Konkaritoimittaja uskoo kansan kääntyvän Talebania vastaan, jos kaaos jatkuu – "Nälkäiset ihmiset ovat vihaisia"

Liberaalina esiintyvä Taleban naittaa jo tyttöjä ja sulkee kouluja –"Ihmiset ovat piilossa ja peloissaan" 0:55
Katso video: Liberaalina esiintyvä Taleban naittaa jo tyttöjä ja sulkee kouluja – "Ihmiset ovat piilossa ja peloissaan"

Kokeneet MTV:n kirjeenvaihtajat eivät pidä uskottavina ääriliike Talebanin lupauksia liberaalimmasta hallinnosta.

MTV:n ulkomaantoimittajana vuosina 1980–2000 toimineen Rauli Virtasen mukaan tällä hetkellä naiset eivät joko uskalla mennä työpaikoilleen tai heille pakotetaan burkha päälle.

Virtanen kertoo saaneensa Afganistanista videoita, joissa kuvataan muun muassa kaduille tehtyjä julmia teloituksia ja pahoipitelyitä. Virtasen mukaan teloitetut ihmiset ovat entisiä Afganistanin hallinnon työntekijöitä tai sotilaita. 

– Tämä kertoo, että tilanne on kaoottinen, kun maassa ei ole ollut viikkoon hallitusta. Kovemman linjan Talebanit lähestyvät etelästä Qandaharin alueelta ja Isis-taistelijoita on Kabulissa, Virtanen sanoo.

Tekniikan Maailman päätoimittaja ja entinen MTV:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Reijo Ruokanen arvioi, että tämänhetkinen tilanne ruokkii äärimmäisyyksien tekemistä.

– Maa menee taaksepäin kymmeniä vuosia. Siellä on kukin suurvalta käynyt vuorollaan häviämässä sotia, eikä se ole oikein ottanut onnistuakseen.

Virtanen odottaa mielenkiinnolla, millainen hallitus maahan saadaan. Jos järjestystä ei pian tule, ruokapula ja talouden romahtaminen saattavat pistää Talebanin ahtaalle.

– Nälkäiset ihmiset ovat vihaisia ja silloin se viha kohdistuu tietysti talebaneihin.

Virtasen mukaan talebanit ovat saaneet pidettyä järjestystä yllä maaseudulla. Kabulissa tilanne on kuitenkin toinen, koska kyseessä on suuri kaupunki, missä esimerkiksi monet naiset käyvät töissä.

– Siellä tapahtuu valtava aivovuoto tällä hetkellä. Silloin seuraa valtava humanitaarinen katastrofi ja sitä meidän pitää seurata eikä niinkään sitä, että kuinka ne passin omaavat ulkomaalaiset pääsevät lentokentältä kotiin.

Lue myös:

    Uusimmat