MTV:n asiantuntija: Niinistö varmisteli, Väyrynen toi lisäväriä, Huhtasaari vei ajatukset 30-luvun Saksaan

5:01

Kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta kohtasivat tänään ensimmäisessä televisiotentissä MTV:llä. Niinistön haastajaksi julistautunut Paavo Väyrynen onnistui sähäköittämään keskustelua, mutta kuinka pärjäsivät muut?

MTV Uutisten vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlundin mukaan kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen onnistui vastaamaan odotuksiin ja haastamaan istuvaa presidenttiä. 

– Se onnistui, kyllä hän on niin omilla linjoillaan. Esimerkiksi hän puhui puolueettomuudesta, kun muut puhuivat liittoutumattomuudesta. Sillä tavalla ja vanhan kokemuksensa pohjalta hän pystyy tuomaan lisää väriä keskusteluun.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Selvää voittajaa ei keskustelusta Grönlundin mielestä löytynyt.

– Istuva presidentti Sauli Niinistö aloitti varovasti ja ylimielisestikin, mutta paransi loppua kohti. Vihreiden Pekka Haavistolle ei mielestäni ole tällä hetkellä aivan samanlaista momentumia ainakaan tässä tentissä, kuin mitä oli kuusi vuotta sitten. Merja Kyllönen on aika erilainen ehdokas, mutta hän on johdonmukainen ja onnistui omalla rauhallisella tyylillään kyllä aika hyvin.

Keskustelu turvapaikanhakijoista lämmitti studion ja paljasti enemmän eroja ehdokkaiden välillä.

– Ehdokkaiden välillä on syviä arvopohjaisia eroja. Vaikka se ei varsinaisesti tasavallan presidentin toimintaan kuulu, äänestäessä on tärkeää tietää, mitä oma ehdokas ajattelee, Grönlund sanoo.

– Huhtasaari oli aivan omilla linjoillaan, mitä tulee kysymykseen turvapaikanhakijoista. Hänen kommenttinsa voivat viedä ajatukset 1930-luvun Saksaan, Grönlund muotoilee. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Niinistö puolestaan näyttää tyytyvän varmistelemaan asemiaan.

– Turvapaikanhakijoiden osalta ja Nato-asiassa tuli parhaiten esiin Niinistön varmistelu. Hän yrittää asemoida itsensä niin keskelle, ettei ärsyttäisi ketään. Samalla hän helposti joutuu puolustelemaan mielipiteitään ilman kunnon perusteluja.

Vaaleihin on kuusi viikkoa, kuka pystyy haastamaan Niinistöä?

– Ainoastaan se, että muut ehdokkaat petraavat juoksuaan, tai sitten se, että Niinistö tekisi kohtalokkaan virheen. Sellaista ei ole tällä hetkellä näköpiirissä, hän esiintyy turvallisena maan isänä ja ilmeisesti vetoaa kansaan aika hyvin.

Kuka on hänen pahin haastajansa?

– En uskalla sanoa siihen mitään. Gallupeissa se on  Haavisto, mutta tämänpäiväinen esitys ei välttämättä ollut sitä luokkaa.

Onnistuiko Väyrynen todella haastamaan Niinistöä vaalitentissä? Entä tuleeko toinen kierros? Katso jutun pääkuvana olevalta videolta Kimmo Grönlundin ajatukset näistäkin teemoista. 

Katso myös vaalitentti kokonaisuudessaan:

1:32:20

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.