Mainos

MTV:n vaaliasiantuntija jännittää äänestyspäivää: Suomessa kaivataan nyt hahmoa, joka nousee eripuran yläpuolelle

10:01

MTV:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin mukaan tämänkertaisissa presidentinvaaleissa ainutlaatuista on yhden ehdokkaan niin ylivoimainen suosio. Hän arvioi, että voittaja ratkeaa ensimmäisellä kierroksella.

Ennakkoäänestys on ollut Kimmo Grönlundin mukaan yllättävän vilkasta.

– Itse arvelin, että asetelma, jossa Sauli Niinistö on niin ylivoimaisen suosittu, ei innostaisi äänestämään, mutta silti 36,7 prosenttia äänesti ennakkoon. Erityisesti naiset ovat olleet liikkeellä, ja se varmasti näkyy huomenna ennakkoäänten laskennoissa; mehän tiedämme, että Niinistö on ollut suosittu juuri naisten keskuudessa, Grönlund mtv.fi:n suorassa ennakkolähetyksessä.

Grönlund toivoo, että lukuisat vaalien alla tehdyt gallupit eivät johdattelisi äänestäjiä liikaa.

– Galluppeja tarvitaan, jotta meillä olisi analysoitavaa ja keskusteltavaa. Jokaisen äänestäjän pitäisi kuitenkin tehdä päätös ehdokkaastaan muuten kuin galluppien perusteella.

Kansa kaipaa vakaata johtajahahmoa

Näissä vaaleissa Grönlundin mielestä on kiinnostavinta istuvan presidentin suosio. Hän uskookin, että vaali ratkeaa ensimmäisellä kierroksella.

– On ainutlaatuinen tilanne, että yksi ehdokas, joka on istuva presidentti, on niin ylivoimaisen suosittu. Tilannetta ei siis voida verrata Kekkosen aikaan. Silloin vaalijärjestelmä oli erilainen eikä ollut myöskään sosiaalista mediaa.

Grönlund uskoo, että Niinistön suosiossa näkyy ajan henki.

– Näyttää siltä, että Niinistön ylivoimaiseen suosioon vaikuttavat tämä aika, sen eripuraisuus ja myös (yhteiskunnassa vallitsevat) aika suuret ideologiset erot. Meillä on ilmeisesti tarvetta hahmolle, joka pystyy nousemaan kaiken yläpuolelle.

Grönlund kiittelee presidentinvaaleja keskustelun käynnistäjänä ja ylläpitäjänä.

– Vaalien tärkeintä antia on se, että meillä käydään niiden ansiosta laajaa poliittisyhteiskunnallista keskustelua. Sitä suomalainen demokratia kaipaa.

Raskas kampanja vie voimia

Grönlund uskoo, että vaalipyöritys on käynyt ehdokkaille raskaaksi.

– Kyllä ehdokkaita käy sääliksi. Parhaimpina päivinä he joutuivat koko porukalla kahteen suureen tenttiin, joissa toistetaan samoja asioita. Toisaalta he tarvitsevat näkyvyyttä. Vielä paljon voi ratketa. Vaalipäivän äänet ovat antamatta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.