Mainos

MTK:n Härmälä ei alentaisi palkansaajien tuloverotusta

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän mielestä palkansaajien tuloverojen sijaan veronalennuksia tulisi kohdistaa välillisen verotuksen keventämiseen. Härmälä perustelee näkemystään sillä, että halvempi ruoka, liikenne, energia ja asuminen lisäisivät suomalaisen tuotannon kilpailukykyä. Verotuksella pystyttäisiin näin kompensoimaan ilmastosta, pitkistä etäisyyksistä ja tuotantorakenteesta johtuvia kilpailuhaittoja.

Härmälä arvostelee UP-Uutispalvelun maakuntalehdille tekemässä haastattelussa etenkin energiaverotusta ja energiapolitiikkaa. Härmälä mielestä on hölmöä pyrkiä pitämään energia mahdollisimman kalliina pitämällä tarjontaa niukkana ja verottamalla sitä kovasti, koska eläminen, liikkuminen ja tuottaminen vaativat Suomessa paljon energiaa.

Yleiseen veroaleen Härmälä suhtautuu epäillen, sillä se vaatisi yhteiskunnan menojen karsimista. Kun verotusta kuitenkin halutaan keventää, hän lähtisi liikkeelle elämisen perusasioihin vaikuttavasta välillisestä verotuksesta. Esimeriksi ruoan arvonlisäveron alentaminen tulisi Härmälän mukaan ottaa seuraavaan hallitusohjelmaan. Ensi askel voisi hänen mukaansa olla, että ravintolaruokailu pudotettaisiin elintarvikkeiden arvonlisäverokantaan eli 17 prosenttiin. Kuntien tulisi Härmälän mielestä vaikuttaa asumisen hintaan tarjoamalla riittävästi kaavoitettua tonttimaata.

Maa- ja metsätalouspolitiikasta hyvä yksimielisyys

Maa- ja metsätalouspolitiikan ydinasioista on hänen mukaansa saatu aikaan hyvä yksimielisyys.

-Maa- ja metsätalouspolitiikan kovasta ytimestä meillä on paljon suurempi yksimielisyys kuin mitä perinteisesti on ollut. Siinä mielessä asiat ovat menneet myönteiseen suuntaan.

Myös Euroopan unionin suuret kysymykset on hänen mukaansa hoidettu ihan tyydyttävästi.

Härmälä painottaakin, että etujärjestön ei pidä koskaan olla täysin hallituksessa eikä täysin oppositiossa. MTK ei aio hänen mukaansa sitoa menestystään mihinkään puolueeseen, vaan toivoo puolueiden kilvoittelevan hyvästä maa- ja metsätalouspolitiikan hoidosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.