Mainos

MTV:n USA:n kirjeenvaihtaja: Clintonin kannattajat raivoissaan FBI:n uudesta sähköpostitutkinnasta

1:59

Yhdysvalloissa presidentinvaalitaisto on äitymässä jopa raivokkaaksi Hillary Clintoniin liittyvän sähköpostiskandaalin takia. Vaalipäivään on aikaa viikko.

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että USA:ssa arvostelu ja jopa raivo liittovaltion poliisin FBI:n johtajaa James Comeytä kohtaan kiihtyy.

Comey on keronut poliisin hankkineen luvan Hillary Clintoniin liittyvien sähköpostien tutkinnan aloittamisesta uudelleen. Kyse on siitä, onko Clinton tullut paljastaneeksi tai vaarantanut salaisia tietoja käyttäessään yksityistä sähköpostipalvelintaan.

– Osa demokraateista syyttää johtajaa jopa rikoksesta, koska hallinnon viranomainen ei saa käyttää asemaansa hyväkseen vaikuttaakseen vaalien kulkuun, Karppinen raportoi.

– Valkoisen talon tiedottaja yritti tänään rauhoitella tilannetta sanoen, että FBI hoitaa vain työtään.

Karppinen kertoo, että kohu liittyy Clintonin avustajan aviomiehen, entisen kongressiedustajan Anthony Weinerin seksiviesteihin alaikäisille tytöille.

– Hän on käyttänyt tietokonetta, jossa on myös Clintonin avustajan työsähköposteja. Nyt katsotaan, oliko joukossa myös Clintonin posteja, joissa olisi voinut olla salaisia tietoja.

Kannatusluvut nousevat ja laskevat kohujen mukaan

Tutkinta on vaikuttanut mielipidekyselyiden mukaan kannatuslukuihin nopeasti.

– Ehdokkaat ovat nyt huomattavasti tasaisempia kuin vielä esimerkiksi viikko sitten. Dramaattisin pudotus Clintonin kannatuksessa on Washington Post -lehden kyselyssä. Viikko sitten Clinton johti samaisessa mittauksessa Donald Trumpia yli 10 prosenttiyksilöllä, nyt enää yhdellä. Useiden kyselyiden keskiarvoja laskevan arvostetun nettisivuston mukaan Clintonin johto olisi reilut 20 prosenttiyksikköä.

– Täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että osavaltioiden valitsijamiehiä laskiessa Clintonilla on yhä iso etumatka ja Clintonin onneksi parikymmentä miljoonaa amerikkalaista on ehtinyt antaa ennakkoäänensä jo ennen tätä kohua.

”Kuka mahtaa kompuroida seuraavaksi?”

Vaaleihin on kahdeksan päivää. Karppinen muistuttaa, että vaikka se on periaatteessa lyhyt aika, siinä ehtii tapahtua vielä paljon.

– Clinton tekee nyt kaikkensa sen eteen, että FBI:n uusi tutkinta unohtuisi. Hän yrittää kääntää huomiota Trumpin möläytyksiin ja naiskohuihin. Trump luonnollisesti juhlii FBI-kohulla. Sitä emme kuitenkaan lopulta tiedä, miten paljon kohu Clintonia vahingoittaa – ja kuka seuraavaksi kompuroi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.