Mainos

MTV paikalla Washingtonin naisten marssin ihmismeressä: Osa lensi paikalle – "Tämä on pelottavaa"

2:05

Eilinen oli presidentti Donald Trumpin juhla, tänään puhuvat naiset. Trumpin nousu valtaan on saanut mielenosoittajat kaduille ympäri Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa. Niin sanotulle naisten marssille on osallistunut satojatuhansia ihmisiä Yhdysvaltain lisäksi muun muassa Roomassa, Lontoossa, Pariisissa ja Helsingissä.

Washingtonissa marssille osallistui järjestäjien arvion mukaan jopa puoli miljoonaa ihmistä. Metrossa matkusti liki puolet useampi verrattuna Trumpin virkaanastujaispäivään.

Myös Bostonissa, Chicagossa ja New Yorkissa oli suuria marsseja. 

Washingtoniin kerääntynyt ihmisjoukko oli valtava jo marssin alkaessa. Ihmisiä on matkustanut pääkaupunkiin marssin vuoksi kaukaakin. Esimerkiksi Healyn perhe lensi Tenneseen osavaltiosta pääkaupunkiin tasa-arvon tärkeyden puolesta.

– Koko kone oli täynnä marssijoita. Autoimme toisiamme kylttien teossa, Regina Healy kertoo.

Perhe pitää yllään t-paitaa, jossa lukee ”naiset pystyvät mihin tahansa”. Healyn mielestä Yhdysvallat on tehnyt suuria ponnistuksia sukupuolen välisessä tasa-arvotaistelussa ja nyt häntä pelottaa, että suunta on taaksepäin.

Perheen tarkoitus kantaa marssin ajan kylttejä, jossa vedotaan tasa-arvoisen terveydenhuollon puolesta. Haaveena on myös löytää niin kutsuttu Pussy cat -hattu, joita moni marssija pitää päässään. Hattuun on ommeltu kissan korvat ja se on vaaleanpunainen.

– Niitä ei riitä kaikille! Hatuilla on tarkoitus näyttää presidentti Trumpille, ettei naisista voi puhua miten tahansa, Healy sanoo.

Trumpista vuosi presidentinvaalikampanjan aikana julkisuuteen vanha video, jossa hän puhuu rehennellen naisten alapäiden kourimisesta. Moni marssijoista kantaa kylttejä kädessään, jossa vedotaan myös naisten aborttioikeuden puolesta.

– Olen lääkäri ja moni potilas on kysynyt minulta huolestuneena mitä tapahtuu, kun Trump repii Obaman terveydenhuoltouudistuksen emmekä me tiedä! Ei Trumpille ole mitään korvaavaa suunnitelmaa, että terveydenhuolto pysyisi kaikkien saatavilla, Healy sanoo.

Trumpin toivotaan tviittaavan

Trumpin kabinetti on maineeltaan hyvin konservatiivinen ja esimerkiksi varapresidentti Mike Pence on ollut poliittisella urallaan maahanmuuttovastainen ja vastustanut mm. abortti-oikeutta ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

– On tosi pelottavaa, että niin korkeassa asemassa on niin konservatiivinen henkilö, Celia Healy sanoo.

Marssijat haluavatkin nostaa naisten oikeuksien ja tasa-arvon lisäksi esiin maassa esiintyvän rasismin ja ympäristöasiat. Washingtonin lisäksi marsseja järjestetään muun muassa Bostonissa, New Yorkissa, Chicagossa, Lontoossa ja Helsingissä.

Presidentti Trump on viettänyt aamupäivän siunaustilaisuudessa, mutta marssijat odottavat, että hän kuulisi ihmismassan sanoman ja puhuisi mielenilmaisijoille.

– Hän puhui eilen virkaanastujaisissa, ettei hänen äänestäjäkuntaansa unohdeta enää koskaan. Toivottavasti hän ei unohda myöskään meitä, sillä meitä muita on yhdysvaltalaisista kuitenkin suurin osa, Regina sanoo.

– En malta odottaa, että hän twiittaa meistä, Celia naurahtaa.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja