MTV:n tiedot: He ovat vahvimmat ehdokkaat ministeri Lepän seuraajaksi

Keskusta kierrättää ministereitä, Jari Lepälle valitaan korvaaja viikon päästä – näin ministerit kommentoivat eduskunnassa 2:07

Maa- ja metsätalousministeri vaihtuu pian, kun Jari Leppä (kesk.) tekee tilaa sellaiselle keskustalaiselle poliitikolle, joka on ehdolla myös seuraavissa vaaleissa.

Sekä Jari Leppä että keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kommentoivat ministerivaihdosta tänään eduskunnassa.

Leppä korostaa, että ministerin olisi syytä olla ehdolla myös seuraavissa vaaleissa. Se on hänen mielestään reilua erityisesti puoluetta kohtaan.

– Olen tehnyt sen ratkaisun, että en ole enää ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa. Sen vuoksi on reilua, että paikan haltija on seuraavissa vaaleissa ehdolla. Puolue antaa nämä tehtävät, ja vaikka on mieluinen tehtävä niin ilman muuta ajattelen tämän näin, Jari Leppä sanoo.

Saarikko kiittää Leppää hänen tekemästään pitkästä urasta eduskunnassa sekä maa- ja metsätalousministerinä. Eduskunnassa Leppä aloitti vuonna 1999. Maa- ja metsätalousministerinä hän on ollut viisi vuotta.

– On ollut ilo valmistella tätä ratkaisua yhdessä Jarin kanssa. Arvostan hänen ratkaisuaan katsoa keskustan kokonaisetua. Ratkaisut tehdään puoluehallituksen, europarlamentaarikoiden ja eduskuntaryhmän kokouksessa ensi torstaina. Tuolloin palataan nimeen, joka keskustan vahtivuoroa hoitaa vaalikauden loppuun maa- ja metsätalousministeriössä, Saarikko kertoi.

– Keskustassa on monia hyviä vaihtoehtoja hoitamaan tätä tehtävää. Nimiehdotuksiin palataan viikon päästä kokouksessa, Saarikko lisäsi.

Ministerivaihdoksesta kertoi ensimmäisenä Suomenmaa-lehti.

Vaihtoehtoja on useita

Lepän seuraaja joutuu ottamaan ministerisalkun haastavassa tilanteessa vastaan. Keskustan sisäpiiristä arvioidaan, että uuden ministerin pitää pystyä hyppäämään niin sanotusti liikkuvaan junaan eli häneltä vaaditaan kokemusta sekä maatalousosaamista.

Edessä on esimerkiksi maatalouden kannattavuuskriisin hoitaminen myös pidemmällä aikavälillä. Koko maatalouden tilanne on todella vaikea, vaikka hallitus on luvannut ensimmäisen 300 miljoonan kriisipaketin.

Myös Ukrainan sota tulee heijastumaan pitkään myös maa- ja metsätalousministeriön toimintaan.

Uusi ministeri saattaa osallistua jo huhtikuun kehysriiheen, jossa edessä ovat sovitut 370 miljoonan leikkaukset. Ministerivaihdoksen käytännön aikataulu selviää myöhemmin.

Mukana on myös maa- ja mestätalousministeriö säästöjen kohteena.

Helpoin ratkaisu puheenjohtaja Annika Saarikolle olisi ehdottaa tehtävään jo aiemmin ministerinä toiminutta Hanna Kososta. Hän on myös samasta vaalipiiristä Lepän kanssa.

Muita mahdollisia seuraajia voisivat olla kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Anne Kalmari Keski-Suomen vaalipiiristä. Kalmari on myös maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja eduskunnassa.

Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Petri Honkonen nostetaan myös yhdeksi vaihtoehdoksi. Hän ollut keskeisesti neuvottelemassa keskustan kannoista Marinin hallituksen aikana. Honkonen on myös Keski-Suomen vaalipiiristä.

Kyseeseen voisivat tulla myös pitkän linjan kansanedustaja Arto Pirttilahti Pirkanmaan vaalipiiristä tai Mikko Savola, mutta hän on samasta Vaasan vaalipiiristä kuin nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Toinen keskustavaikuttaja nostaa mahdolliseksi ministeriksi myös europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.). Ministeriä ei ole pakko valita kansanedustajien joukosta.

Puolueiden on katsottava ministerivalinnoissa myös sitä, että ministereitä on eri puolilta maata.


Juttua päivitetty kello 19.11. Juttuun lisätty myös toisen keskustavaikuttajan esille nostama Elsi Katainen mahdolliseksi ministeriksi.

Lue myös:

    Uusimmat