MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen odottaa vauvaa – onnenkyyneleet virtasivat ensimmäisessä ultrassa: "Olemme onnekkaita, että kaikki onnistui hirveän nopeasti"

MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen odottaa vauvaa 1:54
Katso videolta, miten Karppinen kertoo raskaudestaan

MTV Uutisten Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Mari Karppisen laskettu aika on huhtikuussa.

MTV Uutisten Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Mari Karppinen ja hänen puolisonsa Shoshi Shmuluvitz odottavat parhaillaan ensimmäistä lastaan. Tarkkaavaisilta tv-katsojilta on jäänyt mitä luultavammin onnellinen perheuutinen huomaamatta, sillä Karppisen vatsa pyöristyi vasta joululoman aikana.

Pariskunnan esikoisen laskettu aika on huhtikuun lopussa. Karppisen olotila on tällä hetkellä erittäin hyvä, mutta alkuraskauden aikana hän kärsi monien odottavien äitien tavoin pahoinvoinnista.

– Opin sen kyllä nopeasti, ettei se ollut ainoastaan aamupahoinvointia, vaan saattoi kestää koko päivän, Karppinen naureskelee.

Karppinen matkustaa ympäri Yhdysvaltoja ja kertoo tärkeistä uutiskäänteistä Maikkarilla. Alkuraskauden aikana lämpimässä säässä raportoiminen yhdistettynä pahoinvointiin oli välillä hyvin haastava yhtälö.

– Ilman kosteus oli välillä älytön, kameran valo häikäisi naamaan ja suora lähetys alkaa. Tuli ihan sellainen olo, että on pakko mennä oksentamaan. Alkuraskauden aikana oli muutama aika tuskainen suora lähetys, Karppinen myöntää.

Tulevalla äidillä on useita tarinoita kerrottavana jälkikasvulleen, kun tämä kasvaa vähän isommaksi.

– Vauva on matkustanut Meksikon rajalle asti ja eri osavaltioissa. Hän on möyrinyt minun kanssani Meksikon huumesalakuljettajien tunneleissa, mutta hän ei varmasti muista kokemuksista mitään, Karppinen naureskelee.

Viiden kuukauden äitiysloma

Karppinen aikoo työskennellä niin pitkään, kun vointi sen sallii. Yhdysvalloissa äitiysloman pituus vaihtelee osavaltiosta riippuen, ja esimerkiksi Karppisen Pohjois-Carolinassa asuvalla ystävällä ei ole lainkaan äitiyslomaa.

– Kun minulla on oma yritys ja asun New Yorkin osavaltiossa, minun on mahdollisuus ostaa perhevapaavakuutus ja sitä kautta voin saada 4,5 kuukautta perhevapaatukea. Vaimoni voi saada kolme kuukautta, ja hän saa sen osavaltion kautta.

– Suomalaisen korviin se voi kuulostaa hurjalta, että voi kun on lyhyt. Verrattuna suurimpaan osaan amerikkalaisista, se on pitkä. Ajattelin olla pois ehkä noin viitisen kuukautta, riippuu tietenkin voinnistani. Sen jälkeen vaimoni jatkaa siitä kolme kuukautta, ettei pientä tarvitse laittaa heti tarhaan.

MTV Uutiset jatkaa Yhdysvaltain asioiden seuraamista tiiviisti myös Karppisen poissaolon aikana. Siitä, kuka sijaistaa Karppista kevään ja kesän ajan, tiedotetaan myöhemmin.

Kattava terveysvakuutus

Synnytys Amerikassa ja etenkin New Yorkin osavaltiossa on todella kallista verrattuna Suomeen. Karppinen osti heti raskauden alkumetreillä kattavamman terveysvakuutuksen, jotta sairaalalaskut eivät kohoa pilviin.

– Maksan 1000 dollaria kuukaudessa ja sillä voin välttää sen, ettei minulle tule kymmenien tuhansien yllärilaskua, jos joudun olemaan sairaalassa synnytyksen jälkeen pidempään. Halvempiakin vakuutuksia on, mutta niissä on korkeampi omavastuu, ja raskauden aikana tulee monia neuvolakäyntejä ja kontrolleja.

– Saan synnytykseen mukaan myös kätilön, mikä ei ole tavallista Yhdysvalloissa. Täällä monesti lääkäri on synnytyksessä ja sen vuoksi maassa tehdään paljon keisarinleikkauksia.

Hehkuttavat Suomen terveydenhuoltoa

Karppinen sai vuosi sitten esikoisensa saaneelta siskoltaan Suomen äitiyspakkauksen - asian, jota on hehkutettu ympäri maailmaa. Newyorkilainen neuvola kuuli ensimmäisten käyntien yhdessä, että Karppinen on Suomesta, ja he olivat haltioissaan, että pari oli valinnut juuri tämän neuvolan.

– Suomen äitiyspakkauksella ja suomalaisella terveydenhuollolla on ylipäätään ihan uskomattoman hyvä maine täällä. Siitä pitäisi kaikkien olla ylpeä.

Raskaus ei ole koskaan itsestäänselvyys. Karppinen ja hänen vaimonsa ovat iloisia siitä, että asiat menivät lopulta niin kuin suunnittelivat.

– Olemme sen verran onnekkaita, että kaikki onnistui hirveän nopeasti. Olemme onnellisia, että saimme lapsen alulle kotonamme. Meillä on lähipiirissa paljon ystäviä, joille ei aina tapahdu niin kuin meille – välillä saattaa olla pitkiäkin prosesseja.

Onnenkyyneleet virtasivat, kun pari näki ultraäänikuvassa tulevan pienokaisensa.

– Kerran meidän pieni vauvamme näytti ihan siltä kuin olisi kääntynyt kohti "kameraa" ja nosti kättänsä meille. Hoitaja sanoi, että hänestä taitaa tulla linssilude. Shoshi sanoi, että ihan kuin äitinsä.

Lapsen saaminen Amerikassa vaatii todella paljon googlettamista, jotta osaa ottaa kaiken huomioon.

– Onneksi meitä on kaksi toimittajaa kämpillä, se on auttanut asiaa. Ei voi luottaa samanlailla (kuin Suomessa) siihen, kun saa iloisen uutisen ja positiivisen raskaustestin, että sen jälkeen yhteiskunta hoitaa. Täytyy löytää itselle keinot, miten pitää huolen itsestään. Täällä se menee niin, että rahalla saa.

Tuleva tv-tähti?

Karppinen kiittelee puolisoaan Shmuluvitzia, joka on huolehtinut perheen ruokailuista koko raskauden ajan.

– On ollut ihana huomata, että hän pitää meistä kummastakin jo huolen. Shoshi on meistä parempi kokki ja tekee terveellistä ruokaa.

Tulevasta pienokaisesti tulee kaksikielinen, toinen äiti puhuu tyttärelleen suomea ja toinen englantia. Karppinen naureskelee, että tyttärelle varmasti tarttuu Oulun murre.

– Vauva on jo villi tapaus, hän potkii ja liikkuu. Olemme ajatelleet, että meistä tulee äiti ja mom.

Karppinen vitsailee, että tuleva pienokainen saattaa ilahduttaa Maikkarin uutislähetyksessä joku päivä.

– Ehkä laitan hänet pitämään mikrofonia etukantoreppuun. Se voisi olla katsojille kiva, kun elämme synkkiä aikoja ja uutiset ovat synkkiä, niin niitä pehmentämään tulee pieni söpö hahmo.

Lue myös:

    Uusimmat