MTV selvitti: Perheen laivamatka voi maksaa tänä kesänä jopa nelinumeroisen summan

Kesälomalla monen perheen haaveissa siintää parin yön risteily Itämeren tuttuihin kohteisiin tai automatka pidemmän merimatkan takana sijaitsevaan Saksaan. MTV Uutisten selvityksen mukaan merellisen perheloman hinta nousee vähintään satoihin euroihin, ja voi kivuta lähes pariin tuhanteen euroon.

Kesän erikoisuutena ovat risteilyt Gotlannin Visbyhyn. Matkoja länsinaapurimme perinteiselle kesäsaarelle tekevät sekä Viking Line että Tallink Silja.

Kyseessä on Ruotsin suurin saari, ja Visbyn kaupungilla puolestaan on historiaa muun muassa hansakaupunkina.

Kahden yön Visby-risteilyillä matkaan lähdetään iltapäivällä Helsingistä. Perille laiva saapuu seuraavana aamuna. Aikaa maissa on suurin piirtein saman verran kuin perinteisellä päivä Tukholmassa -risteilyllä. 

Loppuiltapäivästä laiva lähtee paluumatkalle kohti Suomea, jonne saavutaan seuraavana päivänä.

Tunnelmaa autokannen alla, vai perhehytti?

Viking Linella lähtöjä Visbyhyn on muutamia, joista ensimmäinen toukokuun puolivälissä ja viimeinen elokuun lopussa. 

Haimme Viking Linelta risteilyä Helsingistä Visbyyn 14. kesäkuuta. Haimme hintaa kahdelle aikuiselle, yhdelle nuorelle ja yhdelle lapselle.

Varausjärjestelmä ehdottaa ensimmäisenä tarjokkaana budjettiluokan C4-hyttiä autokannen alapuolelta. 8,5 neliön hyteissä on kaksi ala- ja ylävuodetta. Hyteissä ei toimi wifi. Hintaa matkalle kertyy 436 euroa. Hintaan sisältyy kuitenkin buffet-aamiainen sekä buffet-ruokailu koko perheelle mennen tullen.

Koska alimpien kansien wifitön "snorkkelihytti" ei välttämättä ole lapsiperheelle täysin sopiva, haimme myös toista hintaa, jolloin valitsimme lapsiperheille suunnatun ikkunattoman Ville Viking Inside Comfort -hytin. 

Tasokkaammassa kolmentoista neliön hytissä vanhemmat nukkuvat parivuoteessa ja lapsille on omat seinästä vedettävät punkat. Lisäksi hytin sisustuksessa on laivayhtiön maskotin, Ville Vikingin, mukainen teema.

Varusteluun kuuluu myös jääkaappi ja televisio. Perhehytille aterioineen hintaa tuli 793 euroa.

Teimme myös toisen haun 15. elokuuta lähdölle. Tuolloin vastaavan perhehytin ja aterioiden hinnaksi tuli 752 euroa.

Lähes sama hinta, mutta eri hytillä

Tallink Silja puolestaan järjestää kesällä risteilyjä Visbyhyn Helsingistä Victoria 1 -laivalla. Kyseinen laiva tekee tällä hetkellä 22 tunnin risteilyjä Helsingistä Tallinnaan ja alus siirtyy kesäsesongin ajaksi Tallinnan ja Tukholman väliselle reitille, jossa on tällä hetkellä vain yksi laiva. Laiva on kuitenkin käytössä Helsingin erikoisristeilyille.

Tallink Siljalla lähtöjä on kesän aikana kahdeksan, kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle. Laiva pysähtyy paluumatkalla Tallinnassa tunnin ajaksi.

Tekemämme matkahaku sisältää Visbyn risteilyn kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, joista toinen on teini-ikäinen. Lähtöpäivä MTV Uutisten tekemässä esimerkkimatkassa on perjantai 28. kesäkuuta.

Hakuhetkellä useita hyttiluokkia oli jo myyty loppuun. 8 neliömetrin kokoiselle B-luokan ikkunattomalle hytille hintaa tuli 447 euroa. Summaan ei sisälly aterioita.

Jos matkaan lisätään buffet-ruokailu sekä buffet-aamiainen mennen tullen koko perheelle, perheen laivaloman hinnaksi tuli 781 euroa.

Hinta ei kyykkää kysyntää

Varustamojen mukaan Visbyn matkat ovat menneet mainiosti kaupaksi. 

Visbyn risteilyt tulivat myyntiin tammikuussa ja ne menivät heti alusta lähtien todella hyvin kaupaksi. Kaikilla kuudella lähdöllä on vielä muutamia hyttejä jäljellä, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo MTV Uutisille

Muita erikoiskohteita varustamolla ei ole, mutta Viking Line suunnittelee hyvän kysynnän vuoksi jo uusia lähtöjä Visbyhyn muun muassa syyslomien aikaan.

Lisäksi syyskuussa yhtiö järjestää sadonkorjuuristeilyn Ahvenanmaalle.

Viking Line odottaa kesäsesongista kiireistä, mutta onko varaustilanteessa nähtävissä jotain muutosta aiempiin kesiin-keväisiin?

Kevään aikana on huomattu, että ihmiset lähtevät matkaan hyvinkin lyhyellä varausajalla. Mutta sen ihmiset ovat kyllä oppineet, että juhannuksesta eteenpäin laivoilla on kovasti kysyntää, joten osa varaa kesämatkansa hyvissä ajoin varmistaakseen toivomansa päivän ja hyttiluokan. 

– Nykyisin useimmilla reiteillämme paremmat parivuoteelliset hytit myydään aina ensin.

Grönlundin mukaan yhä useampi matkustaa tulevana kesänä Ahvenanmaalle.

Viking Line lisää myös perinteiseen tapaan lähtöjä Tallinnaan korkeasesongin aikana. Kesäkuun 19. päivän ja elokuun 11. päivän välillä Helsingin ja Tukholman välistä reittiä seilaavat Gabriella ja Cinderella -laivat poikkeavat päiväsaikaan Tallinnassa, josta ne palaavat iltapäivällä Helsinkiin ja jatkavat pian matkaansa Tukholmaan.

Suosittuja, mutta tilaa on

Myös Tallink Siljalta kerrotaan, että Visbyn risteilyt ovat myyneet mukavasti, mutta tilaa matkoille on vielä. 

– Näitä risteilyjä ei ole oikeastaan vielä ehditty edes suuremmin markkinoida, joten siihen nähden kysyntä on ollut todella hyvää. Uskomme Visbyn kiinnostavan sekä suomalaisia että virolaisia matkustajia, Viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Lisäksi yhtiöllä on uutena tuotteena Turusta tehtävä risteily, johon yhdistetään myös hotellimatka Ahvenenmaalle.

Odotukset Tallink Siljalla ovat kesän osalta korkealla, vaikka vielä tässä vaiheessa kevättä johtopäätösten vetäminen kesästä on vaikeaa.

– Kesä on perinteisesti meille aina korkean sesongin aikaa, ja perinteisesti laivat ovat juhannuksesta elokuun puoliväliin asti oikeastaan täynnä. Laivamatkat varataan hyvin lähellä matkan ajankohtaa. 

Nöjdin mukaan kesän automatkailijat osaavat varautua paremmin ja varata ajoissa, koska autokannet täyttyvät suhteellisen nopeasti. 

Entä mitkä kansallisuudet kesällä näkyvät laivoilla, nyt kun venäläisten matkailijoiden määrä on romahtanut?

– Meidän laivoillamme matkustaa tietysti eniten suomalaisia, virolaisia, ruotsalaisia ja latvialaisia. Seuraavaksi eniten matkustajia on yleisesti Aasian maista. Myös Amerikasta on paljon matkustajia sekä Puolasta. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

MTV Uutiset testasi: Näin lisämaksut näkyvät risteilyjen hinnoissa 1:39
Toimittajamme testasi tammikuussa: Näin A-hytin hinta pomppasi kuin varkain 119 eurosta yli 160 euroon.

Tallink Siljan Marika Nöjd kertoo, että kansainvälisten matkustajien määrät ovat lisääntyneet vuosi vuodelta koronan jälkeen.

Jos kuitenkin Saksaan?

Myös automatkat Saksaan ja Keski-Eurooppaan ovat suomalaisten tavanomaisia huvituksia kesäaikaan. Haimme vertailun vuoksi Finnlinesilta edestakaista matkaa Helsingistä Travemündeen. Lähtöpäivä on 27. kesäkuuta ja paluu noin viikkoa myöhemmin 5. heinäkuuta.

Haimme hintaa nelihenkiselle perheelle, johon kuuluu kaksi aikuista, yksi teini-ikäinen sekä lapsi. Lisäksi matkan hintaan sisältyy luonnollisesti henkilöauto mennen tullen.

Hinnassa ei ole huomioitu mahdollisia kanta-asiakasalennuksia. Varustamo kertoo, että ​kanta-asiakasohjelman jäsenet saavat 5 prosentin alennuksen kaikista henkilö-, hytti- ja ajoneuvohinnoista.

Finnlinesilla hintaan kuuluu edullisen luokan ikkunaton kymmenen neliön hytti neljällä vuoteella. Hyteissä on televisio sekä wc suihkulla.

Hakemaamme hintaan ei sisälly aterioita. Edestakaiselle matkalle hintaa kertyi 1421 euroa. Laivan kuntosalin sekä saunaosaston käyttö sisältyvät hintaan. Sen sijaan wifi-paketista peritään lisämaksu.

Ateriapaketti koko perheelle menomatkalla maksaisi yhteensä 301 euroa. Pakettiin kuuluvat superior-päivällinen, brunssi ja päivällinen.

Travemündestä Helsinkiin matkustettaessa pakettiin kuuluvat brunssi, superior-päivällinen ja aamiainen. Hintaa paluumatkan aterioille kertyi koko perheeltä 253 euroa.

Täysillä aterioilla Saksan perheloman hinnaksi tuli yhteensä 1975 euroa.

Vertailun vuoksi haimme Saksan-matkalle myös edullisemman vaihtoehdon, jossa perhe ylittää Suomenlahden henkilöautolla Tallinnaan ja ajaa Tallinnasta Baltian ja Puolan kautta Travemünden lähellä sijaitsevaan Hampuriin.

Googlen karttapalvelu arvioi matka-ajaksi Tallinnasta Hampuriin autolla reilut 21 tuntia.

Menomatkalle valitsimme torstain 27. Kesäkuuta ja paluun perjantaina 5. heinäkuuta.

Tallinkin Shuttle-laivalla kahden aikuisen, yhden lapsen, yhden nuoren ja normaalikokoisen henkilöauton edes takaiseksi hinnaksi tuli reilut 294 euroa. Hinnassa on huomioitu kanta-asiakasalennus. 

Maistuisiko merten klassikko?

Perinteinen Tukholman risteily on suomalaisten kesälomien klassikko. Haimme Viking Linen sekä Tallink Siljan järjestelmistä hintaa nelihenkisen perheen Helsingistä lähtevälle päivä Tukholmassa -risteilylle. Hinnoissa on huomioitu kanta-asiakasalennukset.

Lähtöpäiväksi valitsimme perjantain 28. kesäkuuta. Viking Linella lapsi on 6–11-vuotias, toinen lapsista lasketaan nuoreksi.

Gabriella laivalla järjestelmä tarjoaa ensimmäisenä vaihtoehtona B4T Inside Standard -hyttiä. Ikkunattomassa B-hytissä on ylä- ja alavuoteet. Kokoa hytillä on 8,5 neliötä. Käytännössä kyseessä on A-hytti ilman merinäköalaa.

Viking Linen kanta-asiakashinta matkalle on 236 euroa ilman aterioita. Aterioilla risteilyn hinnaksi tuli 564 euroa. Lisäsimme varaukseen buffet-ruokailut koko perheelle mennen tullen sekä buffet-aamiaiset kumpaankin suuntaan.

Teimme vastaavan päivä Tukholmassa -risteilyn haun myös Tallink Siljalla. Tallink Siljalla hakemaamme hintaan sisältyy kaksi aikuista, yksi 6–11-vuotias lapsi sekä 12–17-vuotias nuori.

11 neliömetrin promenade-hytin hinnaksi koko perheelle järjestelmä antoi reilut 328 euroa. Kyseisessä hytissä ikkunasta on näköala laivan keskellä kulkevalle kävelykadulle. Kyseessä on käytännössä A-hytti ilman merinäköalaa.

Kun hintaan lisätään buffetissa nautittava meriaamiainen sekä buffet-ruokailut koko perheelle mennen tullen, Tukholman reissulle hintaa tulee reilut 690 euroa.

Kuinka kansan kukkaro kestää?

Risteilysesongin menestystä voidaan lopulta arvioida vasta, kun kesälomat on pidetty ja varustamot raportoivat tuloksistaan.

Matkailun ja palveluiden kallistuneet hinnat osuvat kuitenkin suomalaisten kannalta kipeään paikkaan.

Kuluttajaliiton tilaama tuore kysely paljasti, että yli puolet vastanneista kertoi säästäneensä puolen vuoden aikana ravintolakäynneistä, elintarvikeostoksista ja lomamatkoista. Ihmiset ovat säästäneet myös vapaa-ajan menoista, kuten harrastuksista ja elokuvissa käymisestä.

Laskujen maksua oli joutunut lykkäämään lähes neljännes. Yli 2000 vastaajasta lähes kolmannes arvioi kotitaloutensa taloudellisen tilanteen kehittyvän huonompaan suuntaan seuraavan vuoden aikana.

Lue lisää merellisiä aiheitamme:

Tältä näyttää Turussa tänään esitelty uusi risteilijä – MTV paikalla 3:02
Katso myös: Viking Linen uusi jättialus Glory rantautui Turkuun – tältä se näyttää

Lue myös:

    Uusimmat