Max Verstappenilta taas täysin ylivertainen esitys – näin Belgian GP eteni

Tulosruutu: Max Verstappen ylivertaisella tavalla Belgian GP:n voittoon

Red Bullin Max Verstappen otti jo kahdeksannen peräkkäisen voittonsa, kun hän ajoi ykkösenä maaliin F1:n sunnuntain Belgian GP:ssä.

Verstappen oli nopein perjantain aika-ajoissa, mutta hän putosi viisi pykälää alemmas vaihdelaatikkovaihdoksen takia. Ferrarin Charles Leclerc lähti kisaan paalupaikalta, joutuen antautumaan lähes välittömästi Red Bullin Sergio Perezille.

Verstappen teki takana päättäväistä nousua, tavoittaen Perezin varsin piakkoin. Ohituksen jälkeen Verstappen ajoi maisemaan.

Perez jäi lopulta peräti 22,3 sekunnin päähän. Voitto oli Verstappenille jo kauden kymmenes.

Ferrarin Leclerc oli kolmas ja Mercedeksen Lewis Hamilton oli neljäs.

Alfa Romeon Valtteri Bottas onnistui poimimaan yhden sijan kisan aikana. Bottas oli maalissa 12:s.

F1-sarja vetäytyy nyt kuukauden mittaiselle kesätauolle. Seuraava kisa ajetaan elokuun lopulla Hollannissa.

Belgian GP:n lopputulokset:

 1. Verstappen  Red Bull 1.22.30,450 25 
 2. Perez       Red Bull     +22,305 18
 3. Leclerc     Ferrari      +32,259 15
 4. Hamilton    Mercedes     +49,671 13
 5. Alonso      Aston Martin +56,184 10
 6. Russell     Mercedes     +63,101  8
 7. Norris      McLaren      +73,719  6
 8. Ocon        Alpine       +74,719  4
 9. Stroll      Aston Martin +79,340  2
 10. Tsunoda    AlphaTauri   +80,221  1
 --------------------------------------
 12. Bottas      Alfa Romeo  +85,191

Seuranta, F1:n Belgian GP:

Tulokset:
1. Verstappen
2. Perez +22,3
3. Leclerc +32,2
4. Hamilton +49,6
5. Alonso +56,1
------------------
12. Bottas +85,1

Maali: Max Verstappen ottaa kahdeksannen peräkkäisen voittonsa, kun hän ajaa ykkösenä maaliin. Kukaan ei mahtanut hollantilaiselle yhtään mitään. Sergio Perez varmistaa Red Bullille sijat 1. ja 2. Paalulta kisaan lähtenyt Ferrarin Charles Leclerc on kolmas. Mercedeksen Lewis Hamilton poimii vielä lopussa nopeimman kierroksen itselleen (1.47,305). Alfa Romeon Valtteri Bottas nousi kisan aikana yhden pykälän ylemmäs. Bottas on lopulta 12:s.

Kierros 44/44: Viimeinen kierros. Perez oli kisan alussa kärjessä, mutta Verstappen sai varsin piakkoin meksikolaisen kiinni. Sen jälkeen Verstappen meni menojaan.

Kierros 43/44: Mercedeksen Hamilton varikolle. Britille ilmainen varikkopysähdys, minkä jälkeen hän jahtaa kisan nopeinta itselleen.

Kierros 42/44: Pistesijoilla ei enää sen suurempia taisteluja. Alpinen Esteban Ocon nouis kahdeksanneksi ohi Aston Martinin Lance Strollin. AlphaTaurin Yuki Tsunoda on puolentoista sekunnin päässä Strollista.

Kierros 40/44: Kärjessä Verstappen tykittää sekunnilla nopeampia kierrosaikoja kuin tallikaveri Perez. Mikäli hollantilainen ei koe enää mitään teknisiä takaiskuja, kasvaa hänen voittoputkensa jo kahdeksan kisan mittaiseksi.

Kierros 38/44: Bottas 2,5 sekunnin päässä edellä ajavasta Alpinen Gaslystä. Ero ei kuitenkaan kavennu riittävällä tavalla. Suomalainen ei kyllä ehdi tänään pistetaistoon mukaan.

Alpinen Oconilta upea ohitus AlphaTaurin Tsunodasta. Ocon nyt yhdeksäs ja Tsunoda kymmenes.

Kierros 36/44: McLarenin Norris vetää pitkää vetoa pehmeän seoksen pyörillä. Setissä jo 17 kierrosta alla.

Kierros 34/44: Williamsin Albon pysähtyy Alfa Romeon Bottaksen edestä. Albon putoaa joukon hännille sijalle 18.

Kierros 33/44: Alpinen Gaslyltä upea ohitus Williamsin Albonista. Gasly kuittaa thaimaalaiskuljettajan ulkokautta. Bottas nyt aivan kaksikon imussa.

Kierros 33/44: Kärjessä Verstappen tykittää kisan nopeimman kierroksen: 1.48,922. Hollantilainen on taas aivan ylivertaisella tasolla.

Kierros 31/44: Kärkimies Verstappenille rutiinimainen pysähdys. Pehmeän seoksen pyörät myös hollantilaiselle.

Taaempana Alfa Romeon Valtteri Bottas on sangen hyvässä vauhdissa. Bottas on kivunnut puolentoista sekunnin päähän Alpinen Gaslystä.

Kierros 30/44: Varikkopysähdykset myös Red Bullin Perezille ja Aston Martinin Alonsolle. Perez pysyy toisena, Alonso pitää puolestaan viidennen sijan hallussaan.

Kierros 29/44: Ferrari reagoi Hamiltonin pysähdykseen. Leclerc sisään. Monacolaiselle samaan tapaan pehmeän seoksen pyörät käyttöön. Leclerc palaa radalle Hamiltonin ja Alonson eteen.

Hamilton onnistuu kuitenkin poimimaan Alonson edeltään. Leclerc kolmantena, Hamilton neljäntenä ja Alonso viidentenä.

Kierros 28/44: Hamilton palaa radalle Aston Martinin Alonson taakse. Kaksikon välinen ero kuitenkin alle kaksi sekuntia.

Kierros 28/44: Kärjessä Verstappen menee menojaan. Hollantilainen on repinyt jo kahdeksan sekunnin eron tallikaveriinsa Pereziin nähden.

Hamilton varikolle. Britille uudet pehmeän seoksen pyörät alle.

Kierros 27/44: Lisää varikkopysähdyksiä. Alfa Romeon Bottas nyt sijalla 13.

Kierros 26/44: Sade käväisi radalla. Aurinko paistaa taas ja vesipisarat ovat kadonneet kuvista.

Kierros 25/44: Bottas varikolle usean muun kuljettajan kanssa. Suomalaiselle uudet keskikovan seoksen pyörät alle. Bottas on nyt sijalla 15.

Kierros 24/44: Alfa Romeon Valtteri Bottas on kaikkien varikkopysähdysten myötä jo yhdeksäntenä.

Kierros 24/44: McLarenin Norris kiitää nyt pehmeän seoksen pyörillä. Alpinen Pierre Gasly tekee vasta nyt kisan ensimmäisen varikkopysähdyksensä.

Kierros 23/44: Ferrarin Sainz keskeyttää.

Kierros 23/44: Myös Mercedeksen Russell hakee pehmeän seoksen pyörät allensa.

Kierros 22/44: Pehmeän seoksen pyörillä ajavat loistavat nyt radalla, paremman pidon kanssa. Alfa Romeon Bottas poimii Ricciardon ja nousee sijalle 12.

Kierros 21/44: Kisan kärkimies Verstappen meinaa ajaa ulos Eau Rougen nopeassa mutkassa. Hollantilainen saa kuitenkin hanskalla pidettyä auton hallussaan.

"V*ttu, meinasin ajaa pihalle", Verstappen toteaa talliradiossa.

Kierros 21/44: Aston Martinin Stroll varikolle. Hän ei suinkaan ota vesikelin renkaita, vaan kanadalaiselle pehmeän seoksen pyörät alle.

Kierros 20/44: Vesisade näkyy nyt tv-kuvissa. Järjestäjien mukaan rata on "liukas".

Kierros 19/44: Sainz raportoi vesipisaroista mutkassa 15.

Kierros 18/44: Tummat pilvet varjostavat rata-aluetta. Ferrarin Sainzille kerrotaan, että sade on enää muutaman minuutin päässä. Katsomossa viritellään jo sadeviittoja päälle.

Kierros 17/44: Perez ei voi mitään, kun Verstappen painelee Kemmelin pitkällä suoralla meksikolaisen ohitse. Takana Russell poimii Strollin, nousten kuudenneksi.

Kierros 16/44: Verstappen alle sekunnin päässä Perezistä. Taaempana Aston Martinin Stroll ja Alonso sekä Mercedeksen Russell käyvät kovaa kisaa sijoista 5.-7.

Kierros 15/44: Alfa Romeon Bottas onnistui ohittamaan McLarenin Norriksen. Bottas nyt sijalla 14.

Kierros 14/44: Verstappenille raportoidaan, että sade on noin 9-10 minuutin päässä. Hollantilaiselta kysytään, että pystyykö hän jatkamaan radalla siihen asti. Vastaus tulee piakkoin, kun Verstappen kurvaa varikolle.

Kierros 14/44: Kisan kärkimies Perez varikolle. Samoin Ferrarin Leclerc. Perez palaa radalle toiseksi, Leclerc yhä kolmantena.

Kierros 13/44: Mercedeksen Hamilton varikolle neljänneltä sijalta. Hamilton ei menetä sijoja, kun hän onnistuu pitämään Aston Martinin Strollin takanaan.

Kierros 12/44: Kärjessä Verstappen ottaa hiljalleen kiinni Pereziä, joka on enää 2,5 sekunnin päässä. Ferrarin Leclerc ei meinaa pysyä Verstappenin kyydissä mukana.

Kierros 11/44: AlphaTaurin Tsunoda ajaa nyt kauden kisaansa. Tsunodalta näyttävä ohitus Williamsin Albonista.

Kierros 10/44: McLarenin Norris tuskailee tiimiradiossa. Brittitallin autossa ei ole nyt yhtään vauhtia. Norris on vasta sijalla 15. Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas on aivan hänen takanaan.

Kierros 9/44: Mercedes informoi Hamiltonille, että saderintama näkyy nyt tutkassa. Sen uskotaan saapuvan rata-alueelle 20 minuutin sisällä.

Kierros 9/44: Verstappenilta komea ohitus Leclercistä Kemmelin suoran päässä. MM-sarjan johtaja on kivunnut jo toiseksi.

Kierros 8/44: Upeita ohituksia Span Kemmelin pitkällä suoralla. McLarenin Norris ohitetaan vasemmalta ja oikealta.

Kierros 8/44: Ferrarin Sainzin kisa menee vain huonompaan ja huonompaan suuntaan. Sainz suuntaa lopulta varikolle. Espanjalainen kuitenkin jatkaa, palaten radalle keskikovan seoksen renkailla. Jopa Bottas ehtii hänen edelleen.

Kierros 7/44: Bottakselle keskikovan seoksen renkaat. Suomalainen joukon viimeisenä, sijalla 19.

Kierros 6/44: Sainz tippuu yhä alemmas ja alemmas. Alfa Romeon Bottas varikolle jo kuuden ajetun kierroksen jälkeen.

Kierros 6/44: Pari yllätystä kärkikymmenikössä. Tsunoda kuudentena, Williamsin Albon seitsemäntenä.

Samaan aikaan MM-sarjan johtaja Verstappen ohittaa Hamiltonin, nousten kolmanneksi.

Kierros 5/44: Myös toinen McLaren on vaikeuksissa. Brittikuski Norris tipahtaa nopeasti pari sijaa alaspäin, ollen nyt 11:s.

Ex-McLaren-kuski Sainz on pahoissa vaikeuksissa rikkoutuneen auton kanssa. Ensin Aston Martinin Alonso ohittaa hänet, hetken päästä AlphaTaurin Tsunoda.

Kierros 3/44: Sainz on jäänyt jo yli viisi sekuntia edellä ajavasta Verstappenista. Espanjalainen kyselee, että kuinka pahoja vaurioita autossa on. Ferrari vastaa: isoja.

Alfa Romeon Bottas tippuu alaspäin listalla. Bottas on nyt sijalla 14.

Kierros 2/44: Ai ai. Lauantaina sensaatiomaista jälkeä tehnyt Piastri joutuu keskeyttämään. Piastri osui Sainziin, minkä jälkeen australialainen yritti kömpiä takaisin varikolle.

Lähtö: Draamaa lähdössä! McLarenin Piastri osuu Ferrarin Sainziin, joka sulkee häneltä ikkunan avausmutkassa. Red Bullin Perez nousee pitkällä takasuoralla kärkeen. Hänen tallikaverinsa Verstappen poimii heti sijoja, hollantilainen on nyt neljäntenä. Alfa Romeon suomalaiskuski Bottas nousi puolestaan yhden sijan avauskierroksen yhteydessä.

Kello 16.00: Lämmittelykierros käynnissä. Aurinko paistaa vielä Spassa. Horisontissa näkyy kuitenkin hyvin tummia pilviä.

Kello 15.57: Valtaosa kuljettajista lähtee pehmeän seoksen renkailla kisaan. McLarenin Piastri ja Norris, Mercedeksen Russell, Aston Martinin Alonso ja Stroll, AlphaTaurin Tsunoda ja Haasin Hülkenberg nojaavat puolestaan lähdössä keskikovan seoksen pyöriin.

Kello 15.54: Vesisade saattaa hyvinkin värittää iltapäivän kisaa. Ennusteiden mukaan saderintama saattaisi saapua rata-alueen ylle jo toisen tai kolmannen kierroksen yhteydessä.

Tämän päivän kisa käydään Belgian Span radalla (7,004 kilometriä). Kisan pituus: 44 kierrosta, ajomatkaa yhteensä 308,052 kilometriä.

Kello 15.51: Red Bullin Max Verstappen (289) johtaa ylivertaisesti kuljettajien MM-sarjaa, sillä toisena oleva Sergio Perez (Red Bull) on hänestä 118 pisteen päässä (171).

Valmistajien puolella Red Bullilla (460) on 237 pisteen kaula toisena olevaan Mercedekseen (223).

Kello 15.48: Sunnuntain kisan alla nähtiin pientä draamaa, kun Haasin Nico Hülkenbergin autosta nousi savua lämmittelykierroksen aikana. Haasin tallipäällikön Günther Steinerin mukaan ongelma on pystytty kuitenkin korjaamaan. 

Hülkenberg lähtee kisaan varikkosuoralta, sillä Haas vaihtoi saksalaisen autoon uuden moottorin ja vaihdelaatikon lauantain sprintin jälkeen. Hülkenberg olisi ollut joka tapauksessa viimeisessä ruudussa.

Kello 15.45: Miltä tämän päivän normaalimittaisen kisan lähtöjärjestys näyttää? Ferrarin Charles Leclerc on paalulla, vierellään Red Bullin Sergio Perez. Verstappen ruudussa kuusi ja Alfa Romeon Valtteri Bottas ruudussa 13.

Kello 15.40: Lauantaina ohjelmaa väritti sprinttikisa, jonka aika-ajossa meinattiin nähdä jo iso yllätys, kun McLarenin Oscar Piastri jäi paalusta vain 11 tuhannesosan päähän.

Illan sprinttikisassa Piastri nousi jo hetkellisesti kärkeen. MM-sarjan johtaja Max Verstappen onnistui kuitenkin ohittamaan Piastrin ajaen sprintin voittoon.

Kello 15.35: Verstappen meinasi kompastua perjantain aika-ajossa, kun hän oli toisessa osiossa vasta kymmenes. Se sai hollantilaisen käymään kuumana.

Kello 15.30: Aloitetaan viikonlopun kelaus isosta uutisesta, mikä lävähti pöytään jo perjantaina. Red Bull asensi Max Verstappenin autoon jo kauden viidennen vaihdelaatikon, minkä myötä Verstappenille tuomittiin viiden lähtöruudun rangaistus.

Kello 15.28: Tervetuloa F1:n Belgian GP:n liveseurannan pariin. Iltapäivän kisa käynnistyy kello 16.05. Sitä ennen perkauksessa viikonlopun aiemmat tapahtumat sekä lähtökohdat sunnuntain näytökseen.

Lue myös:

    Uusimmat