MTV Pakistanissa: YK:n ruokajärjestön yhteistyö Talebanin kanssa sujunut hyvin, mutta rahat uhkaavat loppua: "Tarvitsemme 200 miljoonaa dollaria"

2:30
Jo 14 miljoonaa afganistanilaista kärsii nälästä - maailman ruokajärjestön varat uhkaavat loppua kesken

Maailman ruokajärjestön (WFP) pääjohtajan David Beasleyn mukaan Afganistanin kriisi on pahentanut ruokapulaa. Järjestön rahat uhkaavat loppua kesken noin kuukauden kuluttua.

YK:n alainen WFP toimittaa ruoka-apua kriisialueille, kuten Afganistaniin.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi Pakistanissa WFP:n pääjohtajan, joka kuvailee tilannetta Afganistanissa katastrofaaliseksi.

– Nälkää näkevien määrä Afganistanissa on kasvanut yli 14 miljoonaan. Taustalla ovat konfliktit, koronaepidemia ja ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus, jotka ovat pahentaneet ruokapulaa viimeisen vuoden aikana.

Beasleyn mukaan ruokajärjestö on pystynyt tähän mennessä toimittamaan ruoka-apua Afganistaniin.

– Juuri nyt tavoitamme ihmiset hyvin. Tämä on ollut poikkeuksellista, sillä tiet ovat olleet auki ja viranomaiset, mukaan lukien Taleban ovat suostuneet yhteistyöhön. Mutta meillä ei ole rahaa. 

Beasleyn mukaan ruokajärjestön rahoitus uhkaa loppua 4-5 viikon päästä.

– Tarvitsemme 200 miljoonaa dollaria seuraavan puolen vuoden aikana. Jos emme saa riittävää rahoitusta, pelkään, että meillä on käsissämme vakava tragedia. Maailman johtajien on astuttava esiin ja turvattava rahoituksemme. 

Beasley kertoo keskustelleensa Afganistanin tilanteesta Pakistanin pääministerin kanssa. Lisäksi järjestö on tavannut Taleban-liikkeen johtoa. 

– Taleban on vakuuttanut, että meillä on mahdollisuus toimia itsenäisesti ja puolueettomalla tavalla. Tähän mennessä he ovat pitäneet lupauksensa ja ovat myös suojanneet varastojamme. Tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin ja toivon, että näin jatkuu. Olemme kertoneet heille, että apumme on kriittistä afganistanilaisille.

Beasleyn mukaan Afganistanin tilanne tulisi vakauttaa, jotta nälänhätä voitaisiin ratkaista. Epävakaus on muun muassa nostanut ruoan hintaa Afganistanissa.

– Ihmisiä ei ruokita lupauksilla. He tarvitsevat ruokaa. Juuri nyt voimme toimittaa ruokaa mutta meillä ei ole rahaa.

Beasleyn mukaan muiden maiden johtajien tulisi tehdä päätöksiä siitä, miten Afganistania tuetaan kriisissä.

– Emme voi kääntää selkäämme afganistanilaisille. Päättäjien tulee astua esiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja