Mainos

MTK: Kohuvideon sikalat yksittäistapauksia

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) pitää Oikeutta Eläimille -yhdistyksen kuvaamia sikaloita yksittäisinä tapauksina. Eilen julkaistussa kuvamateriaalissa näkyy kuolleita ja kituvia eläimiä, irtipurtuja häntiä ja vakavaa tilanahtautta.

- Aineisto kertoo, että valitettavasti löytyy yksittäisiä tiloja, joilla asiat eivät ole kunnossa. Olen täysin vakuuttunut, että näitä harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta suomalainen siankasvatus ja eläinten hyvinvointi on erinomaisessa kunnossa ja kestää kaikenlaisen vertailun, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttilan mukaan nyt on tärkeintä pohtia syitä sille, miksi laiminlyöntejä tapahtuu.

- Lähes poikkeuksetta taustalla ovat ongelmat yrittäjän jaksamisessa. Sen taustalla taas kovin usein ovat taloudelliset vaikeudet. Tarvitaan turvaverkostoja ja mahdollisuuksia puuttua ongelmiin nopeasti. Tarvitaan myös toimivat markkinat, jotka ovat valmiita palkitsemaan hyvästä eläinten hoidosta, ja sitä kautta saadaan taloudellinen hyvinvointikin kuntoon.

MTK:n puheenjohtajan mielestä valvonnan suhteen on menty viime vuosina suurin harppauksin eteenpäin. Lähes kaikki sikatilat ovat nykyisin mukana kattavassa valvontajärjestelmässä.

- Eläinlääkärit tekevät säännöllisesti tarkastuskäyntejä, joissa puututaan esille tuleviin ongelmiin ja samalla tehdään kehittämissuunnitelmia. Hyvää vauhtia on menty eteenpäin, mutta tällaiset tapaukset osoittavat, että edelleen on tekemistä, Marttila sanoo.

Kysymykseen siitä, uskooko Marttila videomateriaalin aitouteen, ei tule suoraa vastausta.

- Lähtökohtaisestihan materiaalin kuvaamisessa on taustalla laittomuuksia. On hyvin kyseenalaista, että yön hämärinä tunteina liikutaan sikaloissa ja samalla voidaan levittää vakavia eläintauteja. Mutta ei minulla parempiakaan tietoja tapauksista ole. Jos Yleisradio sanoo, että aitous on tarkastettu, niin tässä vaiheessa pitää elää ja toimia sen mukaan.

Lue myös:

(9.12.2009)

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.