Mainos

MTV:n erikoishaastattelussa pääministeri Juha Sipilä: Vaimo luki lomastani lehdestä

Juha Sipilä on istunut Suomen pääministerin pallilla tasan kuukauden. MTV Uutisten erikoishaastattelussa Sipilä kertoo muun muassa sen, kuinka hän on onnistunut yhdistämään perhe-elämänsä kiireiseen pääministerin pestiin.

Juha Sipilä nimitettiin Suomen pääministeriksi 29. toukokuuta. Sen jälkeen, ja toki jonkin verran myös ennen sitä, Sipilä on elänyt tiukkaa minuuttiaikataulua.

Työpäivät alkavat aikaisin aamulla ja venyvät lähes poikkeuksetta pitkälle. Yöunet jäävät usein vähäisiksi.

– Kyllähän se on niin, että päivät ovat pitkiä ja vapaapäiviä on vähän. Se kuitenkin kuuluu tähän työhön, hyväntuulinen pääministeri kertoo MTV Uutisille ja haukkaa samalla aamiaisleipäänsä.

Sipilä on saapunut MTV:n Huomenta Suomen vieraaksi jo reilusti ennen aamuseitsemää, eikä ole ehtinyt aamiaista kotonaan nauttimaan.

Pääministeri ehti pitää uransa ensimmäisen kunnon hengähdystauon juhannuksena. Sen hän vietti perheensä parissa.

– Ennen juhannusta olin ehtinyt käymään pohjoisessa ainoastaan yhden kerran pääministerinä. Vaalien jälkeen kertoja on ollut yhteensä kolme, Sipilä haikeanoloisesti toteaa.

Vaikka aika perheen kanssa on jäänyt vähemmälle, ei harvoja tapaamisia ole Sipilän mukaan mitenkään erityisesti korostettu. Samalla sapluunalla ne ovat menneet kuin ennenkin, pääministeri vakuuttaa.

– Lasten ja lastenlasten tapaaminen on ollut tässä tilanteessa erityisen tärkeää.

Vaimo luki lomasta lehdestä

Tasan viikon kuluttua Sipilä aloittaa lähes kolmen viikon mittaisen kesälomansa. Tuona aikana häntä sijaistaa ensin kahden viikon ajan ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja sen jälkeen vielä viikon ajan valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

Sipilä kertoo, että erityisesti hänen vaimonsa Minna-Maaria on ollut tyytyväinen ilmoitukseen kolmen viikon lomasta.

– Vaimo oli kuulemma ilolla lehdestä lukenut lomastani. Jossain se oli ilmeisesti päätetty, Sipilä toteaa ja naurahtaa perään.

Kreikka pitänee kuitenkin huolen siitä, ettei Sipiläkään voi täysin uutispimentoon ja puhelimen tavoittamattomiin heittäytyä.

– Meillä on kaksi kertaa päivässä tilanneseuranta riippumatta siitä, oliko lomalla vai ei. Nähtäväksi jää, millainen kesä tästä tulee.

Sen suurempia suunnitelmia ei kempeleläisellä pääministerillä lomalleen ole. Loman hän aikoo viettää kotona pohjoisessa.

– Eiköhän loma ole hyvin pitkälti kuntoilua ja univelkojen pois nukkumista. Ulkomaille ei ole tarkoitus lähteä.

Neljä tunnin lenkkiä vaihtui yhteen neljän tunnin lenkkiin

Sipilän edeltäjä, vuosina 2014-2015 pääministerinä ollut Alexander Stubb tunnetaan aktiivisena urheilijana.

Nykyinenkään pääministeri ei ole täysin urheilusta luopunut, vaikka sen sovittaminen kalenteriin on osoittautunut usein hankalaksi.

Sipilä ei paljasta, mitä hänen päässään lenkkien aikana liikkuu. Sen sijaan hän toteaa, että pääministerin jaksamisen kannalta lenkit ovat ensiarvoisen tärkeitä.

– Tavoitteena oli, että liikkuisin neljänä päivänä vähintään tunnin ajan. Käytännössä se on nyt mennyt niin, että olen liikkunut yhtenä päivänä neljä tuntia kerralla, kovaksi pyöräilijäksi tunnustautuva Sipilä kertoo.

– Liikuntaa täytyy harrastaa ihan jo pelkästään sen takia, että pysyy fyysisesti kunnossa.

Sipilä kertoo myös aiemmin olleensa kova käsitöiden ystävä. Metalli- ja puutyöt ovat nyt kuitenkin jääneet ajanpuutteen vuoksi kokonaan tekemättä.

Istumapaikka Merkelin vieressä

Sipilän ensimmäiselle kuukaudelle on osunut tavallista enemmän ulkomaanmatkoja. Suurin osa niistä on suuntautunut Belgiaan Brysseliin, joka tunnetaan myös siellä sijaitsevista EU:n päämajoista.

Vaikka matkustaminen onkin välillä rankkaa, Sipilä kertoo olevansa tyytyväinen, koska on päässyt tutustumaan Euroopan kollegoihinsa heti kautensa alussa. Naapurimaiden pääministerien kanssa hän kertoo olleensa luonnollisesti eniten tekemisissä, mutta myös muut Euroopan johtajat ovat tulleet tutuiksi.

– Merkel istuu vieressäni ja olen hänen kanssaan soitellutkin Kreikkaan liittyen. Hollannin pääministerin kanssa olemme olleet puhelimessa kaikista eniten.

– Hienoa, että olen päässyt tutustumaan Euroopan kollegoihin näin nopealla aikataululla. Heille on helpompi soittaa, kun on tavannut henkilökohtaisestikin, Sipilä jatkaa.

Mutta entäs ystävät politiikan ulkopuolella? Ehtiikö pääministeri tapaamaan heitä?

– Kaikillahan pitää sellaisia olla. Harvemmin heitä ehtii tapaamaan, mutta kyllä minulla politiikan ulkopuolellakin on vielä kavereita.

Terveyskään ei ole matkustamista haitannut. Vuonna 2013 Sipilän uutisoitiin sairastuneen keuhkoveritulppaan ja joutuneen pitkälle sairauslomalle. Veritulppa uusiutui viime vuoden alussa, jolloin Sipilä vietti taas pitkän sairausloman. 

Lentokoneessa veritulpan riski kasvaa, mutta se ei ole menevän valtionjohtajan matkustamiseen vaikuttanut.

– Veritulppa ei ole vaikuttanut matkustamiseen. Ne asiat ovat täysin hallinnassa, Sipilä vakuuttaa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.