Clintonin etumatka seksikohujen ryvettämään Trumpiin kasvaa

Trump hyökkäsi mediaa ja vaalijärjestelmää kohtaan 3:31

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump valmistautuu kolmanteen vaaliväittelyyn selkeästi altavastaajana. Demokraattien Hillary Clinton on kyselyissä saanut tanakan etumatkan, kun vaaleihin on aikaa kolme viikkoa.

Tuoreessa Monmouthin yliopiston kyselyssä Hillary Clinton on 12 prosenttiyksikköä Donald Trumpin edellä niiden joukossa, jotka todennäköisesti äänestävät. Tasan puolet aikoo antaa äänensä Clintonille, Trumpille 38 prosenttia. Kolme viikkoa aiemmin ero oli neljä prosenttiyksikköä. 

Kysely on Politicon mukaan ensimmäinen, joka on tehty kokonaan sen jälkeen, kun Trumpia alettiin ryöpyttää naisia loukkaavista törkypuheista ja -teoista. 

Trumpin suosio näyttää vajonneen aallonpohjaan, jollaisesta kukaan ei ole dosentti Benita Heiskasen muistin mukaan noussut Yhdysvalloissa voittoon näin lyhyessä ajassa. Trumpin voittoon tarvittaisiin jotakin poikkeuksellista kuten Clintonin sairastuminen, arvioi Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskusta johtava Heiskanen.

Trumpilla kovat piipussa: Uusi tv-mainos kyseenalaistaa Clintonin terveyden 0:31

Trump ja Clinton mittelevät väittelyssä varhain torstaina Suomen aikaa. Ensimmäinen väittely keräsi Politicon mukaan ennätyksellisen 84 miljoonan yleisön ja toistakin seurasi 66,5 miljoonaa ihmistä. Myös kolmas kohtaaminen kerännee poikkeuksellisen runsaasti katsojia, joskin muista syistä kuin yleensä. 

– Normaalisti seurattaisiin keskustelunavauksia, Heiskanen tiivistää. 

– Nyt odotetaan, mitä seuraavaksi tapahtuu? Voiko mennä vielä hullummaksi kuin tähän mennessä?  

Trump syyttää vaaleja vilpillisiksi

Trumpin vastahyökkäysten kohteena ovat viime aikoina olleet paitsi Clinton myös Yhdysvaltain vaalijärjestelmä ja median rooli.

– Nämä ovat manipuloidut vaalit, Trump julisti maanantaina kannattajilleen Wisconsinissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Heiskanen huomauttaa, että Trumpin väitteiden tueksi ei ole juuri todisteita.

Syytökset ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä siitä, mitä Trump aikoo tehdä, jos häviää. Trumpin ja hänen kampanjansa lausunnot ovat olleet tässä suhteessa ristiriitaisia: kunnioittaako hän tulosta vai miten toimii.

– Siihen voi varautua, että todennäköisesti jotakin tapahtuu. Mitä se jotain on, sitä ei voi tietää, Heiskanen sanoo.

Trump kuittasi kourimiskommentit"pukuhuonepuheeksi" 1:44

Lue myös:

    Uusimmat