Valtteri Bottakselta yksi kauden parhaista kisoista, Max Verstappen joutui yllättävän koville – näin Qatarin GP eteni

Tulosruutu: Max Verstappen voittoon Qatarissa, Valtteri Bottas komeasti kahdeksas

Red Bullin Max Verstappen voitti F1:n sunnuntain erikoisen Qatarin GP:n. Rengasruletin värittämä kisa alkoi dramaattisesti, kun Mercedes-kuskit osuivat heti ensimmäisessä mutkassa yhteen. Alfa Romeon Valtteri Bottas oli komeasti kahdeksas.

Mercedes koki katastrofin kisan alkuhetkillä, kun Lewis Hamilton ja George Russell kolaroivat keskenään. Hamiltonin kisa päättyi rytäkkään, kun taas Russell pystyi jatkamaan ajamista.

Kilpailu sai erikoismausteen jo ennen sen alkua, kun kansainvälinen autoliitto FIA määräsi asetuksen, jonka mukaan jokaisen kuskin piti pysähtyä vähintään kolmesti kisan aikana. Tämän lisäksi yhdellä rengassetillä sai ajaa maksimissaan 18 kierrosta.

Alfa Romeon Valtteri Bottas päätti pysähtyä jo kisan alkuvaiheilla, kun Mercedes-kuskien kolari toi radalle turva-auton. Suomalaisen taktiikka onnistui mainiosti, kun hän oli lopputuloksissa kahdeksas.

Tämä sivuaa Bottaksen kauden parasta. Suomalainen oli Bahrainissa samaan tapaan kahdeksas.

Red Bullin Max Verstappen joutui jopa yllättävän koville, kun kisassa toiseksi tullut McLarenin Oscar Piastri jäi hänestä alle viiden sekunnin päähän.

Toinen McLaren-kuski Lando Norris oli lopputuloksissa kolmas.

Qatarin GP:n lopputulokset:

 1. Verstappen Red Bull  1.27.39,168
 2. Piastri   McLaren     +4,833
 3. Norris   McLaren     +5,969
 4. Russell   Mercedes    +34,119
 5. Leclerc   Ferrari     +38,976
 6. Alonso   Aston Martin  +49,032
 7. Ocon    Alpine     +62,390
 8. Bottas   Alfa Romeo   +66,563
 9. Zhou    Alfa Romeo   +76,127
 10. Perez   Red Bull    +80,181

Seuranta, F1:n Qatarin GP:

Lopputulokset:
1. Verstappen
2. Piastri +4,8
3. Norris +5,9
4. Russell +34,1
5. Leclerc +38,9
---------------
8. Bottas +66,5

Maali: Red Bullin Max Verstappen ruutulipulle ja hollantilainen on taas ykkönen. McLarenin Oscar Piastri jää vain 4,8 sekunnin päähän. Toinen McLaren-kuski Lando Norris kipuaa myös palkintokorokkeelle, kun hän on kolmas. Alfa Romeon Valtteri Bottas onnistuu mainiosti, suomalainen kahdeksas.

Kierros 57/57: Kilpailun viimeinen kierros käyntiin. Verstappen kiinni kauden 14. voitossa. Ei voinut kukaan hollantilaiselle yhtään mitään. 

Kierros 55/57: Strollille vielä uusi viiden sekunnin aikarangaistus. Kanadalainen putoaa tätä vauhtia pistesijojen ulkopuolelle.

Kierros 54/57: Bottaksen ero takana tulevaan Strolliin on jo lähes seitsemän sekuntia. Stroll käy omaa kisaa Red Bullin Pereziä ja Alpinen Gaslyä vastaan.

Kierros 53/57: Alfa Romeon Zhou sisään. Näin tallikaveri Bottas nousee kisassa sijalle kahdeksan. Suomalaisella kauden paras GP menossa.

Kierros 52/57: Lisää rajuja kuvia radalta, kun useat kuskit ajavat visiiri auki menemään. Vauhtia kuitenkin yli 300 kilometriä tunnissa.

Kierros 52/57: Russellilla kuitenkin 16 sekunnin matka edellä olevaan Norrisiin. Samalla kisan kärkikuski Verstappen sisään. Keskikovan seoksen pyörät hollantilaiselle.

Kierros 51/57: Russell sisään. Britille pehmeän seoksen pyörät alle. Kunnon lopputaistelu vielä McLareneita vastaan.

Kierros 49/57: Hurjaa kuvaa Qatarista, kun Mercedeksen Russell nostaa molemmat kädet pitkällä pääsuoralla ulos ohjaamosta. Niin raastavat olosuhteet ovat nyt päällä.

Kierros 48/57: Bottakselle lisää hyviä uutisia. Alpinen Gaslyllä, Aston Martinin Strollilla, Red Bullin Perezillä ja Williamsin Albonilla viiden sekunnin aikarangaistukset ratarajojen rikkomisista.

Kierros 47/57: Norrisille ilmoitetaan, että nykyiset pidetään voimassa eli hän ei saa ajaa kisaa tallikaveriaan vastaan. Piastri nyt kolmantena ja Norris neljätenä. Mercedeksen Russellin pitää vielä pysähtyä edeltä.

Kierros 46/57: Nöyryyttävää kuvaa Red Bullin Perezin kannalta. Tallikaveri Verstappen ohittaa hänet kierroksella. Meksikolainen on vasta sijalla 12.

Kierros 46/57: Lisää pysähdyksiä. Bottas nousee nyt sijalle yhdeksän. Takana Stroll alle sekunnin päässä. Stroll sai aiemmin viiden sekunnin aikarangaistuksen ratarajojen rikkomisesta. 

Kierros 44/57: Piastri viimeisen kerran sisään. Kovan seoksen pyörät alle kisan loppuun. Alpinen Gaslylle viiden sekunnin aikarangaistus ratarajojen rikkomisesta.

Kierros 42/57: Bottas varikkopysähdyksen jälkeen sijalla 12. Mutta suomalaisen ei tarvitse enää pysähtyä kertaakaan.

Kierros 40/57: Bottas sisään, toinen kovan seoksen setti alle.

Sargeant joutuu liputtamaan itsensä ulos kisasta. Jenkkikuski voi pahoin Qatarin kuumuuden keskellä.

Kierros 39/57: Perezille toinen viiden sekunnin aikarangaistus ratarajojen rikkomisesta. Kukaan muu ei ole saanut edes yhtä penaltia ratarajoista. Vaikeaa on meksikolaisella.

Kierros 38/57. Ei voi kuitenkaan Bottas mitään. Ocon tulee ulkokautta ohi. Ocon nyt seitsemäs ja Bottas kahdeksas.

Kierros 38/57: Bottas hyvissä asetelmissa, kun yhdet pysähdykset vielä jäljillä. Suomalainen sijalla seitsemän.

Kierros 35/57: Williamsin Sargeant raportoi, että "hän ei voi hyvin". Huolestuttavia viestejä.

Kierros 35/57: Verstappen toisen kerran sisään. Kovan seoksen pyörät alle. Vielä yksi pysähdys hollantilaisella edessä.

Kierros 34/57: Alonso käy radan ulkopuolella ja tipahtaa neljänneltä paikalta seitsemänneksi, juuri Bottaksen eteen. Leclerc poimi hetkeä aiemmin suomalaisen.

Kierros 33/57: Lisää pysähdyksiä. Verstappen kärjessä, Piastri toisena ja Norris kolmantena. Bottas kaiken keskellä sijalla seitsemän.

Kierros 30/57: Piastri loistovauhdissa nykyisellä keskikovan rengassetillä. Norris puolestaan poimii kovan seoksen pyörillä ajavan Alfa Romeon Zhoun.

Kierros 29/57: Bottas pysähdysten keskellä sijalla yhdeksän. Alonso ehti nyt edelle.

Kierros 28/57: Perezille viiden sekunnin aikarangaistus ratarajojen rikkomisesta.

Kierros 27/57: Alonso raportoi, että hänellä on perse tulessa. Eli siis penkki on tulikuuma. Espanjalainen kyselee, että mitä asialle voidaan tehdä. "Jaa-a, tuo onkin hyvä kysymys", talli vastaa.

Alonso samalla sisään. Ei tykitetty vettä tai jääpusseja espanjalaisen pakaroiden alle.

Kierros 26/57: Kärkisijoilta useampi pysähdys. Piastri, Leclerc ja Ocon varikolle.

Kierros 25/57: Red Bullin Perezille mustavalkoinen lippu ratarajoitusten rikkomisesta. Eli yksi ylitys vielä ja Perezille aikarangaistus.

Kierros 24/57: Verstappenilla kärjessä kahdeksan sekunnin kaula Piastriin nähden. 

Kierros 23/57: Russellilta komea ohitus ulkokautta Alpinen Gaslystä. Britti nyt seitsemäntenä. 

Kierros 22/57: Bottaksella nyt haastava stintti, kun kovan seoksen renkaat alla. Suomalainen pysähdyksen jälkeen sijalla 15.

Kierros 22/57: Bottaksella nyt Norris hengittämässä selässä. Ja suomalainen samalla varikolle. 

Kierros 20/57: Bottas on helisemässä kärkisijojen tuntumassa. Nyt puolestaan Aston Martinin Alonso ohittaa suomalaisen.

Kierros 19/57: Bottas jatkaa radalla. Suomalainen nyt kolmantena. Hieman taaempana McLarenin Norris ohittaa Ferrarin Leclercin.

Kierros 19/57: Nyt puolestaan Albon ja Zhou sisään. Molemmat tipahtavat joukon peräpäähän.

Kierros 18/57: Verstappen kärjestä sisään. Williamsin Albon jatkaa radalla ja nousee hetkellisesti kärkeen. Williamsilla. Kovia hommia. Myös toinen Red Bull -kuski Perez sisään.

Kierros 17/57: Kisan kärkikuski Verstappen ei ole tehnyt vielä pysähdystä. Mutta nyt hollantilaisen on pakko tulla sisään. Bottas kaikkien käänteiden keskellä viidentenä.

Kierros 15/57: Russell sisään varsin aikaisessa vaiheessa. Pitää muistaa, että yhdellä rengassetillä saa ajaa maksimissaan 18 kierrosta. Jos rengasta on jo käytetty esimerkiksi aika-ajossa, nämä kierrokset lasketaan kiintiöön mukaan.

Kierros 14/57: Ja lisää pysähdyksiä. Russell yhtäkkiä toisena, Albon kolmantena ja Zhou neljätenä. Bottas varikkopysähdysten jälkeen kuudentena.

Kierros 13/57: Kärjestä Piastri ja Leclerc sisään. Mercedeksen Russell tekee puolestaan hurjaa nousua alun kolarin jäljiltä.

Kierros 12/57: Lisää varikkopysähdyksiä kärjestä. Alonso ja Gasly sisään. Ruletti oikein kunnolla käynnissä.

Kierros 11/57: Kisassa viidentenä ollut Ocon sisään. Keskikovan seoksen pyörät ranskalaiselle alle.

Kierros 10/57: Tsunoda sisään, Bottas nousee pykälällä ylemmäs.

Kierros 9/57: Bottas puolentoista sekunnin päässä Perezistä, joka ajaa kovan seoksen renkailla. Bottaksella mediumit eli keskikovan seoksen pyörät.

Kierros 7/57: Kisassa kolmantena oleva Aston Martinin Alonso tekee pienen virheen ja ajautuu ulos radalta. Piastri on pystynyt pysymään kohtalaisen lähellä Verstappenia. 

Kierros 6/57: Kovaa kisaamista joukon keskivaiheilla. Haasin Hülkenberg poimii AlphaTaurin Tsunodan ja nousee kahdeksanneksi. Mercedeksen Russell ohittaa astetta pehmeämmillä pyörillä Red Bullin Perezin. Russell nyt 13:s, Perez 14:s.

Hülkenbergille kymmenen sekunnin aikarangaistus, kun hän ajoi ruudukossa Carlos Sainzin paikalle.

Kierros 5/57: Verstappenilta loistava uusintalähtö, kun taas toisena oleva Piastri nukkuu. Kaksikon välille heti yli sekunnin ero.

Kierros 4/57: Russell käy yhä tilannetta läpi. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff puuttuu peliin jopa etäyhteydellä: "Nyt keskity vain kisaan", Wolff toteaa.

Samalla turva-auto sisään.

Kierros 4/57: Bottas sisään turva-auton aikana. Samoin Haasin Magnussen, Aston Martinin Stroll ja AlphaTaurin Lawson.

Bottas nyt sijalla 15.

Kierros 3/57: Russell paikkailee hieman perään. "En osannut yhtään katsoa taaksepäin, hän vain ilmestyi kuin tyhjästä", Russell totesi. Hamilton tuomariston tutkintaan, kun hän ylitti radan sääntöjen vastaisella tavalla kolarin jälkeen.

Kierros 2/57: "*******, kahdessa kisassa putkeen!" Russell raivoaa. Hamilton kääntää liikaa sisään ja osuu tallikaveriinsa.

Kierros 2/57: Russell käy varikolla, missä hänen autoonsa tulleita vaurioita pyritään paikkaamaan.

Kierros 1/57: Turva-auto radalle. McLarenin Piastri nousi kaiken keskellä kuudennesta ruudusta toiseksi. Alonso kolmantena. Bottas menetti sijoja, mutta Mersujen kolari piti hänet yhdeksäntenä.

Lähtö: Katastrofi Mercedekselle! Hamilton ja Russell osuvat yhteen. Hamilton pihalla, Russell pystyy jatkamaan. Dramaattista!

Kello 20.00: Lämmittelykierros käynnissä. Lewis Hamilton harmittelee jo, että valittu rengastaktiikka ei tule toimimaan.

Kello 19.57: Kisan alun rengasvalinnat julki. Lewis Hamilton (kolmannessa ruudussa) nojaa lähdössä pehmeän seoksen pyöriin. Sama valinta Alfa Romeon Valtteri Bottaksella (9. ruutu), AlphaTaurin Liam Lawsonilla (17.) ja Haasin Kevin Magnussenilla (18.). Varikolta lähtevä Red Bullin Sergio Perez aloittaa kisan kovan seoksen renkailla. Kaikilla mediumit eli keskikovan seoksen renkaat.

Kello 19.55: Lähtö lähestyy. Ilman lämpötila Qatarissa +32, radan +38. Kosteusprosentti on peräti 73. Hikinen iltapäivä kuljettajilla.

Kello 19.49: Tämän päivän osakilpailussa ajetaan 57 kierrosta (kisan yhteismitta 308,611 kilometriä). Qatarin Losailin rata on isännöinyt kertaalleen aiemmin F1-kisaa. Tämä tapahtui vuonna 2021, jolloin Mercedeksen Lewis Hamilton oli ykkönen. Red Bullin Max Verstappen oli toinen ja tuolloin Alpinella ajanut Fernando Alonso oli kolmas.

Kello 19.45: Verstappen varmisti mestaruuden, kun hänen eronsa Sergio Pereziin repesi jo 184 pisteeseen.

Kuljettajien TOP 5:

SijaKuljettajaTalliPisteet
1.Max VerstappenRed Bull407
2.Sergio PerezRed Bull223
3.Lewis HamiltonMercedes194
4.Fernando AlonsoAston Martin175
5.Carlos SainzFerrari153

Valmistajien TOP 5:

SijaTalliPisteet
1.Red Bull630
2.Mercedes314
3.Ferrari288
4.Aston Martin222
5.McLaren186

Kello 19.38: Tältä näyttää tämän päivän lähtöjärjestys. Tähän vielä yksi huomio: Ferrarin Sainzin 12:s ruutu jää tyhjäksi, kun espanjalainen ei pysty osallistumaan illan kisaan.

Kello 19.33: Ferrarin tallipäällikkö Frederic Vasseur vahvisti Viaplayllä, että Carlos Sainzin autosta löydettiin polttoainevuoto. Tätä ei pystytä paikkaamaan ennen kisan alkua.

"Iso pettymys", Vasseur myönsi.

Kello 19.30: Max Verstappenista tuli vasta viides kuljettaja, joka on pystynyt ottamaan kolme perättäistä mestaruutta.

Kello 19.25: Red Bullin Max Verstappen varmisti kolmannen perättäisen kuljettajien maailmanmestaruuden lauantaina, kun hän oli sprintissä toinen. Mestaruus ratkesi jo sillä hetkellä, kun Red Bullin Sergio Perez joutui keskeyttämään sprintin kolarin myötä.

Paluu sprintin tapahtumiin:

Kello 19.23: Kansainvälinen autoliitto FIA teki kovan ratkaisun aiemmin sunnuntaina, kun se määritteli illan kisaan kaksi poikkeavaa sääntöpykälää. Jokaisen kuskin on pysähdyttävä vähintään kolme kertaa, minkä lisäksi yhdellä rengassetillä saa ajaa maksimissaan 18 kierrosta. Pirellin urheilujohtajan Mario Isolan mukaan renkaista paljastui lauantain sprintin jälkeen piirteitä, joiden myötä rajoituksia jouduttiin asettamaan.

Kello 19.11: Sainzin poisjäänti ei vaikuta Alfa Romeon Valtteri Bottaksen lähtöasetelmiin. Sainz oli perjantain aika-ajossa vasta 12. nopein. Bottas on ruudussa yhdeksän.

Kisan alla toinen iso uutinen kuultiin Red Bullin Sergio Perezistä, joka kolaroi lauantain sprintissä Alpinen Esteban Oconin ja Haasin Nico Hülkenbergin kanssa. Red Bull asensi Perezin autoon uuden rungon ja moottorin, minkä myötä Perez lähtee illan kisaan varikkosuoralta.

Kello 19.07: Iso uutinen jo kisan alle: Ferrarin Carlos Sainz ei pysty ollenkaan osallistumaan tämän päivän osakilpailuun. Ferrari havaitsi vuodon espanjalaisen autossa, eikä talli pysty paikkaamaan sitä ajoissa. Täten Sainzia ei nähdä lähtöruudukossa tai radalla sunnuntaina.

Kello 19.05: Tervetuloa F1:n Qatarin GP:n liveseurannan pariin. Illan kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 20. Ennen tätä luvassa lähtökohtien läpikäyntiä sekä kurkkausta siihen, että millaisia taistoja F1:n loppukaudella käydään – vielä Max Verstappenin mestaruuden varmistumisen jälkeen.

Lue myös:

  Uusimmat