihe pakettiin.

89. min: Jakson alun vahvan rynnistyksen jälkeen Suomi laittanut hieman käsijarrua päälle.

Suomen lohkossa Slovenia on nyt EM-kisapaikassa kiinni, kun Benjamin Verbic iski 86. minuutilla pallon Kazakstanin verkkoon. Slovenia nyt 2–1-johdossa.

84. min: San Marinon maalivahti Aldo Simoncini kokee kovia keskitystilanteessa, kun Joel Pohjanpalo ajautuu hänen päällensä. Pohjanpalolla nyt kapteenin nauha käsivarressaan Pukin kentältä poistumisen jäljiltä.

80. min: Kutkuttavia tilanteita muualla. Ljubljanassa Kazakstan tullut tasoihin Sloveniaa vastaan. Ottelun voittaja nappaa EM-kisapaikan. Saksan Leverkusenissa Ukrainan ja Italian peli yhä lukemissa 0–0.

79. min: Suomelta viimeinen vaihto. Pukki ulos, Fredrik Jensen sisään. Jensenin veljekset nyt yhtä aikaa kentällä, kun Richard operoi edelleen topparina.

76. min: Arttu Hoskosen pusku tolppaan. Kaukana ei ole Hoskosen A-maajoukkueuran avausmaali. Suomella vahva ote pelistä.

70 min: Glen Kamara, Pyry Soiri ja Daniel Håkans pois, Benjamin Källman, Jere Uronen ja Kaan Kairinen sisään. Kairinen Kamaran paikalle keskikentälle. Källman laitaan, Uronen vasemmaksi laitapakiksi. A-maajoukkuedebytantti Galvez siirtyy nyt oikealle laidalle.

Huuhkajien päävalmentajalta Markku Kanervalta leveä hymy kahden maalin miehen Soirin suuntaan.

66. min: Muutamia yllätystilanteita muualla. Pohjois-Irlanti johtaa jo kisapaikkansa varmistanutta Tanskaa 1–0. Englanti tullut Pohjois-Makedoniaa vastaan tasoihin. Huuhkajien kannalta mielenkiintoinen peli eli Ukraina–Italia on yhä tasan Leverkusenissa. 0–0 siellä taululla.

61. min: Aijai, Suomi saa pallon kolmannen kerran verkkoon. Daniel Håkans on kuitenkin rakentelutilanteessa paitsiossa. Ei saa Teemu Pukki aikanaan vielä uransa 40. maajoukkuemaalia kasaan.

58. min: MAALI! Suomen johto kasvaa. Jos ensimmäinen oli räkämaali, niin tämä on kaunis. A-maajoukkuedebytantilta Tomas Galvezilta väkevä juoksu, minkä jälkeen hän levittää pallon toiselle laitapakille Pyry Soirille. Ja siellä on. Soirille illan toinen osuma.

56. min: Lisää keltaisia, kun Alessandro Tosi repii Pukkia selästä.

54. min: Nyt jäi rankkari saamatta Suomella. San Marinon toppari Mirko Palazzi työntää selästä Teemu Pukkia rangaistusalueen sisällä. Mutta ei tule pilkkua ei.

50. min: MAALI! Suomi melkoisen hässäkän jäljiltä johtoon. Pyry Soiri on valppaana, kun San Marinon maalivahti Aldo Simoncini möhlii pallon näpeistään vapaaksi.

48. min: San Marinolle heti loistopaikka jakson alkuun, kun Simone Franciosi pääsee kokeilemaan läheltä. Pallo blokin kautta taivaalle.

46. min: Suomi nyt 4-4-2-muodossa. Robert Taylor ja Daniel Håkans laidoilla, Glen Kamara ja Lucas Lingman keskikentän keskellä. Pohjanpalo ja Teemu Pukki hyökkääjinä.

Kello 22.46: Suomelta vaihto puoliajalla, kun Joel Pohjanpalo tulee kehiin. Avausjaksolla kovia kokenut Robin Lod sivuun.

Kello 22.40: Pallonhallinta Suomelle 72% – 28%.

Puoliaika: Heikko nelivitonen Huuhkajilta. Tomas Galvezilla paras paikka heti jakson alkuvaiheilla. Ideaköyhää ja virhealtista futista Suomen poppoolta. Murskavoittoa odoteltiin, nyt sellaista ei näy horisontista.

"Tarvitaan syvyysliikkeitä. Liian hidasta tuo meidän pelaaminen", Huuhkajien apuvalmentaja Mika Nurmela sanoo Ylellä.

46. min: Ensimmäisen puoliajan lisäaika käynnissä. Suomella edelleen vaikeaa San Marinoa vastaan. Huolimatonta tekemistä valkopaidoilta.

43. min: Suomen lohkossa Slovenia on nyt kisapaikassa kiinni. Benjamin Sesko vei Slovenian johtoon pilkulta.

San Marinossa Huuhkajien Robin Lod kokee kovia, kun Richard Jensenin jalka osuu hänen päähänsä keskitystilanteen yhteydessä. Verinen Lod paikattavana kentän laidalla.

41. min: Kierroksen tähän mennessä isointa yllätystä järjestellään Skopjessa, missä Pohjois-Makedonia siirtyi 1–0-johtoon Englantia vastaan.

35. min: Galvezille nyt keltainen kortti. Nuorukainen on hieman myöhässä kaksinkamppailutilanteessa.

34. min: Yllättävän tuskaista on nyt Suomella lilliputtimaa San Marinoa vastaan. Galvezilla ainut hyvä paikka, muuten ollut hiljaista.

28. min: Suomi on päässyt pari kertaa hyödyntämään A-maajoukkuedebytantin Tomas Galvezin nopeutta. San Marinolla omia vaikeuksia nuorukaista vastaan.

26. min: Teemu Pukilta näyttävät jallitukset San Marinon puolustusalueen nurkilla. Laihaksi jää kuitenkin kulman jälkitilanne.

23. min: Heikkoja syöttöjä nyt valkopaidoilta hyökkäysten rakenteluvaiheessa. San Marinon kapteenille Matteo Vitaiolille keltainen kortti.

19. min: Suomi voitti San Marinon 19. kesäkuuta pelatussa ottelussa 6–0. Tuolloin Suomen ykkösnimenä loisti Daniel Håkans, joka tykitti hattutempun. Håkans tuli tuolloin vaihdosta kentälle, minkä jälkeen hän aloitti yhden miehen ilotulituksen. Nyt Håkans on Suomen avauksessa.

16. min: San Marino saanut jopa pientä otetta viimeisten minuuttien aikana. Keskikentällä pyöritetään pajatsoa nyt.

10. min: Aijai! Manchester Cityn akatemiapelaajalle Tomas Galvezille rakennellaan loistopaikka San Marinon boxiin. Vahva juoksu, mutta viimeistely kilpistyy isäntien maalivahtiin Aldo Simonciniin. Lähellä on, että 18-vuotias Galvez pääsee heti maalien makuun A-maajoukkuedebyytissään.

4. min: Suomelta heti kovaa painetta San Marinon päädyssä. Tämä on myös ottelun kuva. San Marino kuuluu eurooppalaisen jalkapalloilun lilliputtien joukkoon.

2. min: Huuhkajat ensimmäistä kertaa San Marinon boxissa. Suomen kapteenina toimii tänään hyökkäyksen kärki Teemu Pukki, kun normaalisti kapteenin nauhaa kantava Lukas Hradecky on penkillä.

Kello 21.45: Ottelu käynnissä.

---------------------------------------------------------------

Kello 21.43: Joukkueet kentällä. Suomi tänään valkoisissa paidoissa, San Marino tummissa. Varsin mukavasti suomalaisia paikalla pitämässä tunnelmaa yllä.

Kello 21.41: San Marino on Suomen lohkossa viimeisenä. Se on hävinnyt kaikki karsintaottelunsa tähän mennessä. San Marinon maaliero on tyly: 2–29. Suomen maaliero on 16–9.

Kello 21.39: Suomi on ottanut tähän mennessä yhdeksästä karsintaottelusta 15 pistettä. Suomen lohkosta Tanska on jo varmistanut kisapaikkansa. Toinen paikka menee joko Slovenialle tai Kazakstanille, jotka kohtaavat tänään Ljubljanassa.

Suomen kannalta illan mielenkiintoisin peli pelataan Saksan Leverkusenissa, missä yhteen iskevät Ukraina ja Italia. Ottelun voittaja menee suoraan EM-kisoihin. Häviäjä pelaa puolestaan maaliskuun jatkokarsinnoissa. Mikäli Italia häviää tänään, tarkoittaa se sitä, että Suomi menee jatkokarsinnoissa niin sanotulle B-polulle.

Kello 21.35: Huuhkajien avaukseen tulee useampi muutos perjantain Pohjois-Irlanti-ottelun jäljiltä. Galvez, 18 ja Sinisalo, 22, täysin uusina niminä mukaan.

Kello 21.34: Tervetuloa jalkapallon EM-karsintojen Suomen ja San Marinon ottelun liveseurannan pariin. Illan kamppailu käynnistyy kello 21.45. Ennen tätä perkauksessa muun muassa Suomen avauskokoonpano.