Mainos

MTV selvitti: Yli puolet suomalaisista riippuvaisia älypuhelimistaan

2:02

Älylaitteet ovat tiivis osa suomalaisten arkea, monilla liiankin tiivis.

Tilastokeskuksen mukaan 16–74-vuotiaista suomalaisista kolme neljästä käyttää älypuhelinta. Tabletit ja puhelimet ovat läsnä melkeinpä koko ajan, ja peräti 61 prosenttia MTV:n kyselyyn vastanneista kokee olevansa ainakin jonkin verran riippuvainen älylaitteestaan vapaa-ajalla. Vain reilu kolmannes kokee, ettei tunne riippuvuutta lainkaan.

Yli neljännes riippuvuutta tuntevista koki älylaitteen käytön myös haittaavaan tavallista arkielämää. Yli kaksi kolmasosaa arvioi kuitenkin arjen rullaavan normaalisti, vaikka jonkinlainen riippuvuussuhde älylaitteisiin onkin olemassa.

Melko moni tunnistaa myös tilanteen, jossa laitteisiin uppoudutaan läheistenkin seurassa. Puhelinten ja tablettien käytöstä riidellään viikottain joka kymmenennessä taloudessa, jossa on yli kaksi henkilöä. Harvoin kärhämää syntyy alle joka kolmannessa perheessä ja useimmat pärjäävät digitaalisten laitteiden maailmassa ainakin oman ilmoituksensa mukaan ilman niihin liittyviä riitoja.

Älylaitekyselyn toteutti MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy. Tutkimus tehtiin 25.11.–1.12. välisenä aikana ja siihen vastasi 1420 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Verkkopaneelissa toteutetun kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.