MTV Seinäjoella: Naapureiden hätäpuhelut julki oikeudessa – "Isä seisoo neuvottomana pienen pojan kanssa pihalla, palo leviää hirveää vauhtia"

0:21

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa käytiin tänään läpi syyttäjän lukemana naapureiden soittamia hätäpuheluita, joissa he ilmoittivat tulipalosta Seinäjoella Pohjan kaupunginosassa viime syyskuun 21. päivänä. 

Ensimmäinen naapuri kuuli kovan pamauksen ja soitti hätäkeskukseen ensimmäisenä kello 8.34. Soittaja ilmoitti, että naapuritalo on ilmiliekeissä. Hän kertoi, että talossa asuu perhe ja isä on pihalla pienen lapsensa kanssa.

– Isä seisoo nyt vain ihan neuvottomana pienen pojan kanssa pihalla. Kuulin vain hirveän rysähdyksen, se palo leviää ihan hirveää vauhtia, hän sanoi hätäkeskuspäivystäjälle.

Soittaja ei missään vaiheessa puhelua kertonut nähneensä kiinteistön pihalla ketään muita kuin isän ja pojan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Perheen 51-vuotiasta isää syytetään tuhotyöstä, koska syyttäjän mukaan hän sytytti talon bensan avulla tahallaan tuleen. Tulipalossa kuoli perheen äiti ja 6-vuotias tyttö vammautui vakavasti. 3-vuotias poika selvisi loukkaantumatta.

Tuhotyön lisäksi miestä syytetään murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Katosta tuli tulenlieskoja

Toisena hätäkeskukseen soittanut naapuri kertoi asuvansa tien toisella puolella tietä.

– Katosta tulee älyttömästi savua ja katonrajasta tulee tulenlieskoja, naapuri ilmoitti.

– Tää on niin pitkällä, että palaa aivan, kolmas soittaja kertoi.

– Se mies ja pienempi lapsi oli juossut siellä pihalla. Joku naapuri oli hakenut sen pienemmän lapsen turvaan siltä mieheltä, yhdessä hätäpuhelussa todettiin.

Hätäkeskus sai yhteensä kuusi puhelua tulipalosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ulkopuolisia ei näkynyt

Yksikään hätäkeskukseen soittaneista ihmisistä ei nähnyt ulkopuolisia ihmisiä tai epämääräisiä henkilöitä talon tontilla tai sen läheisyydessä tulipalon aikaan.

Viisikymppinen mies kiistää syytteet, mutta hän on myös sitä mieltä, että tulipalo sytytettiin tahallaan. Miehen mukaan joku muu sytytti tulipalon ja hänet lavastettiin syylliseksi siihen. Syyttäjän mukaan näyttö tukee sitä, että nimenomaan perheenisä sytytti palon.

Tulipalon sytyttämiseksi käytettiin syyttäjän mukaan pienmoottoribensiiniä. Kanisteri löytyi talon seinustalta.

Syytetyn miehen yllä olleista vaatteista ja kengistä löydettiin isoparafiinista hiilivetyseosta, eli pienmoottoribensiiniä, mikä syyttäjän mukaan on yksi todiste siitä, että juuri mies sytytti tulipalon. Kuolleen naisen vaatteista ei löydetty palavia nesteitä.

– Hyvin nopeasti tässä on palokunta toiminut, mutta siitä huolimatta palo on ollut jo täyden palamisen vaiheessa ja edennyt nopeasti, syyttäjä Kimmo Lampinen totesi oikeudessa.

Mies kertoi yrittäneensä pelastaa puolisonsa ja tyttärensä

Puolustuksen mukaan mies poistui talosta kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla poika tuli hänen perässään. Ulos tultuaan mies näki, että tytär ei olekaan ulkona, joten mies palasi oman kertomansa mukaan takaisin sisälle etsimään puolisoaan ja tytärtään.

Yksi naapureista näki miehen seisovan pihalla ja heittävän maahan repun, jonka sisältä löytyi miehen oma ja lasten passit. Tämän jälkeen mies jäi naapurin mukaan maahan seuraamaan tulipalon etenemistä.

Syytettyä itseään kuullaan torstaina.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja