MTV Katiska-käräjillä: Sofia Belórf avautui parisuhteestaan, Niko Ranta-ahon huumeidenkäyttö aiheutti riitoja – "Niko toivoi, että tekisimme lapsia ja jäisin kotiäidiksi"

2:03
Sofia Belorf saapui oikeuteen kuultavaksi: "Tietysti vähän erilainen aamu".

Katiska-huumevyyhdissä kuullaan tänään ensimmäistä kertaa fitnessmalli Sofia Belórfia. Belórf vastaa nyt kahteen rahanpesusyytteeseen.

Ensimmäisen syytteen mukaan Belórf kuljetti viime vuoden maaliskuussa 8 000–10 000 euroa käteistä rahaa Espanjaan matkalaukussaan. Rahat olivat peräisin Niko Ranta-ahon törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjien mukaan Belórf tiesi tästä. Nainen itse kiistää rikoksen.

Toisen rahanpesusyytteen mukaan Belórf otti entiseltä avopuolisoltaan Niko Ranta-aholta 12 700 euron arvoisen Rolex-kellon. Syyttäjän mukaan Belórf tiesi, että kello oli hankittu rikollisella rahalla. 

Syytteen mukaan rikos tapahtui jouluaaton 2018 ja heinäkuun 2019 välisenä aikana. Belórf kiistää tämänkin syytteen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä.

"Sofia ei varmaan tajunnut hautausmaalla käyntiä, koska hän näpräsi kännykkää"

Klo 14.40 Ranta-ahon kuuleminen päättyy. Belórf ja Ranta-aho poistuvat paikalta. MTV Uutiset lopettaa seurannan tähän.

Klo 14.37 Viime vuoden maaliskuussa ex-pariskunta lähti Suomesta Espanjaan ja Belórfin matkalaukusta löytyi suuri määrä käteistä. Ranta-aho myöntää laittaneensa rahat kirjekuoressa Belórfin laukkuun. Rahat olivat peräisin Ranta-ahon huumerikoksista.

Rahat haettiin Malmin hautausmaalta puistonpenkiltä ennen lähtöä lentokentälle. Belórf kiisti omassa kuulemisessaan olleensa mukana rahanhakureissulla. Hän kiisti myöskään nähneensä sitä, kun rahat laitettiin matkalaukkuun.

– Sofia oli mukana hautausmaalla, mutta hän ei varmaan edes tajunnut sitä, koska hän näpräsi kännykkää. Sofia meni taksiin edeltä, minä hain kirjekuoren ja laitoin sen paidan sisään ja matkalaukkuun. Sitten lähdimme taksilla lentokentälle, Niko kertoi oikeudelle.

Klo 14.35 Belórfin asianajaja Paul Perovuo kysyi Niko Ranta-aholta tämän huumeongelmasta. Ranta-aho myönsi käyttäneensä huumeita ennen, mutta ei enää nykyään. Huumeet aiheuttivat myös riitoja hänen ja Sofian välille.

Ranta-aho kertoi salanneensa huumeidenkäyttöään Belórfilta.

Niko osti Sofian lahjakellon Gibraltarilta

14.27 Nyt ääneen pääsee Niko Ranta-aho. Ranta-aho kertoi ostaneensa Rolex-kellon Sofialle joululahjaksi Gibraltarilta loppuvuonna 2018.

– En tarkkaan muistaa hintaa, mutta sain sen hyvällä hinnalla. Olisiko ollut jotain 8000-9000 euroa.

Ranta-aho kiistää hankkineensa kellon rikollisella rahalla.

– Sitä ei ollut hankittu huumerahoilla. Kaikki nämä perusjutut ostin muualla rahalla.

Ranta-aho myönsi, että hänen tiliensä kautta kulki vuosina 2016-2019 noin kolme miljoonaa euroa laillista rahaa.

Ei halunnut etsintäkuulutettua kotiinsa

Klo 14.17 Janne Tranbergin asianajaja Jaakko Tuutti kysyi Belórfilta liittyikö Tranberg jotenkin Ranta-ahon huumeidenkäyttöön ja juhlimiseen. Belórfin mukaan ei liittynyt. "Nacci" ei ollut juhlissa mukana.

Belórfilla ei omien sanojensa mukaan ollut mitään henkilökohtaisesti "Naccia" vastaan, mutta hän ei pitänyt siitä, että etsintäkuulutettu ihminen olisi heidän kotonaan.

– En tiedä, onko laitonta pitää etsintäkuulutettua kotonaan, mutta ajattelin, että se varmaan on, Belórf sanoi.

Belórf toi kuulemisessaan esiin, että Ranta-aho oli Tranbergin fani.

Syyttäjä ihmettelee, oliko Belórf tahallaan tietämätön

Klo 14.06 Syyttäjä ihmettelee, miksi Sofia Belórf ei kysynyt Ranta-aholta mitään jengiläisistä ja oudoista alamaailman ihmisistä, joita Ranta-ahon ympärillä pyöri.

Belórf on useaan otteeseen kertonut oikeudessa olleensa huolissaan Nikon seurassa olleista ihmisistä ja siitä, että jengiläiset ja rikolliset käyttäisivät tätä hyväksi.

– Ranta-aho puhui teille Helvetin enkelien ihmisistä, Janne Tranbergista ja näistä muista Marbellan ihmisistä, ketä itsekin tiedätte nimeltä. Miksi ette kysyneet lainkaan heistä? Oliko se tahallista tietämättömyyttä? syyttäjä Heli Vesaaja ihmetteli.

– Kyllä minä kyselinkin. Mutta olin rakastunut ja asiat selitettiin minulle uskottavasti. Halusin uskoa häntä, koska olin niin rakastunut, Belórf perusteli.

"Niko halusi minusta kotiäidin"

Klo 13.58 Sofia Belórf kertoi tavanneensa Niko Ranta-ahon Lontoossa loppukesästä 2018. Sofia asui tuolloin Lontoossa ja teki fitnessvalmennuksia. Ranta-aho asui Marbellassa.

Hyvin pian ensitapaamisen jälkeen Belórf muutti Ranta-ahon luo Marbellaan.

– Niko toivoi, että perustaisimme perheen ja tekisimme lapsia. Hän sanoi, että minä voisin jäädä kotiäidiksi hoitamaan lapsia eikä minun tarvitsisi tehdä töitä. Menetinkin sitten omat työni tämän huumejutun takia, Sofia kertoi.

Pariskunta erosi tämän vuoden keväällä, mutta he olivat sitä ennen olleet jo erossa toisistaan heinäkuusta 2019, jolloin Ranta-aho otettiin kiinni ja vangittiin. Varsinainen seurustelusuhde kesti siis vain vajaan vuoden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Belórf kiistää käyttäneensä itse huumeita

Klo 13.52 Syyttäjä jatkaa kyselyä.

– Sitten kysellään reikä nenässä-teemasta, Huhtala totesi ja viittasi siihen, että Niko Ranta-aholle oli tullut reikä nenään kokaiinin käytöstä.

– En edes tiennyt, että kokaiinin käytöstä voi tulla reikä nenään, Sofia vastasi.

– Niko tuli kerran kotiin ja sanoi, että hänestä tuntuu kuin hänellä olisi reikä nenässä. Katsoin ja niin siellä oli.

Syyttäjä epäili, että Belórf suhtautui ihailevasti asiaan. Ruisrockin aikaan taltioidussa tilakuuntelussa Sofia huudahti Nikolle, että "vau, sulla on reikä nenässä".

– Se kuulostaa ihailevalta, Huhtala sanoi.

– En todellakaan ihaile sellaista, Belórf kiisti.

Huhtala kysyi Belórfilta myös suoraan, mitä tällä on kerrottavaa omasta kokaiinin käytöstään. Belórf vastasi, ettei hänellä ole siitä mitään kerrottavaa, koska hän ei käytä huumeita.

Belórf ei koe olevansa velkaa Ranta-aholle

Klo 13.43 Syyttäjä kysyy suoraan raha-asioista Belórfilta.

– Missä vaiheessa Niko alkoi maksaa sinun velkojasi ja verojaksi, syyttäjä Erkki Huhtala kysyi.

Belórf kiisti Ranta-ahon maksaneen muuta kuin hänen veronsa, jotka erääntyivät eikä hänellä ollut juuri sillä hetkellä rahaa.

Belórf kertoi luvanneensa maksaa rahat takaisin Ranta-aholle. Hän ei koe olevansa mistään velkaa ex-miehelleen.

Belórfin mukaan Ranta-aho auttoi etsintäkuulutettua "Naccia" Espanjassa

Klo 13.38 Syyttäjä kyselee Belórfilta Janne "Nacci" Tranbergista. Sofia kiistää koskaan tavanneensa "Naccia" Espanjassa.

– Niko hoiti ystävänä Jannen asioita Espanjassa. Varmaan kun hän oli etsintäkuulutettu, ei hän pystynyt liikkumaan ja tarvitsi apua, Belórf kertoi.

Belórf tiesi syksystä 2018 saakka Ranta-ahon olevan kaveri Tranbergin kanssa. Sofia ei muista enää, missä Niko kertoi heidän tutustuneen.

– Aikaisemmin Janne oli käynyt Nikon luona kylässä, mutta kun minä muutin Marbellaan, se muuttui niin päin, että Niko kävi Jannen luona. Sen takia minä en koskaan tavannut Jannea.

Klo 13.36 Sofia Belórf kertoi epäilleensä, että jengiläiset ja alamaailman ihmiset käyttävät hyväkseen Ranta-ahoa ja haluavat hyötyä tämän rahoista. Belórf sanoi, ettei hänellä ollut aavistustakaan, että hänen silloinen puolisonsa olisi koko huumejutun pomo.

Sofia ei hyväksynyt Nikon aineidenkäyttöä

Klo 13.27 Nyt puhutaan Niko Ranta-ahon huumeidenkäytöstä. Ranta-aho oli kertonut jo seurustelun alkuvaiheessa Belórfille, että hänellä oli ollut huumeongelma ja hän oli ollut vieroituksessakin.

Espanjassa Sofialle selvisi joko loppuvuodesta 2018 tai alkuvuonna 2019, että Ranta-aho oli alkanut käyttää uudestaan huumeita.

– Se oli meidän ikuinen riidan aihe. Hän oli huumeita käyttäessään kuin eri ihminen. Hän muuttui täysin, Belórf sanoi.

Belórfin mukaan Ranta-aho käytti kokaiinia lähinnä juhlissa. Hän luuli huumeiden tulleen joiltakin Marbellan paikallisilta ihmisiltä.

Ranta-aho oli pitkään käyttämättä alkoholia, mutta Belórfin mukaan uutenavuotena 2018 hän alkoi juoda uudestaan.

Klo 13.24 Syyttäjä alkaa nyt kysellä Sofia Belórfilta kysymyksiä. Ensimmäisenä kysytään siitä, oliko Niko Ranta-aholla rahapulaa jossain vaiheessa.

Belórfin mukaan Ranta-aholla ei ollut varsinaisesti rahapulaa, mutta hän muistaa kuulleensa jotain keskusteluja rahavaikeuksista. Ranta-aho oli myös lainannut joskus rahaa.

Isältään Ranta-aho oli lainannut "joitakin tuhansia".

Poliisi pyysi Tullia tarkistamaan Sofian matkalaukun, sisällä valtavasti käteistä

Klo 13.09 Oikeudessa kuullaan nyt todistajana tullitarkastajaa, joka työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mies tarkasti Belórfin matkalaukun viime vuoden maaliskuun 18. päivänä, kun Belórf ja Ranta-aho olivat matkustamassa Suomesta Espanjaan. Laukussa luki Sofian nimi.

Matkalaukusta löytyi 8000-10 000 euroa käteistä rahaa vaatekäärön sisältä kirjekuoresta. Miehen mukaan poliisi oli osoittanut laukun tullitarkastajalle ja pyytänyt tarkistamaan sen.

– Setelit olivat noin senttimetrin paksuisissa nipuissa ja ne olivat kiinni toisissaan. En osaa arvioida, paljonko rahaa oli. Rahoja ei laskettu, koska oli tarkoitus, että laukku ehtii lentokoneeseen. Toimimme toisen viranomaisen pyynnöstä, mies kertoi.

Ranta-ahon sisko ja Tranberg ilahtuivat nähdessään toisensa

Klo 13.04 Nyt lounastauko on ohi ja istunto jatkuu. Saliin on nyt saapunut myös Niko Ranta-ahon sisko. Sisarukset juttelivat lämpimästi turvasalin aulassa ennen istunnon alkua.

Salissa sisällä Ranta-ahon sisko ja Janne "Nacci" Tranberg vilkuttivat ja hymyilivät lämpimästi toisilleen. Tranberg oli selvästi hyvin iloinen, kun Ranta-ahon sisko tuli paikalle.

Belórf kiisti tienneensä mitään rahoista

Klo 11.49 Oikeus pitää nyt lounastauon. Istunto jatkuu kello 13.

Klo 11.46 Nyt käsitellään toista rahanpesusyytettä, jonka mukaan Belórf vei matkalaukussaan suuren määrän käteistä Espanjaan.

Sofian mukaan matkalaukku ei ollut varsinaisesti hänen, vaan pariskunta oli ostanut sen Yhdysvaltojen matkalta, kun reissusta ostetut tavarat eivät mahtuneet mukana olleisiin laukkuihin. Sofia käytti laukkua usein.

Belórf kiistää pakanneensa käteisiä varoja laukkuunsa. Hän ei oman kertomansa mukaan ollut edes nähnyt rahoja eikä hän nähnyt kenenkään laittavan niitä matkalaukkkuun.

Tulli tutki laukussa olleet setelit.

Sofia oli toivonut kelloa lahjaksi

Klo 11.40 Belórfin mukaan heidän yhteisessä kodissaan Ranta-ahon kanssa ei ollut mitään merkkejä huumekaupasta.

– Siellä ei ollut huumeita tai suuria määriä käteistä. Olisi luullut, että jos ihminen käy isoa huumekauppaa, se näkyisi jotenkin. Ainoa oli tämä seura.

Belórf sanoi, ettei hän pitänyt Nikon persoonasta silloin, kun tämä käytti aineita.

– Hänellä on ongelma huumeiden viihdekäytön kanssa enkä pitänyt siitä millaiseksi hän muuttui.

Klo 11.38 Sofia kertoi halunneensa suojella Nikoa.

– Pidin ja pidän Nikoa edelleen fiksuna ihmisenä. En halunnut, että hän liikkuu väärässä porukassa. Näitä meidän riitamme koskivat. Olin huolissani, että ihmiset hakeutuvat hänen seuraansa rahojen takia.

Klo 11.36 Sofia Belórf ei kertonut tietävänsä tarkalleen seurustelun alkuvaiheessa Niko Ranta-ahon varallisuudesta.

– Tiesin kyllä, että kyse on tavallista varakkaammasta henkilöstä, mutta en tiennyt tarkalleen hänen varojaan. Hän toimi kiinteistöalalla Espanjassa.

Perovuo kysyi Belórfilta tiesikö hän, millä rahoilla kello oli maksettu.

– En tiennyt enkä edelleenkään tiedä, Sofia vastasi.

Klo 11.35 Sofia Belórf pääsi nyt ääneen. Hän kertoo, ettei tiennyt syystalvella 2018 saavansa Nikolta joululahjaksi kelloa.

– En tiennyt, että saan kelloa, mutta olin toivonut sellaista ja ihaillut Nikon kelloa.

Belórf ei tiedä tarkkaan, mistä kello on ostettu. Pariskunta oli käynyt yhdessä katsomassa kelloja helsinkiläisessä liikkeessä, mutta Sofia ei tiedä mistä kello lopulta ostettiin.

– Tiesin, että kellon hinta on jotakin 10 000 ja 20 000 euron väliltä, mutta en tiennyt tarkkaa hintaa. Sain kellon jouluaattona, kun avasimme lahjoja. Siinä se paketti oli kuusen alla.

Ranta-aho rentona, Belórf kiusaantuneena

Klo 11.32 Puolustuksen kirjalliset todisteet on käyty läpi. Seuraavana alkaa Sofia Belórfin kuuleminen. Niko Ranta-aho sanoi voivansa vastata myös Perovuon kysymyksiin.

Klo 11.17 Oikeussalissa paikalla on myös ex-jengiläinen Janne "Nacci" Tranberg. Häntä ei tiettävästi kuulla tänään, mutta hän on paikalla seuraamassa istuntoa asianajajansa kanssa.

Klo 11.13 Oikeudenkäynti jatkuu puolustuksen kirjallisilla todisteilla.

Tauolla Niko Ranta-aho oli rennosti oikeustalon ulkopuolella seurueensa kanssa, joka kuvaa hänestä dokumenttia. Ranta-aho vaikutti hyväntuuliselta ja rennolta. Hän sanoi puhuvansa tänään oikeudessa, jos Belórfin asianajaja Paul Perovuo haluaa häneltä jotain kysyä. Mitään uutta kerrottavaa hänellä ei omiensa sanojensa mukaan ole.

Sofia Belórf sen sijaan kävi tauolla yksin oikeustalon lounasravintolassa ja vaikutti kiusaantuneelta. Belórf ja Ranta-aho eivät ole vaihtaneet sanaakaan keskenään tänään. Belórf on muutenkin ollut yksikseen.

Klo 10.49 Oikeus pitää 20 minuutin tauon.

Klo 10.46 Syyttäjien mukaan Turun Ruisrockin aikaan taltioidusta telekuuntelusta ilmenee pikemminkin Sofia Belórfin huumemyönteisyys, eikä huumevastaisuus.

Klo 10.40 Belórf poistui hetkeksi salista. Niko Ranta-aho ei edes vilkaissut häneen päin. Sofia on useamman kerran katsonut Nikon suuntaan, mutta katsekontaktia ei synny.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sofia purki pettymystään viesteissä

Klo 10.17 Oikeudessa syyttäjä lukee jälleen Turun Ruisrockin aikaan tallennettua tilakuuntelun litterointia. Pariskunta Belórf ja Ranta-aho viettivät festareilla aikaa ystäviensä kanssa Turusta vuokraamassaan huoneistossa.

Tilakuuntelusta selvisi, että Sofia osallistui myös keskusteluihin, missä puhuttiin pulverista ja huumeidenkäytön lisääntymisestä. Syyttäjän mukaan pulverilla viitattiin Ranta-ahon Suomeen toimittamasta kokaiinista, ja että osalliset tietävät huumeista.

Perovuon mukaan keskusteluista puolestaan ilmenee Sofia Belórfin huumevastaisuus.

Klo 10.07 Belórfin asianajaja Paul Perovuo kuvailee Sofian olleen parisuhteessa kuin äiti, joka oli huolissaan Nikosta. Mistään huumerikoksista Belórf ei kuitenkaan tiennyt.

Klo 10.05 Useissa viesteissä Sofia viittaa rikollisiin ja Ranta-ahon rikolliseen toimintaan. Hän mainitsee myös Janne "Nacci" Tranbergin nimeltä ja kertoo Nikon olevan tämän fani.

Yhdessä viestissä Sofia purkaa suuttumustaan Nikolle: "Miksi kohtelet mua kuin paskaa?"

Klo 9.56 Syyttäjä käy läpi Sofian viestejä Nikolle keväältä 2019. Syyttäjän mukaan viesteistä käy hyvin ilmi se, että Belórf tiesi Ranta-ahon huumebisneksistä ja yhteyksistä rikollisiin.

Viesteissä Sofia muun muassa kirjoittaa olevansa pettynyt siihen, että romanttisilla treffeillä Ranta-aho puhui Belórfille "linnakundeistaan" ja intoilee menevänsä juomaan kavereidensa kanssa. Belórf myös kirjoitti, ettei hän halua pitää kotonaan "tällaista jengiä".

Belórfin asianajajan mukaan Sofia ei ollut tietoinen Ranta-ahon rikoksista, vaan tämä oli vain pettynyt siihen, etteä Ranta-aho keskittynyt suhteeseen.

Tuomari komensi Sofiaa pistämään puhelimen pois

Klo 9.40 Syyttäjä käy läpi rahanpesusyytteiden kirjallisia todisteita. Sofia Belórf istuu oikeussalin etupenkissä asianajajansa kanssa.

Belórf selaili kännykkäänsä, ja oikeuden puheenjohtaja huomautti hänelle: "Me emme yleensä käytä kännykkää täällä salissa". Sofia laittoi puhelimensa pois.

Klo 9.25 Syyttäjä esittelee nyt oikeudelle valokuvia lentokentältä Suomesta ja Espanjasta viime vuoden maaliskuun 18. päivältä, jolloin pariskunta lensi Helsingistä Espanjaan. Kuvissa näkyy Sofia Belórf ja Niko Ranta-aho matkalaukkujensa kanssa.

Yhdessä laukuista oli 8000-10 000 euroa käteistä rahaa.

Belórf kiistää tienneensä mitään huumerikoksista

Klo 9.16 Asianajajan mukaan Sofia Belórf tiesi ryhtyessään parisuhteeseen Niko Ranta-ahon kanssa, että tämä on menestyneen yrittäjäperheen poika.

Belórf tiesi tuolloin, että Niko Ranta-aholla on jonkinasteinen huumeongelma, jota hän yritti salata Belórfilta, koska asianajajan mukaan Sofia on kovasti huumevastainen.

Niko Ranta-aho naurahti tässä kohtaa omalle asianajalleen ja pyöritteli hieman päätään, eli ilmeisesti hän on eri mieltä Belórfin huumevastaisuudesta.

Belórf sai Ranta-aholta 12 700 euron Rolex-kellon joululahjaksi vuonna 2018. Asianajaja Paul Perovuon mukaan Belórf luuli Ranta-ahon hankkineen kellon omilla rahoillaan, koska hän tiesi perheellä olevan rahaa.

Syyttäjän mukaan kello oli hankittu huumerikoksista saaduilla rahoilla ja Belórf tiesi tästä. Belórf kiistää tienneensä mitään huumerikoksista.

Toinen tänään käsiteltävä rahanpesusyyte liittyy 18. maaliskuuta 2019 Suomesta Espanjaan kuljetettuja käteisrahoja.

Sofia Belórf kuljetti tuolloin matkalaukussaan Espanjaan 8000-10 000 euroa. Syyttäjän mukaan kyse oli huumerahoista, mutta Belórf kiistää sen.

Belórfin asianajajan mukaan pariskunnan matka Suomeen ei liittynyt huumeisiin tai rahojen hakemiseen, vaan Sofia ja Niko olivat Nikon ukin hautajaisissa käymässä.

– On väitetty, että Belórf olisi laittanut rahat laukkuun. Tästä ei ole mitään selvitystä eikä asiaa ole edes selvitetty esitutkinnassa millään lailla, Perovuo totesi.

Pariskunta oli ostanut matkalaukun Yhdysvalloista yhteiseltä matkaltaan. Laukkua ei ollut annettu Belórfille lahjaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Klo 9.14 Istunnon aluksi Sofia Belórfin asianajaja Paul Perovuo kertaa, mistä Belórfin rahanpesusyytteissä on kyse ja millä perusteella Belórf kiistää ne.

Klo 9.00. Oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa alkaa. Ennen oikeudenkäyntiä Niko Ranta-aho ja Sofia Belórf kommentoivat medialle hyvin niukkasanaisesti päivän istuntoa ja tapaamistaan ensimmäistä kertaa keväällä tapahtuneen eron jälkeen. He saapuivat oikeuteen eri aikaan eivätkä jutelleet toisilleen sanaakaan turvasalin aulassa ennen istuntoa.

Sofia Belórf yritti saada ennen istuntoa ja vielä istunnon alettuakin katsekontaktin ex-puolisoonsa Ranta-ahoon, mutta Ranta-aho ei katsonut häntä takaisin.

4:03
Katso videolta vapaaksi päässeen Niko Ranta-ahon saapuminen rennonoloisena oikeuteen: "Onhan tämä kivempi tulla näin kuin Pasilasta".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja