Häkellyttävää draamaa: Max Verstappen ja Lando Norris kolaroivat, George Russell livahti voittoon – näin Itävallan GP eteni

Tulosruutu: George Russell ajoi dramaattisen Itävallan GP:n voittoon

Mercedeksen George Russell nousi hyvin dramaattisen Itävallan GP:n voittoon, kun Red Bullin Max Verstappen ja McLarenin Lando Norris kolaroivat kisan loppuvaiheilla.

Norris pääsi Verstappenin kantaan toisten varikkopysähdysten yhteydessä. Kaksikko kävi tämän jälkeen kovan taiston.

Tämä päättyi kolariin, millä oli kohtalokkaita seurauksia. Molemmat kovivat rytäkässä rengasrikon. Norriksen taival jäi kesken ja Verstappen tipahti lopputuloksissa viidenneksi.

Mercedeksen George Russell kiitti ja kuittasi, kun hän nousi kärkeen ja ajoi voittoon. Toinen McLaren-kuski Oscar Piastri nousi toiseksi.

Sauberin Valtteri Bottas mateli joukon hännillä sijalle 16.

Seuranta, F1:n Itävallan GP:

Lopputulokset:

1. Russell 
2. Piastri +1,9
3. Sainz +4,5
4. Hamilton +23,1
5. Verstappen +37,2
------------------
16. Bottas +1L

Maali: Mercedeksen brittikuski George Russell saa melkoisena lahjana Itävallan GP:n voiton. Brittikuski nousi kärkeen, kun Red Bullin Max Verstappen ja McLarenin Lando Norris osuivat yhteen. Toinen McLaren-kuski Oscar Piastri nousi samalla toiseksi ja Ferrarin Carlos Sainz kolmanneksi. Sauberin Valtteri Bottas tänään 16:s.

Kierros 70/71: Toiseksi viimeinen kierros käynnissä. Russell kärjessä, Piastri 2,5 sekunnin päässä. Sainz kolmantena. Verstappen tipahti kolarin ja seuranneen varikkopysähdyksen myötä viidenneksi. Sauberin suomalaiskuski Bottas sijalla 16.

Kierros 69/71: Mercedeksen brittikuski Russell ajamassa voittoon. Piastri edelleen parin sekunnin päässä.

Kierros 68/71: Verstappenille kymmenen sekunnin aikarangaistus Norris-tilanteen viimeisestä osumasta. Noh, se ei paljoa hollantilaista haittaa, sillä Hülkenberg on takana 16 sekunnin päässä.

Kierros 67/71: Se on varmaa, että tästä kisasta tulee sanomista. Aikamoista. Ei olla vielä kertaakaan tällä kaudella tällaista kärkitaistelua nähty.

Kierros 66/71: Norris keskeyttää kolarin jäljiltä. Samaan aikaan virtuaalinen turva-auto radalle. Verstappen on vasta viidentenä.

Kierros 65/71: Mercedeksen George Russell johtaa Itävallan kisaa! Verstappen käy varikolla. Norris tippuu vielä pidemmälle, kun myös britti kärsi rengasrikon.

Ja McLarenin Piastri nousee kisassa toiseksi ohi Ferrarin Sainzin.

Kierros 64/71: Draamaa! Norris ja Verstappen osuvat yhteen! Verstappenilla takarengas puhki. Norriksella etusiipi rikki. Ohhoh!

Kierros 63/71: Taas hyökkäysliike Norrikselta. Nyt menee Verstappen ratarajojen ulkopuolelle.

Kierros 61/71: Kovia peittoliikkeitä Verstappenilta. Koko ajan on hollantilainen harmaalla alueella. 

Kierros 60/71: Norris näkee, että Verstappen pakotti hänet pitkäksi. 

Kierros 59/71: Norris tekee räväkän liikkeen ja nousee jo hetkeksi kärkeen. Verstappen hyökkää kuitenkin takaisin. Hollantilainen onnistuu palaamaan kärkeen.

Kierros 58/71: Verstappen valittelee, ettei hänellä ole lainkaan pitoa. Norris päässyt taas alle sekunnin päähän.

Kierros 56/71: Norris vinkuu, että Verstappen liikkui jarrutuksen yhteydessä. Nyt Verstappen sai revittyä yli sekunnin eron brittiin nähden.

Kierros 55/71: Norris hakee jo ohitusta Verstappenista. Hollantilaiselta iso peittoliike.

Kierros 54/71: Norris on nyt alle sekunnin sisällä, eli hän saa avattavan takasiiven käyttöönsä.

Kierros 53/71: Nyt on hurjaa! Norris alle sekunnin päässä Verstappenista. Tulihan draamaa tähän kisaan.

Kierros 52/71: Verstappenille käytetyt keskikovan seoksen pyörät alle. Norrikselle uudet. Ja Red Bullilla ongelmia varikkopysähdyksen kanssa. 

Mitä vielä! Verstappenille iso savujarrutus. Norris alle kahden sekunnin päässä hollantilaisesta!

Kierros 51/71: Verstappen raportoi, että renkaat ovat aivan kaput. Hollantilainen sisään. Sama homma Norriksen kohdalla.

Kierros 48/71: Verstappen raportoi, ettei hän pysty enää kovin paljoa pidempään jatkamaan nykyrenkailla. Vauhti on kuitenkin hyvää. Hollantilainen on repinyt taas eron Norrikseen seitsemän sekunnin tuntumaan.

Kierros 47/71: Kisan kolmantena ajanut Mercedeksen George Russell sisään. Russelille kahden keskikovan seoksen pyörän jälkeen kovaa rengasta alle.

Kierros 46/71: Williamsin Albonille viiden sekunnin aikarangaistus varikkoviivan ylittämisestä. Ferrarin Leclerc noussut yhtäkkiä varikkopysähdysten yhteydessä jo sijalle 11.

Kierros 45/71: Bottas teki toisen pysähdyksen. Kovan seoksen pyörää suomalaiselle. Bottas palaa radalle sijalle 18.

Kierros 44/71: Edellisellä kierroksella Verstappen 1.10,904 ja Norris 1.10,141. Norris kirii lähemmäs.

Kierros 42/71: Nyt Norris on hieman paremmassa vauhdissa kuin Verstappen. Ero kaventunut sekunnin verran. 

Kierros 41/71: Hurjaa taistelua Alpine-kuskien välillä. Ocon ei meinaa antaa yhtään periksi, mutta Gasly tulee väkisin edelle.

Kierros 40/71: "En tiedä mitä tapahtuu, mutta renkaat tuntuvat yhtäkkiä todella huonoilta", Verstappen raportoi kärjestä. 

Vauhdissa tämä ei näy kuitenkaan mitenkään. 

Kierros 39/71: McLarenin Piastri on kivunnut puolentoista sekunnin päähän Mercedeksen Hamiltonista.

Kierros 38/71: Alpinen sisäisessä taistelussa kuohuu, kun Gasly kokee, että Ocon ajattaa hänet ulos radalta.

Kierros 37/71: Bottaksen takaa Ferrarin Charles Leclerc kävi jälleen varikolla. Leclercille taas keskikovan seoksen pyöriä alle. Aston Martinin Alonso sisään ja espanjalainen kärsii kymmenen sekunnin aikarangaistuksen. Alonso nyt sijalla 19.

Kierros 34/71: Alpinen Pierre Gasly vaatii tallimääräystä. Gasly haluaa päästä edessä olevan Esteban Oconin eteen. 

Samaan aikaan Verstappenille ei rangaistusta. Kuohuttava, munaton päätös kansainvälisen autoliiton FIA:n tuomaristolta.

Kierros 33/71: Red Bullin meksikolaiskuljettajalle Perezille viiden sekunnin aikarangaistus. Perez ajoi varikolla ylinopeutta. Hän on kisassa seitsemäntenä.

Verstappenista ei olla kuultu vielä päätöstä.

Kierros 30/71: Kärjessä Verstappen ja Norris lähes tasatahdissa. Taaempana Ferrarin Leclerc ottaa Bottasta kiinni. Ero alle kolme sekuntia.

Kierros 29/71: Haasilla vahva kisa menossa. Hülkenberg kahdeksantena ja Magnussen yhdeksäntenä. Sauberin suomalaiskuljettaja Bottas sijalla 17.

Kierros 27/71: Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff iskeytyy Hamiltonin talliradioon: "Kaikki on vielä pelissä", Wolff kannustaa brittiä aikarangaistuksen jälkeen.

Kierros 26/71: Piastri kärjestä sisään. Hardia eli kovan seoksen pyörää alle. Piastri palaa radalle kuudentena.

Kierros 25/71: Aijai! Red Bull päästi Verstappenin varomattomasti Norriksen eteen. Tuosta voi tulla rangaistus.

Mercedeksen Hamilton sai viiden sekunnin aikasakon, kun hän ylitti varikkoviivan. Tapahtuu!

Kierros 24/71: Kisan kärkikuski Verstappen ja kakkosena ajanut Norris sisään. Molemmille kovan seoksen pyörät alle. 

Aston Martinin Fernando Alonsolle 10 sekunnin aikarangaistus Zhou-kolarista.

Kierros 23/71: Piastri raportoi, että Mercedeksen brittikuski Hamilton olisi ylittänyt varikon valkoisen viivan. Aika rajoille menee. Toinen Mercedes-kuski Russell ja Ferrarin Carlos Sainz sisään. Molemmille kovaa seosta käyttöön renkaiden suhteen.

Kierros 22/71: Kärkisijoilta Hamilton ja Perez sisään. Molemmille kovan seoksen rengasta.

Kierros 21/71: Ohhoh, Aston Martinin Fernando Alonso rysäyttää varsin lujaa Sauberin Zhoun takaluukkuun.

Kierros 20/71: Ei muutu ainakaan Alpinen Oconin taktiikka. Tai Sauberin Bottaksen. Molemmille kovan seoksen pyörät alle. Bottas sijalla 18.

Kierros 19/71: Norrikselle raportoidaan, että kova rengas ei vaikuta hyvältä. Eli muuttuuko useamman tallin taktiikka? Toinen keskikovan seoksen setti alle ja viimeinen pehmeän seoksen pyörillä? Saa nähdä!

Kierros 19/71: Vaikeaa on Sauberilla. Jo kertaalleen pysähtyneet Haas-kuskit Hülkenberg ja Magnussen poimivat helposti kiinalaiskuski Zhou'n, joka ei ole vielä pysähtynyt.

Kierros 17/71: Leclerc taas takaa sisään. Ei kauaa kestänyt monacolaisen kovan seoksen renkaan veto. Keskikovaa pyörää alle. 

Kierros 16/71: Verstappenilla kärjessä lähes kuuden sekunnin ero Norrikseen. Ei saada nyt kunnon voittotaistelua tämän päivän kisaan.

Kierros 14/71: Bottas noussut varikkopysähdysten myötä sijalle 12.

Kierros 12/71: Lisää pysähdyksiä. Toinen Haas-kuski Nico Hülkenberg ja Aston Martinin Fernando Alonso sisään.

Kierros 11/71: Aika aikaisessa vaiheessa ensimmäiset "normaalit" varikkopysähdykset. Haasin Kevin Magnussen ja Visa CashApp Racing Bullsin Daniel Ricciardo sisään. Molemmille kovan seoksen pyörät alle.

Kierros 9/71: Kärjessä Verstappen on repinyt yli kolmen sekunnin kaulan Norrikseen nähden. Kaikista kovin kisa käydään nyt Ferrarin Sainzin ja Mercedeksen Hamiltonin välillä.

Bottas on sijalla 17. Eroa edellä ajavaan Strolliin on vajaat kolme sekuntia.

Kierros 7/71: McLarenin Piastrilta komea ohitus Red Bullin Perezistä. Piastri nousee kuudenneksi.

Kierros 6/71: Ferrarin Carlos Sainz poimii Mercedes-kuski Hamiltonin ja nousee kisassa neljänneksi.

Kierros 4/71: Kärjessä Verstappen repinyt kahden sekunnin eron Norrikseen, eli britti ei pysty hyödyntämään avattavan takasiiven tarjoamaa etua. 

Kierros 2/71: Bottas joutuu kuitenkin antautumaan nopeasti Aston Martinin Lance Strollille, joka nousee suomalaisen eteen. Mercedeksen Russell ja Lewis Hamilton käyvät kovaa kisaa kolmossijasta. Hamilton nousee jo hetkellisesti Russellin eteen, mutta nuorempi britti nappaa sijoituksen takaisin itselleen.

Lähtö: Paalumies Max Verstappenilta loistava lähtö. Mercedeksen George Russell haastaa McLarenin Lando Norrisia, mutta Norris pitää kakkospaikan hallussaan. Sauberin Valtteri Bottas nousee yhden sijan lähdössä. Ja toisenkin, kun Ferrarin Charles Leclerc joutuu tulemaan varikolle rikkoontuneen etusiiven myötä.

Kello 16.00: Lämmittelykierros käynnissä. Ilman lämpötila Itävallassa +29 ja radan +48.

Kello 15.59: Lähes kaikki kuljettajat lähtevät kilpailuun keskikovan eli medium-seoksen pyörillä. Ainoa poikkeus nähdään varikolta kisaan lähtevän Sauber-kuskin Guanyu Zhou'n kohdalla. Zhou nojaa lähdössä hardeihin eli kovan seoksen pyöriin.

Lähtöjärjestys vielä muistutuksena:

Kello 15.57: Yleisöä Itävallan Spielbergissä piisaa. Tämän iltapäivän kisassa ajetaan 71 kierrosta. Kilpailun yhteismitta 306,452 kilometriä.

Red Bullin Max Verstappen on voittanut Itävallan GP:n yhteensä neljä kertaa (2018, -19, -21 ja -23). Nykyään Sauberilla ajava Valtteri Bottas voitti Itävallassa sekä vuonna 2017 että 2020.

Kello 15.54: F1:n kuljettajien MM-taistossa Red Bullin Max Verstappenilla on 71 pisteen kaula McLarenin Lando Norrikseen nähden. Verstappenilla pisteitä on 227 ja Norriksella 156. Kolmantena on Ferrarin Charles Leclerc (150).

Valmistajien puolella Red Bull (339) on kärjessä ennen Ferraria (276) ja McLarenia (250). Valtteri Bottaksen Sauberilla pisteitä on tasan nolla.

Kello 15.52: Minne Valtteri Bottas päätyy? Se on suomalaisittain iso pähkinä tällä hetkellä. Bottaksen Sauber-jatko on totaalinen arvoitus. Häntä on huhuttu muun muassa Alpinelle ja Williamsille.

Kello 15.48: F1:ssä kisatapahtumien lisäksi iso mielenkiinto kohdistuu siihen, että miten ensi kauden kuljettajapaikat jaetaan. Tällä viikolla kuultiin uutisia, kun Pierre Gasly ja Lance Stroll tekivät uudet sopimukset.

Kello 15.43: Niin erikoiselta kuin se kuulostaa, Max Verstappen palasi pitkästä aikaa paalupaikalle, kun hän oli lauantain aika-ajon ykkönen.

Kello 15.39: Lauantain sprinttikilpailussa nähtiin pientä taistelua Max Verstappenin ja Lando Norriksen välillä. Verstappen oli kuitenkin vahvempi.

Kello 15.35: Red Bullin Max Verstappen lähtee paalulta iltapäivän kisaan. McLarenin Lando Norris kakkosruudussa ja Mercedeksen George Russell Verstappenin takana kolmosruudussa. Valtteri Bottas joukon hännillä (18. ruutu).

Kello 15.33: Tervetuloa F1:n Itävallan GP:n liveseurannan pariin. Kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 16. Sitä ennen perkauksessa lähtökohdat iltapäivän osakilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat