MTV:n Uutisextra: Soini tyrmää Sipilän turvapaikkapohdinnat

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) tyrmää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pohdinnat mahdollisesta pysyvästä taakanjakomekanismista turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa.

Soini sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa, ettei asiasta ole sovittu hallitusohjelmassa, eikä EU:n valtaa pitäisi turvapaikka-asiassa muutenkaan kasvattaa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi EU-huippukokouksen jälkeen Brysselissä, että Euroopan turvapaikanhakijatulvaan pitäisi löytää joku nykyistä pysyvämpi ratkaisu. Paineet sijoittaa turvapaikanhakijoita nykyistä tasaisemmin ovat kovat. 

– Onko se tämmöinen pysyvä taakanjakomekanismi vai mikä se on, niin siitä ei meillä vielä ole käyty hallituksen sisälläkään keskustelua, pohti Sipilä Brysselissä torstaina.

Soinille pysyvä taakanjako ei käy.

– Tämä pysyvä taakanjakomekanismi ei ole hallitusohjelmassa ja minun mielestäni se ei ole hyvä ratkaisu, sanoi Soini MTV:n Uutisextrassa.

Suomi on noussut väkilukuun suhteutettuna jo EU:n neljänneksi suurimmaksi turvapaikanhakijoiden vastaanottajaksi. Pääministeri Sipilä arvioi Brysselissä, että pysyvä järjestely olisi todennäköisesti Suomen edun mukainen. Soinin mielestä näin voisi olla lyhyellä tähtäimellä, mutta silti hän ei kannata pysyvää taakanjakoa ja turvapaikanhakijoiden siirtelyä.

– Kyllä minun mielestäni heidän raijaamisessaan taas toiselle puolelle Eurooppaa, niin ei siinäkään rallissa paljon järkeä ole, arveli Soini haastattelussa

Soinin mielestä tärkeintä olisi saada EU:n ulkorajavalvonta toimimaan ja turvapaikanhakijatulva hallintaan.

Onnistuuko palautus?

Turvallisten lähtömaiden päivitys ja muut kiristykset turvapaikkakriteereihin saattavat johtaa siihen, että moni Suomeen tullut saa aikanaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Soini uskoo, että useimmat eivät silloin jää enää Suomeen.

– Kun ihminen saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, niin se merkitsee, että häneltä kaikki etuudet loppuvat. Kyllä siinä vaiheessa ihmiset rupeavat hankkiutumaan kotia päin, arveli Soini Uutisextrassa.

Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö jää Suomeen, on hän maassa laittomasti. Myös työssäkäynti on laitonta. Silti esimerkiksi Britanniassa ja Pohjoismaissa on kokemuksia siitä, että läheskään kaikkia laittomasati maissa oleskelevia ei saada palautettua. Soinin mukaan näin voi jossain tapauksissa käydä myös Suomessa.

– Kyllä se mahdollista on ja sen takia meidän pitää saada voimakas viesti liikkeelle, että tänne ei asiatta ja ilman perusteita kannata tulla. Ei tule turvapaikkaa, eikä tule rahaa, totesi Soini.

MTV:n Uutisextra lähetetään Seitsemän Uutisten jälkeen kello 19.10. Koko lähetyksen voit katsoa myös oheiselta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja