Kuluttajaliitto: Neljännes suomalaisista taloudellisesti erittäin tiukoilla

Kotitalouksien taloudelliseen tilanteeseen on vaikuttanut eniten ruoan hinnan nousu, selviää kyselytutkimuksesta.

Useat kotitaloudet kärsivät Suomessa vaikeasta taloudellisesta tilanteesta. Kuluttajista neljänneksellä rahatilanne on niin tiukka, ettei se kestä lainkaan elinkustannusten nousua. Asia selviää Kuluttajaliiton tilaamasta kyselytutkimuksesta.

Neljännes ilmoitti taloudellisen joustovaran arjen menojen kasvuun olevan enintään sata euroa kuukaudessa. Vaikein tilanne on yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, pienituloisilla ja vuokra-asunnossa asuvilla.

– Monen suomalaisen kuluttajan taloudellinen ahdinko tulee tuoreessa tutkimuksessa suoraan silmille, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

Lääkeostoksista säästetty

Kotitalouksien taloudelliseen tilanteeseen on vaikuttanut eniten ruoan hinnan nousu. Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista kertoi, että ruoan kallistuminen on vaikuttanut taloudelliseen tilanteeseen vähintään jokseenkin paljon kuuden viime kuukauden aikana. Myös sähkön ja polttoaineen hinnan nousu ovat rasittaneet ihmisten arkea.

Lähes viidennes vastaajista ilmoitti säästäneensä lääkeostoksista. Osuus on noussut viime ja sitä edeltävän vuoden kyselyistä.

– Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa on järkyttävää, että ihmiset joutuvat säästämään lääkkeistä, joita ei muutenkaan kuluteta huvikseen vaan akuuttiin tarpeeseen, Beurling-Pomoell sanoo.

Yli puolet vastaajista ilmoitti säästäneensä puolen vuoden aikana ravintolakäynneistä, elintarvikeostoksista ja lomamatkoista. Ihmiset ovat säästäneet myös vapaa-ajan menoista, kuten harrastuksista ja elokuvissa käymisestä. Laskujen maksua on joutunut lykkäämään lähes neljännes.

Moni näkee myös tulevaisuuden vaikeana. Lähes kolmannes vastaajista arvioi kotitaloutensa taloudellisen tilanteen kehittyvän huonompaan suuntaan seuraavan vuoden aikana.

Kyselyn toteutti Aula Research. Joulukuun lopun ja tammikuun lopun välillä tehtyyn sähköiseen kyselyyn vastasi yli 2 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat