Soini: Rajat kiinni Pohjoismaissa – ”Kiristyksiä valvontaan, perheiden yhdistämiseen ja oleskelulupiin”

7:10

Soini uskoo, että EU:ssa ollaan matkalla siihen, että rajoja ollaan sulkemassa.

– Tähän suuntaan ollaan menossa. Rajavalvonta tulee lisääntymään, sillä tämä systeemi ei toimi tällaisenaan, kun ulkovalvonta ei toimi, hän totesi Huomenta Suomen haastattelussa.

Ranskan pääministeri Manuel Valls vaatii, että EU lopettaa välittömästi pakolaisten vastaanoton Lähi-idästä.

– Me emme voi ottaa enempää pakolaisia vastaan – se ei ole mahdollista, Valls sanoo saksalaislehti Süddeutsche Zeitungin haastattelussa.

Vallsin mukaan EU:n kohtalo on kiinni siitä, miten rajat saadaan valvottua.

Valls ottaa haastattelussa esiin Pariisin terrori-iskuihin liittyvän faktan, jonka mukaan vähintään kaksi terrori-iskuihin osallistuneista oli tullut Eurooppaan pakolaisten joukossa Kreikan kautta.

Schengenin sopimuksesta kuollut kirjain?

Soini ei usko Schengeniä kumottavan, mutta siitä tulevan pikemminkin kuollut kirjain, ainakin väliaikaisesti. Hänen mukaansa kyseessä ei kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun EU rikkoo omia sääntöjään.

Soini toivoo asiasta EU:n laajuista päätöstä, sillä nykyään maat sulkevat rajojaan yksi kerrallaan.

– Maat sulkevat rajojaan domino kerrallaan ja musta pekka jää aina seuraavan käteen, hän toteaa.

Hänen mukaansa näitä toimenpiteitä on pakko tehdä, jotta sekä maahanmuutto että terroritilanne saadaan hallintaan. Kun tilanne on hallinnassa, voidaan rajoja jälleen avata.

– Ajatusta vapaudesta ja vapaasta liikkuvuudesta ei pidä sarvaana tappaa. Liikkuvuuden vapaudella on merkitystä Euroopan talouskasvulle ja kaupalle. Nyt tilanne ei kuitenkaan toimi ja rajatarkastuksiin on mentävä, hän vaatii.

Kiristyksiä niin rajavalvontaan kuin perheenyhdistämiseen

Hän kertoo Ruotsin ulkoministerin kanssa sovitun Pohjoismaiden ulkoministerien yhteinen kokous, jossa käydään läpi kiristyksiä maahanmuuttopolitiikassa. Tavoitteena on, etteivät maat kilpaile keskenään, vaan etsivät yhdessä parhaat käytännöt.

– Kiristyksiä tulee esimerkiksi rajavalvontaan, perheiden yhdistämiseen ja määräaikaisiin oleskelulupiin. Maahanmuuttopolitiikka tulee kiristymään selvästi kaikissa Pohjoismaissa, hän kuvailee suunnitelmia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja