Mainos

MTV:n lukijat alushousukohusta: "Ainahan raiskausta yritetään selittää naisen pukeutumisella tai käytöksellä"

MTV:n verkkosivujen lukijat ovat varsin yksimielisiä siitä, että varsinkin tuomiot raiskauksista ja muista henkeen kohdistuvista rikoksista ovat liian kevyitä. Raiskauksen uhreja myös syyllistetään.

MTV kysyi: Joutuvatko raiskauksen uhrit syyllistämisen tai vähättelyn kohteeksi Suomessa?

– Kyllä uhreja syyllistetään. Esimerkiksi siitä, että  pukeutuvat lyhyeen hameeseen, liikkuvat öisin yksin ja näin edesauttavat muka tilannetta, kirjoittaa nimimerkki Humanisti.

– Ainahan raiskausta yritetään selittää naisen pukeutumisella, provosoivalla käytöksellä yms, sanoo Kyllästynyt.

Lukijoiden oikeudentajun mukaan raiskaustapauksissa löytyy vain yksi syyllinen, raiskaaja.

– Asiahan on niin, että Suomessa saa vapaasti liikkua ja pukeutua eikä kenelläkään ole oikeutta rikkoa toisen yksityisyyttä ja tehdä raiskausrikosta vasten uhrin tahtoa, Humanisti jatkaa.

– Oma työkokemus poliisina on tuonut ilmi uhrien vähättelyn, oli kyseessä mies tai nainen seksuaalirikoksen uhrina. Myös naispoliisit syyllistyvät uhrien leimaamiseen, olemalla näin itse ”hyviä jätkiä”, sanoo Anselmi.

Tutkimusten mukaan varsinkin nuorten hyväksikäyttäjä on usein joku hänen lähipiiristään. Nimimerkillä Kaarina60 on tällainen tarina.

– Kyllä ehdottomasti vähätellään. Sukulaistyttöäni 9-14 v hyväksikäytettiin 3 vuotta ja raiskaaja kertoi oikeudessa, että tyttö itse halusi! Hyväksikäyttäjä oli tytön pappa. Olimme aivan puulla päähän lyötyjä, kun tuomio oli 1 vuosi.

– Kyllä! Minä olin 13-vuotias, kun minut raiskattiin. Menin poliisin luo ja he vaan nauroivat ja sanoivat: olet kyllä sen näköinenkin, että ei mikään ihme! Lähdin itkien pois. Melkein sama homma terveyskeskuksessa. Apua. Näin kertoo nimimerkki Suza.

Nettikansa myös pohtii monessa vastauksessaan sitä, voiko olosuhteita tai ulkonäköä syyttää muissakin laittomuuksissa?

– Eräs kuvottava miespuolinen entinen työkaverini, joka ahdisteli seksuaalisesti, oli sitä mieltä että jos pukeutuu minihameeseen tai paljastavaan toppiin, saa syyttää itseään raiskauksesta. Eli jos minä näen hyvännäköisen talon, voin asettua sinne asumaan? Tai varastaa auton. Tai tappaa ihmisen koska kävi hermoille. Vai olisiko sittenkin mahdollista että hillitsisin himoni!?, sanoo Pave.

Oikeuslaitos saa oman osansa.

– No kun tuomioita katsotaan, niin Oikeuslaitoshan nöyryyttää uhria todella rankasti !, sanoo nimimerkki Pikkis.

– Tuomioiden pienuus on jo itsessään vähättelyä. Ehdollista toisen pyhimmän loukkaamisesta, samaan aikaan naapurisalissa olutvaras saa vuoden ehdotonta... Ei toiseen saa väkisin koskea vaikka olisi miten ”tyrkky”, pohtii nimimerkki Saunan taakse ne pitäisi.

– Raiskauksesta kertova joutuu monta kertaa uudelleenraiskatuksi nöyryyttävän poliisitutkinnan, nöyryyttävän käräjäoikeuskäsittelyn, nöyryyttävän lehtikirjoittelun ja nöyryyttävän hovioikeuskäsittelyn muodossa. Tekijä selviää ehdollisella, sanoo nimimerkki Jumalattarenpalvonta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.