Mainos

Kimmo Grönlund: "Vanhanen onnistui hyvin, Kyllösen ongelma ulkopoliittisen kokemuksen puute"

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi Matti Vanhasen selvinneen eilisestä MTV Uutisten vaalitentistä hyvin.

– Matti Vanhanen on parempi kun häntä tentataan näin yksinään. Hän jää helposti monen ehdokkaan tentissä muiden varjoon, mutta kun hän saa yksin varastaa shown, hän onnistuu hyvin. Hänellä on niin vankka poliittinen kokemus ja ulkopoliittinen kokemus ja tietenkin pääministerikokemus taustalla, että se näkyy esiintymisvarmuutena. Se näkyy myös siinä, että hän hallitsee ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiakysymykset.

Vanhasen onneton sammakko-lausunto

Sisällöllisesti tentti ei tuonut paljonkaan uutta.

– Se on Vanhasen suurin ongelma, että jotta hän pystyisi istuvaa presidenttiä haastamaan, hänen pitäisi jotenkin erottautua. Se on vaikeaa, kun hän on tyyliltään valtiomiesmäinen, rauhallinen ja hänen poliittinen linjansakin on aika lähellä Niinistön linjaa. Tosin Vanhanen vetää mielestäni Venäjä-myönteisyydessä hieman Niinistön ohi. Tänään hän joutui selittelemään onnetonta lausuntoaan Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän vertasi Venäjän toimintaa Ukrainassa siihen, että Suomi jättäisi Nato-jäsenyyshakemuksen, että se horjuttaisi maailmanjärjestystä. Se oli onneton sammakko eikä Vanhanen nytkään päässyt kuiville tässä asiassa, arvioi Grönlund.

Vanhanen pitää Niinistöä päävastustajanaan

Matti Vanhanen pitää päävastustajanaan Sauli Niinistöä eikä Paavo Väyrystä.

– Vanhanen taitavasti väisti kysymykset Paavo Väyrysestä ja siitä kisasta, joka käytäisiin Keskustan kunniapuheenjohtajan ja entisen puheenjohtajan ja pääministerin välillä. Hän sanoi suoraan, että hänen päävastustajansa on Sauli Niinistö ja huoli on siinä, että Keskustan kannattajat äänestäisivät Niinistöä. Hän otti taktiikaksi sen, ettei noteerannut Väyrystä suurena uhkana itselleen, sanoo Grönlund.

"Kyllöseltä puuttuu ulkopoliittista osaamista"

Merja Kyllösen ongelmana Grönlund pitää ulkopoliittisen osaamisen puutetta.

– Kyllönen on suorasanainen poliitikko, reilun ja rehdin oloinen ja mutkaton. Hänen ongelmansa on ehkä juuri siinä, että hänellä ei ole kovin paljon osaamista tai kokemusta tasavallan presidentin ydintehtävään eli ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Hän käyttää nyt kaikki tilaisuudet aktivoidakseen vasemmistolaisesti ajattelevia äänestäjiä. Hän käytti paljon aikaa tentissä arvostelemalla Sipilän hallitusta toimenpiteistä, joita hän kutsui eriarvoistumisen lisäämiseksi ja otti esimerkiksi aktiivimallin.

"Ihmetyttää äärivasemmiston rakkaus Venäjään"

Grönlund ihmettelee vasemmiston myönteistä suhtautumista Venäjään.

– Hieman minua ihmetyttää suomalaisen äärivasemmiston rakkaus Venäjää kohtaan. Ihan kuin olisi jäänyt vanha levy päälle. Luulisi vasemmistolaisesti ajattelevan ihmisen mielestä Venäjän olevan aika kaukana paratiisista valatavinen tuloeroineeen ja lähes mafiamaisine hallintoineen ja kaukana demokratiasta.

"Kyllösen asetelmat säilyivät kääpiösarjassa"

Grönlundin mukaan MTV Uutisten vaalitentti ei muuttanut Merja Kyllösen asetelmia vaalissa.

– Kyllösen asetelmat ovat samassa kääpiösarjassa kuin aikaisemminkin, mutta ei hänen esiintymisensä millään tavalla huonoa ole. Kyllä hän on selväsanainen, suora suomalasipoliitikko, mutta vasemmistolainen sellainen.

Kimmo Grönlundin mielestä yksilötentit ovat presidentinvaaleissa tarpeellisia.

– Tässä tulee näkyviin, että kun saa enemmän tilaa, voi selitää ja perustella paremmin omia ajatuksiaan. Kyllä yksilötentit ovat tarvittava lisä presidentinvaaleissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.