MTK: Näin ruokien alkuperissä huijataan – "korkeintaan vesi on kotimaista"

MTK:n valtuuskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa vaatii avauspuheenvuorossaan Suomessa myytäville elintarvikkeille pakollisia alkuperämerkintöjä ja ruuan kotimaiseksi pesuun puuttumista.

Varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaan mukaan kuntapäättäjien pitäisi luoda hankintalinjaukset, jotka tukevat suomalaisten tuotantostandardien mukaisesti valmistetun lähiruuan käyttöä.

− Suomeen on pesiytynyt inhottava piirre, eli tuotteiden ”peseminen” suomalaiseksi. Markkinoinnissa tuodaan aktiivisesti esille, että yritys on suomalainen, tuotteen nimi on kotimainen ja suomalaisuutta korostava, mutta tuotteen valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista korkeitaan vesi on kotimaista, Linnainmaa sanoo.

MTK:n mukaan raaka-aineen alkuperämerkintää saa tuoteselosteista hakea suurennuslasin kanssa eikä varmuutta sen löytymisestä ole. Sen sijaan tuotteissa on esimerkiksi seuraavanlaisia merkintöjä: ”valmistettu Suomessa, pakattu Suomessa, Suomi-meetvurstia ja lähituote”. Erityisen huolissaan MTK on lisääntyvistä ruokaskandaaleista, joissa ruoan aitoius ja turvallisuus ovat uhattuna.

MTK ajaa pakollista alkuperämerkintää

MTK:n kanta on, ettö elintarvikkeisiin on saatava pakollinen alkuperämerkintä lainsäädännön kautta. Asia on vireillä sekä kotimaassa että EU:ssa. Enemmistö kuluttajista kannattaa selkeämpiä alkuperämerkintöjä, mutta vastalobbauskin on kovaa. MTK on tehnyt ja tekee työtä pakollisen alkuperämerkinnän puolesta ja edellyttää tässä myös päättäjiltä rohkeutta. Päättäjillä, niin kuntien kuin valtion hallinnoissa, on iso vastuu saada aikaan kuntiin ja valtion hallintoon hankintalinjaukset, jotka tukevat suomalaisen tuotantotavan mukaisesti tuotettuja tuotteita.

− On kohtuutonta, että meiltä suomalaisilta maataloustuottajilta vaaditaan korkeiden tuotantokriteereiden toteuttamista ja samaan aikaan lapsemme ja vanhuksemme kunnissa syövät sellaista ruokaa, jota Suomessa ei saisi edes tuottaa, Linnainmaa alleviivaa.

Linnainmaan mukaan kuluttajahinta jakautuu ruokaketjussa epätasaisesti. Kysymys siitä, miksi se joka tekee eniten, saa vähiten, on yhä ilman vastausta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat