Mainos

MTK: Suomi tarvitsisi 70 miljoonaa maitotukea, jotta sillä olisi merkitystä

Suomi tarvitsisi EU:n komissiolta kymmenien miljoonien eurojen maitotuet, jotta tuella olisi jonkinlaista merkitystä maitotiloille. Näin sanoo MTK:n maitoasiamies Ilkka Pohjamo MTV Uutisille.

Pohjamon mukaan EU:n komission myöntämä, yhteensä 28 miljoonan euron tukipaketti Baltian maille on käytännössä hyvän tahdon ele.

– Se ei tule riittämään kovinkaan pitkäksi aikaa, sanoo Pohjamo.

Hänen mukaan Suomi tarvitsisi tukea ainakin noin 70 miljoonaa euroa, jotta sillä olisi merkitystä tilatasolla.

Erityisen huolissaan Pohjamo on siitä, että maidon kiintiöjärjestelmä poistuu maaliskuun lopun jälkeen.

– Sen jälkeen ei ole enää mekanismia, joka rajoittaa maidontuotantoa EU:ssa. Jo nyt tiedetään, että maidontuotanto kasvaa jatkuvasti koko EU-alueella. Tilanne aiheuttaa paineita alentaa edelleen tuottajahintoja Suomessa.

Suomessa tuotantokustannukset ovat olleet perinteisesti erittäin korkeat, joten kiintiöjärjestelmän poisto aiheuttaa paineita Suomen maitomarkkinoihin.

– Toistaiseksi meillä on ollut hyvä tuottajahinta, mutta kun kiintiöjärjestelmä poistuu, niin hintavaihtelut tulevat lisääntymään ja saattaa tulla pidempiä matalan tuottajahinnan jaksoja, sanoo Pohjamo.

Pohjamon mukaan suomalaisten maidontuottajien olisi pitänyt nyt pystyä parantamaan kassaansa ja valmistautua tulevaan kiintiöjärjestelmän poistumiseen.

– Nyt tähän päälle tuli aivan yhtäkkiä Venäjän tuontikielto, jonka vuoksi hinta lähti laskuun ja nyt kassat tyhjenevät tänä aikana, kun maidontuottajien pitäisi valmistautua tuleviin haasteisiin, valittelee Pohjamo.

"Markkina katosi yhdessä yössä"

Venäjän tuontikiellon vuoksi Valio on joutunut tiputtamaan hintaansa 6 senttiä litralta. Valiolle maidon hankkivat osuuskunnat pehmittivät hinnanpudotusta kahdella sentillä eli tuottajien saama hinta aleni neljällä sentillä.

– Tämän lisäksi jälkitilejä ei pystytä maksamaan. Viime vuonna jälkitilin osuus oli 3,78 senttiä litralta eli kyseessä ovat erittäin suuret summat tilallisten kannalta .

Venäjän tuontikiellot ovat vaikuttaneet pahoin juuri Suomen sekä Baltian maitotilallisiin.

EU vei juustoa viime vuonna Venäjälle 270 miljoonaa kiloa, josta Suomen osuus oli 35 miljoonaa kiloa.

Voita EU:sta vietiin Venäjälle 30 miljoonaa kiloa, josta Suomen osuus oli peräti 17 miljoonaa kiloa.

– Vuonna 2013 tuotetusta maidosta neljännes jalostettiin ja vietiin Venäjälle ja nyt tämä markkina katosi yhdessä yössä alta, sanoo Pohjamo.

Suomessa on kaikkiaan 8500 maitotilaa. Pohjamo arvioi hankalan tilanteen johtavan siihen, että ne tilalliset, jotka ovat jo harkinneet tuotantonsa lopettamista tai investointien tekemistä, joutuvat nyt tekemään uudet arviot.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.