MTV:n Saksan kirjeenvaihtaja näkee Saksan pakolaisratkaisun heijastuvan Eurooppaan: ”Rajalle tulee aitoja ja tästä tulee tällainen linnoitus”

Kaataako pakolaispolitiikka Saksan hallituksen? 9:56

Saksan hallituskriisin ratkaisut voivat heijastua pakolaispolitiikkaan koko Euroopassa, arvioivat asiantuntijat.

Videolla Tapio Nurminen ja Antti Ronkainen kertovat tarkemmin siitä, mitä Saksan uusi pakolaispolitiikka tietää Euroopalle.

MTV Uutisten Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurmisen mukaan selkein selitys maan muuttuneeseen pakolaispolitiikkaan on lähestyvät osavaltiovaalit, joita varten poliitikot halusivat ”näyttää hampaansa” siirtolaispolitiikassa.

Käytännössä sopimuksen avainsana on Nurmisen mukaan niin sanottu transit- eli kauttakulkukeskus. Näihin Saksan ja Itävallan rajalle perustettaviin keskuksiin olisi tarkoitus kerätä siirtolaiset, joiden kohdalla on epäselvää, ovatko nämä rekisteröityneet toiseen EU-maahan.

Keskuksesta heidät palautettaisiin takaisin maahan, jossa nämä ensimmäisen kerran rekisteröityivät. Ratkaisulla on tarkoitus tilkitä Schengen-sopimuksen puutteita.

”Merkelin politiikka erittäin epäsuosittua”

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Antti Ronkainen katsoo, että Angela Merkel joutui taipumaan runsaasti poliittista periaatteistaan.

Hän on jo joutunut myöntymään EU:n ulkopuolelle perustettaviin pakolaisleireihin, ja nyt pakolaispalautussopimuksiin ja kauttakulkukeskuksiin.

– [Se] kertoo Merkelin poliittisesta heikkoudesta. Merkelin politiikka erittäin epäsuosittua ja sitä vastaan hyökkäillään, Ronkainen kuvaa Merkelin kiristämisen taustoja.

Seuraavaksi Ronkaisen mukaan kysymys on siitä, alkavatko muutkin EU-maat luoda vastaavia järjestelyjä kuin Saksa.

– EU ja EU-maat kulkevat kummallista tietä kohti tällaisia pakolaisleirejä ja pakolaiskeskuksia, jossa vain mietitään, minne näitä lähetetään eestaas. Politiikka muuttuu erittäin paljon, hän arvioi.

Käytännön toimet epäselviä

Myös Nurmisen mukaan avainkysymyksenä ovat eurooppalaiset ratkaisut. Hän kuvailee Schengenin sopimuksen olevan yksi EU:n ”eräänlaisista konkursseista” euron lisäksi, sillä sopimukseen liittyviä ongelmia ei ole Euroopassa onnistuttu ratkaisemaan.

– Nyt niitä ratkaistaan kansallisesti. Eurooppa menee kohti orbanilaista mallia. Rajalle aitoja ja tästä tulee tällainen linnoitus, hän kuvailee viitaten Unkarin oikeistopääministeriin.

Moni kysymys on kuitenkin vailla vastauksia. EU:n ulkopuolelle perustettavien pakolaisleirien sopimukset ja rahoitus ovat täysin auki.

Eräissä kaavailluissa maissa ei toimi kunnollista hallitusta, joten epäselvää on myös se, kuka vastaisi leireistä, saati minkä maan lain alla niitä toteutetaan.

Lue myös:

    Uusimmat