MTV juhlii kuusikymppisiä – nostalgiset kuvat hittisarjoista vuosikymmenten takaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta MTV:n perustamisesta. Katso nostalgiset kuvat vuosien takaa!

Suomen mediamaailma muuttui olennaisesti vuonna 1957, kun MTV aloitti toimintansa. MTV järjestää tänään 30.8. viralliset kutsuvierasjuhlat Helsingissä. 

Vuosien aikana MTV on kasvanut suureksi mediayhtiöksi, joka uutisoi, viihdyttää ja luo elämyksiä ympäri vuorokauden.

60-luvulla ruudussa nähtiin monia ikimuistoisia sarjoja kuten Levyraati, komediasarja Hanski sekä tietokilpailu Tupla tai kuitti, jota esitettiin yhtäjaksoisesti lähes 30 vuotta. 

70-luvulla kotimaisia menestysohjelmia olivat muun muassa Havukka-ahon ajattelija, Simpauttaja, Taksikuski, Naapurilähiö, Soittorasia, Sämpy, Parempi myöhään ja lauantai-illan show Iltalintu, joka oli Ritva Valkaman ensimmäisiä tv-töitä MTV:ssä.

Musiikki oli useassa ohjelmassa tärkeä elementti: Kivikasvot-show keräsi kasapäin katsojia, kuten myös Syksyn Sävel, Toivotaan toivotaan ja Lauantaitanssit.

Kotimaisessa ohjelmistossa 80-luku oli viihteen ja visailujen kulta-aikaa. Valehtelijoiden klubi, Älywapaa palokunta ja Soitinmenot olivat muutamia Pertti "Pertsa" Reposen MTV:lle tuottamista viihdeohjelmista. Kansan kestosuosikeiksi kohosivat deittiohjelmien pioneeri Napakymppi sekä legendaarinen visailu Kymppitonni

Suomalainen televisiotarjonta koki suurimman mullistuksensa sitten videoiden, kun päivittäissarja Kauniit ja rohkeat aloitti vuonna 1992. 

Vuosikymmenen lopulla alkoi Salatut elämät, joka jatkaa yhä voittokulkuaan. 90-luvulla nähtiin menestyksekäs ja poikkeuksellinen talk show Hyvät, pahat ja rumat. Nuoret saivat itselleen jotakin ihan omaa ja ainutlaatuista, kun musiikkiohjelma Jyrki! aloitti vuosikymmenen puolivälissä.

Kotimaista tuotantoa leimasivat huippusuositut draamasarjat, kuten Ruusun aika, Ihmeidentekijät, Blondi tuli taloon, Puhtaat valkeat lakanat ja Sydän toivoa täynnä.

Koko perheen lauantain kestosuosikiksi kohosi BumtsiBum! Kukapa ei muistaisi hokemaa "osta vokaali!", joka kumpusi Onnenpyörä-visailusta. Julkkiskokkien esiinmarssin aloitti 1999 suuren suosion saanut, viisi vuotta jatkunut Kokkisota.

2000-luvulla MTV:lle on tullut liuta uusia kanavia. 2000-luvulla aloitti muun muassa Subtv, joka nykyisin tunnetaan nimellä Sub. AVA-kanava aloitti 2000-luvun loppupuolella maksullisen kanavapaketin osana.

Kotimaisissa ohjelmissa on 2000-luvulla nähty laadukkaita draamasarjoja, kuten Parhaat vuodet, Rikospoliisi Maria Kallio, Käenpesä, Paholaisen tytär ja Sydänjää.

Tosi-tv on ilmentynyt monissa muodoissa viitenä kesänä toteutetusta Suuri seikkailu -ohjelmasta kotimaiseen Miljonääri-Jussiin sekä laululahjakkuuksia etsiviin Popstarsiin ja Idolsiin. Lauantaiviihteen paikan BumtsiBum!in jälkeen lunasti Huuma.

Stand Up -komiikkaan pohjautuva Putous alkoi keväällä 2010, ohjelmasta tuli huippumenestys ja suoranainen ilmiö. Putous on tuonut hulvattoman sketsihahmokilpailunsa kautta puheenaiheita kansalle. 

Putous kerää edelleen ruutujen ääreen miljoonayleisöt, kuten MTV:n toinen huippusuosittu viihdeohjelma Tanssii Tähtien Kanssa.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran keväällä 2017. 

Lue myös:

    Uusimmat