MTV kysyi miten nuoret näkevät Suomen Nato-keskustelun – "Nato puhuttelee nyt enemmän kuin koskaan"

Mitä nuoret ajattelevat Natosta ja sen ympärillä käytävästä keskustelusta? 4:48
Mitä nuoret ajattelevat Natosta ja sen ympärillä käytävästä keskustelusta?

Keskustelua Suomen Nato-politiikasta on käyty laajalti siitä saakka kun Venäjän hyökkäsi helmikuun loppupuolella Ukrainaan. Myös Suomessa ihmisten mielipide maamme Nato-politiikasta on muuttunut, ja monet näkevät Suomen turvallisuustilanteen uudessa valossa.

Keskustelua Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on käyty, mutta onko sitä käyty nuorten mielestä tarpeeksi ja tarpeeksi monelta kantilta? MTV Uutiset kävi haastattelemassa Helsingin Medialukion nuoria näiden Nato-ajatuksista.

Nuoret toivovat päättäjiltä tarkkaa mietintää, sillä he kokevat olevansa ovat juuri niitä, jotka joutuvat elämään nyt tehtyjen päätösten kanssa, olivat ne sitten millaisia tahansa. 

Enemmistö MTV:n jututtamista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Tällä hetkellä, kun ei tiedetä, pystyvätkö EU-maat puolustamaan toisiaan, luulen, että Yhdysvaltojen sotatukeen on pakko turvautua, sanoo Helsingin medialukion oppilas Eero Paloheimo.

– Mielestäni meidän pitäisi liittyä Natoon, koska meillä on nyt konkreettinen uhka Venäjän ja Ukrainan sodassa. Mielestäni tarvitsemme nyt enemmän Naton tukea kuin koskaan aiemmin, sanoo Jasper Heino.

Muitakin näkemyksiä nousi haastattelussa esille. Ilja Ahola ja Johanel eivät pidä Suomen Natoon liittymistä hyvänä ratkaisuna. 

– Mielestäni Suomen ei pitäisi liittyä Natoon, koska se on pitkä prosessi ja sen aikana Venäjä voi tehdä mitä vain, Johanel sanoo.

Ilja Ahola pohtii, voisiko Suomelle käydä samalla tavoin, kuin Ukrainalle.

– Venäjä perustelee Ukrainan invaasiotaan sillä, että Ukraina oli menossa liikaa Naton suuntaan. Tähän en tietenkään tiedä vastausta, mutta jos Suomi olisi liittymässä Natoon, kävisikö meille samalla tavalla. 

Moni kertoi myös Ukrainan sodan vaikuttaneen laajasti heidän mielipiteisiinsä Suomen Nato-politiikasta.

– Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä, ettei pitäisi, mutta jos emme voi varmistaa, ettemme ei jäädä yksin sodan tullen, kannattaa meidän liittyä. Falgo sanoo.

– Ehkä huolettaa juuri se ryhmä, mihin päädymme. Siellä ovat Turkki ja Unkari aiheuttaneet paljon pahaa Lähi-Idässä.

Nuoret nostavat esille sen, että heidän mielestään Natoon liittymisen negatiivisista puolista ei juuri puhuta. 

– (Toivoisin keskustelua) enemmän Naton negatiivisista puolista, koska nyt mennään sellaiseen rotankoloon, jossa kerrotaan vain positiivisia asioita Natosta eikä esimerkiksi näiden sotarikoksista Lähi-idässä, kommentoi Eero Paloheimo.

Lue lisää aiheesta Nato

Lue lisää aiheesta Ukrainan sota

Kirjoittaja ja haastattelija videolla on MTV Uutisten tet-harjoittelija Suvi Kenttämaa. 

Lue myös:

    Uusimmat