Mainos

Vaaliasiantuntijat: Kansa oli päätöksensä tehnyt ennen kuin kampanjointi edes alkoi

9:00

Istuva presidentti Sauli Niinistö oli täysin ylivoimainen eilisissä vaaleissa. Ilman toista kierrosta ei ole presidenttiä valittu kertaakaan vuonna 1994 alkaneen suoran kansanvaalin aikana. 

– Ennakkoäänten tulo kello 20.00 oli illan jännittävin kohta. Yllätys oli ehkä se, että Niinistö oli vaalipäivänä vahva. Selvä vaaliasetelma varmasti laiskisti myös äänestäjiä, arvioi MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund.

Toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki arvioi, että Niinistö on ollut jo pitkään yksi maan suoituimpia poliitikkoja. 

– Tarinaan liittyy dramatiikkaa ja särmää. Kun maailmanpoliittinen tilanne muuttui, unilukkari kasvoi ulkopolitiikan vahvaksi osaajaksi, Lehtimäki pohtii aamun Huomenta Suomessa.

Niinistö itsekin sanoi illan valivalvojaisissa, että istuva presidentti on aina vaaleissa vahvoilla. Hän muisteli omia kokemuksiaan Tarja Halosta vastaan. 

8:00

Työpaikan välitodistus

Grönlundin mukaan istuva presidenttikin voi mokata hommansa, mutta Niinistö ei sitä tehnyt. Aika suosii nyt jatkuvuutta.

– Tämä oli sellainen työpaikan välitodistus ja kansa oli sitä mieltä, että jatkoon.

Lehtimäki muistuttaa, että Niinistön kampanja ei ollut kovinkaan räiskyvä. Politiikan konkarin mielestä Niinistö alkoi kuulostaa jossain määrin Tarja Haloselta. Presidentti myös veti tietoisesti välimatkaa kokoomukseen, vaikka ei puolueen ehdokas ollutkaan.

Näpit irti sisäpolitiikasta

Grönlundin mukaan Niinistön yksi voiton avaimista oli se, että tämä pysyi poissa sisäpolitiikan näyttämöltä, vaikka repaleista on ollut.

Professori myös muistuttaa kansalaisia siitä, että presidentin toimivaltan ei kuulu esimerkiksi eduskunnan hajottaminen. 

– Kannattaa ajatella, että eduskuntavalit ovat ne vaalit, joissa otetaan kantaa sisäpolitiikkaan.

Niinistön lopullinen äänisaalis oli 62,7 prosenttia. Lehtimäen mukaan kannatus istahti heti Niinistön harteille, eikä hän paljoa voittoaan tuulettanut.

– Olisihan hän nyt voinut vähän iloita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja