Keskusta hakee uutta maatalousministeriä – Kalmari ja Katainen nosteessa

Keskusta kierrättää ministereitä, Jari Lepälle valitaan korvaaja viikon päästä – näin ministerit kommentoivat eduskunnassa 2:07
Keskusta kierrättää ministereitä, Jari Lepälle valitaan korvaaja – näin ministerit kommentoivat eduskunnassa (24.3.)

Keskustan eduskuntaryhmä, puoluehallitus ja meppiryhmä kokoontuvat torstaina valitsemaan seuraajaa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.).

Leppä ei ole asettumassa enää ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa, vaan ilmoitti olevansa valmis tekemään tilaa uusille kasvoille.

Uusi ministeri aloittaa työnsä keskellä maatalouden ankaraa kustannuskriisiä. Tuottajat ovat pinteessä, kun energian ja lannoitteiden hinnat nousevat voimakkaasti, mutta tuotteista saatava hinta ei ole pysynyt perässä. Samalla Venäjän sota Ukrainassa sotkee maailmankauppaa ja koko maailman elintarvikehuoltoa.

Keskustavaikuttaja arvioi STT:lle, että tässä tilanteessa maatalousministerin osaaminen ja uskottavuus ovat ratkaisevan tärkeitä tekijöitä. Kokemus maatalouspolitiikasta ja maatalousyrittäjän tausta ovat olennaisia. Samalla valinnassa painavat myös vaikutukset eduskuntavaaliasetelmiin.

Ministeriryhmässä nyt vain yksi nainen

Seuraaja löytyy joko eduskuntaryhmästä tai keskustan europarlamenttiryhmästä. Naisehdokkaat ovat vahvoilla, koska keskustan viisihenkisessä ministeriryhmän ainoa nainen on tällä hetkellä puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Keskustanaisten hallitus tukee tehtävään Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustaja Anne Kalmaria, joka toimii maatalousvaliokunnan puheenjohtajana. Hän on koulutukseltaan agronomi ja kasvattaa maatilallaan Kivijärvellä ylämaankarjaa.

Keskustavaikuttaja kertoo, että Kalmarin lisäksi myös europarlamentaarikko Elsi Kataisella on nostetta. Pohjoissavolainen Katainen on koulutukseltaan agrologi-AMK. Lypsykarjatila Pohjois-Savon Pielavedellä on siirtynyt sukupolvenvaihdoksessa Kataisen pojalle. Kataisen mahdollisuuksia kohentavat kokemus ja verkottuneisuus EU-politiikassa, joka on maatalousministerin tehtävässä keskeisessä roolissa. Hän on parlamentissa toista kautta ja on päässyt maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi.

Jos Katainen jättäisi europarlamentin siirtyäkseen ministeriksi, hänen tilalleen parlamenttiin tulisi oululainen Mirja Vehkaperä.

Arvailuissa ovat olleet esillä myös puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Petri Honkonen Keski-Suomen vaalipiiristä sekä Pohjois-Pohjanmaalta valittu ryhmänjohtaja Juha Pylväs.

Maatalousministerin prototyyppi on maalaisliiton tai keskustan mies

Maa- ja metsätalousministereinä on Suomen itsenäisyyden aikana ollut useimmiten keskustan tai sen edeltäjän eli maalaisliiton miehiä.

Ainoa nainen, joka on tähän mennessä toiminut varsinaisena maatalousministerinä, on Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), joka oli maatalousministerinä Matti Vanhasen (kesk.) ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat