MTV:n olympiaseuranta: Ruotsi voitti olympiakultaa huiman trillerin jälkeen

7:56
MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä puhuu jopa suomalaismitalista naisten 30 kilometrillä.

Pekingin olympialaisissa oli lauantaina kahdeksastoista kilpailupäivä. MTV Urheilu seurasi tapahtumia tässä artikkelissa. 

Olympiaseuranta lauantaina 19.2.:

Kello 12.06: Ruotsi on voittanut curlingin miesten olympiakultaa. Ruotsi voitti trillerimäisessä loppuottelussa jatkopäässä Ison-Britannian. Lukemat Ruotsin eduksi 5–4.

Kello 11.17: Bolshunov otti ilon irti ja vaihtoi kultaiset kengät jalkaansa. Keskeyttänyt Kläbo paljasti puolestaan kärsineensä vatsavaivoista.

Kello 10.21: Bolshunov on näiden kisojen hiihtokuningas. Hän saavutti Pekingissä kolme kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. Kolme mitaleista oli henkilökohtaisia, kaksi joukkuekilpailuista.

Kello 10.17: Miesten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun tulokset:

1. Bolshunov 1.11.32,7
2. Jakimushkin +5,5
3. Krüger +7,0
4. Maltsev +10,7
5. Röthe +15,8
6. Spitsov +26,2
7. Parisse +28,8
8. Patterson +33,9
9. Poromaa +56,4
10. Manificat +57,6
…..
19. Hyvärinen +3.16,8
28. Lindholm +4.22,9

Kello 10.16: Nyt myös kilpailun toinen suomalainen, Remi Lindholm, on maalissa. Lindholm sijoittuu 28:nneksi.

Kello 10.15: Perttu Hyvärinen hiihtää maaliin 19:ntenä.

Kello 10.12: Bolshunov on maalissa olympiavoittajana. Jakimushkin ylittää maaliviivan toisena, ja venäläiset juhlivat kaksoisvoittoa. Krüger on kolmas.

Kello 10.11: Bolshunov karkaa ja hiihtää olympiavoittoon.

Kello 10.10: Bolshunov vetää hiukan eroa. Jakimushkin ohittaa Krügerin, joka vilkaisee taakseen. Uhkaajia ei näy.

Kello 10.09: Bolshunovin isku jatkuu, Krüger pysyy kannassa. Jakimushkin nousee myös mukaan! Kolmikko kasassa, ja kisan viime hetket käsillä.

Kello 10.07: Bolshunov lähtee lataamaan kovaa nousuun. Viisi hiihtäjää irtaantuu, kolme hiihtäjää jää joukosta.

Kello 10.05: Kärjessä himmataan. Kasassa on nyt kahdeksan hiihtäjää.

Kello 10.03: Kärkiryhmässä on enää viisi hiihtäjää: Bolshunov, Röthe, Krüger, Jakimushkin ja Maltsev. Matkan ja vauhdin yhdistelmä alkaa tehdä tehtävänsä.

Kello 10.02: Poromaalla ja Manificat'lla on vaikeaa pysyä edellä hiihtävien kahdeksan kilpailijan mukana. Kisaa on takana 23,9 kilometriä.

Kello 10.01: Bolshunov lähtee tekemään töitä keulaan.

Kello 10.00: 22,3 kilometrin väliaikapaikka ohitettu. Hyvärinen vetää yhtä joukkoa sijalla 17, mutta seuraavaan sijaan on jo lähes minuutti matkaa. Lindholm on 26:ntena ja jäämässä Hyvärisen porukasta.

Kello 9.57: Yhdysvaltalaista Scott Pattersonia ei olla totuttu kärkijoukoissa näkemään. Maailmancupin henkilökohtaisilla matkoilla hän on ollut vain kerran kymmenen parhaan joukossa, Pyoengchangin yhdistelmäkilpailussa vuonna 2017.

Kello 9.55: Stadionilla taas, 21,3 kilometrissä. Kärkijoukko on kasvanut hiukan, nyt mukana 10 hiihtäjää. Poromaa ja Manificat ovat saaneet porukan kiinni.

Kello 9.53: Kläbo keskeyttää! Ei kulkenut norjalaisella.

Kello 9.52: 20,1 kilometriä. Kahdeksan hiihtäjää kasassa järjestyksessä Krüger, Bolshunov, Jakimushkin, Maltsev, Spitsov, Röthe, Parisse, Patterson. Yhdysvaltalainen Patterson on joukon jättiyllättäjä.

Kello 9.50: Nyt mennään kuuluisaa isoa kovaa Krügerin nuotein. Porukka on harventunut. Kärkiletkassa on kahdeksan hiihtäjää.

Kello 9.48: Krüger iskee keulassa! Holund jää joukosta, joka alkaa rakoilla.

Kello 9.47: Holund on nyt kärkijoukon kannassa. 15 sivakoijaa kutakuinkin kasassa.

Kello 9.44: Ollaan 16,8 kilometrissä. Bolshunov on kärjessä. Kläbo on pudonnut minuutin päähän, sijalle 17. Hyvärinen on kuusi sekuntia Kläbosta sijalla 19. Lindholm hiihtää 28:ntena (+1.14,2).

Kello 9.43: Holund on uusi sauva kädessään, ja kärkijoukko taittaa matkaa etumaastossa. Ero on kiinni kurottavissa, mutta helppoa ei tule tekemään.

Kello 9.42: Holundilta on sauva katkennut. Hän on yrittänyt vimmatusti saada kärkiporukkaa kiinni, kun hän kokee ikävän takaiskun. 

Kello 9.40: Sukset vaihtanut Krüger on kirinyt pääjoukkoa kiinni. Eroa pääjoukkoon on enää muutamia metrejä.

Kello 9.38: Hyvärinen on edelleen 19:ntenä. Ero kärkeen 47,9 sekuntia. Lindholm pitää sijaa 21, ja eroa keulaan on 48,8 sekuntia.

Kello 9.36: Kärkijoukko on jälleen stadionilla. Osa hiihtäjistä käy vaihtamassa suksia, mukaan lukien Norjan Krüger ja hiukan kärkipoppoosta jäänyt Kläbo. Bolshunov on kärjessä.

Kello 9.35: 13 kilometrin väliajassa Hyvärinen on 19:ntenä (+33,8) ja Lindholm 24:ntenä (+36,8).

Kello 9.34: Norjan Johannes Höftlot Kläbo jää pääjoukosta, ja vaikeaa on. Keulajoukossa on mukana viitisentoista hiihtäjää.

Kello 9.27: Nyt ollaan 9,7 kilometrin väliaikapaikassa. Kärjessä Ranskan Manificat. Hyvärinen ja Lindholm ovat sijoilla 26 ja 27, 14 sekuntia kärjestä. Suomalaiset ovat putoamassa kelkasta ja hiihtävät kärkiporukan takana jäljessä tulevassa joukossa.

Kello 9.26: Keulaan hönkii nyt Sveitsin konkari Dario Cologna.

Kello 9.22: Vauhtia kärjessä on taas hiukan kiristetty. Maltsev työmiehenä kärjessä.

Kello 9.18: 7,1 kilometrissä stadionilla keulassa hiihtää Norjan Simen Hegstad Krüger. Lindholm on nostanut asemiaan 21. sijalle (+3,5), Hyvärinen on 35:ntenä (+5,4).

Kello 9.16: Artjom Maltsev hiihtää kärjssä 5,9 kilometriin. Lindholm ja Hyvärinen peräkanaa sijoilla 35 ja 36, reilun 10 sekunnin päässä Maltsevista.

Kello 9.12: Ranskan Maurice Manificat keulapaikalla. Iso joukko jo hiukan rakoilee.

Kello 9.09: Holundin vetopätkä on ainakin toistaiseksi ohi. Venäjän Aleksandr Bolshunov nyt keulassa ja tahti rauhoittuu.

Kello 9.08: Holund lähtee rauhallisemman alkuvaiheen jälkeen vetämään ja nykäisee muutaman metrin kaulan. Remi Lindholm on 2,6 kilometrin väliaikapisteessä jaetulla 23. sijalla ja Perttu Hyvärinen 25:ntenä.

Kello 9.04: Norjalaiset ja venäläiset ovat lähteneet pitämään tahtia keulassa.

Kello 9.03: Miesten lyhennettyyn kilpailuun on ottanut kantaa Pekingistä jo koti-Suomeen palannut Iivo Niskanen.

– 28 kilometrin kuninkuusmatka. On tästä sohvalta kyllä helppo huudella, mutta voin vain kuvitella miltä päätös on esimerkiksi (Hans Christer) Holundista tuntunut, Niskanen kirjoitti Twitterissä.

Kestävyyskone Holund olisi varmasti hiihtänyt mieluummin 50 kilometriä.

Kello 9.00: Miesten 30 kilometriin lyhennetty vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailu on vauhdissa!

Kello 8.39: Osa asiantuntijoista on kritisoinut kuninkuusmatkan lyhentämispäätöstä yhdestä Borodavkonkin mainitsemasta kulmasta, että nyt kilpailun voittaja ei ole todellinen pitkän matkan voittaja. NRK:n maastohiihtoekspertti Torgeir Björn sanoi, että kilpailun viehätys on nyt poissa.

Kello 8.35: Myöskään Venäjän maajoukkuevalmentaja Juri Borodavko ei pitänyt päätöksestä lyhentää 50 kilometrin kilpailu 30 kilometriin.

– Sää on sama kaikille, eikä täällä ole mitään superäärimmäistä. Tämä on täysin väärä lähestymistapa. Heidän mahdollisuutensa kasvavat, jotka eivät ole kestävyyshiihtäjiä, Borodavko kritisoi uutistoimisto RIA Novostille.

Kello 8.04: Tarkalleen miehet hiihtävät tänään 28,4 kilometriä. Kilpailussa kierretää neljä kertaa 7,1 kilometrin lenkki.

Brittihiihtäjä Andrew Musgravelle matkan lyhentäminen ei maistu.

– FIS (Kansainvälinen hiihtoliitto) on juuri lyhentänyt olympialaisten 50 kilometriä 28 kilometriin, koska on vähän kylmä ja tuulista. En näe, että tämä tekee siitä yhtään lämpimämpää tai vähemmän tuulista. Mikä v***n vitsi! Musgrave latasi Twitterissä.

Kello 7.14: Miesten kuninkuusmatkan kilpailua muutetaan mullistavasti: 50 kilometrin sijaan miehet hiihtävät 30 kilometriä. Lisäksi kilpailun alkua lykätään tunnilla. Kisa alkaa sen myötä Suomen aikaa tänään kello 9.00.

Ratkaisua perustellaan voimakkaan tuulen ja äärimmäisten sääolojen myötä urheilijoiden turvallisuudella, jotta he olisivat mahdollisimman vähän aikaa kyseisissä olosuhteissa.

Kello 6.56: Ei ole mitenkään sanottua, että miesten maastohiihtourakan Pekingissä päättävä 50 kilometrin kilpailu päästään aloittamaan ajoissa Suomen aikaa kello 8.00. Paikan päällä tuulten tuiverruksessa ounastellaan, tullaanko kisan alkua mahdollisesti lykkäämään.

Kello 6.52: Alppihiihdon paripujottelun sekajoukkuekilpailu on siirretty sään takia tältä päivältä huomiselle. Tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa. Pekingissä tuulee rajusti.

Kello 6.46: Myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on huomannut 17-vuotiaan slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovskyn murtautumisen huippujääkiekon parrasvaloihin Pekingin olympialaisissa. Adjutantti Mikko Mannerkin antaa SM-liigassa TPS:ää edustavalle Slafkovskylle suitsutusta. Lue lisää tästä.

Kello 6.43: Pronssia voittaneiden Naisleijonien maalivahteihin Pekingissä lukeutunut Meeri Räisänen huomautti, mikä on kritiikin keskellä oleellista. Pääset lukemaan aiheesta tästä jutusta.

Kello 5.46: Miesten freestylehiihdon halfpipe-kilpailu on saatu päätökseen. Olympiakultaa voitti Uuden-Seelannin Nico Porteous, joka naulasi parhaalla laskullaan kolmesta 93,00 pistettä. Hopea ja pronssi menivät Yhdysvaltoihin David Wiselle (90,75 pistettä) ja Alex Ferreiralle (86,75 pistettä).

Porteous oli neljä vuotta sitten saavuttanut olympiapronssia. Hän on halfpipen maailmanmestari viime vuodelta ja X Gamesin superpipen kaksinkertainen voittaja.

Kello 5.39: Remi Lindholm sivakoi uransa ensimmäisiä aikuisten arvokilpailuja. Yhdistelmäkilpailussa hän oli 25:s, 15 kilometrin perinteisen kisassa 45:s.

Kello 5.37: Perttu Hyvärinen on hiihtänyt toistaiseksi Pekingin henkilökohtaisilla matkoilla komeasti. Yhdistelmäkilpailusta tuli seitsemäs sija, ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisasta kuudes sija. Viesti oli sen jälkeen perinteisellä hiihtäneelle Hyväriselle kisan alun rasitusten jälkeen vaikea, mutta siitä on kulunut nyt kuusi päivää, kun Hyvärinen on jälleen tositoimissa.

Kello 5.34: Tervetuloa MTV:n olympiaseurannan pariin! Suomalaisittain jännitettävää on tänään maastohiihdossa miesten kuninkuusmatkalla, 50 kilometrillä, joka sivakoidaan näissä olympialaisissa vapaalla hiihtotavalla yhteislähtönä. Kilpailussa ovat suomalaisista mukana Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm.

MTV Urheilun toimittaja Ossi Karvonen raportoi paikan päältä, että keli on karsea. Pakkasta on vajaat kymmenen astetta, mutta tuuli on hyvin navakka ja irtolumi pöllyää tuulen mukana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja