Porvoon poliisiampujat eivät peitelleet itseään oikeudessa – ammutut poliisit kärsivät yhä vammoistaan, vaativat tuhansien korvauksia ruotsalaisveljeksiltä

9:47
Katso videolta miten poliisit jahtasivat Porvoon ampujia Tampereen rantatunnelissa

Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisia koskevassa oikeudenkäynnissä alkaa tänään pääkäsittely Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 13:sta murhan yrityksestä ja joukosta muita rikoksia syytetyt 26- ja 31-vuotiaat ruotsalaisveljekset astuivat nyt oikeuden eteen.

Syyttäjä vaatii Richard Granholmille, 31, ja Raymond Granholmille, 26, 13 vuoden vankeusrangaistusta lukuisista murhan yrityksistä. Miehet kiistävät syytteet murhan yrityksistä.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä Hyvinkään oikeustalolla videoyhteyden välityksellä. Oikeus istuu Porvoon oikeustalolla, mutta yleisö on eri paikassa koronatilanteen takia.

Veljekset eivät aio puhua oikeudessa

Kello 12.10 Oikeudessa on nyt tunnin lounastauko ja iltapäivällä istunnossa käydään läpi kirjallisia todisteita. MTV Uutiset päättää päivittyvän seurannan tähän tältä päivältä.

Kello 11.42 Oikeudessa käsitellään tänään koko iltapäivän ajan kirjallisia todisteita ja niiden käsittelyä jatketaan koko huominen aamupäivä.

Huomenna iltapäivällä oikeudessa alkaa henkilökuulemiset. Iltapäivällä ääneen pääsevät Porvoossa hiekkakuopalle hälytetyt poliisit ja Porvoossa teollisuusalueella ammutut poliisit. Ampumistilanteeseen joutuneiden poliisien kuulemisille on varattu paljon aikaa, sillä kumpaakin kuullaan puolitoista tuntia.

Kello 11.35 Oikeus piti äsken lyhyen tauon, jonka aikana tuomari neuvotteli nuoremman veljen Raymond Granholmin ja hänen asianajajansa kanssa. Ei ole täysin selvää, mitä neuvottelu koski. Tauon jälkeen Raymond Granholm poistui oikeussalista.

Veljesten ei ole pakko olla enää paikalla salissa, koska syytteet heille on jo luettu. Aamun keskusteluissa selvisi, että veljekset ovat paikalla ilmeisesti ainakin tämän päivän, mutta nyt nuorempi veljistä ei ole enää salissa.

Granholmit ovat jo etukäteen kirjallisissa vastauksissaan ilmoittaneet, että he eivät halua tulla kuulluksi oikeudessa, joten heidän kuulemisilleen ei ole edes varattu aikaa prosessisuunnitelmassa.

Veljekset kiistävät murhan yritykset

Kello 11.09 Myös Raymond Granholm kiistää vakavimmat syytteet. Hän kiistää kaikki murhan yritykset, kuten isoveljensäkin. Raymond Granholmin mukaan veljesten tarkoitus ei ollut tappaa poliiseja.

Kello 10.45 Nyt tauon jälkeen äänessä on Richard Granholmin asianajaja. Hän käy läpi kaikki syytteet, joista suurimman osan Richard Granholm kiistää. Hän kiistää murhan yritykset, koska hänen tarkoituksensa ei ollut tappaa poliiseja. Hän myöntää kuitenkin ryöstön Porvoossa.

Takaa-ajon aikana Richard Granholm ampui poliiseja kohti, koska hän yritti saada nämä luopumaan miesten takaa ajamisesta. Tässäkin hän kiistää syytteet murhan yrityksistä.

Richard Granholm myöntää vaaran aiheuttamiset sivullisille. Hän vastustaa syyttäjän vaatimusta mielentilatutkimukseen lähettämisestä.

Kello 10.19 Oikeus pitää nyt vartin tauon

Poliisit vaativat miehiltä yli 66 000 euroa korvauksia

Kello 10.09 Oikeudessa käydään nyt läpi vahingonkorvausvaatimuksia. 

Veljekset soittivat jo ennen ampumista hätäkeskukseen ja hälyttivät poliisipartion hiekkakuopalle Porvooseen. Aseellinen ryöstö oli syyttäjän mukaan tarkoitus toteuttaa jo tuolloin.

Paikalle menneen partion molemmat poliisimiehet vaativat syytetyiltä 800 euron korvausta henkisestä kärsimyksestä. Asianajajan mukaan perusteena korvauksille on, että poliisimiehet olivat lähellä joutua rikoksen uhreiksi.

Porvoossa teollisuusalueella ammutut poliisit vaativat syytetyiltä kumpikin tuhansia euroja korvauksia.

Veljesten panttivangiksi joutunut poliisimies vaatii korvauksia kivusta ja särystä 7000 euroa, 8000 euroa henkisestä kärsimyksestä ja kosmeettisesta haitasta 1200 euroa. Mies sai tilanteesta paetessaan kaksi osumaa. Hänelle aiheutui luodeista kuulovamma ja tinnitusvaiva.

Toinen poliiseista pääsi pakenemaan tilanteesta nopeammin, kun hän pääsi pian teollisuusalueelle saapumisen jälkeen peruuttamaan puskien taakse virka-ase kohotettuna.

Veljekset ampuivat kuitenkin kolme laukausta tätäkin poliisimiestä kohti. Yksi luoti osui poliisia käteen. Kättä on leikattu useita kertoja, eikä sen toipuminen täysin ole vielä varmaa.

Tämä poliisimies vaatii kivusta ja särystä 2000 euroa, kosmeettisesta haitasta 4000 euroa ja henkisestä kärsimyksestä 9000 euroa korvauksia.

Pirkanmaalla pakomatkan aikana veljekset ampuivat poliisiautoja kohti, ja myös nämä poliisimiehet vaativat ruotsalaiskaksikolta korvauksia useiden tuhansien eurojen edestä. Kukin poliisi vaatii 4000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Yhteensä Porvoossa ja Pirkanmaalla tilanteessa mukana olleet poliisit vaativat korvauksia siis yli 66 000 euroa.

Valtionkonttori vaatii veljiä korvaamaan yhteisvastuullisesti 66 900 euroa. Tämän verran Valtionkonttori on maksanut poliiseille korvauksia tapahtuneen takia.

Motiivi ei selvinnyt

Kello 9.38 Porvoon poliisiammuskelut tapahtuivat viime vuoden elokuun 25. päivä. Pakomatkan aikana miehet ampuivat useita kertoja poliiseja kohti myös Pirkanmaalla. Lopulta heidät saatiin kiinni 25. elokuuta illalla Ikaalisista.

Poliisin mukaan teoille ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia eivätkä miehet itse puhuneet mitään saati kertoneet teostaan.

Syyttäjän mukaan taustalla oli pyrkimys saada aseita. Syytteiden mukaan veljekset veivät Porvoon ampumisten yhteydessä toisen poliisin virka-aseen ja raskaan suojaliivin sekä yrittivät saada poliisiautossa olleita tukiaseita.

Porvoossa ammutut poliisit loukkaantuivat, mutta eivät hengenvaarallisesti. Tilanne oli kuitenkin heille erittäin vaarallinen.

Miehet olivat syyttäjän mukaan jo ennen Porvoon ja Pirkanmaan tapahtumia yrittäneet ostaa netistä aseita, muun muassa kaksi AK47-rynnäkkökivääriä, kaksi täysautomaattista Glock-pistoolia täydennetyllä lippaalla ja neljä revolveria.

Kun veljekset saatiin kiinni Pirkanmaalla rajun takaa-ajon jälkeen, heidän hallustaan löytyi muun muassa taittoveitsiä, kaasusumuttimia, veitsiä, käsirautojen muotoon sidottua nippusiteitä, ilmastointiteippiä ja naamioitumiseen soveltuvia huppuja, ilmenee haastehakemuksesta.

Kello 9.24 Oikeudenkäynti alkoi noin kymmenen minuuttia myöhässä. Ruotsalaisveljekset istuivat rauhallisina paikoillaan Porvoossa eivätkä he peitelleet itseään mitenkään kuvaajilta.

Istunnon aluksi syyttäjä lukee kaikki syytteet ääneen. Ne tulivat julkisiksi jo viime viikon maanantain valmisteluistunnossa.

Murhan yritysten lisäksi ruotsalaisveljeksiä syytetään törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja