Vakavista rikoksista syytetty Ranta-aho päästettiin vapaaksi, vaikka oikeusoppineen mukaan hänet olisi voitu pitää kiinni: "Vangittuna pitämiselle olisi ollut lailliset perusteet"

Miksi Niko Ranta-aho pääsee vapaaksi? Näin vastaa rikosoikeuden professori 3:55
Näin Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi Ranta-ahon vapautusta MTV Uutiset Livelle.

Rikosoikeuden professorin mukaan tuomioistuin on katsonut, että Niko Ranta-ahon pitäminen vangittuna olisi ollut kohtuutonta.

Vakavista huumerikoksista syytetty Niko Ranta-aho vapautettiin tutkintavankeudesta torstaina. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan vapautuksen syynä oli se, että Niko Ranta-ahon pitäminen edelleen tutkintavankeudessa olisi tässä vaiheessa ollut kohtuutonta.

– Tässä on painanut eniten se, että on oletettavaa, että tuomion antamiseen menee vielä pitkään. Tuomioistuin on katsonut, että on kohtuutonta pitää häntä vangittuna tätä väliaikaa.

Tolvasen mukaan on kuitenkin poikkeuksellista, että näin vakavien rikosten ollessa kyseessä epäilty vapautetaan.

– Sinänsähän vangittuna pitämisen edellytykset täyttyvät, koska kysymyksessä on niin vakavat rikokset. Vangittuna pitämiselle olisi siis ollut lailliset perusteet, mutta laissa sanotaan, ettei ketään saa pitää vangittuna, jos se on kohtuutonta. Tässä on siis katsottu, että se olisi tässä tilanteessa kohtuutonta.

Elämä on nyt normaalimpaa

Tolvasen mukaan Ranta-ahon elämä normalisoituu monelta osin vapautumisen myötä, vaikka jotkin rajoitukset yhä vaikuttavat syytetyn elämään.

– Ulkomaille matkustaminen ei onnistu, eikä tulevaisuuden suunnittelu kovin pitkälle ole varmaan mahdollista, sillä vielä ei ole tietoa, mikä tulee olemaan lopullinen tuomio. Mutta on se ihan toisenlaista olla vapaana kuin tutkintavankina.

Ranta-ahon vapautusta pohdittaessa esillä olivat muun muassa karttamisvaara eli oikeuden pakoilu, jonka arvioiminen voi olla hankalaa.

– Tässä ollaan päädytty siihen, ettei tätä riskiä ole ja tuomioistuimen ratkaisua on tässä suhteessa kunnioitettava, Tolvanen toteaa.

Julkisuus tuo omat ongelmansa

Tolvasen mukaan Ranta-ahon ja Katiska-huumevyyhdin saama julkisuus tuo mukanaan omat ongelmansa.

Siitä, että voimakas julkisuus vaikuttaisi tulevan tuomion sisältöön, ei Tolvasen mukaan ole kuitenkaan näyttöä.

– Siitä ei ole tutkimuksellista näyttöä, enkä usko, että se tässä tilanteessa vaikuttaa asian lopputulokseen. Toki ideaali tilanne olisi, että osapuolet kertoisivat jutusta omalta kannaltaan mahdollisimman vähän.

Tolvasen mukaan ongelma on kuitenkin yleinen, sillä ihmiset ovat kiinnostuneita rikoksista.

– Siinä ei ole mitään kiellettyä. Mutta tiettyjä riskejä ja eettisiä ongelmia siihen liittyy.


Lue myös:

    Uusimmat